Jump to content

Panasonic WM-61A Linkwitz mod


shonne

Preporučeni Komentari

13 hours ago, shonne said:

tu bre, kakvi ste ljudi, ne znate da se zabavljate :D

off, na projekciju True detective ;)

Ma nije to u pitanju, igraj se ti do mile volje, nego mi nije jasno šta biva kad prepraviš kapsulu, smanji se osetljivost za 10-12dB, a Linkwitz preamp je samo 10dB, kako onda radiš far field merenja? Nije poželjno previše pojačavati, ja kad merim na 1-1,5m od zvučnika sa originalnom kapsulom i onim pretpojačalom na high gain nije baš ni tako tiho?

Linkwitz je napisao da je izlaz 40mV na 100dB, to je bre baš glasno. Onda sa originalnom kapsulom i tim pretpojačalom imaš otprilike 40mV na 90dB.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Just now, shonne said:

jesi li radio nekad .frd fajlove za zvucnik na odredjeni baffle? koliko znam tad je potreban near i far field...

aj kad napravim vidimo kako ce da funkcionise pa ce da nastavimo :)

Jesam kad sam peglao svoje zvučnike, ali sam veći deo zaboravio. Mislim da Steps i Limp beše imaju opciju za izvoz .frd i .zma. Bez toga ništa ne vredi.

Neko je imao neki tutorijal ovde na sajtu (ili nekom drugom) kako se koriste one excell tabele za dizajniranje zvučnika i skretnica. Kad nemamo bolje i to je dobro.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 nedelje kasnije...
On 2/10/2019 at 3:09 AM, shonne said:

aj slikaj, nactaj da vidim kako si resio vrh za mic...

Ovako nekako beše:

1. Vrh sa MIC kapsulom je od 3.5mm stereo jack-a muški, uzimao sam kompletno metalni jer oni plastični su šit.  Kapsula je zalemljena na pinove od vrha i prvog prstena, GND sam odsekao, ne treba jer je uzemljen preko ženskog konektora na cev, a cev takođe uzemljena na širm kabla. Nakon toga sam nabacio parčence izolacione cevčice što se dobije uz jack (prosečeno po dužini) i termobužir. Izbegavati jače grejanje kapsule, već znaš.

Kabal za signal sam uzeo sa dve parice + širm, jedna parica je signal, druga GND sa PCB i širm je takođe GND ali sa kućišta pretpojačala odnosno 3.5mm ženskog džeka na pretpojačalu. Nisam hteo da mi kroz širm teče struja.

2. Na bakarnu cev fi8mm debljine zida 1mm sam zalemio u tri-četiri tačke na svakom kraju po jedan 3.5mm ženski stereo konektor sa metalnim kućištem, unutra provukao jednu paricu za signal. Prečnik tog konektora spolja je oko 8-9mm tako da se lepo uklapa. Ako ima neki prsten, može da se oturpija. Teško je zalemiti bakarnu cev za konektor a da ne strada konektor, jer cev obaška odvači toplotu, treba je izolovati dobro nekom krpom i koristiti jaču lemilicu. Prvo se obrusi i kalajiše cev pa obrusi i kalajiše kraj konektora, a onda nekako zalemi.

Za MIC nešto ovako

http://www.kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=2802

Za cev nešto ovako

http://www.kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=2974

20190210_184919.jpg

20190210_185532.jpg

20190210_185656.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 hours ago, shonne said:

thx :)

Možda sam previše komplikovano uradio, da bi sve bilo rastavljivo. U principu može puno jednostavnije, bez tih konektora. MIC kapsulu zalemiš za kabal, kabal provučeš kroz cevku, zalepiš kapsulu za cev, ubaciš termo lepak  (ili neki gumeni uvodnik) gde kabal izlazi, navučeš bužira i gotovo.

Meni je ideja bila sa tim konektorima da mogu da probam kapsulu bez i sa modifikacijom (ali nisam nikad probao),  da mogu da stavim duži ili kraći kabal, i da sve bude lako demontažno da stane lepo u jednu omanju kutiju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa MIC je osetljiv, a bakarna cev je teška, može da se ošteti u transportu i prilikom postavljanja, a po Marfiju sigurno gine ako ti ispadne cevka.

Ovako je sigurnije, držim ih u kesici (2kom.) i zabodem MIC kad je sve namontirano. Jeste malo više posla oko lemljenja tih konektora, ali možeš imati jedan Likwitz mod. i jedan original MIC recimo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Davno je to bilo, al' za ove mikrofone sam ugradio "preamp" koji mu omogućava balansirani izlaz i napaja se preko fantoma, a nalemio sam ga nekako izduženo da mi na kraju upadne u neke male cevke od neke razvaljene TV antene. Kapsule su modovane, a ubacio sam ih u one metalne navoje za 6.3 mm banane i dodatnog termo bužira da ih drži u mestu.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa da, sad se ponaša kao "pravi" mikrofon, može na bilo eksternu zvučnu sa xlr-om i fantomom ili na bilo koju miksetu. Ovako mi se činilo najzgodnije. Koliko se sećam mislim da je ova šema ili neka varijacija na istu, samo sam koristio druge tranzistore, mislim da imam negde nacrtano na nekom papiru

https://www.directap.com/images/ECMMicPhantomPoweredNew.jpg

ima još toga na tom sajtu :

https://www.directap.com/Microphones

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 months later...
  • 4 months later...

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...