Jump to content

Bass cab!


sira1975

Preporučeni Komentari

Evo, nije hi fi, ali čovika veseli :D

Malo sam se zaigrao, s godinama se skupilo podosta 10-ki, pa sam odlučio napravit 8x10 box, nisam nigdje baš vidio da se jelovina koristi za bass cabove pa sam bio malo skeptičan, ali opet, relativno je jeftina i lagana, pa sam se upustio u izgradnju, kako nikad nisam radio s drvom odlučio sam se na najjednostavniji pristup, izreži na mjeru, sve zaljepi drvofiksom i pričvrsti vidama, da bi se ispunilo pravilo da je svaka komora odjeljena od druge, sve sam spojeve još i silikonizira i iznenađujuče je i za mene samoga da sam uspio dovršit mrcinu koja ima cca 50-ak kila i tri vrste zvučnika pa je u biti 210+210+410 box :)

Zvučnici su:

2 x Eminence ME10-1008
2 x Rockwood DY 1026U
4 x Monacor (img stage line) SP10-250/neo

9qwz8x.jpg

8y8j9c.jpg

j0ir93.jpg

34jd74w.jpg

161nbj8.jpg

hrak5f.jpg
 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kabineti se prave od sperploce, topola ili breza. Obicno se ide na onu manje gustine, radi manje mase. Jos bolje je impregnisana sperka, ali je nesto teza i teza je za rad. Nisam za velike kutije, jer se tesko nose i treba imati kombi. Smatram da je bolje ici na vise malih kabineta, laksi su za nosenje, a i cvrsci su.

Izbor zvucnika, nije za komentarisanje, jer je ocigledno bilo, ugradjujem ono sto imam. Mogu dati savet, ako se bude islo na zamenu.

Nadam se da unutar kabineta postoji damping, jer bez njega ne valja. Takodje, ne treba stedeti na preseku i kvalitetu ozicenja, te kvalitetu konektora.

Ne vidim bas reflex otvore, da li ih ima?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Znam da se ide na šperu, ali ona je ili teža, ili skuplja prva i osnovna zamisao je da bude šta laganije a i šta jeftinije jer je eksperiment, i s obzirom da je ovako sam box bio na 30-ak kila, s tim sam jako zadovoljan.
Imamo kombi kad idemo negdje svirat, tako da je lakše jednom u dvoje prenijeti cca 50 kila nego 2x po cca 30 kila koliko je do sad bilo. pogotovo jer sve to treba izvlačiti iz atomskog skloništa.

Htio sam raditi 8x10 sa laganim zvučnicima, zato sam i uzeo monacor neo kad je uletila prilika (imaju cca 2 kg svaki), ali bilo ih je samo 4, eminence sam imao iz starog boxa 210, a ovi fullrange su totalni eksperiment, često se stavljaju tweeteri, pa sam baš pomislija, ajmo stavit ovo pa šta bude.

Bas reflexa naravno nema, jer je početna ideja bila "Ampeg 810" box koji je kompresija, ovdje je pojednostavlenog oblika gornje i donje komore jer nisam htio ugrađivati ručku i kotaće, i koji isto nema u originalu damping, a bogami ga izrađuju i od OSB ploča pa prodaju po zlato, vidit ću kako će zvučat kad napokon zasviram s bendom, ali za sad sam jako zadovoljan, do sada sam imao 1x15 i 2x10 bass reflex boxove i zvuk je "izravniji", nema onog neodređenog pumpanja.

Ne zaboravimo da je ovo box za instrumentalno pojačalo i služi kreativnom izražavanju unutar autorskog benda, veću razliku u boji zvuka napravim promjenom položaja tone potenciometra na bassu, kompresor pedalom ili promjenom pickup selektora nego promjenom box-a i zvučnika :)

Na kvadraturi žice se nije štedilo, a TS je Neutrik, ovih dana ću dodat i speakon od neutrika jer nisam mogao naći nešto dovoljno široko da napravim rupu od 20 mm
Dampiranje, mjenjanje zvučnika i sve ostalo, uvijek je moguće :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Svaka kutija mora imati damping, jer mora se neutralisati ton u kontrafazi. Najbolje rezultate sam postizao sa Azmafonom, materijalom od presovanih tekstilnih ostataka.

Pravi brezov sper nije mnogo tezak, ali je zilav i akusticki odlican. OSB ploce su resenje pod dva, a puno drvo nije za razmatranje.

Licno nisam ljubitelj "Ampeg" zvuka, ali ukusi su razliciti. Mislim da bi se pre do takvog zvuka doslo sa nekim zvucnicima iz stare proizvodnje, JBL, EV, Eminence, Fane... na primer.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...