Jump to content

Koji 24bit DAC? (split iz SissySIT)


shonne

Preporučeni Komentari

Principijelno se apsolutno slazem, ako se moze praviti i ako se drze u saci svi parametri kvaliteta, medjutim mi pada Pikac na pamet...mora nekog nesto da dirne da bi se uradilo.

Ono kada treba nabaviti sve od nule, bez inicijalnih uslova da bi se napravilo, treba bas bas koncentrat droze.. :) 

Ako bih nesto i motao, to bi bilo za MC...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Motalo...bio 100 god mladji i video dlacice na pauku.

Sada malo fali da kupujem vezane udice. :) 

Problem je sto treba imati ultrafino zatezanje za tu zicku, da bi smotuljak bio homogen...ili nehomogen, ali po zelji i ponovljiv...

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo, obećao sam da ću fotkati gde šta treba skloniti i prespojiti da bi se izbacila I/V konverzija iz Toppinga D10 i da bi se DAC poterao u Voltage out modu, umesto Current out kako je fabrički.

Za početak anti-hajp mozak-eliminator disclaimer: ovom intervencijom vam ne obećavam novu dimenziju zvuka i otvaranje trećeg oka pri slušanju, meni zvuči bolje, vama možda neće, intervencija nije mnogo komplikovana, ali može biti ako niste vični radu sa SMD elementima (nisam ni ja neki ekspert, ali se snalazim:ph34r:), i isto tako još komplikovanije je vratiti SMD elemente u fabričko stanje nego ih skinuti.

Daklem poenta je bila da se čuje kako ES9018K2M zvuči u Voltage out modu, pa je jedna od varijanti i sa 1:1 trafoom, ali trafo nije poenta priče.

Kao što se vidi na slikama, da bi se došlo do direktnih izlaza iz DAC-a treba ili preseći četiri voda koji vode od DAC-a, što se meni nije baš svidelo kao opcija pa ostaje da se odleme dva I/V opampa i svi elementi oko njih pošto je izlaz DAC-a direktno povezan sa 3 komponente, ukupno treba odlemiti 2 opampa, 8 otpornika i 4 kondenzatora. Na slikama rozim slovima i crvenim tačkama su obeleženi direktni izlazi iz DAC-a, a zelenim slovima mesta gde se "ulazi" u treći opamp. Ovaj SMD otpornik od 1K ne mora da se odlemljuje, preskače se i "visi" u šemi pa ne smeta.

Između "zelenih" i "rozih" se može ubaciti neki 1:1 trafo (600 ohm, 1K ili slično) - primar na roze, sekundar na zelene, po jedan trafo po kanalu, meni je posle više eksperimentisanja najbolje zvučalo bez ikakvih dodatnih load-ova ni na primaru ni na sekundaru, a još više mi se svidelo kada sam potpuno izbacio trafo i direktno spojio izlaze iz daca na treći opamp (znači rozi na zeleni, već redom, svaki par L- na L-, L+ na L+ i tako dalje).

Po teoriji kolko sam video po internetu, a nije baš precizno definisano ni u datasheetu, čim DAC vidi neki load na izlazu prebacuje se u Voltage out mod, što radi i sa 1:1 trafoom između DAC-a i trećeg opampa i ako se direktno spoje, jačina izlaza je otprilike tu negde kao i kod stock uređaja, gore dole neki procenat.

Izlazi iz DAC-a imaju 1.65 volti DC pa je trafo zgodan da skine DC, ako želite da probate direkt izlaz iz DAC-a (samo jednu fazu) na sledeći stepen (pojačalo) verovatno bi trebalo staviti neki kondenzator da skine DC. Kada se direktno veže DAC sa trećim opampom, pošto balansirani signali ulaze u opamp na izlazu ne dolazi do pojave DC napona, i dalje je na nuli.

Naravno možete povezati i samo trafo na DAC, uzemljiti jedan kraj sekundara i takav nebalansirani (debalansirani :P) signal povezati direktno sa činčevima ili sa nekim baferom, ja bafer nisam imao pri ruci, direktno trafo na činčeve pa na pojačalo mi se nije baš svidelo. Ovako povezano je i jedno duplo tiše na izlazu, direktni izlazi iz DAC-a su oko 1v RMS ako sam dobro rastumačio.

Eto, nadam se da je razumljivo, bem li ga, nije nikakav "recept" više "skup eksperimenata", pa koga zanima nek se zanima :thank_you2:

topp1.jpg

topp2.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

evo za Miku, za PICO trafo, nogice gledaš od dole od bele tačke idu "clockwise" od 1 do 7.

povezuješ rozi L+ na 1, rozi L- na 3, zeleni L+ na 4, zeleni L- na 7, kratko se spajaju 5 i 6. Ovo ako povezuješ sa trećim opampom. Isto tako i za desni kanal.

3333.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

izvukao sam osciloskop, prvo sam ga brisao od prašine jedno 15 minuta :sarcastic_hand: nešto sam se igrao malo sa merenjem, ali imam nekih nelogičnosti, a i dok se setim gde se šta podešava, malo sam se gubio :ph34r: meriću još ovih dana pa ako se skontam okačiću.

evo neka dva merenja opsega sa pink noise-om iz ARTE, ne znam koliko je to precizno, ali eto za neku referencu trenutno kad nema bolje :P ovaj ravniji grafik je direktno povezani DAC sa trećim opampom, ovaj što "vrluda" na dnu i vrhu je sa trafoom, ali tu je negde u decibel i po, nije strašno (ako je tačno :vava:) - grafik je vrloooo zoomiran.

11111.jpg

22222.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, Mikorist said:

Pa to i oću da kažem.... Ne može tako tanka žica malo da košta. Ono 20 EUR .... a 6-8 sati motaš

tako je......... stono jedan pametan coek rece - lasno li je tudjijem spolovilom gloginje mlatiti ......... i jezgro i zica i rad , da kosta 20E......... 

ne ide, rodjaci :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 minutes ago, Zen Mod said:

tako je......... stono jedan pametan coek rece - lasno li je tudjijem spolovilom gloginje mlatiti ......... i jezgro i zica i rad , da kosta 20E......... 

ne ide, rodjaci :) 

U pravu si , jos kad vladd nabroja sta sve nabroja jasno je da se ne moze napraviti a da bude konkurentno nabavljivim trafoima po ceni.

Steta a taman sam pripremio spolovilo za neke gloginje! :msn-rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

tako je......... stono jedan pametan coek rece - lasno li je tudjijem spolovilom gloginje mlatiti ......... i jezgro i zica i rad , da kosta 20E......... 
ne ide, rodjaci [emoji4] 

Ja bas gledam... :)

Receptura - zažmuriš, pazariš dva cinemaga ili jensena, dodjes kući, pa nek žena galami do mile volja, ti ih imaš dok si živ


Sent from my Commodore64 using Tapatalk
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa toliko, nije to strasna cena, ko zeli u toj bari da pliva...

Pa opremica, pa kidanje zice, skakanje po kalemskim telima od besa pa ponovno motanje... :) 

Mislim opravdano je ako se isteruju neke bube, pokusava lepse i bolje, varira neka ulazna ili izlazna otpornost izvan standardne...

Ako ces da potrosis 200 evra, i uradis losije...mislim da je izbor jasan.

 

Pride, ja sam uvek za grupnu nabavku jezgara, dja finemet dja metglas, dja permaloj, uvek moze da se okoti neki interstejdz...

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...