Jump to content

Identifikacija nepoznatih kondenzatora u skretnici


ebe

Preporučeni Komentari

8 hours ago, prophet said:

Sad obrni fazu na mid-u pa ponovi merenja.

Uradicu to veceras. I na drugoj skretnici cu zameniti kondove propraceno merenjima pre i posle da imam poredjenje izmedju dve kutije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Po datasheet-u piše da je rezan na 800Hz i 2,2kHz u šta je teško poverovati obzirom na veličinu drivera (30mm i 20mm kalote). Po datasheet-u se takođe vidi da imaju dve rupe na visokim, kako si i izmerio. To znači da je verovatno u pitanju refleksija od one dve bliske ivice kutije, a tu možda može da se doda nekog filca oko visokotonca i srednjotonca, da se malo ispegla ta neravnina, ali nemoj očekivati čudo. Sa F&T si dobio nešto više visokih koliko vidim, evidentno su bolji od originala. Mislim da obrtanjem srednjotonca neće ništa da se popravi, jer nema rupa na rezovima, ali vredi probati. Ako vrište visoki, mogu da se priguše L-padom, proveri jel su driveri svi 4oma. Nisi naveo sa koje udaljenosti si merio, probaj da ih meriš sa veće udaljenosti, recimo 2-3m da vidiš šta u stvari čuješ, i skloni gating da se vidi ceo opseg. Može da bude još nešto, ako imaju ferofluid pa se osušio onda će biti dosta nelinerni drajveri.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nikakvo obrtanje faza ne pomaze, kao sto se vidi sa slike. Sve je mereno sa oko 0.5m. Ne zelim da merim ono sto cujem jer znam da je to djubre. :( Soba je kvadratna, prilicno mala, i refleksija ima puno. Takva merenja mi trenutno ne trebaju. Hocu da merim near field, da vidim kako se sama kutija ponasa.

Canton sa skretnicom 3.png

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, prophet said:

Da, mada nije bilo uzaludno. Dobio si potvrdu za tacke susreta.

0,5m ti je mnogo blizu, dobijaš nerealne razultate, meri se obično na  1m, a što su veći zvučnici sve dalje od toga. Near fild merenje nije na pola metra nego na 10mm od membrane, svaki driver izmeriš pojedinačno pa ako i dalje visokotonac ima rupu na 7kHz onda je verovatno ferofluid u pitanju, unutrašnja refleksija ili refleksija na bliskoj ivici. Prema ovom poslednjem merenju si potvrdio da su rezovi oko 900Hz i 2,5 kHz što približno odgovara fabričkim podacima. To znači kod tako malih driver-a da moraju imati ferofluid da bi bili rezani tako nisko, a feroflid se vremenom osuši. Mislim da treba da ih razradiš malo ako su dugo stajali pa da ponoviš merenja kroz mesec-dva. Možda je propao damping od sunđera na čelu magneta pa ne vrši više funkciju, dodiruje membranu ili kalem, može svašta biti što se utvrđuje samo otvaranjem driver-a.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Doslednosti radi, napravio sam merenja sa mesta slusanja, i naravno sa kutijama na svojim mestima. Ranije sam merio zvucnik po zvucnik (u kutiji, bez skretnice, direkt na pojacalo). Rezultati su na drugoj slici.

Canton sa skretnicom 4.png

Canton one-by-one 2cm.png

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Na bazi ovoga vidi se da ti je visokotanac near field nelinearan, ali nema rupu na 7kHz što znači da je verovatno u pitanju refleksija od ivice kutije otuda poništavanje kad meriš izbliza a nema ga tako izraženog kad meriš far field/near field. Probaj da ga opkoliš filcom pa će biti bolje. Rez na 900Hz je prihvatljiv sa malim brdašcetom, a na 2,5kHz je katastrofalan  sa rupom, probaj eventualno da smanjiš paralelni kondenzator na srednjotoncu da ga pustiš malo više i popuniš tu rupu od 2-3kHz. Basa ima malo jer su pravljeni kao bookshelf, nije odrađena baffle step korekcija, a rešenje je prepravka cele skretnice ako ćeš da ih slušaš u slobodnom prostoru, što ti se verovatno ne isplati. Možeš da ih postaviš u ćoškove ili na policu uz zid. Rupa na 200Hz je odbitak od poda, pomaže (možda malo) neki debeli čupavi tepih koji će malo i visoke prigušiti. Meni se čini iz ovih merenja da bi lakše bilo prepraviti skretnicu sa elementima za rez na 900Hz (samo za bas i srednjotonac - 2way), a sve ostalo skloniti sa pločice. Visoki potpuno isključiti ili ga dodati vrlo prigušenog sa jednim kondenzatorom kao super visokotonac i to iznad 15kHz.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

19 minutes ago, NIXIE said:

...probaj eventualno da smanjiš paralelni kondenzator na srednjotoncu da ga pustiš malo više i popuniš tu rupu od 2-3kHz.

Mozda bih trebao da preklopim sredji i visoki. Sredji pustim 100-200Hz vise, a tviter 100-200Hz nize. Mada, kao sto vec rekoh, necu previse truda ulagati u ove kutijice. Idemo dalje. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

8 hours ago, ebe said:

Mozda bih trebao da preklopim sredji i visoki. Sredji pustim 100-200Hz vise, a tviter 100-200Hz nize. Mada, kao sto vec rekoh, necu previse truda ulagati u ove kutijice. Idemo dalje. :)

Sad imaš čime da se igraš.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

17 hours ago, ebe said:

Hvala na ponudi. Pokusacu da nadjem LC metar u ZR da pozajmim za ovo merenje. Verovatno cu poruciti neki da se nadje za ubuduce.

Ja koristim ovaj, za prave amatere, aocim L, C radi zener diode, tranzistore, čak i čita kodove daljinskih upravljača. Ima punjivu bateriju koja dugo traje. Merio sam do sada najveći elektrolit od 30000uF i induktivitet 6mH bez problema. Samo moraju obavezno da se isprazne kondenzatori pre meranja otpornikom 100oma 2w da se ne ubije sprava.

https://www.aliexpress.com/item/2016-T7-New-Transistor-Tester-TFT-Diode-Triode-Capacitance-Meter-LCR-ESR-meter-NPN-PNP-MOSFET/32700218750.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.iDSSVW

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Moze se induktivnost meriti i bez LCR metra

http://www.dos4ever.com/inductor/inductor.html

 

E sad, za po kuci, obicno se nema generatora i skopa, ali se moze naci smartfon sa aplikacijom generatora, i neki otpornik. S obzirom da je izlaz iz smartfona oko 1V, nije lose prikaciti na pojacalo i dobiti vecu amplitudu.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jm.android.frequencygenerator&hl=en

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.keuwl.functiongenerator&hl=en

Na odredjenoj frekvenciji se induktivnost racuna proporcijom iz otpornosti  naponskog razdelnika R-L.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ali nemas svest o prirodi induktivnosti :) 

Naravno da je lakse, jos lakse je kada drugi izmeri i napise vrednost na kalemu, ali je na analiticki nacin interesantnije, prirodnije, plus moze da se varira frekvencija...i dobiju jos neki podaci.. :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

20 minutes ago, ebe said:

Pronadjen je LC metar u ZR zahvaljujuci @Zflazar i @Eci. Nakon merenja i malo simulacija, pokusacu da korigujem rez na 2.5kHz. 

Znaš šta je tu problem, blizu su rezovi na 900Hz i 2.5kHz, pa imaš haos od faze na srednjotoncu. Probaj simulaciju reza na duplo višoj frekvenciji (zbog rastojanja driver-a) odnosno na 5kHz. Tako će i ona rupa na 7kHz možda da se smanji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imaš još jedni opciju, koja je jeftinija a može da ispadne dobro. Ostaviš samo rez između basa i srednjotonca na 900Hz kako jeste, a sve ostale elemente skretnice ukloniš, tako da srednjotonac radi koliko god može visoke, pa tako slušaš i meriš. Onda ako je dobro, dodaš visokotonac 20mm sa jednim kondenzatorom i otpornikom kao prigušen supervisokotonac iznad 10kHz, samo vidiš dal će biti bolje u fazi ili kontrafazno, kako se bolje uklopi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...