Jump to content
Sign in to follow this  
NIXIE

Pioneer DV610 prepravka

Recommended Posts

Vikend uradak, imao sam viška vremena.

Ovaj DVD koristim samo povremeno kao DAC transport. Sad ga slušam jer je DIY DAC na upgrade-u i sprema mu se kutija za ugradnju, pa reko da malo unapredim zvuk.

Pripremiti uzemljenu metalnu ploču na radnom stolu i uzemljiti majstora.

Otkačiti pažljivo sve kablove, krajeve ribona ne pipati, najbolje ih je zamotati Alu folijom tokom izvođenje radova.

Demontirati pločicu, pažljivo ukloniti C8040, C8058, C8041 i C8069 sa gornje strane (grejati i malo po malo izvlačiti nožice naizmenično, rupe su male i metalizirane). Usisati kalaj iz otvora. Pločica je kilava, treba raditi vrlo pažljivo da se ne odvoje vodovi. Ovako vezano ostaje očuvana funkcija mute na izlazu. Ukloniti obavezno i C8005 i C8006 koji su SMD i nalaze se sa donje strane.

Ko želi može da odlemi i SMD OP, ja to nisam radio, mislim da nema potrebe. Može i sve da se premosti do samog izlaza (u tom slučaju odlemiti R8096 i 8099) ali onda nema više mute funkcije pa će se verovatno čuti malo jače cvrčanje DAC-a kada se ubacuje/izbacuje disk i verovatno povremeno slabiji cvrkut onako bez pravila kad se preskaču numere (primećeno na SPDIF izlazu s eksternim DAC-om).

Ubaciti pinove (može savijena žičica, kao omča) u otvore na pločici gde su bili  -polovi C8040, C8058, C8041 i C8069. Premostiti (od - do - pola) C8040-C8058 i C8041-C8069 PP kondenzatorom 3,3uF. Ja sam koristio BENNIC od 160V koji su fizički najmanji PP koje sam našao. Tu puno mesta nema, a i preko njih kasnije ide onaj beli ribbon tako da može da se desi da ne može on kasnije da se ubode.

Sve fiksirati termo lepkom da se zbog težine kondenzatora ne odvoji vod na pločici.

Zvuk je neuporedivo bolji od postojeće varijante, umesto muljavog zvuka u jednoj ravni, dobije se čist zvuk sa puno detalja koji dolazi iz prostora između zvučnika. Ovaj DAC (PCM1742KE) ima naponski izlaz, tako da mu ništa više i ne treba. Zvuk je malo tiši nego u originalu. Čak i ako se koristi kao DVD opet znači puno bolji zvuk na prednjem paru zvučnika. Ostale izlaze od 5.1 nisam dirao, i onako više mesta nema.

Može se primeniti na sve slične DVD plejere iz Pioneer serija DV300,400 i 600, a verovatno i na druge modele koji imaju DAC sa naponskim izlazom. DV serije 300/400 su stereo, DV600 je 5+1.

1.jpg

2.jpg

Pages from DV-610AV Service Manual 1.jpg

Pages from DV-610AV Service Manual 2.jpg

Pages from DV-610AV Service Manual 3.jpg

Pages from DV-610AV Service Manual 4.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

lepo

no , najvaljanije bi bilo turiti jos i dobar diskretni buffer ( OP i jeste buffer) sa implementiranim filterom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slažem se. U tom slučaju bi trebalo i neko bolje napajanje za buffer jer tu za OP ima dovedeno samo 12 VDC i to jednostrano. Dobar je taj DVD kao transport, čita apsolutno svaki disk. Kupio sam ga za filmove i nisam ni znao šta imam dok Fikus nije prepravljao onaj DV300 gde se vidi savršeni SPDIF signal. Pošto je ovaj srebrni, a sva ostala oprema je crna, kupio sam skoro na KP  jedan DV300 kao nov za 20e, crni naravno, a ovaj čuvam kao rezervu. Za DV300 planiram da izvedem digitalni izlaz po Fikusu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×