Jump to content

AIKIDO Cathode Follower


NIXIE

Preporučeni Komentari

Aikido pretpojačalo otišlo u historiju, zamenio ga ACF u istoj kutiji, ovog puta sa 6N6P lampama. Stavio sam džampere na PCB tako da mogu da menjam katodne otpornike i zabadam razne lampe za probu, ECC88, 6N1P, 6N23P, ECC85 i tako to. Znači ima po dva katodna otpornika svaka polovina lampe (od kojih je jedan sa džamperom pa se može isključiti, a oba su u paraleli za 6N6P).

Sa 6N6P anodna struja je 18mA (katodni otpornik 90oma),  a sa E88CC je 10mA (katodni otpornik 180oma). Napon napajanja je 185VDC.

Za stabilizaciju sam koristio Maida style regulator sa LM317T (original, nije PRC) i dodatnim tranzistorom.

Osim toga, sve je ožičeno onim Dunavkovim žicama (posrebren bakar, licna, teflon, 22AWG) uključujući uzemljenje, a na ulazu stavljeni Takamisawa NA12W-K mini releji.

Za sada zvuk je mnogo moćniji od E88CC, i ne zvuči tamno, naprotiv, vrlo veselo. Odlična lampa.

ACF 6N6P.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

12 minutes ago, Mikorist said:

Brate , koliko žica. Za treniranje živaca.  :smesna:

Šta je pot ?

 

Pot je ALPS BLUE, a žica ima dosta jer ima puno "automatike" i uzemljenja. Tu je stabilizator za tajmere i releje (relej za kašnjenje visokog napona, relej za mute, pa ulazni relejčići) pa svaka tačka posebno uzemljena na central ground. Ludnica more, ali nije tako strašno, ožičenje dva dana traje, izmeriš. blankiraš, zalemiš. Najviše vremena treba za izradu kutije, mehaničku montažu svih pozicija i popunjavanje pločica point to point. Recimo sve zalemim i probam, radi buffer a zvuka nema. Nisam obratio pažnju na ulazne relejčiće, pogrešno povezao plus i minus špulne i ne rade naravno. Onda raskačim sve žute žice da dođem do crvenih i crnih pa onda vratim i sve proradi ko sat. Nema šuma, nema bruma samo muzika.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 months later...

Za vikend sam malo merio ovo čudo (Aikido Cathode folower sa 6N6P, pojačanje 0,95).

Na 2V RMS izlaza, odnosno 2,1V RMS ulaza (limit generatora mi je 3,5V RMS) opterećeno na izlazu sa 20koma+360pF što odgovara ulazu mog pojačala sa kapacitetom RCA kabla:

Frekventni opseg 10Hz-1.8MHz  za -3db.

Frekventni opseg 40Hz-450kHz za 0dB.

Voltage swing bez clipping-a na 100kHz (nisam utvrdio kolio može još napona izbaciti jer nisam mogao veći napon proizvesti, koristio sam generator + step up trafo da dignem napon i najveći sam dobio na 100kHz takav je trafo) 16,5V RMS odnosno 48V PP.

Zbunjuje me donja granična frekvencija, zašto je tako visoko kad je izlazni kondenzator koji to određuje 8,2uF, i po računici treba da bude 1Hz za -3dB sa 20koma opterećenja? Ulazni kondenzator je 1,5uF na opterećenju 410koma, on ne može da utiče na to. Možda mi Kineski generator u sklopu osciloskopa ima problema na nižim frekvencijama, moram to uskoro proveriti. Slično je bilo i kad sam merio prvu verziju, sa skoro tri puta manjim kondenzatorom na izlazu (3,3uF).

U svakom slučaju, malo sam iznenađen da opseg ulazi u MHz, nijesam to baš očekivao.

Što se zvuka tiče, sa 6N6P debelo je nadmašilo sve prethodne verzije sa E88CC, 5670, 6N1P i slično. Čak i E88CC (Amperex 6922 i Siemens gold pin) u ovom istom uređaju sa za njih odgovarajućim katodnim otpornicima malko lošije zvuče od 6N6P.

Aikido buffer.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

30 minutes ago, чика-Брка said:

Frekventni opseg 40Hz-450kHz za 0dB.

nesto sumnjam u to.

mislim u donju frekvenciju.

Negde grešim očigledno ili mi generator funkcija na osciloskopu nije dobar, prosto je nemoguće treba da bude ravno do barem 10Hz, osim toga na slušanju bas je sasvim OK. Malo ću to proučiti, još se učim pod stare dane.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

12 hours ago, John Coltrane said:

Uzmeš staru zv. kutiju priključiš na amplifikatore a ovaj u preamplifikatore pa u generator pa počneš da spuštaš od 50 Hz

sve karakondžule iz napajanja ima da se čuju ne moraš da ih gledaš.

To sam probao sa online generatorom funkcija, teško je naći zvučnike koji idu tako nisko. Ja moje počinjem da čujem od otprilike 35Hz, na 50Hz dođu na pun nivo. Napajanje mi je odlično, ništa se iz ove sprave ne čuje osim muzike, što je i očekivano, nema pojačanje, a napajanje je stabilisano. Mnogo više basa se čuje kad zvučnike gurnem uz zid (sad su otprilke 1m ili više od zidova), ali onda nemam dubinu zvučne slike, samo levo-desno gore-dole, ali zato bas prži sobu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

27 minutes ago, milan p. said:

Pozdrav.Da li mogao da izdetaljišeš šemu aikido CF sa 6N6P?Koliko sam ukapirao katodni otpornik 90 ohm za 18 mA, Anodni napon 240-250 V...Šta je sa ostalim vrednostima elemenata u kolu?

Naravno ,ukoliko nije mrsko...

Ma nije mi mrsko nego ne stižem, skoro sve sam precrtao sa papirića, ima još malo crtanja oko ulaznih releja.

Katodni otpornik za 185VDC je 90 oma, struja je oko 18-19mA, a za veći napon treba veći katodni otpornik, ali lako se to izračuna. Ja ostavim pinove, nađem na dijagramu koliko treba, ako nije tako stavim manji ili veći, to je najmanji problem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 months later...

Probao LED bias umesto katodnih otpornika. LED su iz Kelco 8mm crvene. Maksimalnu struju kroz LED ne znam, nema podataka, računam da je 20mA mada je verovatno malo više za te 8mm LED. Razmišljam da stavim po dve u parelelu, praktično su im isti naponi kod svih, izmereno je 1,77V pri 16mA struje kad se ugreju lampe dobro. DC visoki napon je stavljen na 190V, raw DC je 225V ispred regulatora.

Zvuk je svetliji i otvoreniji nego sa otpornicima, ima više detalja i bolje zvuči, tako da ću verovatno malo prigušiti srednje i visoke na zvučnicima. Po meni ovo ostaje do daljnjeg ako ne dođe do crkavanja LED.

Imam i zelene LED, kao opciju za E88CC, njima je napon nešto viši. Probaću E88CC sa ovim LED, ali biće struja veća od 10mA. Pošto imam džampere, mogu da uradim obe varijante, crvene ili zelene LED za 6N6P/E88CC, ili LED bias i otpornički bias ali samo za 6N6P.

Aikido LED bias.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...

Vratio sam nazad otpornike. Nakon dužeg slušanja zaključio sam da mi se ipak više sviđa otpornički bias. Ovo sa LED je donelo visoke i detalje, ali bas nije definisan kao sa otpornicima, takođe se pati i dinamika. Malo mi smeta svetao zvuk u kombinaciji sa ribonima. Možda je LED bias dobar u nekim drugim konfiguracijama, recimo za neke zvučnike manje rezolucije, tamnijeg zvuka. Usput, u Kelco imaju neke noname MF otpornike 2W, probano, i dobro zvuče. Cena prava sitnica.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 9 months later...

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...