Jump to content

Struja problem !!!


Aleks

Preporučeni Komentari

Pre neku noć, sedim radim za kompom, mir tišina, 3 noću. BUM odjednom usred sobe, ja zapanjen.... Gledam po sobi ko lud, vanzemaljci, crna magija, šta li je, vidim nemam net. Šuko gde je prikačen SAMO ruter i kablovski modem, sa strane čađ. Op, pao taj osigurač na fazi. ČUDILO.

Polako vratim osigurač, sve ok, završim posao. Spustim taj osigurač i pošto nisam bio nekoliko dana u stanu, da ne brinem.

Danas došao, ajde da vidim. Glinerica - svetli. ???? Spuštam redom osigurače, da nisam pogrešio, ma jok. Premerim napon 195V. U svim drugim šukoima 225, normalno. 

Dakle, osigurač spušten (automatski naravno). U šukou glinerica svetli na fazi i merim 195V.

Jel mi nije crkao osigurač? Ne smem ni da ga dignem. Dajte neki predlog dok ne zovnem majstora.

Ja jes, smem ono oko lepetronike, al s žice tamo gdi je 230 mi se ne barata nešto mnogo....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 9
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Dobra proba je i sijalica na dva gajtana, kabla, ne mora posrebrena :) kao ma kakav potrosac, da se konstatuje da nije neka indukcija, premale su struje i za glimericu i za instrument.

Pa proveri sa tim testerom i dolaznu klemu na osiguracu o odlaznu...pa na dalje..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

9 minutes ago, Aleks said:

Šuko gde je prikačen SAMO ruter i kablovski modem, sa strane čađ. Op, pao taj osigurač na fazi. ČUDILO.

Usput i šuko proveri taj u zidu. I šta god da si zabo u njega, sve proveri. Bio je kratak spoj, sad ko zna šta je unutra.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Rešeno.

Osigurač je "malo zalepio". Po uputstvu drugara, 2-3 puta digni/spusti osigurač, prestao je da daje 195V na izlazu, pa je bilo 0. Ok.

Otvorim šuko, imam šta da vidim. Faza se "grebala" o metalni deo, žica je bila provučena skroz pored tog dela, pa od ukljućivanja/isključivanja se to razmrdalo, i u nekom trenutku, verovatno usred malo veće vlažnosti vazduha, došla sasvim blizu metala koji drži sve, i koji je uzemljen (a uzemljenje je pak "nulovano")... što je izazvalo kratak spoj da osigurač padne, normalno. E sad to što je osigurač čudno zalepio, pa davao pomenuti napon, to je ono što me je čudilo najviše..

Šuko zamenjen za High End Furutech Silver / gold plated paladium coated (Metalka Majur 270 din) i sada to radi kako treba.

:P

Hvala svima za savete!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tja, nisi jedini, evo čudo se i kod mene desilo. Nestala struja u celoj opštini. Ništa čudno, mislim nije da nije. Za 14 godina ovde dva puta nestajala struja i oba puta je vatrogasci isključili zbog nekih požara. Ovaj put kvar neki veliki. Problem je što ceo dan nije popravljen, od 10:00 došla tek u 18:30. Analogni dan, bez interneta kompjutera muzike ma ništa, telefoni se koristili na kašičicu da se ne pojedu baterije ( naravoučenije kupi powerbank). I sve je to ok, dešava se, ali jadni moj Philips Fidelio internet radio strimer nije izdržao, ne daje znake života <_<

Sad možda je samo ispravljač na 18 V riknuo videću sutra ako ne, će jurimo novi strimer za uz jutarnje kafice.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...