Jump to content

Vifa, Fountek, Visaton 3 (+1)way


NIXIE

Preporučeni Komentari

Radilo se za praznike, imao sam skoro dve nedelje na raspolaganju. Zamenio sam stare drivere novim iz Kine. Bas Vifa NE225 W-08, srednji Vifa NE123 W-08, visoki Fountek NEO CD3.0, backfire visokotonac ostao Visaton G20SC. Skretnica prva varijanta 400Hz/3500Hz  -12db/oktava,  Visaton 7kHz - 6db/oktava. Biće malo dorade dok se razrade driveri, za sada izmereni TS parametri su relativo blizu fabričkim specifikacijama, ali to se uvek promeni nakon razrade.  Imam cev za bassreflex promenljive dužine, za sada optimum je 20cm, a videću za kasnije šta će biti.

 Inicijalno slušanje je palo sinoću u trajanju od 4 sata, za sada bolje zvuči od starih zvučnika po svim kriterijumima. A i izgleda mnogo lepše, naročito uživo, na slikama je onako.

Svi driveri su made in PRC, uključujući i Visaton. Da mi je neko pričao ne bih verovao.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

8 minutes ago, Mikorist said:

VDH ? ClarityCap ?   :rolleyes:

VDH CDS12 unutra i na skretnici. Clarity cap ispao iz igre (5,6uF je prevelika vrednost za novu skretnicu, ribon mora da se reže visočije) uleteo Jantzen Silver Z na visokotonce. Kad se malo usvira i finalizujem skretnicu biće slika, šema i merenja. Ma biće kompletan projekat koji niko neće napraviti osim mene, jer sve zajedno nije ni tako jeftino - kutije, postolja, driveri, skretnica (bez umnog i fizičkog rada) oko 1100 eur po mojoj proceni.:D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

10 hours ago, NIXIE said:

Svi driveri su made in PRC, uključujući i Visaton. Da mi je neko pričao ne bih verovao

Visaton je ozbiljna firma, imam odlicno iskustvo sa njihovim sub/woofer drajverima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

20 minutes ago, damic said:

Visaton je ozbiljna firma, imam odlicno iskustvo sa njihovim sub/woofer drajverima.

Jeste ozbiljna firma, možda nije popularna kao neki drugi, ali za razliku od većine pokrila je kitovima praktično sve svoje drivere. Gde se prave manje je bitno, sve dok je kvalitet izrade odličan. Čini mi se samo da su preskupi, ali takav je slučaj i sa Vifa i drugima čim dođu u EU, tu su cene najviše. U  US su takođe jeftiniji.

U ove moje kutije sam mogao ugraditi i Visaton Classic 200, nego je to bila skuplja varijanta, a i bojim se malo tih metalnih drivera.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

15 minutes ago, чика-Брка said:

U ove moje kutije sam mogao ugraditi i Visaton Classic 20

nista ne fali ni tim tvojim.

cak sta vise, odlicni su.

:cheers:

 

Sad ide najgori deo posla, usviravanje.:thank_you2:

Šalim se naravno, Visaton mi je bio skuplji dosta od Vifa, na pola puta do Scanspeak.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 year later...

Malo nekih merenja. Nabavio sam Mundorf MF otpornike 10W da zamenim sve ove žičane koje sad koristim, pa sam malo merio. Hoću da vidim ima li razlike pre i posle. Mislim ne verujem da će se videti bilo kakva razlika, ali ajde nek ostane zabeleženo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Levi pa desni na 1m, 1m sa maskom i 2,5m bez  maske. Vidi se mali uticaj maske, ali se čuje razlika i to baš onako primetno. Uglavnom slušam sa maskom, pa sam ih tako i nameštao. Kad dođe više ljudi u obliku audiofila, pojača se damping sobe, pa moram da skidam maske.

Levi 3 merenja.jpg

Desni 3 merenja.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lepo se meri. Možda gate da pomeriš da eliminišeš uticaj sobe, ali to si verovatno radio prilikom projektovanja.

Kad projektuješ skretnicu, baviš li se fazama pojedinih drivera i kako se isti prate u frekventnom opsegu (GD + Phase)?

948150d1619970662-ekta-grande-upgrade-eg

Ako imaš volje, vremena i mogućnosti, probaj dvokanalno merenje.

https://kimmosaunisto.net/

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam koristio simulator za skretnicu, nego sam pomalo menjao vrednosti elemenata stare skretnice dok nisam namestio ovo što vidiš. Malo je bilo i subjektivnih testova, moram i sebi da ugađam. Videću kakve razlike donose Mundorf MF otpornici, verovatno nemerljive ali čujne.

Što se tiče položaja zvučnika u sobi, tu sam probao sve živo, ali ostaje problem levog zvučnika koji je bliže sredini sobe i desnog koji je u uglu. To ne mogu da popravim. Inače, moram ih dosta izvući napred kako bi bila dobra dubina zvučne slike, a dosta utiče i nagib zvučnika po vertikali. Kad se naginje unazad balans se menja ka bas području i obrnuto, uglavnom zbog polarne karakteristike ribona koja je relativo uzana vertikalno a jako široka horizontalno.

Moram samo da napravim još jedan kabal za merenje isti kao postojeći, da mogu oba zvučnika da povežen na test pojačalo i merim sve đuture na mestu slušanja. To merenje pokazuje puno što se basa tiče, jer bas frekvencije ispod 100Hz su praktično mono na snimcima, a i da nisu bilo bi isto.

NeoCd3.0-curve-vertical.jpg

NeoCd3.0-curve-horizontal.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo to isto samo za onaj veći ribon, CD 2.0, horizontalno je slično jer je širina trake 8mm, ali vertikalno je 5cm prema12cm. Plus oba imaju hornicu koja usput menja horizontalnu disperziju, pa zbog te horne i male širine trake nema onog naglog pada sa uglom kao kod kalotnih visokotonaca od 19/25/28mm. Najgori su po tom pitanju izgleda oni ring radijatori Vifa/Scanspeak, i to je bila jedna od opcija, ali sam odustao malo zbog toga, a malo zbog impedanse od 4oma.

Inače taj CD 2.0 jezivo dobro svira, i može da se reže niže, samo nije bilo mesta za njega na kutiji, poveći je.

Pages from neo-cd-2-0-2.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I jeste i nije, zavisi. Mora skretnica 3 ili 4 reda inače se čuju izobličenja, a to odmah znači i koji db manje. I mora rastuća kriva ka visokim da s emalo kompenzuje da ne zvuči previše oštro, pa se i tu malo izgubi.  Ili da uzmeš odmah RAAL. 

A oće i ta traka da se istegne vremenom, kupio sam rezervni par dok je bilo. To se lako menja, barem mi se čini. :buehehe:

Za te tvoje Tanoje, CD3.0 mogao bi da radi kao supertweeter, napred ili pozadi okrenut. Po meni bolje pozadi zbog koncentrične konstrukcije Tanoja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Evo trenutne skretnice, nije neka lepota ali radi. Sad da je nešto ulepšavam, mrzi me.

Kondenzatori Mundorf, Jantzen, Clarity cap, Phillips i Wima (šta se našlo), otpornici Mundorf MF, VDH žice, kalemove sam sam motao (vidi se).

Skretnica.jpg

 

 

SkretnicaVifa Fountek Visaton 07 06 2021.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...