Jump to content

Šta je to pasivni pretpojačivač?


Pigy

Preporučeni Komentari

5 minutes ago, Pigy said:

Čitao sam po netu malo o tome ali ne vidim razliku i prednost u odnosu na aktivne pretpojačavače.Zna li ko šta o pasivnim pretpojačavačima?

razlika ti je u naslovu - pasivan.

znaci ne pojacava.

u principu - pot, cincevi i zice i nekakva kutija.

a prednosti - nema ni prednosti  ni mane.

ima ili nema samo potrebu.

banalan primer : moj cevni snagas ima 1V ulaz, znaci ne treba

mu aktivan nego pasivan preamp.

cd, lap top ukljucim u njega a iz njega u snagas.

nema pojacanja, ali imam volume kontrolu.

:drinks:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam na pasivi vec neko izvesno vreme, alps blue pot, tuturutno sve u maljesnu kutijicu, bez sasijskih cinceve vec direct izveo izvode, input i output na kablovima, na kraju RCA cincevi........jedan izvod na pasivi (input) mi je spojen u Meridian 562V multimedia control centar, on mi dodje kao sabirni uredjaj gde ima 5-6 linijskih ulaza, i 2 izlaza, jedan od izlaza koristim i tu mi je spojen input izvod na pasivi, izmedju meridijana i  power ampova(Quad 405.2 modifikovan i stock Linn lk280), mi stoji pasivni preamp, zvuk je kristalno cist, precizan, nekome nedostaje dinamike, meni potaman, guram tako vec par godina....kutija je od mob phona htc, malo sam je prelepio crnim selotejpom..../izgleda onako, bas pravljeno, meni ne smeta...kablovi su oehlbach nf1, cincevi takodje oehlbach...

 

IMG_20181112_123815.jpg

IMG_20181112_123825.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

On 11/11/2018 at 12:02 AM, sax.hifi said:

razlika ti je u naslovu - pasivan.

znaci ne pojacava.

 

banalan primer : moj cevni snagas ima 1V ulaz, znaci ne treba

mu aktivan nego pasivan preamp.

Pogresna definicija. Pasivan znaci da nema u sebi aktivnih elemenata kao sto su poluprovodnici ili lampe a moze i da pojacava  a i ne mora. Ako aktivni pojacavac radi kao bafer, nema pojacanja ali je i dalje aktivan. Pasivan koristi samo otpornike potenciometre kondove trafoe... sa trafoima moze da ima i pojacanje ali ce i dalje biti pasivan.

Ako poredimo pasivan i aktivan bez pojacanja onda je razlika u tome da sa aktivnim imamo nizu izlaznu impedansu i manji uticaj sledeceg stepena na zvuk preampa, ali sa pasivnim ne unosimo izoblicenja aktivnih elemenata. Varijanta pasiva sa trafoima je jos veci problem jer je trafo induktivno opterecenje za izvor a visoka impedansa za sledeci stepen pa se cesto dodaje bafer (aktivni stepen) i ispred i iza. Kada se koristi pasivni preamp pozeljno je da sledeci stepen bude sa visokom ulaznom impedansom a tu su lampe najbolje resenje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Malo radje bih se priklonio Saletovom skracenom i nedorecenom izrazu.:)

Pasivne komponente zbog svoje nesavrsenosti oduzimaju deo energije signala. Kada se spomene pojacanje, to je moguce samo kod transformisanja energije, pa da se pojaca napon ili struja, ali energija je integralno manja..za nivo rasipanja i gubitaka. Zato su visokoomski ulazi pogodniji pri  pojacanju napona na ustrb struje.

 

Pasivni preamp je tako nazvan posto je iz "integralnog" pojacavaca izdvojena posebna komponenta nazvana preamp, zarad interesantnijeg sastava trzista, iako objektivno uvecava broj kriticnih medjuveza, a zbog visokog i izvanstandardnog nivoa signala savremenih izvora zvuka, pojacanje je postaje suvisno. Takodje se mogu izdvojiti i selektori izvora i  atenuatori, kao posebne komponente, zgodne za igranjac i trziste...

 

Sluzi da obezbedi podesavanje nivoa signala, korekciju impedanse i potrebne radnje pri povezivanju izvora zvuka sa pojacavacem snage.

Najcesce se odabira takav tip atenuacije, da je prema izvoru signala sto uskladjenija impedansa.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

7 hours ago, vladd said:

Pa bar jedna komponenta da je skuplja od 3 dolara... :) 

Baska kondovi, za koj' posao trebaju?

To je samo kad probam neki preamp, DAC, CD plejer i slično, da kažem servisna sprava nije za trajno slušanje a i ne zvuči nešto naročito, čisto ali bez života.

Kutija je iz Mikroprica, dugmići iz Kelco.

Napravljeno od trenutno raspoloživih delova, potenciometri su iz japanskih pojačala ali novi. Kablovi posrebreni bakar u teflonu, ništa im ne fali.

Kondenzatori služe za Leach pojačalo koje je DC spregnuto, kad obrćem volume pot pomera se bas membrana jer menjam ulazni otpor a time i offset, nije to mnogo ali ipak ....

Kad mu ugradim neki buffer biće svetska klasa, i liči malo na Naim :laugh1tooht:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ali su zanimljivi krs potovi ...

Btw, montirani rca su veci krs od ovih kineza, kinezi su bar lepsi, naravno, ima kineza i za 15 evra komad(ili par, nebitno), malo ozbiljnije izrade. Po volji...

Sa jedne strane, lepo je svajsovati, ali, nema se ceo zivot 15 god, malo se omatori, podigne nivo rada.

Sa druge strane, cemu price o dielektricima, kvantnim tunelovanjima, vazduhu i prostoru, predenim zicam od ofc, srebra u pamuku i kojecega ako poslednji krs od krseva potenciometra dominira u situaciji? Sa neumasenim poklopcem? Alps je beskonacno skup?

Mislim...ili se prenemazemo pa se zezamo, ili ubijamo vreme lemeci zicu 1 za zicu 2, pa eto, radilo se nesto nocu, vredno, izmedju dva obilaska knjizara.. :) 

Posle nas fenseri zezaju da se ne moze napraviti nista da valja, i samo ako se kupi novo i moderno to je prava stvar...skoro da su u pravu..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 minute ago, vladd said:

Ali su zanimljivi krs potovi ...

Nisu krš, carbon film made in Japan tamo nekih 80-tih, uzeo sam ih u jednom servisu koji se zatvarao. Volume je sa 41zubom, balance je pravi ima pola metal / pola carbon film stazu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...