Jump to content

PC server/streamer/nas KOJI i da li VRIJEDI ?


SHAVIJA

Preporučeni Komentari

Skoro sam bio kod prijatelja koji u svom vrhunskom sistemu umesto transporta ili PC-ja koristi dedicated muzicki server/streamer od 20.000eur :o:o:o a za backup ima u drugom sistemu jeftiniji uredjaj od 3.000eur ! :o Pokleknuo je pod uticajem marketing mashine i ubedjivanja prodavaca da je to sonicno cudo bolje od bilo kog PC-ja ili transporta...da daje neverovatnu dinamiku i tishinu izmedju tranzijenata kao i eliminise kompletno digititis ( despite being a digital device lol). Citam, pisu ljudi, da je ustvari uticaj takav ali , marginalan do najvise reda velicine pomak koji bi dobili zamenom kondenzatora ili otpornika pa ne vidim zasto onda kosta umesto 200 evra citavih 20.000evra ?!?!

Kako vec znamo da je transport prevazidjen i da se treba ici na PC kao izvor (sa sve zafrkancijama oko drajvera, napajanja i bit-perfect outputa) ne znam gde lezi opravdanje za placanje toliko para za nesto sto je ustvari manji PC u zasebnom kucistu sa fancy displejem. U pitanju su Aurender i Melco uredjaji.

Svakako podrzavam prelazak na PC kao izvor ali zasto ti posebni streameri/serveri kostaju toliko kad je ono sto je u njima ili iMac Mini ili Intel i3 sa dva najjeftinija Seagate krsh hard diska u Raid 0 sa napajanjem bez ventilatora ;). Sokantno je da taj isti uredjaj (Melco) ...do nebesa nahvaljen kao best bang for the buck koji kosta 3.000 u svojoj mk2 varijanti kosta 6.000 a jedina razlika je sto je unutra umesto mehanickog HDDa stavljen SSD !!!??? 

Uredjaj je samo closed network , cak i bez opcije za internet konekciju radi streaminga radija... nesto sto bi verovatno raspberryPi ili Kodi mogli da rade kad se podese ...sa sve Roon Ready, DSD, DoP (ready) opcijama .

MENI treba nesto isto takvo samo za trecinu ili desetinu cene sto mislim da je realna vrednost...tj znam a znamo i svi... Prednost o kokoj oni seru je posebno napajanje za LAN, out i ostale segmente...uradjeno ...pa vidite sami , jednostavno. Jel postoji neki posten proizvodjac koji ne dere po dzepu ili vredja inteligenciju ili neko trece resenje>
Nadjoh ovde lokalno u Australiji neki VORTEXbox...iako i ovi ovde znaju da deru po dzepu, imaju dosta opcija za svaciji dzep pa pogledajte i recite ako nesto valja. Otvoren sam za bilo kakvo resenje koje daje komfort u radu i sonicno je jednako ili bolje od PC-ja...

Potrebno je da salje signal u USB ulaz od AYA DAC-a koji ima onaj italijanski ARDUINO usb risiver (ne znam koje DSD ili ostale kerefeke on podrzava ali server bi trebao da izbacuje ono sto ARDUINO podrzava...vise mi nije potrebno)

       http://www.vortexbox.com.au/products.html

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako ti ne smeta da slušaš digitaliju, sve što ti treba je neki dobar internet radio player i malo strpljenja da nađeš commercial-free listener-supported stanice po svom ukusu.

Ne vidim zašto bi hordašio muziku po nekakvim diskovima i trošio pare, vreme i struju kada je danas sve što ti padne na pamet dva klika away. Isto važi i za filmove.  

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Upravo sto rece Milos 1210.

Valjda je naziv server dodat da podigne cenu(to je sustina audiofilije) spravi koja je sustinski prestala da bude server..a sluzi kao storidz.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa koju platformu vi koristite za pustanje? Ako se smorim s ovim ici cu na SB Touch , ali ako moze da se skocka neki miniPC i zvucno je bolji od SB i PCja , sto da ne ici na tu stranu... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Fini ofis serveri su  oko 6000$, ako ti treba sa tim spravama je cena dosta fiksirana, ili fiksno targetirana, kao i za kucne sprave, gde se cena solidnog PC uvek targetirana na 2500 dolara, a ostalo su varijacije. Uvek se moze baciti beskonacno novca.

Postoje ekstra laptopovi, 3-3500$, tipa Alienware, Sagem, Clevo(poprilicno su izmiksani, mesaju se modeli i komponente, veoma su slicni do isti), gde su moguce dokonfiguracije, sam mozes da izmenis neke zahteve, poboljsas, bazna cena krece od 2000, i moze se pentrati i preko 5000..

 

To su ekstremno mocne i brze sprave i za ozbiljnije poslove od pustanja muzike, ripovanja ili neke obrade, a svakako su daleko jeftiniji( i mocniji) od "namenskih" audiofilskih cuvarki za muzicke numere.

 

Mini PC, pretpostavljam da mislis na mali pc u standardnoj desktop kutiji(ne bas na mini mini pc na evropa formatu), meni je tu pomalo corav posao, treba imati snage i znanja stati sa investicijom, a da valja za namenu. Pride napor kupovina odvojenih komponenti, koje uglavnom ne obracaju paznju na miziku...

 

Ovako, dobar, da ne kazem odlican laptop (ssd se podrazumeva i da ga ima i da je neophodan) i nekoliko eksternih diskova kao grubi storidz, daleko manje od nebiloznih par desetina hiljada dolara..

Pozeljan je Linux, a ne ove mikrosoftove igracke..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Verovatno je u pitanju Amanero a ne Arduino USB ulaz.

Predlažem da se proba Daphile operativni sistem, hardverski nezahtevan, može da se podigne sa USB za probu. Dobije se dedicated mašina, upravljanje android aplikacijom sa android uređaja ili sa drugog kompa brauzerom. Proba je džabe pa eto.

Ja napravio sebi tako i ne okrećem se previše. Evo ovde ima opširnie o mom kompu, tema iz 2015 i niš nisam pipao otad

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Off: ja slušam digitaliju preko laptopa HP ProBook i5. Probao sam nekoliko DAC-ova (cca 400eur/kom) jer me bilo blam da nemam DAC, ali su ti DACovi zvučali isto ili bili jedva bolji od HP zvučne karte, pa smo se rastali a pare sam uložio u ploče.

Posebno je katastrofalan zvuk ProJect DAC-a, slušaš i ne veruješ da se to prodaje za tolike (ili bilo koje) pare. Isto važi i za one DAC stikove, da ne pominjem koje jer će obožavaoci da mi dođu pod prozor sa bakljama i vilama :) Naravoučenije - probajte dobar laptop, i gomila skalamerija vam možda neće ni trebati.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

win10 tablet preko usb-a na dac. daphile držao na usb-u dok mi klinac nije rasturio pc. preporuka za daphile i neki stari hardver osim ako ne planirate konverziju u dsd onda mora jači cpu.

tablet ima prednost tišine.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja imam drobeno a i slušao sam razne setupe.Pa i pomenuti  Melco . Inače veoma je kvalitetno uradjen. Ima  čak i audiofilski USB kablić od ploče do kućišta.:rolleyes:

1 Windows server, Apple AirPort Express renderer

2 Windows server i Roku Soundbridge renderer

oba preko Audio Alchemy (modovanog DACa)

3 Daphile server na thin klientu, user interfejs sa mobilnog ili tableta, DSD DAC (JL Sounds lampaški)

4 Audiophile linux i pomenuti DSD dac

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I olivere...sta je zakljucak...sve fercera isto?

Clevo laptop imam ali cu ga menjati jerbo ima 100 kila i defeatuje purpose "portable" uredjaja.

Pokusavam da skontam sta je najveca prednost PCja kao izvora... aj nema jittera...OK...aj baterija ga skida s mreze, aj i to cemo lako ...ali na sta ostalo treba gledati pri pravljenju takvog PCja ...operativni sistem ...igra bez granica ( jos da OS utice na zvuk pa da se upiskim u gace...a kazu utice lol ) , napajanje ... sklopio sam i rasklopio miilijardu desktopova i laptopova a nemam ideju odakle da pocnem :)

I da...jeste AMANERO ...ne Adruino, izvinjavam se

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa ne fercera sve isto al gde to smem ovde da napišem. Ovde i svi kablovi ferceraju isto.

Slušao i Rosbery i svašta nešto.

Uglavnom ja sam mišljenja da najviše utiče DAC a posle i to mnooogo manje sve ostalo. I setup i OS i ....

Kad nadješ DAC koji te zadovoljava onda praviš SetUp.

Da li komp koji već koristiš za sve živo pa da bude i server, ili dedicated komp koji će biti digitalni transport i (ili ) server (apple, win, thin client, unix, rosberi, ima toga dosta) ili neki uredjaj koji je u suštini komp ali radi u idiot proof režimu ( samo power dugme) kao što su Melco ( a ima i drugih, Coctail audio) sve zavisi od ličnih preferencija , želja i zahteva.
Da li voliš i želiš da se zajebavaš sa softwerom, operativnim sistemom , user interfejsom, ili hoćeš da uključiš i da to radi,...

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

https://www.tivolihifi.com/catalogue/cocktail-audio

 

O ovom ti pricam

x50 model... jedini koji nema nista osim sto je plejer i strimer...3.800

SVI ostali ili imaju amp u sebi ili dac ili storage ili sve to... 

X50 najskuplji jer ce jedino njega da kupuju ludi audiofili...sa navlakusom "Ako imate eksterni DAC... keve ti ko nema :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo jednog meni zanimljivog uređaja koji može da se napravi diy (baziran na HiFiBerry DAC+ Pro) ima 7 inch Touchscreen Display for Raspberry Pi A+,B+ 2 and 3

 

weissbauer-picture-1-front-total-1024x68

weissbauer-picture-3-top-inner-1024x681.

 

weissbauer-picture-2-heck-total-1024x681

weissbauer-picture-4-dac-1024x681.jpg

weissbauer-picture-5-power-supply-1024x6

 

ovde mogu delovi da se naruče

 

https://www.max2play.com/en/2017/01/whitys-audiophile-hifiberry-streamer-in-a-classic-stereo-case/

 

i

 

https://www.hifiberry.com/blog/new-hifiberry-streamer-turorial/

 

galerija gde su sve ubacivali (nestandardna kućišta)

 

https://www.hifiberry.com/build/gallery/

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Slusao Melco, verovatno srednji model, msm da je cena bila oko 5K. Fino svira al me malo razocarao, u par sati dva puta zabagovao, restart traje citavu vecnost. Na tako skupoj spravi, tako nesto nebi smelo da se desava.

Koristim Mede8er MED500 ima desetak godina, prima 2TB HDD, kostao 165usd, radi bez greske, zabaguje jednom u mesec-dva kad naleti na nepoznat format. Restart traje minut.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

31 minutes ago, SHAVIJA said:

@damic kad kazes lepo svira... sta to tacno znaci? jel poredjen s necim ...bar sa obicnim PCjem... pokusavam si opravdati tu cenu.

Melco lepo svira, bolje od bilo kog PC-a koji sam slusao, u rangu je recimo Sonosa (fabricki modifikovan cena oko 1K), ali je IMO isuvise skupa sprava. Melco je svirao na odlicnim kutijama koje su nazalost imale problem sa basom, previse jakih modova koji su kvarili procenu basa, srednji i visoki bez greske.

Pet puta jeftiniji Sonos radi odprilike isto ali na vrhunskom aktivnom sistemu, dole su 4 suba, bas fenomenalan.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...