Jump to content

Visaton W by VladaC (aka WLM La Scala) aka Alex edition, a posle i možda nešto drugo


Aleks

Preporučeni Komentari

Od kad sam onomad čitao, a ima tome ihaj godina, da su Visatoni koje je VladaC nosio na Fak1 zvučali jako lepo, pp-ovao sam Vladi za shemu skretnice i detalje, a on je to rado podelio samnom (Vlado hvala).

Tek stojalo to tako uteftereno na "to do list" dobranih nekol'ko godina i skoro zaboravljeno, dok nisam odlučio da mi dosadiše Boenike te da je vreme za nešto novo (a staro).

71673112_1283887771814157_4160221003554750464_n.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kako sam video plavu lubenicu, kao sav normalan diy svet, ujedno se prikazaše i pogodni W200S basovi na KP, te Vlada doskoči da pozajmi visoke (hvala Vlado, vrćem čim nabavim). Sklopiše se kocke da se sklopi na brzinu taj koncept da se smiri neizdrž.

20190612_201027.jpg

To jako jako lepo sviraše neki mesec, samo kalem i kond+otpor ka visokom, međutim došlo vreme da se pravi što praviti se mora - pravilna kako valja kutija ~60 litri, pravilna skretnica i sve tako redom pravilno.

Pošto mi bilo dosadno, a i da malo udaljimo forum da ne liči na krstarica.com, reko' ajd da otvorim temu pa da žvljam ponešto kad šta stignem da sastavim.

Očekujem da ne svira to loše, naprotiv, al u budućnosti mi se mota vazda nešto po glavi, sa SS, ili Seas, ili SB i sve to u 3 way, a kutija ove veličine taman se uklapa sa još dosta projekata, pa će front panel biti detachable.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kako je imao pri ruci (VladaC), a i ja nabavih, 4-omsku verziju W200S, to je skretnica koja je svirala u Vrdniku ova (copyright i uz odobrenje @vladac )

skretnica_vladac.jpg

Ja nisam nešto hteo da se pravim pametan, pa nisam hteo sad da opet merim, kalkulišem, a i nemam gde sve i da imam čime, pa sam zadržao sve isto, samo dodao zobel u kolu basa. Prema simulaciji, to je jako smirilo impedansu, i taman pomerilo fazu onako kako treba:

skretnica_final.jpg

Smanjeni otpor prema visokom je isto promenjen... to će se tek odlučiti na zvučnom testu. Meni lepše sviralo sa 4.7R, al to valjda zato što je i kutija bila manja, ili zato što volem ono cs cs cs cs cs cs :)  Uglavnom "To be determined" što bi kazali Englezi.

Ručno motao kaleme, sve je to domaća radinost, bez pogodnih mašina, vremena, prostora... no i tako ispadoše vrednosti o.k. za zadati projekat. 

20191016_013607.jpg

(još da polemim, al me mrzi... biće tamo do marta 2022, taman dok sklopim kutije :D )

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@krca44 Nzm za verziju sa B200, al to mu dođe kao "klon" ovoga: https://6moons.com/audioreviews/wlm5/lascala.html

 

2010524_225509_XYMZS5.jpg

Mda, ići će isto bass reflex na dole

hero3.jpg

Mnogo me interesuje kako će to da se čuje, a znam još iz "poletarskih" dana da ume da iznenadi takav bas. Još može i da se "šteluje" po želji, samo promeniš visinu spajkova i ole :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, tesko da on ima 93 db/W/m, ali to nije uopste bitno. A bitan je ton, kako se to cuje, a mozda i nije lose :)

Da sam u mogucnosti, ja nih probao neku vatijantu tvz. F.a.s.t. tj bas od 8" uparen ne sa " klasicnim" visokotoncem, vec sa maleckim fullrange-om, na primer Visaton W200s u kombinaciji sa Visaton B80, (ili neki jeftiniji, s dobar), skretnica prvog reda, secena negde na oko 400 Hz...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo je frontPSX_20191016_153254.jpg

I to je trebalo tako da bude pošto sam hteo da radim male monitore...

... a onda sam odlučio da ipak bude floorstander ljuCki, pošto nećemo stati na visatonima, neka bude bar kutijon poveliki, a front skidajući, da se vari posle nešto drugo :serbvidkakisicl0:

Pa je tako otpao inicijalni BR otvor...

PSX_20191016_153242.jpg

Pošto sam hteo da oprobam kako to jedan lik radi na CNCu, odlučio da se malo igram, pa napravim kao "waveguide" za visoki. A i malo da se učimo na Solidworks, pa tako ispade nekako taj waveguide... nije to baš po nekoj kalkulaciji, al nije ni loše ispalo, liči onako ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Logičan sled radnji: Solidworks, CNC, bonsek... :)

Krajem prošlog veka, dok sam studirao, jedan asistent je rekao veliku istinu: Posao inženjera je da izmeri mikrometrom, obeleži kredom i odseče sekirom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Donja ploča, sa BR tubom i nosačima spajkova x 2

Vide se oborene ivice pod 45 stepeni :rolleyes:

PSX_20191018_095551.jpg

Razmišljao kako da napravim ove "držače" spajkova, tražio lokalno po gvožđarama unit maticu koja se ušrafljuje pomoću imbusa, međutim, sve da sam tražio kataklinger za raketlu to bih našao verovatno ali tih matica nema, ili "Dečko to smo imali ali kad smo rasprodali više nismo naručivali jer se mnogo retko traži.."

Tek, ove obične unit, kontam masa kutije će ih potiskivati na dole, one ukovane, nema to gde...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Aleks said:

Dečko to smo imali ali kad smo rasprodali više nismo naručivali jer se mnogo retko traži

Ima toga kod nas koliko hoćeš, ja sam koristio M8, a ima i M10 i M6.

Te ti nisu dobre, treba šraf da ih pritegne sa druge strane da bi sigurno stajali. Trebalo je da ih zalepiš epoksi lepkom (može i Sintelanom). Ja sam ovakve takođe ulepio Sintelanom za svaki slučaj.

https://www.sarka.rs/okovi/okov-namestaj/sistemi-za-spajanje-namestaja/navrtka-tauzer-ta1-zn-m8-fi14-l15mm-2kom-xpd/

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Normalno, učvršćeno Bison epoxijem, kao i BR tuba (u njega se kunem više nego u majku), al i bez njega je to ukovano... kažem, težina kutije je dovoljna, nema kako to da ispadne, iako teoreski može, al....

21 minutes ago, NIXIE said:

Kada sam ono kupovao za Boenicke stalke bilo nešto oko 25 din, i to M10. Ovo 156 din za komad... hvala. Ali ne hvala.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

38 minutes ago, Aleks said:

bilo nešto oko 25 din

Ne sećam se cene, ali nije bilo skupo. Ono 156din. za 2kom. je stvarno preterano, možda za 10kom. toliko. Imam blizu stana jednu dobru prodavnicu sa tim delovima.

A BR cev ja ne bih lepio, nikad se nezna skrati, produži...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pa ko svaki imzenjer , cesces po glavi , onda lepi nazad

prvo izvadis iz korpe isecke , ako ih nisi bacio

 

ja tako stalno ....... zato svaka dva meseca kad cistim oko stola bacim bar 500 din metalfilmova, pokupljeno sa poda

:rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E to je izvedeno ovako: nemam sada pri sebi winisd, al za ovu zapreminu, tuning na 35Hz je dužina br cevi 300mm (prečnik 105mm). Kada budem radio to nešto drugo, biće 55L (sračunata 5L total zapremina kabineta za srednjak) i tuning na 30Hz, što mu dođe oko 400mm dužine istog prečnika cevi. Zato je BR tuba (vodovodna cev) od 50cm isečena sada na 30, a ostavljen deo koji se može jednostavno "navući" i time produžiti cev, pošto neće da se krati nikako, manje od 30cm se ne uklapa u kalkulacije ;)

Ako bude bio SS 22W4534G00, njemu isto odgovara 30cm za sličan tuning, ako bude Seas CA22RNX njemu prija još niži tuning i duža cev. Možda bude i SBA u nekoj priči sa dve osmice po kutiji, ima i ta zamisao, al mnogo je $$keka ono što ja hoću... TBD :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...