Jump to content

Parks Audio Puffin phono preamp


Aoxomoxoa

Preporučeni Komentari

Ne znam sta da kazem u svoju odbranu,sem da sam posle detaljnog slusanja zakljucio da mi narandzasti bolje lezi u sistemu.

Da nije u pitanju subjektivni dozivljaj,evo dokaza...VDH od 2.7m kosta 110e...narandzasti od 2.7m kosta 15e.

Znaci 8x jevtinije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 8 časa, Aoxomoxoa reče

posle detaljnog slusanja zakljucio da mi narandzasti bolje lezi u sistemu.

Za sada je ovako dok ne iskrsne nešto bolje.

Primenjen kao IC kabal je prilično dobar, ali već sam našao bolje.

Za zvučnike teško da će se naći mnogo bolje, a da ne bude surovo skupo. Treba da stavim snake skin, ali stalno ima nekog prečeg posla.

Orange quad.jpg

Orange quad 1.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

9 hours ago, gluv_i_udaren said:

Na kraju, sve ovo i jeste samo oko subjektivnog osećaja, zar ne?

Pa i nije. Subjektivni dogadjaj je danas ovakav sutra onakav, a mjuza treba da te oraspolozi kada si nadrndan, a ne da te ubedaci jer je subjektivni osecaj nestao.

Ono sta ja potenciram je.

Zamisli da imas skuter i treba ti karburator. Odes, kupis Delorto, nenastelovan naravno, zakacis na motor i izvodis zakljucke, gasi se na leru, malo se motor gusi pri davanju gasa...nije konforno za voznju.

Odes i kupis, (ili ti Krca donese na probu) Mikuni karburator, takodje nenastelovan, i on sada ima odlican ler, dobar srednji opseg, ali ne moze da natera maksimalne obrtaje...mozda bi mogao da se vozi po guzvi u gradu..

E sad, da li formirati karakteristike i osobine karburatora na  osnovu toga, traziti dalje neki cija fabricka setovanja bivaju najpribliiznija potrebnim, tipa kupio sam Webera i lepo se vozim, njemac je to, nema bas punu snagu, malo vise trosi ali eto, ili prosto nastelovati prvi ili koji god i uzivati u voznji...

 

Ili da zamislimo radio amatera koji je napravio linearac 1KW, i kaci ga na antenu. Bez prilagodjenja, pa proba, belden, proba amfenol, proba neki treci koaks...na sta bi to licilo, osim sto bi sve kablove spalio, neka na vecoj neke na manjoj snazi...pa da izvede zakljucak da je neki debeli teflonski najbolji, najduze je izdrzao spaljivanje....

 

Pa kada se stavi sonda na osciloskop, podesi se prema ulazu i internom generatoru...ne prica se da agilentova ima bolje visoke i oversut, dok je Tektroniksova malo prigusena...obe rade isto u zajedickom opsegu, kada se podese

 

Za zvucnike po zelji, interkonekte takodje, ali za MM i gramofon apsolutno nema zezanja i bockanja pa slusanja i mastanja da ce nekada nesto da se utrefi...besmisleno...

Ovo pretpojacalo je ovakvo, ono onakvo, a oba neprilagodjena...?

E dajte mi neko trece, da vidimo da li mi odgovara njegova neprilagodjenost?

I da bude jeftino a dobro, i da me zaprepasti zvukom, i da zvuci kao da je 2000evra u radnji... :D 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

9 minutes ago, vladd said:

Za zvucnike po zelji, interkonekte takodje, ali za MM i gramofon apsolutno nema zezanja i bockanja pa slusanja i mastanja da ce nekada nesto da se utrefi...besmisleno...

Nisam gramofondzija i ne verujem da cu ikada biti. Samo me interesuje da li postoje neke test ploce sa narezanim razlicitim frekvencijama ili nesto poput sweep generatora?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Postoje test ploce, a postoje i antiriaa filtri, gde obican, proizvoljni signal mozes da uvedes u riaa iskrivljenje. To nosi neke probleme idealnosti, ali kao opcija postoji.

Problem je sto LC igra posle MM pikapa utice na zonu preko 10KHz, izdize je rezonantno, ali fazno menja znak...sto se tek manifestuje nakon dodatnih tumbanja faze skretnice i visokotonca, plus njegov plasman frekvencije u prostor i odziv prostora...

Nalik kao da pomeras visokotonac fizicki napred nazad, pa plus refleksije.

 

P.S.

Ne mislim na energiju signala, tu nisam zabrinut, posto sledi nekoliko stepeni pojacanja, vec kasnjenja u vremenu koja se sabiraju...

Zato mozda LR riaa uvodi dodatno "oduzimanje" kasnjenja...onako sportsko razmatranje bez evidencije...mislim, svi pojacavaci su naterani da ipak sacekuju i struju...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Test ploce postoje sa razlicitim frekvencijama i sa pink noise trakom...  radio sam snimke i potom gledao kako izgledaju sirovi  i spectrum analiza frekventnog odziva ( RTB test lp & Hi-Fi News test lp, fr + pink noise ), stanje pocetno do 250pF + dodavanje 200pF.

Ono sto ja vidim kao problem jeste vrlo ogranicena mogucnost tumacenja sa obicnim software-om i ovim prostim metodama ( bar za mene ).

Postoji veca razlika ( dodavanjem kapaciteta ) na uvo u odnosu na snimanje fr opsega ( ili pink noise-a... dobije se prakticno isti rezultat kad se uradi spektrum analiza a to jedino mogu da uradim ).

Sem toga ponasanje faze ne znam kako bi se uopste moglo videti sa postojecim software-om a takodje i vernost RIAA krivi... mislim da za to treba neki software koji je u stanju da obradi ovakve informacije, s tim da je shum samog racunara veliki dodatni problem.

Ako neko moze i zeli, ja mogu da posaljem postojece snimke na tumacenje ili da napravim nove.

Dajem dve fotke,

1 - RTB lp frek. opseg, 250pF, od 10KHz pa nadalje, linearni prikaz spektrum analize.

2 - RTB lp frek. opseg, 250pF + 200pF, od 10KHz pa nadalje, linearni prikaz spektrum analize.

 

DSCN3458  250 pF copy.jpg

DSCN3460  250 + 200 pF copy.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, lepa zabava, i u pravu si potpuno, ti neki detalji ne mogu da se vide sa dijagrama.

I tu se lomim sta da radim, da se uskoci u zonu izmedju  pikapa i konda je besmisleno, uticaj sempla signala bi bio losa pojava, ne bi se znalo sta je sta.

Mislim, da se izbegne i slusanje i Audio Precision sprava, kao vrlo skupa.

Postoji varijanta da se meri grupno kasnjenje ampa, koji pojacava signal bez riaa, pa imati jednu situaciju, pa dodati riaa, nesto nalik riaa, drugacije ekvalizacije...sa promenljivim nagibom...

 

 

P.S>

Na tim merenjima, da li je moguce kapacitetom izdici signal, odnosno napraviti odredjenu grbu na preko 12KHz...do jedno 15KHz

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da je pad do snimka na ploci i da je normalno da pad postoji... mada nisam siguran.

---

Nisam siguran da li moze da se pravi grba 12-15KHz, morao bih da probam.

Ovi snimci ovako izgledaju skoro isti ali kad pogledam sirov snimak cini mi se da postoji blaga grba oko 16KHz koja se ispravi dodavanjem kapaciteta s tim da onda pocne malo brzi pad ( od 16KHz nadalje ).

Ja sam ovo radio nekom svojom min-max metodom, minimum je ono sto postoji a maximum je dodatak od 200pF.

Neki subjektivi zakljucak je da bi trebalo mooozda dodati 25-50pF a mozda i ne.  :D

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Obične zvučne kartice imaju skoro uvek pad na visokim frekvencijama. Isto to bih dobio da ne uradim prvo korekciju kartice pa merenje (kad merim zvučnike). ARTA i HOLMI imaju to, i to je obavezno kad se meri bilo šta pomoću PC. Nisam zagledao taj programčić šta sve ima od mogućnosti, priznajem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Snimano je u Sound Forge a prikaz je iz Audacity.

Prilikom snimanja imam samo mogucnost da pritisnem "calibrate" sto se verovatno odnosi na zvucnu kartu a isto tako verovatno ne radi nista.

Sem toga drajveri prave problem, jedva sam smanjio lazni nivo da ne klipuje.  Losa situacija na glavnom racunaru - nije za snimanje.  Imam neki prastari laptop pa mozda probam jednom sa njim.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 1 minut, krca44 reče

Prilikom snimanja imam samo mogucnost da pritisnem "calibrate" sto se verovatno odnosi na zvucnu kartu a isto tako verovatno ne radi nista.

Moraš imati kabal stereo 3,5mm da zabodeš sa izlaza na ulaz kartice. Posle "calibrate" on ti upamti taj fajl gde je ispeglana kartica i dobiješ snimak kalibracije koji treba da bude kao ravna crta. Sa tim ideš posle na merenja gde kartica više nema puno uticaja. Takođe kablovi za merenje što kraći i sa što manje pF.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...