Jump to content

Asus Xonar Essence STU - upgrade


gluv_i_udaren

Preporučeni Komentari

Da li se neko zanimao čačkanjem po ovom DAC-u? 

Nešto sam se zainatio da ga nateram da prosvira kako treba i posle malo igranja dobio dosta poboljšanja, ali ispod očekivanog. Do sada sam zamenio napajanje (Dejan i Zoran Dobrin su mi napravili vrlo interesantno linearno napajanje sa 5 i 12V, čisto kao suza i vrlo lepo spakovano), sva tri opampa su Muses02, fabricki oscilator sam zamenio nekakvim "Audio GD TCXO" kung-fu diskretnim koji nema šanse da stane unutra, pa celoj ludosti daje DIY šmek namontiran spolja. RCA na SPDIF i na izlazima sam zamenio sa WBT 0210ag (normalno poskidao one nylon konektore i zalemio direkt). Sve jumpere unutra sam odlemio i prespojio srebrnim žičicama. Mundorf MSolder Supreme tinolom, dabome.

Probao sam i Bursone V5, ali je to jako očajno sviralo, sve mi je zvučalo kao da sam naduvan. Veću štetu su pravili kao LPF nego kad ih stavim na I/V, a ubedljivo najveću kad stavim sva tri. Muses01, iako dosta hvaljeni su izleteli posle dva sata napolje jer je sve bilo tu na papiru, ali nigde muzike. Na kraju su unutra ostali Muses02 kao jedini preživeli i za moj ukus najmuzikalniji.

DAC sada svira solidno dinamično, tonski korektno 70%, muzikalno da može da se podnese i ne baš hiperdetaljno. Stock zvuk je bio da povratiš, a ovo sad je slušljivo. Sad mi treba savet DIY znalaca šta da radim dalje, ali da izbegnemo savete tipa "baci ga u đubre" i "za te novce si mogao..." :) Znam da je ovo daleko od sprave, ali bih voleo da ga unapredim koliko god je moguće. Uglavnom ga koristim kao "B" izvor u kombinaciji sa nekakvom mojom RPi budževinom, ali o tome kasnije. Primarni izvor mi je prastari Denon DCD 3520 i ostaće do poslednjeg fotona svog lasera.

Da li ima smisla zahebavati se dalje i da li uopšte PCM1792 može da sviri lepo? Video sam da ga ima po kojekakvim skupljim playerima, ali ga nisam nikad čuo da sam se nešto oduševio.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mala digresija - meni već godinama svira Asux Xonar DX i meni zvuči jako dobro i na digitalnom i analognom izlazu, tako da mi do sada nije palo na pamet da išta menjam. Ispred prekidačko napajanje, na njoj "jeftini" 5532, okolo zračenja nema šta nema, na izlazu samo jeftini elektroliti bez MKP paralelno ili šta već, a zvuči odlično i mrtvo tiho kad ne svira ništa. Slušam je po ceo dan, osim kad nisam na poslu i sve zvuči fantastično, nikakvo zamaranje i nešto slično, naprotiv. U tom mi je čudnije da tvoj Essence tako loše svira?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ta kartica svira kako svira i moze da svira bolje jedino ako je izvadite sa strane i ubacite recimo Lynx aes 16.Inace svi ovi mutant modovi sem igranja ne donose bitnu promenu u zvuku.Nije cela prica u op ampovima.Neki su i lampizirali zvucne kartice pa opet nista.

1.jpg

58cd9831c89be_Lynxcard007.JPG.f8b5feaa3b8d7e32561fb096ac759dd2.jpg

155_onkyomod3.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lynx AES16 ili AES16e nije opcija jer ja nemam gde to da zabodem, STU je eksterna kartica, a od nje koristim samo SPDIF ulaz, tako da... “Mutant” modovi su doneli dosta poboljšanja, a možda najmanje OPA zamena. Sem Burson V5, oni su uneli ogromnu razliku na gore u odnosu na sve ostale OPA. Najveća razlika na bolje je dobijena krštenim napajanjem i zamenom SPDIF kabla, ali to je već sve spolja. 

@banem DX nisam čuo, ali 5532 jesam i znam da umeju da sviraju dobro u zavisnosti od implementacije. Ono “da povratiš” sam možda malo pogrešno iskarikirao, za novce koliko košta zvuk je recimo odgovarajući, čak i malo bolji od cene.

Kao transport koristim RPi3 sa HiFiBerry Digi + karticom, i tu nisam imao neke velike potrebe da čačkam ništa sem zamene RCA na SPDIF (isto WBT0210ag). Između njih sam stavio nekakav “Zaolla” silver digitalni kabl terminisan WBT0110ag. Komplet SPDIF linija bi trebalo da je besprekorna na ovaj način, što sam i proverio osciloskopom. Takođe i RPi držim na istom Dayens napajanju kao i DAC.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

STu ima moj drugar i taj STU najbolje svira kod mene kuci :)

Ima nesto u njegovom digitalnom risiveru, sto pravi veliku razliku u zvuku izmedju digitalnih nosaca zvuka, sa jednog laptopa propast ziva, sa drugog laptopa daleeko bolje, sa mog desktopa u mojoj sobi za sada najbolje.

Ebes mu mater kako u kom sistemu zapeva, ali kolko smo ga drndali ubedjen sam da njegovi problemi nisu u analognom delu, cak i u stock varijanti sa LM i LME svira dobro kad je raspolozen.

Taj DAC je koncipiran da radi cisto i suvo, ako tako radi on je svoje zavrsio, ne trazi od njega da ti crta prostor , da ti pravi neku ludu 3d scenu i kojekakve audiofilske iluzije.

Nije da ja ne volim te iluzije, al taj DAC nije projektovan da ih pravi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lol, jedino da kupim par piva i da dođem kad hoću sa njega da slušam muziku :) 

Poslednjih dana slusam CD i sad sam pustio "Wish You Were Here" sa njega i ubrzo ugasio. USB ne koristim uopste, ali ču probati. Čisto da vidim. @Bajlag, odakle si? I da li hoćeš da ti pošaljem ovog Frankeštajna kad već imaš uslove u kojima svira da probaš?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

13 hours ago, Okibokis said:

Ta kartica svira kako svira i moze da svira bolje jedino ako je izvadite sa strane i ubacite recimo Lynx aes 16.Inace svi ovi mutant modovi sem igranja ne donose bitnu promenu u zvuku.Nije cela prica u op ampovima.Neki su i lampizirali zvucne kartice pa opet nista.

 

 

To lampiziranje kao koncept meni nije dalo rezultata. I uopšte. Slušao sam o lampama kao najboljem za zvuk i onda popizdeo, seo, učio godinu dana sve o lampama, pa naredne dve, tri, nema šta nisam napravio s lampama i to ne onako skinem šemu, pa udri, već sednem i računam da vidim da li sve štima. Pokojni otac koji je 70-tih godina radio u TV servisu bi se smejao kad bi me video čime se bavim. Onda sam kupovao ne znam sve kakve ne kondenzatore i otpornike. Posle desetina stvari napravljenih s lampama za sada ja mogu da kažem (ponavljam: "ja"), meni lampe ne donose ništa u zvuku. Čak sam i kupio jedno fabričko lampaško pojačalo. Ovaj moj Onkyo AVR 5.1 svira bolje, a kupio sam i Denon stereo pojačalo (novo, sa phono ulazom), valjda najniže u klasi po ceni i oba oduvaju sve što ima lampu u sebi. U najboljem slučaju lampa ne uradi ništa, kao da je nema. Baš sam radio ono što ne treba - stavio slušalice (Beyerdynamic DT 880 Pro) i baš slušao tehničku stranu, kasnije i muzičku i jebem ga, ja lampe nisam čuo da sviraju bolje. Ne znači da nisam odustao, sad sam sredio radionicu pa se ponovo vraćam u igru. Možda do sada nisam čuo pravu stvar, ali ne odustajem. :) Ja opet odoh u digresiju...

A da različiti OP zvuče različito, tu je tanak led, videti http://nwavguy.blogspot.rs/2011/08/op-amps-myths-facts.html Volim ljude koji rezonski razmišljaju, nemaju dogmi i ne nasedaju na mitove. 5532 je vrhunski audio opamp,  a većinu stvari što slušamo je prošlo kroz mnogo takvih opampova pre nego što dođe do naših uređaja. I kroz mnogo "običnih" elektrolitskih kondenzatora.

Različito ne mora da znači bolje, zato je najbolje snimati zvuk kad baš želi da se poredi. Paziti se i nečega što se zove "slušna inercija". Ljudi svaku promenu zovu "bolje svira", a često nije tako, samo je drugačije. I često lošije. A to se ne čuje odmah

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ocena necega sto napravim ili samo hocu da cujem kako svira - svodi se na minimum nedelju dana

prvo da se naviknem , pa da cujem u raznim stepenima energije (citaj : koncentracije i raspolozenja)

ako posle 7 dana nemam zamerki tek onda obratim paznju na sitna crevca tipa pozicioniranja i ostalih tehnikalija ....... ne da bi imao sta da pricam , nego da bih pokusao da napravim korelaciju onoga sto cujem i onoga sto vidim na semi .......

 

bez obzira sto ceve mozes da ukljucis na najgori moguci nacin i ona ce da svira ....... uopste nije lako napraviti cevni sklop koji ce da briljira ...... pa makar to bio "prosti" line stage , koji je valjda najlakse napraviti od svih ceve stepena

pod briljiranjem podrazumevam stepen za koji ne mozes reci da li je cevni ili OP ili tranzistorski , kad zatvoris oci ...... mozes samo da kazes da dobro svira

a ti tvoji Denon i Onkyo nisu nista vise do pojacala mas produkcije , koja upravo tako i zvuce ...... odnosno nesto i ne zvuce nego samo prave zvucnu zavesu

pitanje - koje zvucnike i izvor imas ?

od prostorije i zvucnika sve polazi ....... kao najkriticnijih karika u lancu

 

edit: lampiziranje i nije nista drugo do lampizdiranje ; termin nastao od neukoga za neuke ..........

 

ko je voljan  neka se javi na PP , da dobije ebook 4-th edition Morgan Jones , Valve Amplifiers

izvanredno zabavno stivo , a da se mnooooogo nauciti .... ne samo o cevema

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ostav’te se lampi sad, neću to da radim, nemo’ sad banujem redom zbog offtopicharenja...

Edit: A u q, ja ne mogu da banujem :)

Šalu na stranu (ili šalu nastranu), zvuk lampi jednostavno ne volim (ovih što bih možda i mogao da priuštim).

Što se tiče OPA, može ceo svet da dubi na glavi, razlike ima i tu sam našao šta se meni najviše sviđa.

 Promena na bolje ili na gore? XYZ puta sam pomislio da je bolje (čak se i oduševljavao) na prvu loptu, pa posle dan-dva skontao da radije utišavam nego pojačavam. To je valjda normalno. Kako Zen kaže, nedelju dana je taman da se čovek opasulji.

Šta da radim sa STU da prosvira? To je prava mizija za Izzija

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

wbt i ostala sranja samo bacanje para

ako sepogodilo , sto rekose napred , da source ne pravi problema ....... jedini napredak je u promeni koncepta analognog stepena

 

odnosno - ako si dosao do koliko tolio zadovoljavajuceg zvuka , meni ne pada nista drugo na pamet nego da probas klasican DAC sweetener - trafo 1:1 na izlaz , pa u preamp/amp

trafo donese malo analogije u zvuku i bude slusljivije

bar se meni tako desilo pre 100 godina , sa prvim mojim Technics playerom ......... i uvek se ponovilo kad mi palo na pamet da se poigram sa konfekcijom

 

probaj nadjes neke trafoje zxa probu ...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E sad trafoi, to je bila ideja za dalje. Jensen (veliki, nezgrapni, nezgodni) ili Cinemag ili kako se već zovu, što imaju malu flanšnu koja bi mogla da se proturi kroz poklopac i da se zašrafi iznutra da to i liči na štogod. Sad ću da probam da nađem sliku.

Jensen sam čuo na Primare CD31 i zvuče brutalno, ali u mom slučaju bi morali da stoje pored DACa, goli, bosi i gadni.

 

687E4A13-2E77-4740-B767-09B8D3705953.jpeg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

8 hours ago, banem said:

To lampiziranje kao koncept meni nije dalo rezultata. I uopšte. Slušao sam o lampama kao najboljem za zvuk i onda popizdeo, seo, učio godinu dana sve o lampama, pa naredne dve, tri, nema šta nisam napravio s lampama i to ne onako skinem šemu, pa udri, već sednem i računam da vidim da li sve štima. Pokojni otac koji je 70-tih godina radio u TV servisu bi se smejao kad bi me video čime se bavim. Onda sam kupovao ne znam sve kakve ne kondenzatore i otpornike. Posle desetina stvari napravljenih s lampama za sada ja mogu da kažem (ponavljam: "ja"), meni lampe ne donose ništa u zvuku. Čak sam i kupio jedno fabričko lampaško pojačalo. Ovaj moj Onkyo AVR 5.1 svira bolje, a kupio sam i Denon stereo pojačalo (novo, sa phono ulazom), valjda najniže u klasi po ceni i oba oduvaju sve što ima lampu u sebi. U najboljem slučaju lampa ne uradi ništa, kao da je nema. Baš sam radio ono što ne treba - stavio slušalice (Beyerdynamic DT 880 Pro) i baš slušao tehničku stranu, kasnije i muzičku i jebem ga, ja lampe nisam čuo da sviraju bolje. Ne znači da nisam odustao, sad sam sredio radionicu pa se ponovo vraćam u igru. Možda do sada nisam čuo pravu stvar, ali ne odustajem. :) Ja opet odoh u digresiju...

A da različiti OP zvuče različito, tu je tanak led, videti http://nwavguy.blogspot.rs/2011/08/op-amps-myths-facts.html Volim ljude koji rezonski razmišljaju, nemaju dogmi i ne nasedaju na mitove. 5532 je vrhunski audio opamp,  a većinu stvari što slušamo je prošlo kroz mnogo takvih opampova pre nego što dođe do naših uređaja. I kroz mnogo "običnih" elektrolitskih kondenzatora.

Različito ne mora da znači bolje, zato je najbolje snimati zvuk kad baš želi da se poredi. Paziti se i nečega što se zove "slušna inercija". Ljudi svaku promenu zovu "bolje svira", a često nije tako, samo je drugačije. I često lošije. A to se ne čuje odmah

Kakve li su to lampe što sviraju lošije od Onkyo 5.1 AVR i masmarket Denona? Napiši koje su da ih izbegavamo. NE5532 ne može da priđe ni po jednom kriterijumu recimo nečemu kao OPA2604. TZV Lampiziranje što ga izmisli Fikus, nekad može biti super ako se uradi kao treba, a može biti i tragedija zavisno od implementacije (volim ove EU termine).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, NIXIE said:

Kakve li su to lampe što sviraju lošije od Onkyo 5.1 AVR i masmarket Denona? Napiši koje su da ih izbegavamo. NE5532 ne može da priđe ni po jednom kriterijumu recimo nečemu kao OPA2604. TZV Lampiziranje što ga izmisli Fikus, nekad može biti super ako se uradi kao treba, a može biti i tragedija zavisno od implementacije (volim ove EU termine).

Pojačalo ECC83/EL84, u raznim preamp 6N1P-EV, 6N2P-EV, 6N6P-EV, EF91, to sam sve do sada probao u raznim kombinacijama i meni ne svira bolje od oba ova moja pojačala, ni kao pojačalo, ni kao bafer, ni kao phono.

Što se tiče 5532, pročitati oba teksta na onom linku i biće jasno zašto je sve to mit da neki opamp svira bolje od drugog. Na svaki blind test su svi tzv. audiofili pali. Čista fizika, kako si rekao na drugom mestu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

10 minutes ago, ZZZ said:

Džaba si krecio godinu i vise dana. Kako si upario ECC83 koja ima faktor pojacanja 100 sa EL84 koja ima oko citka 10V negativnog prednapona. I jos to sve sa prampom ispred.

Fabričko pojačalo... Filson 216.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

30 minutes ago, banem said:

Pojačalo ECC83/EL84, u raznim preamp 6N1P-EV, 6N2P-EV, 6N6P-EV, EF91, to sam sve do sada probao u raznim kombinacijama i meni ne svira bolje od oba ova moja pojačala, ni kao pojačalo, ni kao bafer, ni kao phono.

Što se tiče 5532, pročitati oba teksta na onom linku i biće jasno zašto je sve to mit da neki opamp svira bolje od drugog. Na svaki blind test su svi tzv. audiofili pali. Čista fizika, kako si rekao na drugom mestu.

Može da piše šta hoće za NE5532, kad sam ja to lično probao i upoređivao sa drugim OP, kao i mnogi drugi sa ovog foruma, a i šire što bi rekao drug Tito.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 minutes ago, NIXIE said:

Može da piše šta hoće za NE5532, kad sam ja to lično probao i upoređivao sa drugim OP, kao i mnogi drugi sa ovog foruma, a i šire što bi rekao drug Tito.

Da, tamo to i piše i ima linkova ka ozbiljnim blind testovima koji su trajali dugo i u kojima je učestvovalo mnogo njih. Niko nije znao da kaže razliku. Ali, svako veruje u šta hoće, pa ne bih raspravljao više o tome.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 minutes ago, banem said:

Da, tamo to i piše i ima linkova ka ozbiljnim blind testovima koji su trajali dugo i u kojima je učestvovalo mnogo njih. Niko nije znao da kaže razliku. Ali, svako veruje u šta hoće, pa ne bih raspravljao više o tome.

Mogu kod mene da ti demonstriram razliku kad hoćeš, ne treba blind test.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako može neko fizičko objašnjenje, voleo bih da čujem. 5532 priguši neke frekvencije, nešto odseče, istakne neke frekvencije, nije negde linearan, "zvoni" negde, a ovaj drugi to ne pa bolje svira? Ako nije problem da pročitaš šta je čovek napisao, pa da kažeš gde greši. Možda i on greši, ali ja ne vidim.

Uostalom, on nudi $500 ko čuje razliku, ali s uplatom u dobrotvorne svrhe i javnim objavljivanjem imena čoveka i celog testa + video na youtube, pa eto prilike. Još se niko nije javio.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...