Jump to content

NIXIjeve meditacije o kablovima


NIXIE

Preporučeni Komentari

20 minutes ago, NIXIE said:

Ja samo kažem, od sistema do sistema, nema baš univerzalnog recepta za kablove. Još krajem 80 tih smo probavali plavo bele telefonske, prvo parice pa onda uplitali pa rasplitali puno žica i batalili to. Zatim ribbon kablove, ovako pa onako, te svaka druga, te pola i pola kabla, dva paralelno, i to smo batalili. Onda sam slučajno nabavio i  iščitao AW Cables Cookbook. Krenem na te tanke da ih svuda da probam, po njegovim receptima i na zvučnike i kao interkonekte. Prvo sam koristio parice od UTP kabla pa posle nabavio ulltratanke žice od 0,2mm i kod mene i još po nekog to vodu ne pije, bas ne valja nikako. Pogotovu za moje jako pojačalo  i neefikasne zvučnike tanke žice nisu ni tehnički prihvatljive, a o lakom kidanju da ne pričam, muke žive. Za manje snage i efikasne zvučnike, probajte što da ne samo rešite mehaničko učvršćenje da ne bude belaja. Ostaju još tanke trake da se probaju, kad se nađe resursa i vremena i čist bakar naravno.

Dabome, ne može svuda. Glupo je očekivati da će da radi na kutijama od 81dB i 250W pojačalu. Tu je najtanje a dovoljno dosta deblje, ali folija 17x0.07 možda i može da radi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jesam - nema basa i dinamike, nekako flat zvuče i definitivno isušuju zvuk, vokali postaju jako detaljni ali gube volumen i tečnost. Imam utisak da slušam telefonski vod..instrumenti više nemaju eho i zvonkost kakvu trebaju.Prostor se pomera unazad... U prvom mahu to deluje cool i detaljno ali mi ne prija na duže staze i postaje da mi smeta. Nekome isto (dobro) zvuče sistemi koji se razlikuju kao "dupe i oko", a iznose svoje utiske. Opet, iznose utiske i oni koji slušaju mini linije.

Elem, prija mi sve iznad 2 kvadrata do 4.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 10 časa, NIXIE reče

uzeo sam orange sa ebay 2x24AWG

Ispravka 2x26 AWG. I kod Mike je beli kabal isto 2x26AWG. Znači ne snalazim se sa tim njihovima oznakama nikako. Žica je spolja (uvrnuta čvrsto) oko 0,52mm mereno šublerom.  0,52na2 x П/4 x 0,667 = 0,14mm2 a to je AWG26.

https://www.ebay.com/itm/PTFE-Twisted-26AWG-Precision-Shielded-silver-plated-signal-cable-wire-3meter/222280078120?_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.SEED%26ao%3D1%26asc%3D225085%26meid%3D70aecd0d79d34d5d9c9dee1c395e77f2%26pid%3D100290%26rk%3D1%26rkt%3D4%26sd%3D2222800781

Širm ne treba bacati, uvuće se u teflonsku cev i koristi za uzemljenje. Ili se odvoji tankih žica opet u teflonsku cevčicu i eto opet neke lepe žičice

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To mi lici na lecenje boljke zelje za neobicnoscu. Jedna od faza koju treba brzo prevazici, cisto zbog objektivne neupotrebljivosti...kao caj za mrsavljenje. :) 

Dve folije, spojene na kant izolacionom folijom zbog minimalnog uticaja, relativno pristojnog a ne prevelikog preseka...i eto resenja za zvucnike.

Bolje od toga ne moze, moze drugacije. Drugacija opcija bi bila zakinuta za neki od geometrijskih benefita. Moguce i kompletnosti te zvucne slike, moguce i ne, vise je stvar utiska i sklonosti utiskivanja, ali je osnova cele price geometrijska perfekcija na zadatu temu.

 

Cable.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Germanijum ne, SIT, FET, i dobro trimovani lampioni su inace u vrhu olimpijskih disciplina, eventualno specificna koncepcija bipolaraca, ali se vise zavrsava na koncepciji, snazi i brzini nego na tipu igracaka.

Nema kapaciteta pa bi pojacala bez zobela trebalo da budu bolja opcija za uklapanje. Pa sve to ulazi u vrlo egzoticne koncepcije... 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

O kablovima nema smisla pricati van konteksta sistema. Ove narandzaste kablove (turski protivpozarni kablovi) probao sam kao 4 wire zvucnicke, (raal, tannoy, jbl), ukupno 30metara debljeg kabla i to u mom setupu radi dobro, ekvialentno najboljem biwire Mogamiju koji takodje posedujem. Naslusao sam se u zivotu skupih kablova (top poude Audioquest, Cardas, VH, Transparent, Goertz, Siltech, AudioNote, Yamamura ...) i mogu da posavetujem da se uzdrzite od kupovine istih dok sistem ne namestite da svira dobro na obicnim zicama.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Gore je radio dosta žičurina za vojnu avijaciju i svemirski program. 
 

Voleo bih da nekad probam kablove za zvučnjake - Cu folije izolovane Gore-Texom. To bi moglo da ispadne onako, baš baš za*ebano. Gore-Tex je u stvari jako fino ekspandiran PTFE.

Eto projekta :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 23 časa, Mikorist reče

GORE MIL-C-5502172A EC22U9-3SF 1989

Sad vidim prema ovoj oznaci da je svaka žica izgleda 22AWG (0,34mm2) ??? To znači kao ona Dunavkova žica, a to mi je čudno, moram naći neko parče da proverim. MIslio sam da je ova tvoja 24AWG (0,25mm2), a imao sam i takvu istu ali tanju 26AWG (0,14mm2) koju sam odavno potrošio, imam nekih otpadaka tu i tamo po kesicama. Moram proveriti koja je tačno kod tebe jer sam sve izgleda zaboravio. Možda je bilo i parčića od 24AWG i 22AWG jer su slične, malo se razlikuju spolja po dimenzijama pa ih je lako pomešati. NIsam sve kupovao odjednom nego nekoliko puta. Pojma nemam više šta je šta bilo. :D

Hteo sam da nađem neku sličnu da poručim na ebay pre nove godine malo da imam u rezervi (10ft-3m), sad sam u nedoumici šta poručiti 22AWG ili 24AWG?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...