Jump to content

EL84 ili EL34 - pitanje je sad


djmilicic

Preporučeni Komentari

Proba sa zvucnicima.

image.png.30abda90cee1a26caba9401efc668e54.png

Ovo je prikaz merenja sa osciloskopom sinusnog signala na ulazu a na izlazu su skinute ove naponske vrednosti. Šta znače pametniji će da znaju. Razlika levo-desno je zbog toga što je na levom kanalu otpor od  8.3662 oma (27+27+22 u paraleli) a desno su dva zvučnika od 4 oma u seriji. Po mojoj proceni može se videti odziv po frekvencijama. Primećuje se da je zvuk malo tvrđi nego kao kod Pass Zena, odnosno visoki su izraženiji (vidi se i po vrednostima). Meren je samo sinus i na 20kHz je bez promene oblika. Kocke nisu bile merodavne jer aplikacija sa telefona izbacuje sve samo ne kocke. Inače nema ni b od bruma  i to na 97 dB hornama.

Ovako izgledaju oscilogrami snimljeni na PC

image.png.2cbcaa6ea460981b8790b0d13ec62831.png

 

Jel mu ima pomoći da se malo upeglaju ovi visoki. Da napomenem - lampe su nove Electroharmonix EL34. Inače lako i lepo svira. Bas je malo bolji nego kod Pass Zena.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

On 4/28/2018 at 6:13 PM, Zen Mod said:

to sto si uradio , samo meris na g1 (upravljackoj resetki) , i na a (anodi izlazne cevi), pod uslovom da imas cime

Uradio sam kao sto si rekao osim anode. Nemam "pravi" osciloskop pa ne mogu da merim visoke napone. Izgleda da ulazna cevka malko zvoni, pogotovo oko 1 kHz. Izlaz na trafou otprilike prati ponasanje na resetki izlazne cevi. Hvala puno na lekciji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako su podaci koje sam dobio iole tacni, dobijao sam oko 3V RMS na 9 oma otporima pri 0,4V ulaznog signala. To su podaci za triodni mod, UL nisam merio, jer mi se cini da je malo "tvrdji" po zvuku pa me ne interesuje. Inace svira skoro jako kao i ZEN na 40V i 2A biasa na PASS BALANCED LINE ZEN pretpojacalu.

Evo i slike sve sa rasturenim i rascupanim zicama

 

 

IMG_20180429_202452.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

12 hours ago, John Coltrane said:

To što si izmerio je 1W 

zakačiš generator na ulaz i teraš pojačalo do klipinga, signal gledaš na sekundaru, pa izmeriš napon na ulazu i izlazu

eto tako

meni je ekstra radila ova šema i bolji je zvuk nego tioda bez nfb a može i u triodu iz kaprica da se veže

Ako ocu da teram do 40Hz bez klipinga - nesto oko 3W, inace na visim frekvencijama - nesto preko 5W pri ulazu od 0,7V. Da li je u pitanju trip ili je stvarno, zvuk se malo omeksao. Digao sam napon na napajanju i on je sad oko 370V na anodi izlaza i 176 na anodi driverke. Struje su 60mA i 5,8mA. Podignut je i napon grejanja, posto je bio na granici, skoro ispod 6V, a sada je 6,32V. Izlazni trafoi teraju skoro do 18,5kHz bez slabljenja. Mereno je sinusom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To što si napravio znači šasija, mrežni i izlazni trafoi ti je tako kako je, sa topologijama i radnim tračkama možeš da se igraš do mile volje,

kad ubodeš da ti se baš sviđa ostavi tako i uživaj

Trenutno sa mojim kecom iz matematike :sarcastic: https://robrobinette.com/Tube_Bias_Calculator.htm računam disipaciju na el34 oko 21.5W  šta znam ja sam terao lampe i više ali samo na kratko, za laganica slušanje je dosta i 18W istina je da bolje svira naprženo ali pitanje da li se isplati

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za sada ostavljam ovako i sledece je da zamenim ulaznu lampu po preporuci Saxa. U pitanju je ECC88 ili 6n23p. Posle kad sredstva dozvole da se igram sa drugim sijalicama (6l6, kt77 mozda i kt88). Jos ne stigoh da prikljucim i granafon. Ćera koja gudi u violinu kaže da bolje zvuči od PASS-a. Podigao sam i skretnicu na 28KHz/6dB na Fostexima, pošto su oni Beymini tviteri bili malko preagresivni na 20kHz.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...