Jump to content

Pomoć oko piezo visokotonca?


Pigy

Preporučeni Komentari

U pitanju je AP17 da li ke SAL neznam jer ga ima u Elementi kao i na drugim mestima. Low cost zvučnik visokotonac,a uzeo bih ga jer trenutne koje imam Sal DT20 deluju veoma slabo neosetljivo prema EI elipsama,iako su 4W veoma su osetljive,pa visokotonci se skoro i nečuju a 91db su. Ovi AP17 su piezo i 100db 5-20kHz.   Ono što mene zanima jel kod tih piezo visokotonaca impendansa 4 ili 8 oma, i pošto imaju namotaj i kondenzator,da li promenom kondenzatora mogu da pomerim reznu frekvenciju pa da bude umesto 5kHz, 8kHz? Pitam vas jer me buni, budući da neki proizvođači pod piezo visokotonce su stavljali u zv.kutijama one pločice kao kod nekadašnjih digitalnih satova,ako se sećate. Ja znam da piezo efekat nastaje kod kristala,da pod uticajem električnog napona nastaje rezonovanje i vibriranje kristala. Kod ovih AP17 koliko znam nema magneta već samo namotaj i neka plastična membrana.Kako funkcionišu ovi piezo visokotonci i kako imaju toliku osetljivost? Pozzz

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 36
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Pročitao i nisam našao odgovor na moja pitanja,zašto služi namotaj u piezo zvučniku ,jel to predstavlja vrstu prigušnice? Kako da odredim veličinu kondenzatora da bih promenio crossover point sa 5 na 8 kHz kad neznam impendansu piezo zvučnika, i ovaj obični AT17 piezo nije kompresioni nema hornu a opet ima veliku osetljivost?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

10 hours ago, Pigy said:

Kako funkcionišu ovi piezo visokotonci i kako imaju toliku osetljivost? Pozzz

Nemaju toliku osetljivost, piše 95 dB (ali to nije potpun podatak, fali im 1W/1m) plus što SAL laže za podatke tako da su verovatno samo malo glasniji od tih DT20, znači opet ti neće odgovarati. Možda KHS 107, piše 104dB, šta god to značilo. Na red sa piezo visokotoncima stavlja se otpornik recimo 50oma 5W i neki mali kondenzator kao skretnica za sečenje niskih frekvencija. Vrednost kondenzatora se utvrdi eksperimentom, ali u pitanju su vrednosti do par stotina nF.

Imaju visoke impedanse na niskim frekvencijama, i vrlo male na stotinama kHz, zato se stavlja otpornik na red, zbog zaštite pojačala.

https://www.elementa.rs/proizvod/4493/piezo-visokotonski-zvucnik-64x64mm-300w

Može i nešto ovako da se proba, potenciometar mora biti žičani, reda veličine 100oma od nekoliko vati što je  obično skuplje od visokotonca.

http://pbsong.com/tweeters.html

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

NIXIE , Hvala sto si se setio sa cim se mucim :baby:  Ove elipse ce u penziju, imam nesto na umu al sve mi nesto drugo prece....Ova osetljivost ce se resiti sa pojacalom za visokotonce ali,ali sve u svoje vreme,znas kako se kaze, nemamo vremena....Ovi SAL AT 17, pise da su 100db,po mojoj proceni meni bi trebalo dva puta nesto jace od SAL DT 20 a oni su 91db,znaci nesto 97-100db. Uporedjivao sam DT20 sa nekim papirnatim visokotoncem prakticno ,na istoj skretnici i mogu reci da je mala razlika u osetljivosti mozda 3db max. Ono sto je verovatno problem sto ja ove EI FR elipse kao i visokotonce DT20 slusam preko pojacalca TDA1552Q(auto car amplifier) koji nema pretpojacivac ispred,znaci nisam ugradio a i nema tonsku kontrolu,sto bi rekli spartanska verzija,verovatno bi imalo efekta kad bi se stavila tonska kontrola ali bez obzira buduci da elipse teraju u full rangu bez skretnice pokrile bi i visokotonski deo a osetljivije su od DT20. I zamisli jedan DT20 je manje osetljiviji od drugog,pa cu morati da nabavim drugi jer je osetna razlika....:realmad: SALLLL. 

eve karakteristike za AT17:

Brend SAL
Tip Piezo
Snaga 120 W (2x60 W)
Frekventni opseg 5000-20000 Hz
Osetljivost 100 db
Impedansa > 1000 Ohm
Dimenzije 35x15 mm
Ostale napomene

Ugrađena skretnica

 

 

a za taj KH107

Brend SAL
Tip Piezo
Snaga 300 / 150 W
Frekventni opseg 5000-20000 Hz
Osetljivost 104 dB
Impedansa > 1000 Ohm
Veličina zvučnika 64x64 mm

 

Sto se tice tih zvucnika na KP mislim da je to jedan par,nasao sam moje omiljene Philips sirokopojasne osmougaouni okvir,one su mi zelja ,ako se nebudem razocarao u zvuk tih zvucnika 

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvu-nici-Oprema-i-delovi/Philips--72075411-oglas.htm?filter_id=110419535

odnosno ovi :wub:

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvu-nici-Oprema-i-delovi/Philips-AD-7080-X4-72511576-oglas.htm?filter_id=110419535

ili ovi :wub::wub:

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvu-nici/Philips-zvu-nici-72067685-oglas.htm?filter_id=110419535

Sto se tice otpornika to mislim da ide za klasicne kompresione kao KHS 107 i sl a za ove pijacarce AT17 mislim da ima ugradjen i otponik i kondenzator,ranije sam ih bio kupio samo nisu bili SAl i razvaljivali su ali po meni mnogo nisko su isli pa se cuje i pevanje izvodjaca,zato sam mislio umesto njihovog kondenzatora koji je BP da smanjim vrednost da bih dobio secenje na visoj frekvenciji?

Milsim da ti horna piezo visokotonci imaju nekako plastican izvestacen zvuk,da prirodnije zvuce ovi obicni kao AT17, i jos mi niko nije odgovorio sta tamo traze namotaji u tom zvucniku ako je piezo???

Naravno hvala i Zen modu sto se ukljucuje u diskusiju i pomaze mi sa skalamerijama...pozz

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Izgleda da jeste samo po jedan komad Iskri, ,nisam obratio pažnju.

Za te AT17 lažu samo tako, taj mali piezo za kola na može imati ni blizu tu osetljivost. Kod njih je skoro sve izmišljeno, frljaju te cifre samo tako. 

Za KH 107 verujem da je takođe skoro sve izmišljeno, nego imaju hornicu pa je veća verovatnoća da su glasniji, a može biti da onda imaju i dosta više izobličenja. Gledaj i one veće sa hornom.

Ja sam pravio kutije sa onim DTF 12, to je solidan visokotonac taman za te pare, kad ga proveriš i centriraš, ali nema navedenu 91db osetljivost, ni blizu, pre će biti oko 87-88db 1W 1m. I nema u njemu trunke ferofluida kao što piše na sajtu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da bi bilo merodavnije da si mogao da uporedis SAl recimo 91db sa nekim drugim proverenim markama 91db,a i bez merenja nista, Ja samo ,,pretpostavljam,, da taj AT17 i da nema tih 100db mora biti jaci od ovog DT20 koji je kao 91 db,kao sto sam rekao po mojoj proceni uporedjujuci neki papirni visokotonac sa DT 20 ,jeste bio jaci taj papirni a oni su uglavnom 89-91db, ali ne mnogo znaci max 3db, tako da taj AT17 i kad bi imao 95db opet bi bio jaci od DT20, a kao sto sam rekao kad nabudzim pojacalce za visokotonce onda mi osetljivost visokotonaca nece mnogo znaciti,sem ako se budem igrao previse pa video ,, beli dim ,, iz njih?

Sta ce namotaji u AT17,kakvu ulogu imaju??

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

18 minutes ago, Pigy said:

Sta ce namotaji u AT17,kakvu ulogu imaju??

To je za kola, ima neku skretnicu unutra, pojma nemam kad ne daju bitne podatke.

Što se merenja efikasnosti tiče, za to treba kalibrisan mikrofon, a to nemam, znam otprilike prema svojim zvučnicima koji su oko 87db/1w/1m. SAL DTF 12 je tu negde, nije glasniji.

Taj DT 20 koji imam na PC satelitima, sa 3inch fulranger-om male efikasnosti, e pa DTF20 se jedva čuje, a to mi i odgovara. Znači daleko je to od 91db koliko piše.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A reci mi, moze li se uparivanjem,dodavanjem visokotonaca nesto zvucno dobiti,odnosno znam da ce dobitak biti + 3db, ali da li ce to poboljsati zvucnu sliku,nemam predstavu kako zvuci kad je umesto jednog dva visokotonca jedan pored drugog? i jel duplo jace 6db ili 3db?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, Pigy said:

I zamisli jedan DT20 je manje osetljiviji od drugog,pa cu morati da nabavim drugi jer je osetna razlika....:realmad: SALLLL. 

Već rekoh, to je zato što nisu dobro centrirani, ali te DT20 nisam otvarao, oba su bila dobra. Možda može nekako da se rasklopi i centrira, nisam preobao. Ako su zalepljeni, doviđence, kako je tako je.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

6 minutes ago, Pigy said:

Mozes li samo da mi opises kako se centriraju?

Oni što imaju šrafove, DTF12 i slično popuste se tri šrafa koja drže prednju ploču sa membranom i kalemom, stavi se na red kondenzator 10uF bipolarni, sluša se tiho neka muzika na uvce i polako namešta da ima najpuniji  i naj jači zvuk, da ima ui srednjih i visokih, da zvuči prijatno,  ako samo sikće ili nema visokih, nije u centru. To je onako, baš otprilike.  Ja imam merenje impedanse pa je lakše, kad se vidi lep pik impedanse, onda je u centru i stegnu se šrafovi.

DT 20 izgleda mi da su lepljeni, mislim da tu nema pomoći.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

OK,ukapirao sam,kao i centriranje bas(woofer) zvucnika....

Ovi nemaju srafove,sto si rekao kako je tako je, nego reci mi da li mogu da menjam onaj kondenzator sto se nalazi u AT17,pitam ako je taj kalem  u sklopu skretnice sa kondenzatorom,zato sto elipse idu preko 5kHz sigurno pa sam hteo da mi ovi AT budu supervisokotonci i da ih secem tek na 8kHz?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, Pigy said:

OK,ukapirao sam,kao i centriranje bas(woofer) zvucnika....

Ovi nemaju srafove,sto si rekao kako je tako je, nego reci mi da li mogu da menjam onaj kondenzator sto se nalazi u AT17,pitam ako je taj kalem  u sklopu skretnice sa kondenzatorom,zato sto elipse idu preko 5kHz sigurno pa sam hteo da mi ovi AT budu supervisokotonci i da ih secem tek na 8kHz?

Ovo prvo, dinamički zvučnici su istog principa rada, tamo da je ista priča oko centriranja. Ako nije centrirano neće raditi pravilno.

Ovo drugo ne znam, verovatno može da se menja. Ne verujem da ima i kalem, ali videćeš tek kad kupiš može li se otvoriti ili je isto sve zalepljeno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imao sam ranije skoro isti par piezo zvučnika i kad sam ih rastavio imao je kalem namotan na plastično telo i membrana od plastične membrane....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

13 hours ago, Pigy said:

Imao sam ranije skoro isti par piezo zvučnika i kad sam ih rastavio imao je kalem namotan na plastično telo i membrana od plastične membrane....

To deluje kao da nije piezo. Piezo materijal je tvrda stvar, kristalna, koja menja neku svoju dimenziju kad se stavi pod napon, tako proizvodi zvuk. I obrnuto, kad se izloži pritisku, daje napon.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Izgleda koliko sam uspeo da saznam na netu,da je namotaj kao sto si rekao transformator impendanse,da bi pojacalo ,,videlo,, opterecenje od 4 ili 8 oma jer kvarc ima kapacitativnu impendansu a omska ide preko 1000 ohm...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

5 minutes ago, Pigy said:

Izgleda koliko sam uspeo da saznam na netu,da je namotaj kao sto si rekao transformator impendanse,da bi pojacalo ,,videlo,, opterecenje od 4 ili 8 oma jer kvarc ima kapacitativnu impendansu a omska ide preko 1000 ohm...

Može biti svašta, pitaj boga nemam iskustva sa tim driverima za kola. Imam par tih piezo u kolima, fabrički ugrađenih, izneneđujuće lepo rade nisam nikad poželeo da to čačkam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...