Jump to content

Soft start za Brick PC napajanje


NIXIE

Preporučeni Komentari

Imao sam problema pri uključenju prekidača na razvodnoj letvi dolazi do varničenja zbog Brick PC napajanja, a na kraju ga je i zavario. Napajanje je za HP mini PC, snage oko 230W, ne znam koliki su unutra kondenzatori, ali doobru struju povlači, a ne želim da stalno bude uključeno.

Kupio sam prekidač sa dva pola i tri položaja. U srednjem položaju prekidača sve je isključeno. U jednom radnom položaju Brick dobija struju preko dva otpornika 56oma 5W (na fazi i nuli po jedan), a kad se upali lampica na napajanju posle 1-2s, prebacim na drugi radni položaj - direktno (bypass otpornika).

Kabal je ala Ozren Bilan.

1.jpg

2.jpg

 

3.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To je prva faza unapredjenja, malo koriscenja specijalnih naziva, konstrukcija kablova(nagadjam zbog sonicnosti :) ) , malo dosetljivog ali trapavog kopiranja nekih resenja, ne treba i nula i faza da se limitiraju.

Sledeca faza je koriscenje krstenih prekidaca, ili srkit brejkera, sa komorama za gasenje luka, i obavezno vecim udarnim strujama...bezbednije je i sigurno, realno znacajno bolje za napajanje bilo cega od pomodnih upredaka.

 

Vise prilici "inrush current limiting" nego "soft start", to je malo drugacija topologija desavanja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, vladd said:

ne treba i nula i faza da se limitiraju.

Te sam otpornike imao na lageru, a nije bilo ni mesta za jedan veći. Zar nije sve jedno, to sad ide na grec pa na elektrolit u napajanju. 

Za soft start možda si u pravu, to obično podrazumeva lagano dizanje napona, recimo za elektromotore se puno koristi umesto pokretanja u zvezda/trougao.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Recimo smps ima soft start, lagano dize napon, u kratkom periodu, ali kontrolise odziv, eventualni kratak spoj ili neku nesimetriju opterecenja u slucaju vize izlaza...

Postoje za mrezu i zero crossing resenja, da se ukljucuje blizu nule, pa je startna struja minimalna, a penjanje napona 5msec.

Ali ozbiljan prekidac je posebna prica, eventualno neki snaber, ali pre svega izbegavanje, odnosno grupisanje svicing napajanja na jednu fazu i tamo izolovati svinjac na mrezi. I ne koristiti tu fazu za hifu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo je sklepano da reši problem zavarivanja prekidača, sa delovima iz fijoke, kupio sam samo taj prekidač sa srednjim položajem i crni uvodnik kabla (sve neke sive imam).

Uzeo sam duplo jače napajanje za PC nego što treba, original HP, nisam primetio da utiče na ostatak sistema zvučno, ili da se javlja neki šum ili slično. Hladno je bilo u sred leta isto kao i PC. Za muziku samo, to je max. 20% sve opterećeno.

Nemam ja gramofon sa MC glavom i SUT pa da se brinem.B)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja samo da podsetim da tamo neka dva molekula zlata omeksaju ostar zvuk srebra, i to na nekoj digitalnoj vezi tipa lan kabal, sto je naravno spec ludorija, ali opstezabavna, ili slicni psalmovi oko mreznog kabla napajanja recimo dac-a, koliko ce rodijum  u kontaktu osvetlaeti sliku, ali se ne voli ocit uticaj smps djubreta u mrezi i to do komsiluka B)

Nije zanimljivo i mastovito.:laugh1tooht:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

44 minutes ago, vladd said:

ali se ne voli ocit uticaj smps djubreta u mrezi i to do komsiluka B)

Ma nema toga ovde kod mene, to je HP original napajanje, ima filtere za djubre i ne čuje se nikakva razlika kad ga upalim i ugasim dok radi sistem sa DVD transportom. A kabal kad udenem drugi, čuje se, šta tu ja mogu, nisam kriv. A rodijum sam samo na slici video. :ph34r:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Poenta je da postoje recimo dve glavne grupe aktivnosti oko poboljsanja situacije sa reprodukcijom zvuka.. Jedna bitna je tehnicka, a druga bitna je audiofilska.

U sustini nije problem zabavljati se sa audiofilskim pedanterijama i detaljisanjima, nebitno smislena ili besmislena, manje ili vise preterana, bitno je da ne narusavaju poznate zakone fizike, a jos bitnije je sto sluze otvaranju uma i sarenilu ideja, kvalitetnijoj zabavi, i pozitivnu entropiju poboljsanja svirke, a sa druge strane, tehnika je dosadno realna i ne treba zanemarivati ni njene cinjenice i njene sitnice..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...