Jump to content

Poštovani znalci trebam vašu pomoć oko odabira komponenti


tonko

Preporučeni Komentari

25 minutes ago, tonko said:

recimo da bih ,bližoj budučnosti,želio osvježiti komponente,jel ako je potrebno.
zato bih želio izmjeriti ,što se da izmjeriti.
ne kužim se baš,al mislim da sam sposoban voltmetrom izmjeriti neke stvari
budem još malo poboljšao znanje sa interneta,i uz vašu pomoć nešto pokušao sam napraviti.
e sad je pitanje, ostaviti sve kako je konstruktor zamislio ili ići na poboljšanje .
nisam još stigao ništa proučiti,malo je frka na poslu,evo još neznam ni specifikacije zvučnika.

Poslano sa mog S60 koristeći Tapatalk
 

1. Pojačalo: tu se verovatno isplati osvežavati (zamena elektrolitskih kondenzatora i eventualno ožičenja), ali treba ti neko iskusan, ako nešto pogrešiš ti izlazni 2SJ/2SK su skupi i odavno se ne proizvode. Najskuplji posao. Trafo 220/110V ti je slabašan, tu bi trebalo ili prevezati primar na 220V jer je postojala ta opcija (za overseas users, skini uputstvo pa pogledaj) ili nešto bolje uzeti ako nema opcije za 220V. http://www.cieri.net/Documenti/Schemi/Hafler - Amplificatore DH-220.pdf

2. Pretpojačalo: tu se po meni se ne isplati ništa raditi, bolje je uložiti pare u nešto novo (cevni ili fet buffer). Jeftinije od osveženja pojačala ako sam praviš.

3. Zvučnici: zavisno od starosti zvučnika, tu je apsolutno poželjna zamena kondenzatora u skretnici i eventualno ožičenja, to možeš sam bez problema odraditi, to ti prvo savetujem da odradiš. Nije tako skupo, ali može biti.

4: Ostalo: Kablovi, napojni, interkonekt i zvučnički, e to ti je zona sumraka i polje za igranje, trošenje para i razne dileme šta je od čega bolje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kada se rade izmene i osvezenja, postoji dosta raskrsnica, gde treba doneti odluke, gde krenuti koliko duboko kopati, kolike izmene napraviti. 

Proveriti opciju prevezivanja trafoa na 240V, proveriti velike elektrolite, male zameniti, dodati neki regulator napajanja za preamp, ali koji se moze lako skinuti ivratiti preamp u prvobitno stanje, recimo, ili trajno da ostane..

Veliki trafo je jeftinije zameniti nego uzimati 500W eksterni prilagodni, dodati snabere na grec, izlazni ili zastitni rele(sa nekim kolom za detekciju dc napona na izlazu), pa za sve to odluciti da li da ostane trajno ili ostaviti mogucnost vracanja u prvobitno stanje.

I da ne zaboravim, to nikako nije posao za amatera, i bez vestine u rukama.  

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

11 minutes ago, vladd said:

Proveriti opciju prevezivanja trafoa na 240V, proveriti velike elektrolite, male zameniti, ...

Veliki trafo je jeftinije zameniti nego uzimati 500W eksterni prilagodni, dodati snabere na grec, izlazni ili zastitni rele(sa nekim kolom za detekciju dc napona na izlazu), pa za sve to odluciti da li da ostane trajno ili ostaviti mogucnost vracanja u prvobitno stanje.

 

16 minutes ago, vladd said:

... to nikako nije posao za amatera, bez vestine u rukama!

Dodao bih još ovome i : bez potrebnog znanja da se sve to izvede, pre svega BEZBEDNO, u skladu sa propisima i pravilima profesije.

Inače, s obzirom da slušaš muziku isključivo sa CD plejera(ako sam dobro razumeo), tebi ono Hafler pretpojačalo nije ni potrebno, već ti treba neko pasivno pretpojačalo ili još bolje neki bafer(aktivno, sa jediničnim pojačanjem), jer ti je signal koji dolazi sa CD plejera sasvim dovoljan za pobudu izlaznog pojačala. A to ti može sastaviti svako ko je malo vičniji radu sa lemilicom, mislim na pasivno pretpojačalo, dok bi za bafer ipak trebao potražiti pomoć nekog iskusnijeg koji poznaje materiju. Bar kao savetnika i nekoga ko će nadgledati radove, dok ne stekneš potrebno iskustvo i znanje za samostalan rad.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nešto sad čitajuči na poslu,zanemarujem ga dosta ovih dana, o hafleru,naišao sam na link gdje je čovo u americi išao pokupiti pojačalo i da mu je zazvučao kao ni jedan do tada,pa je shvatio da ima vanjsko napajanje
http://audiokarma.org/forums/index.php?threads/musical-concepts-modded-hafler-score-and-story.460995/
ja se sad sjetio da mi je pok.otac naručio ,kod tetka švabe, u njemačkoj uređaj koji drzi struju,kako bi rekao,na selu bila loša trafostanica i kad bi netko vario,cijelom selu igrale žarulje[emoji3]
i tako moj stari dobije uređaj težak ,a i skup,na njemu je bilo par utičnica za priključiti više potrošača,pretpostavljam neki kondezator koji drzi konstantni napon
da li bi se mogao taj uređaj iskoristiti za neki poboljšanje u HiFi?
mislim da je čak imao i zaštitu protiv udara groma
sljedeći petak idem doma budem otišao na selo da vidim di je to čudo.nisam ga godinama vidio


Poslano sa mog S60 koristeći Tapatalk

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

12 minutes ago, tonko said:

jebate,mislija sam da će me euforija pustiti kad kupim opremu
uhvatija sam se puno stvari,a ni jednu nisam dovršija do krajaemoji848.png


Poslano sa mog S60 koristeći Tapatalk
 

Bafer (za audio) ti je aktivni sklop jediničnog pojačanja koji se stavlja između potenciometra za jačinu i izlaznog pojačala, u svim slučajevima kad nije potrebno pretpojačalo. Ima veliki ulazni otpor i mali izlazni otpor, za razliku od pasivnog atenuatora sa potenciometrom koji ima znatno veći izlazni otpor pa u kombinaciji sa kapacitetom kabla i ulaznim kapacitetom pojačala dolazi do prigušenja visokih frekvencija.

Recimo tvom Hafleru treba 1,5VRMS na ulazu za punu snagu 100w/8oma, a moderni CD plejeri i DAC-ovi imaju i preko 2VRMS na izlazu (zavisi i od snimka, nije uvek 2V). Ulazni otpor Haflera je 22koma, tako da bi ja išao samo na aktivnu varijantu i to sa cevima. To ti često bolje svira od znatno kompleksnijih pretpojačala, a nije skupo u samogradnji. Sasvim sam siguran da je bolje od tvog pretpojačala, a šuma i bruma ne sme biti ako je dobro dizajnirano jer je jedinično pojačanje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

49 minutes ago, NIXIE said:

u svim slučajevima kad nije potrebno pretpojačalo.

... tačnije, u svim slučajevima kad nije potrebno pojačanje signala . Inače bafer je bafer, bilo da se koristi za audio aplikacije ili za nešto drugo.

Pasivna atenuacija(slabljenje) signala se može izvesti na više načina, a ne samo potenciometrom. Npr sa transformatorom sa više izvoda(TVC/AVC) ili diskretnim razdelnikom napona(stepped attenuator), pri čemu se odabir nivoa atenuacuje vrši višepoložajnim preklopnikom.

Pot nije frekventno kompenzovano delilo i generalno lošije prenosi tranzijente pri nižim položajima klizaca. Ili drugim rečima, zna početi već dosta nisko rušiti frekventnu karakteristiku u tim položajima klizača, naravno zavisno od njegovog otpora i opteretnih kapaciteta.
A kako gotovo niko ne drži pot na maksimumu ili blizu njega (gde ne bi bilo tih problema ali bi jačina zvuka bila prevelika), onda nije ni čudo što neki mrze potove.

TVC za razliku od njega poboljšava ili u najmanju ruku održava frekventnu karakteristiku i kad je u položajima manje glasnoce, recimo nekakvim uobičajenim radnim položajima, tako da u osnovi relativno loša frekventna karakteristika trafoa može finalno ispasti bolja nego sa potom. To se kod visokoomskih potova i možda malo veceg ulaznog kapaciteta pojačala redovno dešava.

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 hours ago, tonko said:

al mislim da sam sposoban voltmetrom izmjeriti neke stvari

Moze dosta toga da se meri, ali ne prilazi fetovima sa instrumentom. Meris napone, simetricnost napajanja, ofset, ako postoje podaci za neke napone radnih tacaka..i to je sve.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, vladd said:

Moze dosta toga da se meri, ali ne prilazi fetovima sa instrumentom. Meris napone, simetricnost napajanja, ofset, ako postoje podaci za neke napone radnih tacaka..i to je sve.

Druze Vladd, ja ovo nista ne razumem, molim te pojasni malo.

Zasto da ne prilazi fetovima sa instrumentom?

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...