Jump to content

Dynaudio Axis 5


remam

Preporučeni Komentari

1 hour ago, NIXIE said:

Ma tačno je sve to, ali ipak su napustili taj sistem, Ja sam imao SBI1 sa 30W54/D54/Sipe DT25/40P i dva varioventa, sa skretnicom I reda i to sam slušao jedno 10god. Kasnije sam ih prodao zbog nedostatka prostora i napravio znatno manje zvučnike. Kod SBI1 bas nije bio nikada problem, nego prelaz sa 30W54 na D54, tu su omanuli malo, umesto D54 bolje je bilo staviti 15W75, ali bio je to ipak odličan zvučnik, bolji od ovih što sad imam, samo kabast. Onaj kome sam ih prodao je kasnije pravio skretnicu IV reda po SAM-u ali mislim da je to bio promašaj, ne znam kako se završilo.

Jedino sto kazes velicina,mada moj DAK 3-210 i nije toliko velika kutija,neto oko 80L,sa 30W54,D-54 i D-21,takodje dva varioventa,slicno tom SB1,to radi odlicno i ne bih ih menjao ni za jedan bas refleks kome jeste prednost sto iz manje kutije moze da se izvuce iole pristojan bas,mada jeste Axis 5 velika i masivna kutija u odnosu i na ove DAK,ali zbog cele takve konstrukcije mislim da ce to raditi jos bolje i od ovih koje imam sad!!

Sto se skretnica tice,treba raditi po njihovoj preporuci i mislim da nema svrhe eksperimentisati,sto manji broj elemenata na putu signala to bolje,uostalom to je i proizvodjac hteo da postigne proizvodnjom takvih jedinica koji mogu da rade na takvim sirokim opsezima i steta je uskracivati im prostor,mada skretnica viseg reda ima drugih prednosti,ali bas ici na 4-ti red,mnogo je to elemenata,u prvom redu se smanjuje i osetljivost celog sistema i potrebno je vise snage da to proradi..

6db/okt. I nista vise!

Ali ove njihove danasnje jedinice se i prave da rade u bas refleks sistemu,vesanje nije vise tako labavo,pretezno je od gume i veoma je kruto..

Cela topologija firme i ono sto je nekada predstavljalo ime Dynaudio je promenjena sto i jeste cinjenica da  vecina ljudi koji su culi i jedno i drugo tvrdi da danas "to vise nije to" i verujem sigurno da je tako!

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

7 hours ago, NIXIE said:

Treba naći kvarcni pesak 1-2mm granulacije da nema prašine u njemu, oprati dobro, tretirati ga hlorom par sati (varikina), isprati, dobro osušiti i mislim da posle toga neće biti života u njemu. Recimo  Kaolin iz Valjeva ima najbolji, uzimamo ga za peščane filtere na postrojenjima za prečišćavanje vode samo je pitanje može li se kupiti manja količina ili samo na kamion. Imaju i onaj za peskarenje, on nije tako čist ali je sušen. Može da se kupi kvarcni pesak za akvarijume, on je valjda već separisan, opran i sterilisan.

https://www.akvarijum-centar.com/co2/kvarcni-beli-pesak-1-2mm-4kg.html

A zar nije bolje uzeti sto manje granulacije za ispunu tih supljina?

Po nekoj logici bolje ispunjava prostor i fizicki je u boljem kontaktu sa svakom povrsinom koja vibrira?!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

15 hours ago, remam said:

A zar nije bolje uzeti sto manje granulacije za ispunu tih supljina?

Po nekoj logici bolje ispunjava prostor i fizicki je u boljem kontaktu sa svakom povrsinom koja vibrira?!

Verovatno jeste, ali je lakše sipati krupniju granulaciju, u toj sitnoj ima prašine ne znam da li će dobro sve da popuni. Krupnija granulacija je "tečnija" , bolje se raspoređuje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

17 minutes ago, remam said:

Pa mogu ti reci da nije isto, pogotovo kada se uvelica, vidi se razlika.. 

A sta bi sa tim ostalim iz tog casopisa? 

Posebna tema je otvorena, Joker katalog. Sumnjam da nekome treba, ali neka. Imam ja puno tih starih i novih projekata, ali to ne sme da se objavljuje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 year later...

Pozdrav drustvo,da li moze iko da malo prokomentarise pogono ovih kutija,ja sam spreman da se sve to lepo i polako sklapa,ali ponajvise zbog samog 30W100,koje pojacalo bi bilo pravi parnjak sa ovim jedinicama,zahtevne su poprilicno u odnosu na njegovog mu brata 30W54 zbog same velicine kalema...??

Stvar je da na Borinoj svastari ima primera radi dosta snaznih i kvalitetnih pojacala za samogradnju,mada ja imam i neke Citronic snagase PPX900 pa se gonim mislju da to uz blage prepravke u samom ulaznom delu koristim kao mono blokove u bridgu za pojedinacan pogon svake kutije,6 pari Hitachi mosfeta 2 SJ 56 / 2 SK 176 u bridge konfiguraciji sa torusnim transformatorom 1,5kW u napajanju bi gonilo jednu kutiju,svako misljenje i predlog su dobro dosli

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...