Jump to content

Ferofluid ili ne?


damic

Preporučeni Komentari

Imam neke stare zvucnike 3a Adagio, vintage, predpostavljam sa kraja 70-tih.  Kupljeno prilicno davno. Na oko, izgledalo da zvuja sa TL nebi trebalo da bude losa, medjutim kod kuce, zvucalo ko ona stvar. Visoki kreste, basa nigde, srednji ajde de. Skretnica, na iznenadjenje deluje posteno. Dole desetka, srednji i gornji dome. Godinama stoje u dnevnoj sobi kao stalak za TV i neke sitnice. 

Ocigledno, u to vreme, zvucnici su se radili vise odokativno. Vizuelno su ok. Mozda bi poduzeo, ako ima smisla,  da od njih napravim bolje zvucnike, verovatno u BR varijanti za sporedni sistem.

Nadjem da visoki ima ferofluid, znam da se vremenom stvrdne, interesuje me vase iskustvo, jeli bolje sa ili bez ferofluida?

Eventualno, neki predlog za unapredjenje postojecih zvuja, bez obzira na godine, u jako dobrom su stanju. 

Slicne, ako ne iste, bas drajvere je koristio Cabasse.

3A Adagio Speakers Made in France

 

3A Adagio Speakers Made in France

3A Adagio Speakers Made in France

Slike su sa neta, moji zvucnici su u slicnom, ako ne i boljem stanju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nixie ima nesto svezeg ferofluida , ili bar svezeg iskustva sa istim , pa najbolje da vidis sa njim za uporedjenje ...... msm da ces tako najlakse doci do zakljucka u kom stanju je u tvojim visokim - otvoriti , izvuci iz procepa na vrhu cackalice i uporediti sa novm koji je u bocici

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Još nisam ništa uradio, tek se spremam. Imam količinu za približno 10 visokotonaca, tako kaže prodavac. Planiram da zamenim (ne lično ja nego ortak od kuma će to da radi) u 4 svoja i 4 kumova visokotonca.

Mislim da je uvek poželjno zameniti ferofluid, mada ima i suprotnih mišljenja da nakon uklanjanja toga zvučnici postaju detaljniji i otvoreniji. Problem je u tome što se uklanjanjem FF pojavi veliki pik na rezonantnoj frekvenciji koji je sa ferofluidom bio prigušen. Zavisno od rezne frekvencije, ako je nisko, možda se mora dodati RLC kolo da se taj pik suzbije. U ovom slučaju možda i ne, ali mora se znati šema skretnice i impedansna kriva drivera. Druga stvar je što ferofluid omogućava da se znatno bolje hladi kalem, pa bez njega driver ima manju snagu i znatno lakše pregori kad se opterećuje. 

Zvučnik bez FF ima malko manju efikasnost nego kad je imao FF.

Vrlo je verovatno da i srednjotonac ima ferofluid u procepu.

Zvučnici su lepi, ali je potrebno dosta ulaganja u merenja i projekat nove skretnice, a zamena FF i nije tako skupa.

To što nema basa toliki driver u TL kutijetini meni deluje kao da se slegao damping tunela vremenom i zatvorio ga. Ili nešto na skretnici. To mora sve okolo da se trese kad se pojača. Ne bih ja to kačio na pojačalo dok se ne ispita.

PS

Bas predviđen za TL obično nije dobar za BR, pre za kompresionu kutiju ili neku sa varioventom  (aperiodic damping). Bez merenja TS parametara ne možeš ništa znati, i zašto bi preradio u BR kad je TL bolje rešenje?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 hours ago, damic said:

Ocigledno, u to vreme, zvucnici su se radili vise odokativno.

Nije se isporucivalo puno truda, glavna baza su bili sami drajveri, a ostalo pausalnim racunom.

Ferofluid utice na koncentraciju polja, linearnost, koju poboljsava, a tek na nizim frekvencijama se istice i hladjenje koila. Ta usluga je nebitna za srednjetonce i visokotonce, znacajna je do oko 500Hz

Ne bih smatrao jednostavnim zamenu ferofluida, bez ozbiljnije analize ili podataka o viskoznosti,  magnetnog zasicenja i prosto konstrukcije procepa, da li omogucava neke varijante parametara ferofluida. Recimo da su vrste partikala cinioci doticnih osobina...

I mislim da bas zbog odsustva tih krucijalnih podataka inicijalnog dizajna sa ferofluidom, za nijansu je bolja opcija izbaciti ferofluid, i analizirati rad zvucnika nego ubaciti random ferofluid i ocekivati korektne efekte.

Npr, kod Magrona imas 12 namenskih fela

https://www.ferrozone.co.kr/speaker-hearing-aid

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

16 minutes ago, vladd said:

nego ubaciti random ferofluid i ocekivati korektne efekte.

To je i mene mučilo, pa sam se malo raspitivao. Podatke od proizvođača mislim da ne možeš tako lako dobiti. Na kraju sam saznao za 

speakerrepairshop.nl 

Svi koji su kod njih kupovali bili su zadovoljni kvalitetom. Uzeh vešanja za bas i mid, te usput i jedno najmanje pakovanje ferofluida za visokotonce (svega 14 eur bez VAT). Sad kad se zameni videću da li je bolje nego sa ovim davno osušenim.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tks na odgovorima.

33 minutes ago, vladd said:

Npr, kod Magrona imas 12 namenskih fela

https://www.ferrozone.co.kr/speaker-hearing-aid

Wow, verujem da je mala verovatnoca pogoditi koji je odgovarajuci FF za ove zvucnike.

Msm da je bolje za pocetak ici na varijantu bez FF. Bile bi ionako vise za tiho slusanje tjunera, dakle bez nekog opterecenja. Nista, preostaje da se skinu tviteri i proba ciscenje.

Nego, cudi me zasto je tako slab na basu, na near field merenju vufer pokazuje dobru krivu. Medjutim u realnom prostoru bas je katastrofalan, odnosno nema ga :)

Slucajno imam merenje iz moje sobe od pre par godina, levi zvucnik, na stalku od 35cm. Mereno sa mesta slusanja, daljina oko 3m. Na isti nacin merena gomila drugih zvucnika i uvek dobijan "normalan" odziv. Ovde ispod 60Hz pada ko cigla. Malo ispod 30Hz i na 62Hz imam najvece sobne modove, moguce je da pada jos ranije. Oduvek sam sumnjao da je greska u projektovanju, odnosno los proracun TL. 

Verovatno je sigurnije ici na kompresiju ili aperiodik kao sto NIXIE kaze.

dhVatrA.jpg

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

7 minutes ago, damic said:

Verovatno je sigurnije ici na kompresiju ili aperiodik kao sto NIXIE kaze.

Ne, prvo otvori i proveri šta je sa dampingom, ne znam kako ali probaj. TL te dužine ne sme imati takav odziv, obično je tu brdo a ne rupa. Rupa je obično znatno više, 100-200Hz ako nije dobro damping postavljen. Proveri  odmah baterijom od 1.5v da li su oba basa u fazi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

otvoris , vidis damping

 

posle toga prosto merenje Fs , free space , moze mnogo da kaze

znas onu bajku kako Tannoy nema bassa ?

e , mnogo istinita , za sve sa cloth surround ...... posle 20 godina nijedan nema bass , radio ne radio u medjuvremenu

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

7 hours ago, krca44 said:

Damicu imas na ovom linku neke korisne informacije o tvojim zvucnjacima, ne mnogo ali bar nesto :

http://www.frenchvintagehifi.com/hardware/category/3a-adagio

Tks Krco, u vreme kad sam ih nabavio, govorim o vremenu pre 12-15g., na netu nije bilo skoro nista o njima na engleskom. Tek kad sam skontao da za zvucnike francuzi kazu "enceinte" nesto sam nasao o njima. Kako su lose zvucali, nesto sam ih batalio i tako je ostalo do danas.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

12 hours ago, NIXIE said:

Svi koji su kod njih kupovali bili su zadovoljni kvalitetom.

A sta drugo? Ljudi su inace skloni da su uvek zadovoljni onim sto kupe. Retko ko se zvekne u celo... :) 

A i izbor nije sirok i  lak.

Mene malo zulja pristu da ne znam velicinu partikala, da ne znam materijal partikala, odnosno maksimalni fluks, da ne znam tip nosioca cestica, da li je nepolarizovani ugljovodonik, ili nesto drugo, mozda maslinovo ulje :) , i na kraju koncentraciju partikala u nosiocu.

A s obzirom da je zabava, da ne moram da zbudzujem nesto za nekoga, da to treba da radim za sebe...pa zasto ne cepati dlake maksimalno :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nadjem jos par merenja, prvi grafik je merenje samo vufera, near field, sa oko 2cm od membrane a drugo je nf merenje TL otvora. Vufer pokazuje gotovo savrsen odziv. Posto je bilo tesko podesiti nivo signala obzirom na blizinu mikrofona, i zbog ubacenog teksta, ceo grafik po Y osi pomeren na gore u dnosu na neki standard kod REW merenja (45dB - 105dB). Ali, proporcije su tu negde.

Kod merenja TL otvora, vidi se vec mali uticaj sobnih rezonanci.

Neki moj zakljucak je da los proracun TL proizvodi neku vrstu ponistavanja prednjeg talasa kod najnizih freq. Slican princip, naravno nameran, primenjen je recimo kod Dutch & Dutch 8c studio monitora ali na zadnjoj strani zvucnika sto daje kardio karakteristiku na basu. Moja predpostavka.

z4EvSAA.jpg

 

IQUjCMf.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, damic said:

Neki moj zakljucak je da los proracun TL proizvodi neku vrstu ponistavanja prednjeg talasa kod najnizih freq.

To se lako proverava, zatvori tunel i radiće kao kompresiona kutija. Tako možeš i da je preradiš, izbušiš veće rupe u pregradama tunela i  napuniš sve poliesterskom vatom. Na izlazni otvor tunela staviš neki aperiodic damping pa podešavaš dok ti ne bude dobar bas, a može i bez toga zavisi od toga koliko ima basa kad radi kao kompresija.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To cu i da uradim, najverovatnije ce biti cista kompresija. Da bi eliminisao eventualno negativni uticaj unutrasnjih pregrada, sigurnije je ici na sealed. Zapremine ce biti dosta, vise nego sto treba, mada ja i volim kod kompresije kad je drajver u vecoj zapremini.

Trebace damp stranica i zamena grozne staklene vune koja leti suda okolo, poliesterskom vatom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, black coffe said:

G Damic na  audiofil net fotumu imaš Gašinu priču o ferofluidu , mislim da ga je on uklonio , tj  očistio i složio bez njega , ak se ne varam na  A 1  .Davno to bijaše .

Hvala Black, bas cu da pogledam :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Komentarisao bih konstataciju o viskozitetu. Koji utice na hod kalema. Sa forumske diskusije, malo je jednostran pogled.

Cinjenica je da treba paziti  da ne bide smetnja, i intuitivno je bolja je redja tecnost, ali je cinjenica da to nije obicna tecnost vec koloid cestica koje prosledjuju magnetno polje tik do kalema. Sto povecava silu vise od viskoznog gubitka...pa je kocentracija cestica bitna, da se to uskladi...manja koncentracija-manja sila ali i manji otpor kretanju...

Bitno je da je ferofluid vece cifre zasicenja nego sto je sila magneta u procepu, da tu ne bude usko grlo..

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...