Jump to content

Koji 24bit DAC? (split iz SissySIT)


shonne

Preporučeni Komentari

20 hours ago, Lemić said:

Bukvalno upaljen sistem pre desetak minuta, dublji, definisaniji i bogatiji bas, ceo spektar sa još više detalja i detaljčića, sve jasno razdvojno, svaki timbar, zvučna slika krupnija, nema sterilnosti i digitalne agresivnosti, doduše, nije ni bilo ničega što bi mi paralo uši, al sad je sve još zaobljenje, dinamiku ne mogu da razlučim, kad je sve tu i kad nema ispada, čini se da je nema, moram malo neke numere da iznabadam, to je to, napredak evidentan, a Guja ko struja, čist sinus, puna zahvalnost. 

 

5 hours ago, Mikorist said:

Ko kaze.

Sacekaj @Lemić da se javi sa novim utiscima kako ovo sad svira - gle jos nije stavio ni napajanje.

Ako mu je onako bilo dobro pre sa Kineskim klon 2134 - mozes da zamislis sad sa ordjidji TI :buehehe:

Nisam konkuriso za kadiju. :party0048:

Radio DAC celu noć i danas jedno 5 sati sa ugašenim ampom, primeti se razlika. Gain jeste veći i to celokupno, sinoć beše već kasno, žena, ćera, kuca,...Dinamika takođe, ne u pogledu prostog odnosa glasno tiho, nego u energetskom prezensu, koliko dinamički pik nosi informacija, detalja  i kakva mu je kriva. Nema efekta praska već je pomena fino obla, analogna i to je ono što ja vrednujem, ne zamara, ne para uši. No, definitivno treba još malo, da kažem, agresivnosti, možda je i to subjektivna težnja ličnog ukusa, kad dođe nezavisno napajanje, ovo u PC-u je stavljeno neko polovno i ko zna kakvo. Trenutno, glavna zamerka je i dalje na prostornoj jezgrovitosti, formira se polako zvučna slika, bolje nego sinoć, ali je i dalje prevše u krajevima, oko samih zvučnika, što može biti i do njihovog pozicioiranja, promenjen je inače raspored u živućem prostoru i nisam penalio, sad ću svakako morati, D10 mami, kad bi znali klijenti šta radim, olupali bi me što umesto BMW-a slušam išta drugo. Sve u svemu, DAC zvuči vrlo slušljivo.

 

8 hours ago, NIXIE said:

Ti su preskupi, a i lažu za copper, telo konektora nije bakar,  probao sam magnetom one moje, čelik pobakren pa pozlaćen (ima žuta i roze pozlata, kao ovi što si okačio link). 

Ja bih uzeo ove, isti đavo.

https://www.ebay.com/itm/5Sets-USB2-0-A-to-B-Male-Plug-Connector-Gold-Plated-Case-Cover-fr-USB-Cable/263434489278?hash=item3d55eb4dbe:g:QroAAOSw3ydV5qsm

Sumnjam da može USB konektor da se napravi od čistog bakra, verovatno bi bio premekan i ne bi imao federnu konstantu da drži stabilno kontakt. Mesing oslojen bakrom bi bio dobar, a uvek me zanimalo kako bi se ponašalo nešto poput nekakvog potpuno neprovodnog konektora, samo oslojen bakrom po površini. Možda je taj gvozedini interesantan, struja bira lakši put, a to je bakar, kolko bi glavilo u samom gvožđu i koja bi bila posledica, nepoznanica.

 

7 hours ago, Mikorist said:

Problem sa fabrickim D10 - pricasmo na PP - sto on ima ugradjene BB OPA2134 - Burbraun ne postoji od 2000e godine, kupio ga teksas instruments.

Dakle, odakle Kinezima - 10.000 - komada BB OPA2134 ? Posle 20 godina ?

Svi koji imaju BB logo - su fejk  - Kineski print. 

Dakle prvu stvar i najvazniju - izbacili smo divca opampove iz D10 - ubacili zadnju generaciju originalnu TI.

Druga stvar - TI OPA1612 - ima izoblicenje 0.000015% at 1 kHz - Bandwidth: 40 MHz - i Gain od 130db.

Treca stvar - analogni deo u D10 savrseno pasuje za 1612 - kao i za Sabre iza -odnosno - 781.5 Ohm Rs Source impedance.

Cetvrta stvar je opseg voltaze na kojem radi - ±2.25 V to ±18 V. Teoretski moze da se poveca - a i ne mora - meni usi odpadaju i od sadasnjeg gain-a.

Peta stvar - ne znam cime bi ga zamenio drugim - proucavanje ovoga svega mesecima je trajalo. U opticaju je gomila fejk opampova.

Postoji opcija da se izbaci ceo analogni deo - i zameni drugim - meni je to prekomplikovano - vise se isplati nov DAC da pravim a ovaj nek stoji za te pare ovakav kakv jeste.

Velika je danguba tražeći iglu u moru čipova, nesumnjivo je podeljen rezultat delo golemog truda, za to, veliko hvala. To što se čita po netu, mačku o rep, mora da se poznaje i oblast i da se prepozna čije su reči, pa opet.

7 hours ago, Aleks said:

Opampi nemaju šta da traže u audio industriji. 

:buehehe:

Napravite kršten jfet ili cevni buffer :buba:

Potpuno se slažem, ne volim ih ni u samom napajanju a kamoli signalu. Dugogodišnji drugar, perferira tako ispeglane uređaje, divno rade ali uvek to meni zasmeta malčice, ali dovoljno. Nisam ni u kakvim odnosima sa Rogićem, živi iznad moje radionice inače, to nema veze sa objektivnošću, njegov konverter je ceo u diskretnoj tehnici i to se čuje, a reklok je možda i njegovo najveće dostignuće. Ne mogu da se setim imena  nečijeg referentnog sklopa, on je razvio više rešenja i sva su bila bolje zvučeća, možda je izabrao prema mom nametnutom ukusu svojevremeno, pokazivo i objašnjavo mi grafikone, reko, batali, ovo čujem ovako, ono onako, meni tutni u CDP taj. Nemam aber šta danas radi, al ko što ga neko preporuči, po svemu sudeći, on jako dobro poznaje suštinu, možda i kao No1.

Svakako je zanimljiva ideja o izradi DAC-a, D/A čip i onda topologija po želji, I/V preko trafoa, uz dovoljno dobar prenosni odnos bi moglo možda i samo to da bude dovoljno, ako ne, neki bafer, cevni izgleda lepše legne, problem skutijanja, završno sa izlaznim transformatorom koji bi bio namotan na "divlje", sa velikom parazitnom kapacitivnošću koja će da sobali frekventni opseg ala neki filter, to se meni motalo po glavi, ali kao totalnom laiku, materija ipak za znalce, ala Guja, izvinjavam se ostalima, njega i svega još par ljudi sa foruma poznajem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kažu, e sad ja ne znam ne bih da sudim, ali meni to zvuči potpuno logično, dakle

kažu da svi oversampling DAC čipovi zvuče gotovo identično, razlike su samo u analognoj izvedbi, onoj iza.

Zvuči logično i daje se nekako složiti se sa time.

E kod non-oversamplinga ima vazdan prostora za svakakve "zvučne slike", ovako ili onako, pa plus onda i analogni deo.

Kad se sve nešto pre-oversampluje, ne može a da praktično ne izađe "isto".

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

13 minutes ago, Aleks said:

Kažu, e sad ja ne znam ne bih da sudim, ali meni to zvuči potpuno logično, dakle

kažu da svi oversampling DAC čipovi zvuče gotovo identično, razlike su samo u analognoj izvedbi, onoj iza.

Zvuči logično i daje se nekako složiti se sa time.

E kod non-oversamplinga ima vazdan prostora za svakakve "zvučne slike", ovako ili onako, pa plus onda i analogni deo.

Kad se sve nešto pre-oversampluje, ne može a da praktično ne izađe "isto".

Prvi D/A čip, 14 bitni TDA 1540 su Filipsovi inženjeri projektovali da može da radi u NOS režimu, nije to bilo bezveze i tek onako, znali su oni u startu sve. Ima dosta davno, Japanac sa imenom na K valjda, detaljno je izanilizaro i obrazložio problem samplovanja, drugim rečima, ispravljanje krive Drine krivom Drinom, što se više multiplikuje, tolko se i komplikuje, što svakako se svodi na Gordijev čvor, NOS mod to jednostavno iseče u korenu i problematika se rešava daljim stepenom, al ko bi onda prodavao raznorazne čipove i plaćao razvoj, novac bi otišao u ruke raznoraznih praviša umesto u njihove. Može sigurno taj tekst da se nađe, ja sam čito u nekom papirnom izdanju odavno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, Lemić said:

Radio DAC celu noć i danas jedno 5 sati sa ugašenim ampom, primeti se razlika.

Za sve vas taze digitalizovane, probajte Minority clean. Ne mora da se instalira, samo se raspakuje i pokrene. Gasi se kao i bilo koji proces sa ctrl/shift/esc.

http://www.mics.ne.jp/~coolverse/MinorityClean/

I Album Plejer naravno.

http://albumplayer.ru/english.html

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Lemić said:

al ko bi onda prodavao raznorazne čipove i plaćao razvoj, novac bi otišao u ruke raznoraznih praviša umesto u njihove

Davno su oni presekli i rekli dosta razvoju, za audio potrebe, pa se sada i dalje vrte krugovi oko primitivnih i malih klokova digitalizacije, izdizanje broja bitova(sa KHz klokom je to jedina staza pobiljsanja) i snalazenja sa oversamplingom...

Skupo je da se digitalizuje sa par MHz(dovoljno je i 10 bita), vernija digitalizacija, realno bi bilo za ocekivanje bolji fideliti analogije...ali je vec puno sprava u opticaju sa standardnim parametrima, koje treba da se isplate, kao i dizel masine.. :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, tako je. 80-te su bile zlatne godine HI-FI biznisa, iza nafte i oružja, treći po obimu, mislim da je farmakologija bila iza. Posetio sam nedavni sajam u Beogradu, odslušana muzika, sve mi, poslednji Mohikanci, neću da kažem da nema nasleđa baš, al tako nekako. Pojavam prvog 30-to bitnog čipa, bio je članak iz Analog Device u nekom časopisu, uprošćeno, 12 bita je muzički zapis kolko se sećam i 14 bitne mašine sasvim pokrivaju, a dizanjem na 24 i više se samo multiplikuje veštački, da li je danas tako ne znam, ali koliko razumem, DSD je takav neki format, no da nepričam o onome zašta nemam pojma. Nije ni bitno uostalom, važno je da se sluša i dovija da bude što bolje, a jeste činkovito, sama tema je dokaz.

 

1 hour ago, NIXIE said:

Za sve vas taze digitalizovane, probajte Minority clean. Ne mora da se instalira, samo se raspakuje i pokrene. Gasi se kao i bilo koji proces sa ctrl/shift/esc.

http://www.mics.ne.jp/~coolverse/MinorityClean/

I Album Plejer naravno.

http://albumplayer.ru/english.html

Plejer ne umem a pokrenem, uvučem fajl l zvuka nema, nisam vičan i ne bi da čačkam, važi i za japanski programčić, kad dođe drugar il neko ko je stručan, može i preko TeamViwer-a.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

40 minutes ago, Lemić said:

Plejer ne umem a pokrenem, uvučem fajl l zvuka nema,

Mislim da AP svira cele albume (folder) nisam siguran da može pojedinačne fajlove (davno probao dok sam bio na Win-u, sada samo MacOS).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

9 hours ago, Lemić said:

Plejer ne umem a pokrenem, uvučem fajl l zvuka nema, nisam vičan i ne bi da čačkam, važi i za japanski programčić, kad dođe drugar il neko ko je stručan, može i preko TeamViwer-a.

Treba da se podesi AP, a Minirity clean samo klikneš dva puta, izvadi shortcut na dektop. Ista šema kao i AP, ni jedan se ne instalira.

Za AP ima ovde dosta toga objašnjeno šta i kako podesiti, igraš se malo.

https://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/31846-album-player-aplayer/

Mora da se pokrene "as administrator", dodeli mu tu osobinu trajno, isto važi i za AP config.  Meni probleme pravi samo KS koji je zvučno najbolji, zato koristim ASIO i sve super radi, a WASAPI malo lošije. AP je najbolji free program za puštanje muzike, zato što su ga Rusi pravili. :guns2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Fala, generalno, ne vatam se za ono što ne znam i nisam siguran da umem il mogu. Drugar it-ovac je instaliro AP i FB i nije dobio rezultat, doduše, već bio krenuo pa ostade za drugi put. Čito sam to na HIFILES, bez obzira, ne bih sam čačkao. Upravo sad čitam neki forum za programčić, ima navedeno da može da se zezne ploča ako se dira ko nije znalac, pa pošto sam se odma prepozno, prste u džepove. :sign13:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

14 hours ago, Lemić said:

formira se polako zvučna slika, bolje nego sinoć, ali je i dalje prevše u krajevima, oko samih zvučnika, što može biti i do njihovog pozicioiranja

Samo ih malo više zarotiraj ka osi slušanja, tako nameštaš širinu zvučne slike, ako previše zarotiraš zvučnike ka osi biće sve centralno pozicionirano i obrnuto. Što se dubine zvučne slike tiče, što više odmakneš od zadnjeg zida, to je  veća dubina, sve se povlači iza ravni zvučnika, smanjuje se količina basa zbog smanjenja "room gain" i on postaje čistiji.

USB kabal ako je taj generic Kineski, daje nezanimljivu i ravnu prezentaciju zvučne slike.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kad bi jajca bila ispod pazuha, ona stvar bi bila ko ruka. Ambijent je takak kakav jest, daleko od iole pristojne. Nije trougao kako bi trebao, prevelik raspon između zvučnika, plus 42TV odma uz desni pa ko zvučni reflektor. Kad dođe spoljno napajanje, onda malo zezanja, čisto sam izneo zapažanje između starih i novih operacionih koji su evidentno bolji, ali niko meni nije kriv što slušam kako moram, a to nije u suštini prepreka za dobar, ili bolji zvuk i uživanje, često se ta objektivna manjkavost uzima kao navodno nepremostiva, a u suštini nije, dobar zvuk je uvek takav i može se unapređivati.

Ovo je forum o programčiću, ima interesantnog:

http://jplay.eu/forum/index.php?/topic/3063-pink-hq-minorityclean/

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Svi smo mi malji deca...

Quote

 

Control Point PC: Dell Inspiron 15R SE laptop with Intel Core i7-3612QM (2.1 GHz), 1Tb 5400 rpm SATA HD and 16Gb Kingston DDR3 1600 MHz RAM

Control-PC: Dell Inspiron 15R SE laptop with Intel Core i7-3612QM (2.1 GHz), 1Tb 5400 rpm SATA HD and 8Gb Nanya DDR3 1600 MHz RAM

Audio-PC: Asus Mini PC PN60 with Intel Core i5 8250U (1.6 GHz), 480Gb Kingston A1000 2280 NVMe SSD and 8Gb Kingston DDR4 2400 MHz RAM

OS: Windows Server 2019 (Standard Edtion Desktop) optimized via Fidelizer Pro 8.5, Process Lasso Server Edition 9.4.0.70, MinorityClean XIII, Audiophile Optimizer 3.0 (with command prompt shell), a modified Computer Audio Design Desktop Services Killer script plus additional Windows Services and Background Process terminations

Control Point: Upplay 1.41, Renderer: JPLAY FEMTO UPnP Renderer (Alternative version), Server: JPLAY femtoServer, File Manager: Q-Dir 7.96, Library Manager: JRiver MC19

JPLAY Settings: Playing via: KS; Engine: ULTRAstream; Bitstream: Native; Bitperfect Volume: OFF; DAC Link: 500; XtreamSize: 1000; Throttle: ON; Hibernate Mode: ON

Equipment Configuration: Control Point PC > WiFi > Control-PC > SUPRA Cat 8 Ethernet Cable > Audio-PC > Chord Silver Plus USB Cable > Uptone Audio Regen (Amber) > Curious Cable USB Regen Link > Luxman DA-06 > Chord Chameleon Plus XLR Interconnects > Luxman L-505u > Van Den Hul Teatrack Speaker Cables > Bryston Model T Signature Speakers with external crossovers

Music Storage: Seagate 6Tb Hub +3Tb ext HDD (USB to Control PC) and Seagate 6Tb +3Tb ext HDD backup (x2)

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

16 minutes ago, Nesic said:

Svi smo mi malji deca...

Ma to su manijaci.:msn-rofl:

Žao mi mje što ti je takva situacija sa smeštajem zvučnika, kod mene je malo bolje ali je soba mala, a zvučnici su blizu. Valjalo bi da mogu još razmaknuti zvučnike po 0,5m, jer kad se razmaknu zvučna slika je impresivna, ali tako ne mogu da stoje, moramo i mi malo da se krećemo po sobi. Makar sam mogao dovoljno da ih odmaknem od zida. Što se televizora između zvučnika tiče, čuo sam da neki stavjaju ćebe preko kad slušaju muziku.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Postoji bolja stvar od  oversampling i NOS

http://www.easyaudiokit.com/bekkan/manual/RenewDiscreteIV.pdf

http://www.easyaudiokit.com/bekkan/manual/DAC9038DManual.pdf

Two dual power supplies, two dual ES9038PRO DAC, two dual discrete I/V stages. Filter bandwidth adjusment. Filter Shape adjustment (Fast Roll-Off Linear or Minimum Phase or Hybrid) . THD compensation adjustment. Digital volume, Noise Dither ON-OFF, De-emphasis selector, Jitter Elimation ON-OFF. Master Trim setting, SW check and update, Frequency Calculator, DSD Bandwith set….

ima bre filter shape -Noise dither on-of - DSD Bandwith - ovo ko one studijske RIAA za gramofon - moz da ga podesis da svira kako oces:rofl:

Jos samo da znam - kakav je to zvuk koji zelim da cujem:hyper:

Sa senfom ili bez senfa - ili kecap sa kupusom. Sa djitlerom ili bez djitlera :msn-rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Lemić said:

Fala, generalno, ne vatam se za ono što ne znam i nisam siguran da umem il mogu. Drugar it-ovac je instaliro AP i FB i nije dobio rezultat, doduše, već bio krenuo pa ostade za drugi put. Čito sam to na HIFILES, bez obzira, ne bih sam čačkao. Upravo sad čitam neki forum za programčić, ima navedeno da može da se zezne ploča ako se dira ko nije znalac, pa pošto sam se odma prepozno, prste u džepove. :sign13:

ma bre foobar

 

skinuti WASAPI2 I ASIO2

https://sourceforge.net/projects/foobar2000-wasap2-output/files/foo_out_wasap2-asio2_1.1-beta2.zip/download

promeniti ceo operativni sistem u mini Windows :msn-rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mene mi sledeći PC za muziku Mac mini.

Što?

Onaj mac mini na poslu... što ga opljuvah u nekoj od tema. Moram da se izvinim javno Apple-u :D Naime, ispostavilo se da je HDD bio faličan, ubacili mu SSD i poterali novu svežu instalaciju OS X, i sad radi jako lepo i brzo.

Ajd pošto niko ne radi sad na njemu (namrzli smo ga bespravedno), prebacimo na njega zvučnike koji su u firmi (neki genius pc speakers, plačmajkebožje al ono eto da svira nešto kao).

Ljudi, svi smo se jednoglasno složili da je zvuk sa Minija daleko daleko bolji nego sa Dell Optiplex mašine pod Windowsom.

Da ne bude sad ajde, to su integrisane zvučne, OS optimizovan za programiranje a ne za muziku, ali je fakat da je Mac out-of-the-box uređaj kome je posvećena pažnja pri izradi.

Kontam, da mu se stavi kršten DAC i optimizuje sve kako valja... 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...