Jump to content

Zvučni zid (bass overload)


Aleks

Preporučeni Komentari

ima dva tipa... koji kupuju ozgora nadole i oni obrnuto.  Daju pare da im visoki lackaju ili oni koji kupe potentan bass koji i ne mora da bude vise od 8incha ali zato kontrabas razbija. Nisam pristalica ispod 30Hz jer mi smeta ali za dobar bass jesam. Sa druge strane buuum kad se cuje, dinamika... volim taj zvuk zato je bass refllex zakon :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa ako je snimak live tj koncert onda je to prirodno i to treba preneti. Uz odgovarajući SPL naravno. Tu sada imamo dva fenomena, udarac u grudi koji je negde u reonu oko 100Hz i ima ga na live-u i infra bas koji prolazi kroz stomak i može izazvati mučninu koji je u reonu ispod 35 Hz i nema ga uglavnom na koncertima osim u retkim slučajevima i dobijen je sintetizovanim zvucima a da je pritom i ozvučenje van standarda (nekih 40 Hz).

Tačno je gore navedeno da je dobro oslikan prostor u stvari suština dobrog snimka gledano kroz reverbe, ehoe i tzv vazduh oko instrumenata, kao i da je to bolje sa ekstenzijom na ekstremima. Nisu naravno svi snimci na taj način pravljeni. Mnogo je bitniji sam ton tj timbar odn boja tona. Tu se novi materijali od kojih se proizvode membrane nisu proslavili. Kevlar, aluminijum, plastika i sl. Oseća se taj prizvuk u tonu. Najbolji ton daju membrane od dobrog papira. Da se zadržimo na tom najbitnijem centralnom opsegu. 

Sa druge strane ogromna većina zvučnika je jako loše do loše konstruisana. Čak i oni veoma skupi. Zbog toga i izbegavaju da daju kompletna merenja. Na osnovu toga bi se već unapred dosta dobro moglo anticipirati kako neki zvučnik svira, pored materijala korišćenih za izradu. Ovo što se daje od merenja ne govori ništa o tome kako zvučnik svira i kako je izvedbom skretnice rešeno uklapanje drajvera. Meni iskreno izgleda da to niko od odgovornih nije slušao pre puštanja u proizvodnju i prodaju. Ili jednostavno nemaju pojma.

Još bitnija stavka je da gro ljudi ne zna kako realno zvuči neki instrument. Ili kako je nešto snimano. Korišćenjem napucanih snimaka i koristeći to neznanje uz obilan marketing masovno se dezavuišu korisnici tj kupci. Dovoljno je da se setim sebe od pre nekoliko godina i odmah mi nije dobro. Katalozi, ocene, razna proseravanja tipa najbolja kupovina u tom cenovnom rangu..

Nisam pobornik DSP-a ali mogu da prihvatim implementaciju istog do nekih 100 Hz. Preko toga mom sluhu to ne prija. Osim gubitka u boji tona gubi se i informacija o prostoru.

Na kraju, gro vremena provedemo slušajući na nižim nivoima pa sam mišljenja da zvučnik već tada treba da radi dobro. Pojačanjem nivoa naravno još bolje. Ako je to sa cevima još bolje. Sa gramofonom još još bolje. Meni to predstavlja užitak u kasnim večernjim satima kada sve utihne, struja se pročisti a ne ide da se pojačava previše zbog okoline.

To sa malim membranama ili velikim a preteškim u kombinaciji ili bez tvrdih vešanja ne ide. Gro tih zvučnika i ne svira ispod 100 Hz, a većina je negde u reonu 50-80 Hz. Ima doduše među njima i dobro zvučećih. U pasivnoj izvedbi naravno. Mada i kod aktive treba razmisliti, da li je bolja veća površina a laganija membrana i manji hod ili teška membrana i duži hod. Bez obzira što su danas watt-i jeftini mislim da se primer od 500 i kusur grama kretnog sistema sa 37mm ekskurzije ne može smatrati idealom. Osim ekskurzije potrebno je i da se ta membrana smiri. A dok se ona smiri meni prođe mladost. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 minutes ago, prophet said:

Katalozi, ocene, razna proseravanja tipa najbolja kupovina u tom cenovnom rangu..

To je ubilo hifu i zabavu oko iste. I napravilo surovi pijac. Pa ko uspe da se odupre, bezi u fetis.

Sada su smislili "cenu" zvuka,  pa sad i kojekakve kante od 200 evra "zvuce" za 2000 evra, dolara ili cega god. Toliko su se lavovski bacili na formiranje kupca, da vise i ne zna sta da zeli.

Nema best baj, postoji kvalitet, objektivni, sa jedne strane, i cilj korisnika da formira zvuk koji zeli, ali zahvaljujuci lisicama na trzistu, morace da uroni u kompromis preskupih detalja, makar u nekim segmentima, da bi kompletirao nesto zadovoljavajuce..i prisao cilju..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, vladd said:

Krajnje nepotrebna. Pogotovo sto ne moze da ucestvuje u docaravanju neke pozornice, posto je prostor presudan. Tresten bas mi se jedino svidjao u Cepelinu i Euridici...ali su mi i godine bile...adekvatne . . . 

A jes' ti bio pod 1 u "Monokle"-u u Skaradliji ?

Pa u "Bistro"-u u centru ?

Ako jesi, onda idemo dalje . . . . "Bis" u Resniku . . . . pa vozimo "gore" . . . . discotheque Cortanovci . . . . pa onda, recimo "Tocak" u NS. :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da su osnovni problem mehanicka izoblicenja bas drajvera koja maskiraju osnovni bas ton (dizajn kabineta utice znacajno na ovu distorziju). Upeglan frekventni odziv je potreban ali ne i dovoljan uslov.  

Imam mini-dsp balanced sa njihovim umik mernim mikrofonom, i mogu da potvrdim da je glavni problem slicnih uredjaja kvalitet u analognom domenu.

Cim ga umetnes na srednje i visoke, bez ikakve ekvilizacije efekat je kao da si stavio los preamp/dac. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bio u Monoklu, jednom, od spomenutih, uglavnom smo se grupno vukli kao creva, drustvance zajedno, bio je 505 na Masincu, KST , a skc dosta redje. Ili to ili kafana.

Jedno vece boravio u Cepelinu pored basa, dva dana mi sve zvonilo. Uglavnom, zaljubio se u neke Altece iz Euridike(kada se Luis vratio iz Nemacke, to vreme), mislim, drugar koji je drzao ozvucenje, prevukao ih kod sebe kuci na zurku...

Ponekad sam popravljao pojacala i miksete, ali smo se okrenuli kafanama, kucnim zurkama, dzezu... dzem sesnovima u Domu omladine, koncertima...Kraj 70-ih i pocetak osamdesetih, listing koncerata je bio u svetskom vrhu.

 

Bas je postao vise za izbegavanje, disko postao davna proslost...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 minute ago, hifista said:

mehanicka izoblicenja bas drajvera

Kada krenes da slusas bas kroz skelet, postaje na razne nacine neprijatno, bas jedinica nije kriva..niti je obavezno da izoblicava..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 minutes ago, vladd said:

Bio u Monoklu,. . . 

Bas je postao vise za izbegavanje, disko postao davna proslost...

Msm, ceo post - :thumbsup:

P.S. znam da sam dosadan - ali Zeppelin mi pojasni - da li je bio bolji bas na matiene-u u 16 h ili onaj od posle 21 h ?

Ja sam tada bio proprerly "omladinac", tako da mi je taj popodnevni uvek, nekako, bio "nagruvaniji" . . .  bolji . . . jbga, ali je tako. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Cepelin je imao odlicno ozvucenje, meni se muzika svidjala, i atmosfera pre svega. Uvek sam bio fasciniran pri ulasku...i bila je najmocnija sto se zvuka tice.

Ali seljak sa ekipom je voleo da u pauzi djuske stoji gde malo njih stoji, kada nije bas ekstra guzva, bas pored zvucnika, da ima slobodan prostor(ako nas napadnu nemci valjda :) )  sto nije dobar posao..izadje nagluv..

Rec je o '74-'77-a, tesko da se secam tih razlika, a i fokus je bio na suknjicama... :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...