Jump to content

Staklići (triode, pentode), trandistori, digitala a bogami i kablići i njiova sinergija


sir Oliver

Preporučeni Komentari

Evo malo se igram sa svojim sistemom i isprobavam neke stvari , uparujem, slagam, eksperimentišem, pa reko da  opišem ovde šta sam ustanovio. Do sad.

Zašto to radim i šta hoću da postignem?! Verovatno poznajete moje skalamerije a za one koji ne znaju, opisaću evo sada.

Pojačalo je lampaško, spliterka faza ECC82, predpojačanje ECC83, snagašice KT90 u triodnom spoju , snaga 30akW.

5a0649dd5a588_2xKT90DesktopResolution.thumb.jpg.dcbcfe35e7a061890935f788c77afb87.jpg

Pristojno urađeno (vidi slike) kao dual mono, (dva mono pojačala  u istoj kutiji. Sve posebno osim trafoa za heater i  visoki napon.) Komponente su pažljivo birane. Kondovi  Siemens Epcos i Mundorf , potenciometri ALPS,...5a064bf6290f9_kt90unutra.jpg.5b71d25ac7eee8e3c838d44c659c06d9.jpg5a064bfd94d9a_kt90unutra1.jpg.55badd5530756e8a997a2e05f46896bc.jpg

.Glavni izvor (sem strimerčića, i dacova sa kojima se igram) je CD Sony CDP-x505ES.. Veoma dobar CD plejer sa duplim napajanjem ( analognog i digitalnog dela), masivnim bakarnim kućištem sa posebnim kadicama za napajanje, mehaniku i elektroniku, keramičkim nožicama. Nisam ga tweakovao jer je i ovako odličan. Uradio sam samo refresh , zamenu gumice za fioku, zamenu baterijskog kondenzatora 0.1F za memoriju upamćenih CD medijuma ( da , kada se ukucaju podaci o CDu i memorišu, moguć je ispis podataka o CDu na displeju čim se ubaci i očita disk ; preteča CD TEXTa), i promenu kabla za napajanje. Umesto onog fabričkog, kao za stonu lampu ili aparat za brijanje, stavio sam pristojan širmovani kabl. ( I da, napredak je veliiki)

cdpx505ohnb.jpg.09a1b4184d9b3af78438230339ae852a.jpgsony-cdp-x505es-offen_1454.thumb.jpg.c41c7dead4f4bafa7559ec48fcf92000.jpg

A sad o zvučnicima. Imao sam veš mašine sa 15" basom, tropojasne ,peto kanalne,( da petokanalne sa dva visoka i dva srednja) kompresione vintage zvučnike, kako i priliči lampašu ali sam ih menjao za moderne minijaturne Audience 1+1.

Zvuk onih velikih HH Skotova je  veoma moćan. idu od 20Hz do 22000 Hza . Sami zvučnici veoma efikasni. Sobno slušanje sa potovima na 8 ili 10 sati. Na 11 sati se već sve trese u sobi, a na 12 sati je neizdrživo glasno.

scott.thumb.jpg.b5cd7ceecab5a19945a1ff1e6475943f.jpg1plus1_fronts.jpg

Audience su fullrange, (bez skretnice znači   :) ) dva drajvera , jedan napred, drugi nazad (bipolarni) sa dve bass helper pasivne membrane.

Položaj zvučnika je malo specifičan i moguće je na tri načina.

1 near field slušanje
2 ose zvučnika se seku pola metra iza slušaoca

i

3 usmerenje prema slušaocu gde se ose zvučnika seku na pola metra ispred lica slušaoca ( širok spot, otprilike tri slušaoca)

 

setup.JPG.061008e6c46e54c1fc9af518a37bcf05.JPG

U svakom setupu je veoma veliki sweet spot, čak i nema sweet spota, cela prostorija je ispunjena zvukom, zvuk dolazi i sa strane zvučnika, čak i kada ste in line sa zvučnicima. Stereo slika je izuzetna i po širini i po dubini a instrumente možete locirati u prostoru. Zvuk sa obiljem detalja, veoma prirodan ( timber izuzetan). Ja prezadovoljan.

 E sad, šta je to što me kopka i tera na eksperimente? Pa pre svega mnogo manja efikasnost Audiencea. Sobno slušanje sa potovima 11 ili 12 sati. Po savetima proizvodjača treba im 50W minimum ( a može i više). Takodje se savetuje d klasa. Čak predlažu pojačalo Virtue koje je kreirao isti čovek koji je kreirao i Audience  zvučnike.( Roger Sheker )

zzzzCES2009-862.gif    a1_interior.jpg

Odlučujem da napravim eksperiment i isprobam Audience i sa malo jačim pojačalima od mojih lampica.

 

 

.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U tu svrhu imam pre svega onaj moj mali Steampunk TPA da pokrijem deo eksperimenta sa D klasom. Čak naručujem i jaču verziju D2 sa 120 Wati snage. Čekam da stigne. Kako je u Sisevcu to lepo radilo sa Vukušićevim preampom odlučujem da napravim i lampaški preamp za d klasu. Dok ne napravim lampaški preamp imam jednu Jamahu da predpojačam TPA. Da vidim da li ima vajde od TPA ili će morati neki ozbiljniji IcePower ili možda Hypex.

$T2eC16JHJHcFFkRE6t,zBSZqZJ22Ww~~60_57.JIMG_7484.JPG

_20171105_182147.JPG

Zatim nabavljam jedno trandistorsko pojačalo da pokrijem i solid state polje. Relativno savremeni Rotel RA03. 60W po kanalu.

DSC_0862.thumb.JPG.306e027dbe63949f0627f65d0efada30.JPGra-06-se-1b-rotel.jpg

 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A kao glavni adut tu je i lampaš sa takodje KT90 lampama ali u pentodnom spoju (valjda) i 50ak W snage. VTL

 

DSC_0858(1).JPG

DSC_0859(1).JPG

Taj VTL je inače poklon VTLa odnosno gospodina Menlija inženjeru koji se najviše istakao u kreiranju Ei lampe KT 90 i finom podešavanju da odgovara potrebama VTLa. Iz nekog drugog vremena kada se nešto proizvodilo u Yugi ( a nisu se motali kablići i šile farmerice za strane investitore). I kada je inženjering bio veoma kreativan posao.

Uglavnom VTL i gospodi Menli su bili veoma zadovoljni postignutim rezultatima. O tome svedoči i posveta ugravirana na pločici. Po rečima dotičnog inženjera gospodin Menli je bio izuzetan inženjer, saradnik, gospodin i prijatelj.

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A kao glavni adut tu je i lampaš sa takodje KT90 lampama ali u pentodnom spoju (valjda) i 50ak W snage. VTL

 

DSC_0858(1).thumb.JPG.ed3f3e6b6922be5d0118a49cb9ddf966.JPG

DSC_0859(1).thumb.JPG.4488e2927a98099ea89c30139fab7754.JPG

Taj VTL je inače poklon VTLa odnosno gospodina Menlija inženjeru koji se najviše istakao u kreiranju Ei lampe KT 90 i finom podešavanju.

Uglavnom VTL i gospodi Menli su bili veoma zadovoljni postignutim rezultatima. O tome svedoči i posveta ugravirana na pločici. Po rečima dotičnog inženjera gospodin Menli je bio izuzetan inženjer, saradnik, gospodin i prijatelj.

 

 

Divni uvodni postovi! Doveli ste nas u stanje da očekujemo nastavak kao neki epizodu sapunica.

 

Sent from my Pixel using Tapatalk

 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

56 minutes ago, Srecko said:

Divni uvodni postovi! Doveli ste nas u stanje da očekujemo nastavak kao neki epizodu sapunica.

ma, sa'će on da se ritne i da prospe svo mleko, znam ga, počeće o kablovima stoposto :D 

4 hours ago, sir Oliver said:

Taj VTL je inače poklon VTLa odnosno gospodina Menlija inženjeru koji se najviše istakao u kreiranju Ei lampe KT 90 i finom podešavanju da odgovara potrebama VTLa

dajbre o tom VTL, svira li to (vidim da mu fali jedan kond)? ako je to taj Menlijev poklonjeni primerak, za kog sam čak i ja čuo - on ima istorijsku, muzejsku vrednost

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

28 minutes ago, Woland said:

ma, sa'će on da se ritne i da prospe svo mleko, znam ga, počeće o kablovima stoposto :D 

 

5 hours ago, sir Oliver said:

i promenu kabla za napajanje. Umesto onog fabričkog, kao za stonu lampu ili aparat za brijanje, stavio sam pristojan širmovani kabl. ( I da, napredak je veliiki)

Jok i nije:D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Aj da ne kvarimo temu u startu-covek lepo napisao sta ima i sta isprobava. Hvala mu sto deli svoja zapazanja sa nama. Moj utisak i iskustvo sa tpa3116 je otprilike isto kao i njegovo-moze to lepo da svira,ali fali mu to "nesto" da bi mogao da se ozbiljno shvati. Ja isto sada koristim niskoosetljive zvucnike. Isto me zanima da nadjem neko (jeftino) pojacalo koje ce imati sinergiju sa njima. Znaci, tpa3116+cevni pre-moze da prodje...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A bre, sačekajte da se naspavam. :sleep1:Jel vidite da sam pisao u 4 ujutro.    Zapeo Zen, piši, pa piši,...:fouetaa:Jedva se naterah da napišem prolog i uvertiru u temu. Pa još i da turim slike.

Sad će razrada, peripetija i zaplet. Dal će dođe do raspleta, ke vidime. I gde će svo ovo da otidne, mislim eksperimenti, nemam pojma. Da li će da iznedre neka nova rešenja, nadam se da hoće. Dal će se pravi nešto? Samo da pobedim prokrastinacijuimages?q=tbn:ANd9GcTpC9zdtswnbrWF5tih-cn i zapalim letilicu.:Flying: Dal će to napravljeno biti dobro ili bolje od postojećeg? Pa to nije toliko ni važno. Cilj DIYa je pravenje i bavljenje pravljenjem, (putovanje po sebi a ne stizanje na cilj) a nije da se baš nužno i napravi nešto definitivno i zaokruženo.

A mora malo pisanje i od kablovi. :rolleyes: Ko neće ne mora da čita taj deo, na vreme ću da upozorim kad dođe dotle.  Pisaću samo subjektivno čujne utiske, za empirijsko egzaktne nemam ni metode ni meraljke. Ništa neću da zagovaram samo da iznesem utiske. Koj ne veruje ( u kablove) neka ne čita, a pogotova neka ne smara. Da se ne ponovi slučaj sa Transparentom. Takodje da napomenem da ni trunke nadgornjavljanja u ovom opisu opreme nema. Nije cilj da se falim sa opremom, uostalom i nije baš nešto zavidna oprema. Opisao sam komponente samo da se okvirno postavi neki okvir kvaliteta u kome se krećemo i o čemu diskutujemo.

Nisu moje pojačalo, CD, zvučnici ni najboljiji na celi svet, verovatno ni najboljiji koji se za te pare mogu priuštiti ali su takvi kakvi su i da vidimo šta se iz toga , i takvog sličnog, može maksimalno izvući.

Sistem je prilično zaokružen i finiširan. Što bi se reklo penzionerski. Nema dalje.

Što je pa sdruge strane pakao za DIYera. Kako će eksperimentiše ako je došao do kraja?

Pa jedino da ovo zakatanči a nabavi ( napravi) nešto drugo za eksperimente, zajebavanje, prčkanje,...

Mene kopka nešto kao Peachtree audio. Preamp, lampaški bafer, digitalni amp, DAC i mrežni streamer, sve zajedno, sa lifestile dizajnom.

g731DEC65RW-F.jpegnova300_ebony_2.jpg

Zato ću ove eksperimente za TPA i lampicama u preampu, postojećim DACovima ( JLSounds i AudioAlchemy) i streamerima (Apple Airport i ROKU Soundbridge) iskoristiti da , pre svega utvrdim da li ta priča AllRoundera baziranog na D klasi  pije vodu ( može da parira old school rešenjima, lampe, klasična pojačala). Pa ako može da napravim neki sistem koji će kvalitetom i dizajnom da bude korak napred u odnosu na ovo što imam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Woland said:

i ja sam jedno pešes puta odlazio u pemziju, dosadno brate :D

 

 

Pogotovo za diyera. Pa zato i smišljam neki all round sistem( mdeža, dac, cevka, d klasa, ..) da se bakćem snjim dok onaj penzionerski sviri.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

On 11/11/2017 at 2:34 PM, Zen Mod said:

ponizno umoljavam za lepe slike Bukumirinog VTL-a :)

(kujtikriv kad pises sabajle)

Eto , vidiš da lepa reč otvara vrata. For your eyes only.:wub:

DSC_0864.thumb.jpg.98e1505a409c4b29230352d6672e8c82.jpg

Ništa fensi hifilistički konektori. Običan šaraf za golu žicu, banana bi se oštetila da je staviš ovde. Činč isto neugledan ali tesan, zaglavi se pa ga jedva razvežem.Meni ovo liči na srebro ili posrebreno.  Kutija ništa savijanje, profili,...Ravne ploče i šraovi.

DSC_0865.thumb.jpg.6996ab45aaa17097bdbf37844b289177.jpg

Jedan kond crn, drugi siv, jedan nedostaje. Ploče šrafene gde su stigli, mali beli inbusi, pa veći crni,...Neke rupe bez potrebe,...

 

 

Piše trioda a meni rekli pentoda,:unsure:Koj ga zna. I na tarabu piše ***** pa nije. Ograničena edicija. Spreda ulazi za neatenuirani signal. Isto kao i moj i ovaj je dual mono.

DSC_0866.thumb.jpg.b27bee2c6c20ca6261689aecb2c30ee6.jpg

Pogled odozgo na pločicu sa posvetom.

DSC_0869.jpg

Za mene ovo malo previše šareno, i crno i crveno i srebrno (niklovano) i zlatno (mesingano?). Ali dobro, de gustibus non est...Možda se nekom i svidja.

Gro plan na pločicu zahvalnosti. (jel se može da pročita?)

DSC_0871.jpg

 

Ako se ne može da pročita evo još krupnije

DSC_0867.thumb.jpg.6c90a1b83c3b495548404fa3e0c8603a.jpg

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...