Jump to content

Cevno pretpojacalo za Sewa mosfet strujno pojacalo


Vix

Preporučeni Komentari

Eto jos jedne nove teme. Iako ne volim da zapocinjem, prvenstveno zbog toga sto smatram da je sve sto ce ovde biti napisano negde vec "prezvakano". Znaci ideja nove teme je da sto krace i konkretnije uputi na izbor moguceg cevnog pretpojacala, koje bi se koristilo za pogon "Sewa" pojacala, sto je u stvari 7- watni Mosfet Power follower, koji nema naponsko pojacanje, samo strujno, a ima poprilican ulazni kapacitet. Ulaz bi bio dac ili Cd plejer.

Pritom, predlozeno pretpojacalo ne mora biti ni najbolje ni najskupje, ni sa najvise/najmanje cevi. Pre svega treba biti nesto sto je prakticno, da su lampe lako nabavljive. Sve je pocelo od toga kada sam video temu o Aikido pretpojacalu, pa video da imam ECC88 i 6dj8 cevi u fioci, pa mi palo na pamet da bih sa njima mogao napraviti cevno pretpojacalo za Sewa pojacalo. Predlog je Aikido, sto cu za sada verovatno i uraditi. Kao bolja opcija se predlaze Salas 6v6, ali te lampe jos nemam, a i nemam vremena da citam 300 i kusur stranica na velikom Diy forumu, napisanih u proteklih 10 godina o tom pretpojacalu.

Znaci, krecemo od jednostavnog, sirotinjskog pristupa, korak po korak. Ako neko vec hoce da polemise i diskutuje o tome sta je bolje, prvo u obzir dolazi licno iskustvo, ko je sta napravio i cuo a ne samo procitao negde.

Dakle, i ja znam da je Mercedes bolji auto od Fiata, ali neka mi to ne kaze neko ko ide peske :)

Znaci, konkretni predlozi, seme, gotovi uredjaji ;)

Evo ja cu okaciti seme:

1.Sewa Pojacala

2. Aikido pretpojacala

3. 6v6 pretpojacala, bar ono sto sam nasao na netu.

sewarapub (2).pdf

Aikido 9-pin Mono Rev A PCB.pdf

Salas6V6LineStage 300-310VDC mod.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

43 minutes ago, vladd said:

Nedostaje Maida, da se kompletira sema.

Vidim da nisi baš daleko odmak'o sa čitanjem, to ti je tek jedna od međuvarijanti napajanja koja je bila aktuelna do pojave shunt regulatora, a sada ti je aktuelni SSH2 :

http://www.diyaudio.com/forums/power-supplies/134801-simplistic-mosfet-hv-shunt-regs-207.html#post2805889

 

SSHV2.gif

 

EDIT: Tek sad videh da ova tema ima svega 576 strana ... za sada, jer i dalje se razvija :buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jbga kiwame od 5w, mundorf, sve garancija sonicnog kvaliteta. Mikrofoniju, common mode, to ce da prezivimo za ubavilo :) 

Ne volim ja ni Majdu ni sant regulaciju, tamo gde je mali psrr. A pogotovo za 300V, Tu bi po meni dobro cucnla 6080, i poneka neonka za referencu. Cisti gust.

Stare i ruzne navike, mala lampa za mali signal, velika za veliki.. :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dobri smo ja i triple Z, i macka Majda ima prodju gotivnosti, kao svaka macka, nego ovaj nesrecno nazvan plivajuci 317 valjda, pomenut na prvoj semi. :) 

Nemere ta sema bez dobro opranog i opeglanog napona

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E sad..dzabe gledam Mercedes kad u fioci imam delove za Fiat :)

Evo prokopao sam po fioci.Zaboravio cak koje lampe imam. 5 komada, a samo dve iste. Evo pogledajte. Sad mislim kako da ih iskommbinujem a da ne bude papazjanija...

IMAG1327-1280x720.jpg

IMAG1329-1024x1820.jpg

IMAG1331-1280x720.jpg

IMAG1332-1280x720.jpg

IMAG1333-1280x720.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pa ako imas te, onda da se radi sa njima.

bem li ga.

mada, ruske 6V6 su 5e komad.

ja koristim Reflector Corp. Saratov.

uzeo sam prosle godine 24 kom. za 96e, i to

smoked glass. one providne su mikrofonicne ihahaj.

a te rasparene lampe ako dolazis za BG ponesi i svrati na kafu.

:BeerMugCheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lepo si napisao uvod, vidiš da je prethodna rasprava ipak dovela do nečeg. Ako su sve ispravne, a praviš AIKIDO PP bez štampane pločice imaš četiri komada ECC88/6922 za probu i to ti je dovoljno, i onako ćeš verovatno odmah kad prosvira kupiti neke bolje. Za ulazne uzmi struju 5-7mA, za izlazne 7-10mA, imaš sve kod Broskija u tablicama, i ako malo pogrešiš, lako je posle namestiti zamenom katodnih otpornika. Možeš grejanje da uradiš posebno za svaku lampu (6,3V) sa CCS LM317 kao SALAS 6V6 to ti je i soft start grejanja istovremeno. Trafo ne mora da bude 80VA, za ECC88 treba ti  jedno 10v 2,8A za grejanje, 175VAC 0,1A za visoki napon, i 14V 0,3A ako praviš tajmere, znači dovoljan je i 50VA, naručiš kod Trafka poštom i nemaš brige.

U međuvremenu ja sam saznao osnovne podatke za SALAS 6V6, barem za tu varijantu koja je na šemi koju si okačio, pročitao sam prvih 15 strana, šta je bilo do kraja na sledeći 300+ strana ne znam. Pojačanje je oko 5,6 (15dB), izlazna impedansa 1k5, struja kroz lampe 22mA. Kasnije je pasivno napajanje CLC zamenio šant regulatorom u nekoliko verzija. Svira očigledno dobro sa dobrim lampama, poneke lampe imaju problem a sa mikrofonijom, neke ne, ali ti je tako i sa ECC88 (6N23P su ti malo bolje, barem ove koje ja imam). Da li je dobro za SEWA ti proceni na osnovu prethodne diskusije i onoga što piše na SEWA šemi.

6V6 line preamp - Page 5 - diyAudio.jpg

6V6 line preamp - Page 13 - diyAudio.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Možeš takođe lako da ga prepraviš na: Aikido mono 9-pin revision-A schematic as headphone amplifier, tad imaš duplo veću struju na raspolaganju, ali onda izlaz nije više SE nego PP.       Šteta što ne možemo da stavimo AIKIDO i neki sa  6V6 na SEWA za poređenje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pošto vidim da se i dalje uporno savetuje da praviš Aikido pretpojačalo, pokušaću da obrazložim zašto Aikido nije odgovarujće pretpojačalo za SEWA pojačalo. Dakle, za punu snagu SEWA pojačala sa  DAC-om kao izvorom, potrebno ti je pretpojačalo koje ima pojačanje od oko 4x. Aikido sa ECC88 kao prvom lampom ima pojačanje 16x, što u prevodu znači da u tom slučaju ne bi mogao odvrnuti potenciometar preko četvrtine. Nije problem u tome što ćeš tako arčiti samo prvu četvrtinu potenciometra iako si ga platio celog, već što ćeš u takvom položaju potenciometra imati bar deset puta veći otpor(u najboljem slučaju) na red sa pojačalom, nego što je izlazna impedansa(tj otpor) Salasovog pretpojačala sa 6V6. Pa ako ti je rečeno da je ta izlazna impedansa Salasovog pretpojačala prevelika, jer će sa velikom ulaznom kapacitivnošću SEWA pojačala formirati NF filter koji će ti ubiti visoke frekvencije, ovakva (zlo)upotreba potenciometra će ti te iste visoke frekvencije ubiti bar deset puta više, tj rez će biti na bar deset puta nižoj frekvenciji. 

Dakle ne radi se u ovom slučaju o tome koje je pretpojačalo bolje, nego o tome da je besmisleno praviti pretpojačalo sa kojim se unapred lišavaš značajnog dela muzičkog spektra. Upravo sam ti iz tog razloga i savetovao da ubaciš bafer iz B1 u kutiju od SEWA pojačala, jer bi tako anulirao problem njegove prevelike ulazne kapacitivnosti. Ako zanemariš  fifilističarska palamuđenja da će ti JFET-ovi ubiti zvuk, moći ćeš da koristiš Salasovo pretpojačalo bez bojazni da ćeš biti uskraćen za bilo koji deo zvučnog spektra. Pa i Babel ima na ulazu JFET-ove, a nisam čuo da je neko pomenuo da mu je to ubilo zvuk. 

Eto, pokušao sam da što jasnije obrazložim zašto smatram da je Aikido neadekvatan partner za SEWA pojačalo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

8 minutes ago, Beli said:

DAC-om kao izvorom, potrebno ti je pretpojačalo koje ima pojačanje od oko 4x

Zavisi kakav je izlaz DAC-a, ne treba zaboraviti da vout chipovi uglavnom daju balansirani signal... Naci ako dac nema opamp koji sumira to je upola manje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

13 minutes ago, silentbob said:

Zavisi kakav je izlaz DAC-a, ne treba zaboraviti da vout chipovi uglavnom daju balansirani signal... Naci ako dac nema opamp koji sumira to je upola manje.

I šta to menja u celoj priči ? Pa i dalje će imati prevelik otpor u seriji sa pretpojačalom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Čitajući iznova ono što sam napisao, videh da sam greškom napisao da će biti prevelik otpor u seriji sa SEWA pojačalom, jer u stvari će taj otpor biti u seriji sa pretpojačalom, te će sa njegovom ulaznom kapacitivnošću formirati NF filter. Sve u svemu poenta cele priče je ista, jer će pri uobičajenom nivou zvuka taj filter značajno uticati na reprodukciju visokih. Pri tihom slušanju taj problem će biti daleko izraženiji, što je naročito nepovoljno za one koji žive u stanovima i imaju komšinku poput Stein-ove.

Izvinjavam se ako sam ovom nenamernom greškom nekoga doveo u zabludu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

48 minutes ago, Beli said:

I šta to menja u celoj priči ? Pa i dalje će imati prevelik otpor u seriji sa pretpojačalom.

samo opusteno, nisam hteo da osporim bilo sta sto si napisao, vec da skrenem paznju da se uzme i to u obzir prilikom kalkulacija  :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...