Jump to content

Transformator kao analogni izlazni stepen DAC


Mikorist

Preporučeni Komentari

Onda je neki problem sa digitalnim filterom. Koji su ljubitelji izbacili pa smislili NOS...pa stekovanje zarad smanjenja tako dobijenog suma i deformacija u kakav takav signal, koji ce se sam po sebi kojegde filtrirati.

Brz trafo na izlazu iz dac-a, sa gainom, trafodrajv cip ili diskretni, pa probati na sta lici, i zvucno i merenjem, da li je signal korektan tamo gde treba...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

6 minutes ago, vladd said:

Onda je neki problem sa digitalnim filterom.

Da je samo to, Topping ima odličan DAC, ali i I/U konverziju sa dva OP, pa još jedan OP otprilike za balanced to unbalanced / buffer/ analogni filter. Nakon tolike obrade signala i u kombinaciji sa napajanjem iz laptopa, to je zvuk od 200$ po ceni od 90$.

Sem trafoa sa buffer-om, ja bih razmotrio još i BCF sa lampama, i to 6N6P, baš mi se sviđa kako to svira (od subote popodne).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 minutes ago, Mikorist said:

sa krštenim napajanjem možda dosegne 500$ - za više mora da ide na operaciju kod hirurga u Bač :smesna:

Ne bih ja tako lako odbacio lampe kao rešenje za izlaz, mada ako ne voliš lampe onda ništa.:krstix:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

14 minutes ago, Mikorist said:

Mislio sam tvoj DDDAC

Mislim da će da pobedi direkt veza - lampe :smesna:

Nađi datasheet za taj tvoj DAC iz Topping. Tu sve piše.

Za moj DAC je mračna priča na jedno 600-700 strana big DIY. Neki idu direktno, neki sa trafoom, a neki sa lampama (a neki nisu ni uspeli da ga sastave da radi).

I svi kažu da je tako najbolje, eto sad nisam pametan.:killer:

PS

Mora da je mnogo bolji sa balanced izlazima, samo još nisam probao, jer ne poznajem nikoga sa skroz balansiranim sistemom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

36 minutes ago, Mikorist said:

Onako na brzaka čitanje, ima current mode i voltage mode, u suštini je current out što je dobro. Struju daje na izlazu 3,9mA PP.

Kinezi prepisali preporučeni external circuit na izlazu što je i razumljivo obzirom na cenu uređaja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 months later...

Opet me je malo uhvatila hifi groznica, pa se sporadično pojavim. Sila Boga ne moli, posle niza godina privrženosti CD plejeru, sutra bi trebao da uvrstim PC u sistem, nakon prošlonedeljne probe po prvi put u ličnom sistemu. Naravno, prvo oduševljenje prođe odmah i razmišljanje kreće u pravcu poboljšanja do nekog željenog i razumnog nivoa. 

Prviukao me je trafo u nazivu teme, a svojvremeno sam bio u prvim redovima kada se takv sklop omasovio u SE pojačivačima, prvi preamp sa njim je Šolaja konstruiso pod mojim pritiskom, a dok nije došao do čuvenog TVC-a, malte ne smo došli do svađe, a i prva LCR RIAA je takođe napravljena na moje uporno navaljivanje. U tom nekom periodu sam usput naprvio trafo za CD, 1:1 i to je zaista činkovito.

Pre destak godina, Peđa Rogić je bio u velikom usponu u domenu digitalije, tada je već izašao iz čuvenog i zvučno odličnog Aja DAC-a i krenuo Model One, dobrim delom je taj uređaj uobličen na osnovu mojih ušiju i sugestija, mislim da je bilo možda i prvo ozbiljno slušanje trafoa na izlazu iz CD-a. Model One je vanserijski DAC, bez čipova u analognom delu, a trafo na izlazu je 1:1 ili 1:0,9, nebitno.

Moje idejno pitanje njemu tada je bilo, da se izbaci sve iza TDA 1541 i ubaci trafo za I/V konverziju koji će imati dovoljno i pojačanje, potreban bi bio odnos 1:10 i to je bio problem, u to vreme nešto nije bilo takvih trafuljaka niti uopšte nešto tema po netu, razdružismo se banalno i to ostade tako. Videh u temi da ima nekoliko uređaja sa ovakvom konfiguracijom, što me je pozitivno iznenadilo. Jeste trafo kompleksan sklop, ali nije nemoguć, nešto slično već odavno postoji kod MC gramofonskih glava i za to imam neku kreaciju koja je perfektno zvučala iako namotano prosto da ne može prostačkije, kakav god bio kompromis bio štetan, ukupni rezultat sa trafoom je uvek dobar ako je iole korektno napravljen.

Ako mi se definitivno dopadne PC kao izvor, sasvim sigurno će nekog pomaka biti, vidim da PRC uređaji daju već  dobar zvuk kao gotovi, a kolko sam zaključio, osnova im je kvalitetno postavljena što omogućava nadogradnju u smislu o kom je i ova tema. Imam motalicu i sklon sam pednatnom radu, pa ako se sklope želje, rad sam da se angažujem i priključim.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, kolko ja shvatam i gledam na problematiku, glavna igra je iza konverter čipa i tu se prodaje magla i uzima novac, Lampizator je to što jeste prostekavši iz te postavke kolko se sećam. Pogon motalice sad služi za neke reparacije kod motrcikla, rad sam da uplićem prste, samo da neko isprojektuje trafo.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...