Jump to content

Dynaudio Axis 5


remam

Preporučeni Komentari

Pozdrav drustvo

Doslo se do famoznih Axis 5 kutija u veoma dobrom i ocuvanom stanju,bile su na farbanju u veoma lepu boju koju cu naknadno prikazati kada se sve bude sklopilo i zavrsilo,ali treba mi bilo kakva detaljnija informacija na papiru,pdf i sl u vezi pomenutih kutija..?

Posto planiram da uzmem kvarcni pesak koji je i predvidjen za punjenje duple zapremine u prostoru bas drajvera,nisam uspeo da na netu vidim bilo sta detaljnije koja je kolicina u pitanju (navedeno je da je ca.100kg i nista vise,ne zna se da li je to kolicina za jednu ili dve kutije i koji se tacno prostor ispunjava,mada sam primetio da je jedino moguce u prostor iza bas drajvera koji je i napravljen kao sendvic pregrada),skretnicu cu naravno raditi po merenjima za svaki drajver posebno i ugraditi kao i do sada kvalitetne delove,ozicenje 4mm2 i ostale pikanterije...

Posto postoji detaljan nacrt sa svim delovima i naravno dimenzijama u vecoj i boljoj rezoluciji da li bi neko kao sto sam i ja ovde sa clanovim nesebicno podelio te podatke,moze i na PP,jer kazem dobro bi mi dosla bilo kakva pomoc koju i ja naravno delim kada je potrebno?!

A moze i na mail:

[email protected]

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Poznato je da Dynaudio voli skretnice sto manjeg reda  ~6db.
Da sam na tvom mestu ja bi isao na aktivnu skretnicu jer ne verujem da postoji pasivna skretnica koja bi sekla 4  opsega da na kraju sve to ne zamulja.
Sto se tice peska sipaj ga pa vidi koliko moze da stane. Ne znam dimenzije kutije ali je 100Kg peska mnogo

Pozdrav Misa

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije stvar u skretnici,vrlo dobro znam koji red ide za Dynaudio,mislim dugo pratim sve vezano za njih i vec je jedna kutija izasla iz samogradnje veoma uspesno i prezadovoljan sam kako to dobro radi..

Stvar je u tome sto uopste nemam nikakve podatke vezane za dimenzije i raspored samih jedinica na kutijama,za skretnicu imam semu,ali cu da detaljno ispitam svaki drajver i elektricno i akusticno kako bi uradio simulaciju pre nego sto je sklopim jer moze biti varijacija u samim vrednostima u njoj!

Na predhodnim je pasivna skretnica uradjena veoma kvalitetnim delovima i to radi odlicno u 3 sistemskoj varijanti,aktiva mi se uopste ne svidja i sama kutija uvek zavisi od viska pojacala i skretnica za bilo kakvo povezivanje na dalje! 

Pasivna skretnica nikada nije los izbor ako se uradi kako treba i sa izabranim delovima,jedino sto je kao takva dosta skupa?!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa kutija je poprilicno velika,oko 120l neto i uradjena kao aperiodicna sa njihovim patent sistemom variovenata koji mogu da kazem radi odlicno,tako dubok i definisan bas je milina cuti!

Nije stvar sipati pa koliko stane,dzak je 25kg,a velika je razlika ako ide jedan dzak ili 3 dzaka,zasto bi kupovao napamet toliko peska?

Ne idem na visi red nikako,6db ostaje,samo cu da je osvezim sa novim kondezatorima i debljom zicom na vazduhu i mox otpornicima za atenuaciju,ali ce sve proci kroz simulaciju!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stvar je u toj sendvic pregradi koja ide pod uglom od zadnje stranice do odredjene visine i prelazi paralelno sa donjom do prednje,veoma je tesko oceniti koliko moze tu peska da stane bez detaljnih dimenzija tih pregrada i ugla,kao i ostale stvari,da li se puni cela ili samo pola,2/3 i sl..

axis5_zpsxl337xvb.jpg-original

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kutije su vec dosta teske, pa ne vidim razlog za dodavanje 50kg peska. 

Moze se dodati 2-3cm peska iz sasvim drugog razloga, posto ce formirati odredjene dine pod pritiskom vazduha i uticati na formiranje zvucnog talasa u kutiji, ako nije predampirana, ali za dodavanje tezine, nema rezona.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E pa ovo imam i problem je prva slika,kao takva se uopste ne moze upotrebiti...!

Ova slika je prva stranica tog dokumenta,znam sa sigurnoscu i tu postoje jos najmanje dve stranice sa podatcima,ali naravno skenirano u boljoj rezoluciji,valjda neko to ima??

Meni je jednom jedan clan trazio da mu posaljem nacrt mojih izradjenih kutija DAK 3-210 koje imam i coveku sam poslao naravno,preko PP

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 minute ago, vladd said:

Kutije su vec dosta teske, pa ne vidim razlog za dodavanje 50kg peska. 

Moze se dodati 2-3cm peska iz sasvim drugog razloga, posto ce formirati odredjene dine pod pritiskom vazduha i uticati na formiranje zvucnog talasa u kutiji, ako nije predampirana, ali za dodavanje tezine, nema rezona.

To si u pravu,jesu teske i bez peska,ali stvar je u tome sto postoji ta prazna supljina u toj sendvic pregradi i pravice dodatne probleme ako se ne dampira kao sto je predvidjeno peskom...

Strana do samog drajvera se normalno dampira mineralnom vunom u odredjenoj meri i to nije problem,ali ta supljina ce rezonovati ako se ostavi prazna...

A tezinu sam resio kao sto sam negde takodje video sa postoljem na silikonske tockice,tako da ce jedini problem biti kada se transportuje,a lako se moze pomerati po prostoriji!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I meni je nelogicno da ide 100kg peska u tu zapreminu i jednu kutiju,ali znajuci gustinu kvarcnog peska fine granulacije od 2600kg/m3 ispada da je ta zapremina oko 38L za jednu kutiju,a iduci da je 100kg za obe onda je oko 20L sto mi i ima logike onako gledajuci bocnu stranu u preseku..?!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 minutes ago, Mikorist said:

Nema niko više podataka o ovome. Na internetu imaju samo ove dve slike i ova treća.

 

image_11849.jpg

 

Čak je Zen tražio na diyaudio.com šemu za iste ove.... nema

 

 

Na internetu znam da nema i ja sam sve pretrazio,ali pogledaj ovu sliku,gornji desni ugao,mora da to neko ima na papiru ili skenirano

https://goo.gl/images/F1p6Em

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Meni je jednom po odavno jedan covek poslao nesto u vezi ovoga,trazio sam mu i koliko mi se cini to je bila slika skretnice,ali nista nije kao ovo sa interneta vec deo iz kompletnog tog dokumenta i zato kazem da sigurno to neko ima samo se ne objavljuje i rekao mi je da mu se javim ako mi bas bude trebalo,ali sam izgubio njegov kontakt medju mail-ovima..!!

Ovo kutija je rana verzija modela Consenquence,njihovog trenutno najjaceg modela,sa ogromnom razlikom,ova je aperiodicna,a Consequence bas refleks sa dva bas drajvera u compound vezi..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 minutes ago, Mikorist said:

stvarno piše da treba 100kg kvarcnog peska.:smesna:

9IWdtbc.png

Ma meni nista ne moze da promakne,imam ti fotografsko pamcenje,valjda sam to stekao godinama baveci se elektronikom i sl poslovima...Lepo ljudi naveli,a ja se bas zapitao da li je moguce ili se greske dogadjaju:clap:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tako i ja mislim,ali mi uopste nije padalo na pamet do nekog vremena da se puni gornja gde su ostali drajveri,vec samo ova u delu bas drajvera,gornja je skroz odvojena od bas komore i ne moze se puniti jer postoji jedan drajver sa otvorenom korpom pozadi,17M75,tu dolazi komad mineralne vune i to je to,gore nikako ne ide,vec samo u ovaj prostor iza bas drajvera koji uostalom pravi i najvece vibracije u donjem delu opsega i koje je veoma tesko prigusiti bez ovakvih intervencija,a koje iz iskustva veoma uticu na bas definiciju! 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 minute ago, remam said:

vec samo u ovaj prostor iza bas drajvera koji uostalom pravi i najvece vibracije u donjem delu opsega i koje je veoma tesko prigusiti bez ovakvih intervencija,a koje iz iskustva veoma uticu na bas definiciju! 

onda samo tu. po 50kg ... ali mi nije jasno koliko je to veliko da može da stane toliki pesak. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...