Jump to content

Polarizovani kondenzator umesto bipolarnog na red sa zvučnikom?


Pigy

Preporučeni Komentari

Može li da se umesto bipolarnog kondenzatora koji ide na zvučnik da se stave dva polarizovana kondenzatora,naravno iste vrednosti,povezana minusima? Ima li razlike u zvuku izmedju tako napravljenog bipolarnog sa onim fabričkim bipolarnim kondenzatorom?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 23
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

znaci nema veze što je duža veza spoja,čitao sam da je bitno da su elkići od istog proizvođača,što se podrazumeva,da su po mogućnosti low esr ,105o,vezuju se uglavnom minusima....itd

Znam da vrednosti kondenzatora treba da budu dvostruko veće od bipolarca jer je redna veza.

vladd.... Moze li se postići dobar učinak ili prosto rečeno dobar zvuk ako se umesto pasivne skretnice stavi band pass pasivni filter drugog reda na ulaz pojačala a na izlaz samo kondenzator prema midbasu

Na taj način bih izbegao pasivnu skretnicu na izlazu a ne bih pravio aktivnu skretnicu ako izuzmemo taj kondenzator na izlazu? Kompromis?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pročitao,ali nije baš odgovor na moje pitanje. Zna li neko da mi kaže koliko na red može da se ide sa pasivnim filterima a bez amplifikacije,može li se ići sa 4 redom da bi se dobilo -24db a da signal bude upotrebljiv,bez mnogo šuma?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Na koju "kolicinu" pomisljas kada postavljas te filtere na red.

U principu postoji ogranicenje vezano za impedanse, impedanse na kojoj filter radi i na kojoj pojaclao radi. Svi ti filteri imaju odredjen faktor dobrote, odnosno odredjenu kolicinu signala rasipaju.

Inace poimanje ulaznog filtera je slican posao boji tona na ulazu u pojacalo, sa svim manama koje to nosi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

mislio sam na 4-ti red, da bih dobio -24db na 130Hz. Bi Amp u pitanju. Probao sam neke simulacije  gde sam birao između 6 i 24db i nekako najlepše je odvajao sa 24db, bas ostaje bas bez primese vokala.A izabrao sam 130Hz jer kad sam slušao koristeći te filtere u Audacity programu high filter je bio nekako čistiji rezak zvuk ako bi išao od 130Hz ,ako bi spustio na 120Hz zvuk bi bio dublji ali mutniji. Signal koji koristim je uglavnom sa tjunera,tako da neznam impendanse i jačinu signala. Dali probati sa četvrtim redom filtera ili držati se drugog reda?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

9 hours ago, Pigy said:

,tako da neznam impendanse

Kod pasivnih filtera to je najbitnije, kod aktivnih ne jer imaju OP. Ako recimo staviš pasivni filter ispred pojačala koje ima potenciometar, neće biti ista impedansa kad je pot na min. i na max. U tom slučaju iza fitera treba staviti buffer sa fiksnom ulaznom impedansom kako se ne bi stalno menjala kriva filtera. Isto bi valjalo imati buffer i ispred pasivnog filtera jer kažeš da ne znaš impedansu ispred. Onda bolje napravi odmah aktivni filter.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zbrkano jeste,jer sam sa juga - Kumanovo,šalim se ,mada je istina da sam tamo rođen i tamo dugo živio. Zašto ovako radim,jer mi je jednostavnije,jer dok ja budem napravio aktivnu skretnicu proćiće vreme,da ne kažem godine.Našao u pdf za TDA 2030 gde koriste pasivni filter ispred IC ali drugig reda 2.1 sistem je u pitanju,pa sam hteo da slično tome napravim,ako može 24db super ako ne onda 12db sa pasivnim filterom.Inače sam hteo da izvori zvuka preko preklopnika-izbor ulaza  idu na pasivni filter od 130Hz za Bi amping,stim što bi na ulazu i izlazu filtera bio prisutan redni kondenzator , i da posle toga signal ide na pojačala preko potenciometra...?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

zaboravi 24db pasivu , na nivou linijskog signala - previse gubitaka i total zbrlj - jer se tu ne radi o prostom kaskadnom spoju 2 clana od po 12db/oct , nego mora da postoji buffer cell , gde je 12db clan ispred a 12db clqan u petlji NFB

dakle - dok si na pasivnom nivou 12db je ok , 18 vec nategnuto

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

49 minutes ago, Pigy said:

ok,će probamo,pozdrav svima pa javljam rezultat.

Sa TDA 2030A možeš ladno napraviti aktivan filter, recimo za bas, možda čak i trećeg reda,  to ti je kolo kao malo jači operacioni pojačavač. Možda čak i ima da je neko pravio, proguglaj malo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hteo sam da ne ugrađujem to pasivno kolo ispred pojačivača,mada će na njemu raditi pojačivač TDA 7240A kao mid i visoki a drugi pojačivač funai je sa STK za bas. Čitao sam da se rezna frekvencija za sub uzima 90-120Hz, jel smatrate da nije problem ako izaberem 130Hz?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...