Jump to content

Dva basa za dublji bas?


Pigy

Preporučeni Komentari

13 hours ago, Pigy said:

A može li da se postave basovi jedan naspram drugog ,da se gadjaju magnetima u kutiji al da su u kontra vezi,tako da se poništavaju u kutiji jer su u kontra fazi.Znači jedan bas spreda a drugi otpozadi?Tada maltene je najmanji uticaj kutije na zvuk?

Nema svrhe, poništavaju se van kutije na niskim frekvencijama jer su kontarafazno vezani, a sama kutija je isobaric. To bi bio neki open baffle sa ekvivalentnim driverom duplo manjeg Qt, a za OB baš i treba veći Qt, a ne manji. U principu za takvu vezu ne treba ti ni kutija, samo deblja ploča, ali da magneti budu napolju.

Postoji SUB kao kompaktna konstrukcija sa jednim ili dva veća basa, zove se Ripol, to možeš recimo da napraviš a da bude korisno.

https://www.lautsprechershop.de/index_hifi_en.htm?https://www.lautsprechershop.de/hifi/ripol_en.htm

https://www.rstaudio.de/ripol-subwoofer/

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Pigy said:

imam onu Loudspeaker design u pdf

pa citaj brate

najbolji nacin da nesto naucis je knjiga kad je vec imas

ovako na parcice biras ko kokos i uvek se svede samo na to da li si sit ili nisi, nikako da sklopis neku celinu znanja

been there , done that

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa ono kad pita komsinica koliko je velik i koliko duboko moze da ide...a ti je lepo pozoves, kazes sedi tu sad cu ja, nadjes CD i pustis Yello, i pitas je da li uziva, oseca li taj bass... :buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

koliko ja vidim to je FR i ide od 50Hz-15kHz.  Jedino da probijem zid kod komšije pa da ga ugradim.  Meni za sada završava posao Uher od 13cm,ali imam nameru da ga zamenim sa nekim većim od 20-25 cm ili opciono dve sedamnaestice.pozz

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Aj da se i ja javim u temu iako iako nisu baš dva basa. Obzirom da sam vremenom prestao biti "audiofilski purista" a vremenom se sakupilo koje kakvih "điđa miđa" pronašao sam davno zaboravljeno pojačalo Sansui AU -G55x ( jedan kanal prekida) i Sonyev band pas sub od cc 75 l od prevaziđenog kućnog kina . To sam spojio na "B" izlaz predpojačala . Pojačalo sam stavio na "mono" i sad si preko njega porihtavam sub , a glasnoča generalna  je preko pred pojačala. Rezultat je odličan , kako Mikro reče basa kolko hočeš , al prostor ne "svira" tj ne tresu se šajbe i ormari, ne pomjera bubrege i ne tuče u prsa , al je tu lijepo kad treba  "prede" , a kad treba udari . Najviše je došlo do izražaja sa bubnjevima . Lijep napredak  , a ništa nije koštao .Jedini nedostatak su snimke , hebi ga na nekima se mora smanjivat ili pojačavat nivo basa , al ...   

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...