Jump to content

Macura phono predpojacalo , krca44


krca44

Preporučeni Komentari

Quote

Elem otisao danas u Kelco i verovatno sutra-preksutra u Vremeplov po jos jednu vrednost otpora.

To ti je kad kod nas treba da odeš u tri prodavnice elektronskih delova da bi nabavio sve za jedan projekat a ono što nema da juriš po kp,

kad si u BG straćiš vreme, odavde ti dođe tri poštarine čis' gubitak :laugh1tooht:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, vladd said:

http://shop.vremeplov.co.rs/Shop/Product?name=Tinol-zica-ALPHA-Fluitin-0.75mm-pak-250gr-Sn60Pb38Cu2&accountingCode=14095

Za vrhunsku je preporuku.

I ako hoces mogu da i namotam jedan bunt za probu, bas mi je u petak stigao...

Hvala za tip a i za bunt ponudu ali zaista nema potrebe.

Izgleda da je i Kelco dobio isto a takodje i pakete Stannol-a od 0,5mm 100gr ako nekoga interesuje.  Mikroprinc je takodje dobio nesto od 0,5mm sto su cekali ali ne mogu da se setim sta to bese... Elsold mozda od 250 gr.

Imam jos neku kolicinu Stannol-a pa taman kad je potrosim odoh da vidim Fluitin ili Elsold, sta god upadne, vrlo moguce Fluitin, slusao sam preporuke i na drugim stranama.  Nije da mi ovaj smeta, nego koliko da probam.

:D

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

up-date... posto se pominje junastvo....  bilo bi jos al' Kelco nije imao dovoljno elemenata, nesto uzeh neparno ali nedovoljno a i da ne remetim redosled sa rupama u koje mozda kasnije otpornik ne bi lepo legao....toliko za veceras   :beach:

 

DSCN3063 copy.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Drugari zavrsio sam phono pcb ( mada ima nekih lemova sa kojima nisam potpuno zadovoljan ),  ostaje jos montaza LT1010 na hladnjak a to bih ostavio za kasnije.

Sad bi mi dobrodosao savet u vezi vrha lemilice.

Vrh, i deo iza vrha, odrzavam cistim i dodatno ocistim pozadinski deo od nekog katrana koji se nakupi.  Sam deo vrha kojim se lemi je uvek cist, bar naoko i pregledom kroz lupu.

Radice sa nekim elementima ( manjim i vecim elektrolitima ) primetio sam da vrh pocinje da se ponasa kao kad u litaraturi kazu nakupilo se tinola ( starog ) pa se novi tinol klobuci ... kod mene nema klobucenja ali nesto mi danas vrh bas nije radio dobro koliko god se trudio, kao da nije potpuno provodio toplotu ( kao da sam povremeno imao delimicno klobucenje i los tok tinola a nisam sipao tinol preko samog vrha ).

Posto i dalje izgleda cist ( bez naslaga tinola )... sta mi je ciniti... neki savet, postupak ?

Unapred hvala

P.S.  Vidimo se veceras

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 hours ago, Zen Mod said:

biće da je ipak ćuna u pitanju

 

Moz' da bude i bilo bi dobro ako jeste ali nesto sumnjam, vec sam onaj madjarski stap ukantao tako sto sam gledao i cistio a ipak se nekako nakupise slojevi tinola usled kojih vrh poce praviti klobuke.   Mozda sam malo u paranoji ali ovo jutros mi je licilo na pocetak tog procesa iako je vrh cist ( prednja polovina celog "vrha" ).

Meni bi jos bilo najlakse reci "imao sam losu sesiju" , nego ja cu lepo da slikam vrhove i postavim ovde ili u temi o lemilicama pa da vidimo, to bi jos bilo i najbolje da ne raspredamo ovako na nevidjeno.

Evo jedna slika, ostade jos da se ugradi LT1010 u to220 pakovanju na hladnjak, za to cu imati mozda pitanja vezana za montazu, materijal uglavnom imam.   Sad ide Gemini na radni sto.

 

DSCN3088.JPG

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

8 hours ago, vladd said:

Vrh lemilice mora da se povremeno otrese od viska kalaja.

Cistim vrh odmah posle lema, svakog.   Ocistio sam ceo komad, sam "vrh" kojim se greje pad je bio cist mada mi se cini da je pocelo neko skupljanje tinola sa donje strane uprkos stalnom ciscenju ( sundjer i zica ).  Jos nisam slikao, razmisljam kako da uslikam sa postojecim aparatom a da se lepo vidi.   Uglavnom posledica je da se tinol topi nesto sporije sto je za mene bilo dobro jer sam morao lemiti jako pazljivo i polako pa sam tako malo napredovao kad sam shvatio kako treba da radim.   Ovo gore je bez greske, u Ponedeljak idem po par otpora koji mi fale i da vidim da li mi jos nesto treba za montazu na hladnjak samog LT1010 i BD130/140.

Da li je bolje uzeti silikonsku izolaziju umesto liskuna ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nece uvek visak kalaja da ostane ni na sundjeru ni na zicanoj vuni, bukvalno mora da se otrese kapljica. Desava se kod pregrejane lemilice ili dugotrajnog rada.

Svejedno je liskun ili silikon, lakse se radi sa silikonom, vazno je da imas sve elemente za montazu.

 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dobro vece

Trebao bih za par dana poceti sa lemljenjem manjih tranzistora na Gemini pcb.

Zanima me par stvari :

1.  Antistaticka narukvica ( imam )... ako ne nadjem shuko sa odvojivim viljuskama gde bih mogao da se uzemljim ?

Najblizi metal je ram stone lampe koja osvetljava radni sto ( obican ram bez veze sa gnd )... zatim neke cevi u kupatilu koje se ne greju...    obican shuko sa viljuskama, utaknut s tim da kontakt zice na masu izvedem pazljivo ( ovo je moguce ).... gramofonska rucka koja je uzemljena na signal GND ( ugasim gram )..... phono : GND konektor ( ugasim aparat ) .... ?

Nemam antistatik podlogu, radim na drvenom furniranom stolu.   Imam zicu od 3m da dobacim donekle a mogu a pazarim i 10m komad kao nastavak zice sa narukvice.   Staticki elektricitet u sobi je poprilican, od tepiha najvise.

2.  Visina tranzistora od pcb... oko 1 cm dovoljno ?    tipovi su BC546 / 556 i IRF 510 / 9510

3. Hladjenje krokodilkom nogice koju lemim ?  ... pcb bude skoro vruca dok zavrsim lem

Imam izolovane male krokodilke

4.  Ako sam nesto propustio napisite

 

Hvala, Krca

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

:laugh1tooht:

 

1. Kada budes radio sa komponentama koje su pakovane tako da su im sve nozice spojene zicicom ili oprugom  kao odbrana od statickog elektriciteta, trebace ti podloga, patos i narukvica za uzemljenje.

2. 4-6mm

3, Samo ako lemljenje komponente traje duze od 10 sec sa veoma visokom temperaturom lemilice -preko 400C

4. Propustio si da to sve prosto polemis, bez komplikacija... :D 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

7 hours ago, Zen Mod said:

gde ti sinko pokupi sve te audiophool fazone

pa jee.... literatura stampana i neki datasheet-ovi

msm jel ja pitam gluposti kad ljudi pisu i objavljuju gluposti  :D

pokusacu da ih slozim bez pipkanja prstima, to nije problem... ali kad dodju na red oni sto idu na hladnjak... LT1010 i BD139/140 da li i njih samo uzmem u ruke, montiram na hladnjak, zalemim ?

-----------

Nego kad vec imas vremena da se javis :

1. Heli obrtni pot ... gledam shemu : da li lemim tako sto su sami obrtni potovi okrenuti kontra CT linije gledano odozgo ?

2.  Dok sam lemio spojile su mi se tacke R8 I R7 sa donje strane pcb posto su jedna do druge... na shemi je tu spoj zajednicki sa C8

Da li je to neki problem, da odspojim pomocu fitilja za odlem ?   na samoj pcb kinezi su to spojili zajdnickom metalizacijom dve rupe.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...