Jump to content

Ei Radio akustika SPS-200 Restauracija/Laki remont


mutayu

Preporučeni Komentari

17 hours ago, Miko said:

Koji god uređaj čovek da okači ovde uvek će neko da mu nađe neku manu

Pa naravno, prvo, osnova svake nauke(neko moze dodati i napretka) je dovodjenje svega u pitanje i kriticki odnos prema svemu, a sa druge strane, svi uredjaji su harmonizacija odredjenih kompromisa i okolnosti.

Neki kompromisi su nekom vise a nekom manje znacajni, i tada se lako sklizne u zonu ukusa. Ali ih treba diskutovati da se ustanovi razloznost odredjenog odabira istih.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 year later...

Poštovanje, zatražio bih momenat Vašeg vremena i Vaše mišljenje kao poznavaoca jer, u posedstvo sam došao do jednog SPS 200 pojačala koje je kako vidim obišlo više mesara u kraju.

Izlazni stepen je menjan boga pitaj koliko puta, a plemeniti otpornici i pobudni tranzistori isto. Generalno je u lošem stanju što se tiče masnih naslaga, prljavštine, i varijanta je sa kockastim transformatorom.

 

Interesuje me ima li smisla u opšte raditi ovo pojačalo?, mimo toga što je ono Srpsko (Jugoslovensko) domaće pojačalo, jer imam već više komada drugih uređaja sa kojima sam zadovoljan.

Kakvi su Vaši utisci vezano za akustičnost ovog uređaja? Razumem se oko servisa elektronskih aparata.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za kvalitet zvuka ne znam, dosta zavisi od korišćenih elemenata. Ne očekuj čuda neka od toga. Ako je PCB zdrava, verovatno se isplati popravljati. Ako je spaljena tim opravkama, onda mrka kapa. Izlazne tranzistore ispod 100V probojnog napona ja lično ne bih stavljao, znači nađi neku zamenu u TO3 kućištu  neki komplementarni par ali da nisu fake Kineski. Recimo MJE15003/15004 oni zvuče bolje od 2N3055/BDX18, osim što su jači po snazi i naponu. Originalni izlazni par je za 60V, a napon napajanja +-42V što je previše za njih. Za drivere, BD243/244C su 100V i ok su za tu namenu. Ostalo je sve OK uglavnom. Vremenom je napon sekundara još podignut jer je uređaj rađen za 220VAC a sad ti je u mreži 230-240VAC kako gde.  Kondenzatori elektrolitski i ožičenje se isto moraju menjati ako su originalni. Trafo ako ne zuji, onda je upotrebljiv. Ulazni OPA isto, po meni treba uzeti neki bolji od NE5534, recimo od bipolarnih OPA1611 sa adapterom za DIP8. Veliko je pitanje isplativosti tog ulaganja, osim nostalgije za prošlim vremenima ne vidim neki preteran razlog. :pioneer:

Izmenjeno od NIXIE
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja bi sve iznutrice uklonio i ubacio par TDA7293. Puno bolje će da svira sigurno i biće neuporedivo jeftinije. Mislim na originalna IC, ne na ove Kineske kopije koje se ponašaju nepredvidivo.

PS

I neku Kinesku zaštitu za zvučnike bih dodao.

A spolja ti ostaje nostalgija, samo ne košta puno.

Izmenjeno od NIXIE
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sve mi je jasno, pročitao sam i temu. Svaka čast onima koji su se zanimali do tih mera koje su prikazali.

Iz mog ugla ništa onda, ide u podrum pa možda jednog dana ga kompletiram čisto da svira, kao što i jeste nekada ranije.

 

Video sam rešenje sa 5x7293 ali je iz viđenog to više fire starter nego pojačalo, no, datasheet kaže mogu 2kom u bridge pa možda i zbog toga.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Što se TDA7293 tiče, za tako visok napon napajanja mislim da je realno po dva na svaki kanal u paralelnom modu, nikako bridge jer to pogoršava stvari. To ako mogu stati nekako 4kom. na taj hladnjak. Tu se omogućava siguran rad na 4oma, mada može i samo jedan po kanalu ali da se ne preteruje sa zvučnicima od 4oma. Za 6 ili 8oma zvučnike, jedan po kanalu je puna kapa. Bitno je nabaviti originalne čipove iz Mouser recimo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...