Jump to content

Nekakav plejer što svašta radi - RPi, Moodeaudio, OLED i LIRC


Preporučeni Komentari

Ovih dana, kada imam vremena se zanimam jednim AIO playerom, prva zamisao je bila da napravim nešto što će puštati web radio u radionici, ali sve više deluje da će ispasti nešto malo finije...

Elem, pošto mi svašta u životu već radi na raspberry, i ovde je jedan završio. Od delova 2X Visaton FRS8, Rpi0 w, JustBoom Amp Zero, PRC linearno napajanje 15V, OLED displej, Trafomatic toro trafo, 19mm MDF koji je ostao kao višak od jednog stola, jedan Mundorf MLytic HC, malo žice, malo aluminijuma i pokoje dugme. Da, i dve rolne alu folije, malo drvofiksa, trio matica i po koji zavrtanj. Uglavnom, svašta nešto što se vuklo unaokolo...

U početku je izgledalo zaista odvratno, ali već posle dva kung-fu poteza šmirglom i frezerom se situacija promenila iz korena

 

kungfu1.jpg

playa1.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Odmah za tim sam se bacio u potragu za nekom kul cefkom za bas refleks. Kartonska, dabome, unutrašnjeg prečnika 25mm. Nisam imao ideju da je to tako teško pronaći. Danima sam kao nervni bolesnik bazao po marketima sa šublerom, žene sklanjale decu od mene. Među svim mogućim streč folijama, toalet papirima, ubrusima, najlonima i papirima za pečenje ugleda NJU. Alufolija od 30 metara. Valjda je tanja ta kartonska tuba jer ima previše folije, pa da bi moglo razumno da se upakuje. Donesem kući, prvo krenem da je premotavam kao na drugu rolnu, onda mi ispadne, onda se zacepi pa krene sva da se cepa, poludim i rastrgnem je, kung-fu potezom, naravno. U kuhinji pola kubika folije i ja sa kezom. POBEDA!

reflex 1.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sutradan ne mogu da nadjem tubu. Draga je bacila "praznu foliju" i iznela smeće. Ovaj put ja u transu. Kupujem još jednu istu i rastrgavam. Kung-fu mi se opasno popravlja. Folija isto tako, jača nego ikad. Pada mi na pamet da idem kod strugara.

folija 2.jpg

kungfu3.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Danas opet kod kuma u stolarskoj radionici. Izbušio rupu 25mm, napravio rame 28mm da bas refleks cefka legne k'o patika u ja*a, i spolja odeljao rupu na radijus frezerom. Da bude fensi.

Probio rupčage za elektroniku po sred kutije. Živim u filmu da ću napraviti skroz kul aluminijumske poklopce za to. Ono, napred displej, dugme za paljenje i okce za IR senzor, nazad IEC, USB i to. Otelio sam se od frezera. Ubacio zvučničiće, vezao žice, izbacio kroz br da donesem kući i čujem kako sviri, pa da posle odlučim da li je ovo projekat ili ogrev. I sviri lepo, kulturno, voli klasiku i pink floyd. U stvari, ne ceo pink floyd, samo Gilmoura u Pompeji, drugo nije ni čuo. Za znatiželjne - 8cm sa xmax 0.25mm. Neko bi rekao đubre, ali neka... 

opetfrezer.jpg

frezer2.jpg

reflex2.jpg

FRS8.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Danas nije bilo puno vremena da se zanimam sa gorepomenutim. To bi automatski značilo i da je bio daleko niži nivo dinamike i sikiracije u životu. Nisam znao kako da složim sve unutra, pa sam rešio da dodam još dve ploče od nekog otpatka od MDF 10mm i sve lepo pomontiram na to i onda sve zajedno da skarabudžim unutra i zavrnem za kutiju. 

Malo sam isprobao sve u kompletu kako će biti na kraju i zadovoljan sam za sada. Trideset minuta punog gasa. Regulator napona je uspeo sa mukom da dirne 45 stepeni, tako da ću da mu skinem hladnjak i odvedem toplotu na zadnju stranu (Al ploča, 5x180x85mm) nekom bakrenom šinom. Kontam, da ne mislim posle da pucketa vinil, a ono pucketa vatra. 

napajanje.jpg

skorokomplet.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E sad zanimljiv deo: dok malo odmorimo od drvenarije, frezera, šmirgle i testere treba da nateramo rpi da nam sviri i radi kako nam duši godi:

1. Da ima displej k'o sav normalan svet; da na displeju piše štogod korisno i da je lepo

2. Da ima daljinski k'o sav normalan svet; da se ne baci stari daljinski od nečega

3. Da radi na mreži i da koristi njene blagodeti (webradio, AirPlay, muzika sa NASa, blutut i to)

4. Da može da pušta flekove sa fleša

5. Da možda ima i jedan rotary encoder da se može stišati kad crknu baterije, a ne da trešti dok ne izludiš. Lepo bi bilo i da ima mute kad stisneš rotary encoder

Skidam moodeaudio da okušam sreću. Pošto je besplatan, nemaju novaca za normalan hosting, pa se skida 140kB/s. Nekad padne i na 50. Kung-fu se budi.

rpidisplay.JPG

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da će ovaj da ostane na frs8 bez skretnice, sasvim dovoljno za mali mrežni plejer poput ovog. Kutiju sam pravio za njega i sad nema nazad, jedino sve ponovo. A to može biti samo sledeća zanimacija. Ovde je sve fino usklađeno, od trafoa, ispravljača i regulacije napona, amplifikacije i zvuja da sve moze da se odvrne do kraja i da radi bez grejanja i distorzije do kraja sveta. Sam kvalitet izvora i pojačavača ne zaslužuje bolje zvučnjake. Mislim, sve je overkill za sledeću instancu. Btw, moodonja se prijavio među žive, vreme je da se namesti displej za MPD.

Screenshot 2019-08-07 02.24.17.png

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

So far, so good. Sledeći manual koji sam našao prostom google pretragom "moode audio mpd oled" oko koga je neko već krv propišao uspeo sam da dobijem oled da radi. Kad MPD pušta muziku OLED igra i pokazuje kvalitet wifi signala i bitrate, a kad MPD kulira, OLED izigrava sat. I još vidiš IP adresu čim upališ spravu. Sjajno sam zadovoljan za sada. Mislim da će da pokazuje i koliko je pojačano kad stavim JustBoom AMP na njega.

playing.JPG

notplaying.JPG

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E sad najnoviji kung-fu. Nakarabudžio sam OLED, daljinac od stare kamere, rotary encoder i AMP, sve fercera kao omašćeno. 

Problem: da bi radilo sve ZAJEDNO potreban mi je 2x20 pinheader extender ili pinheader sa jako dugačkim pinovima. Dabome 2.54mm raster. Problematika je u tome što pinovi treba da prođu kroz header konektor na ampu, pa na višak koji viri da mogu da natučem još jedan kako bih mogao da pored ampa i IR senzora koristim i displej i rotary encoder. Fak!

2x20-gpio-stacking-headers-raspberry-pi-ekstra-dugackim-pinovima-slika-95520735.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala :)

U međuvremenu sam prekop'o sve, našao sam u mg double pinheader 2x20 i 4/1.7mm kablić za napajanje. Jeeeaaaa... U kelkou imadu samo neki od 29 ili možda 39mm, a ja volem da sve bude ravno, a ne da ja kratim pinove, jer uvek budu okraćeni na razne dužine i onda me OCD trrese cele noći i haba mi kung-fu. Onda poravnavam pinove satima i opet budu prekratki...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ka'te molim - bi li poobjasnio način budženja displeya, rotaract encodera, tj. svega toga zajedno? Jel to onaj m00da player sve može da prihvati, ili kako? Jel to OS ili je samo player na nekom linuxu?

Ja ti dođem ko dete malo kad lepi uzastopno: A što,a kako? :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...