Jump to content

Koji visokotonac uz Lowther


Stradi

Preporučeni Komentari

29 minutes ago, Zen Mod said:

upravo je tu kvaka - ti mali nisu dovoljno osetljivi za Lowther

Ja sam kod sebe dodavao ST na Dynaudio D28AF (ali sa zadnje strane kutije, u kontrafazi) koji je u 3 way sistemu od približno  85db/1W/1m, nemam kalibrisan mikrofon da izmerim tačno. Bas je 90db/1W1m, pa kad uračunam baffle step 3-4db i gubitke skretnice to je približno to. ST je Visaton G20SC, koji je 88db/1W/1m, a kod mene je prigušen čak 15db (otpornik 39oma na red + 0,47uF), sve preko toga postaje preoštro. Mogu ti reći da se on sasvim dobro čuje i ako je tako jako prigušen i taman dodaje ono malo što fali kod D28AF, air i prostor. Zato mislim da po tom istom principu, ako se ostavi Lowther bez korekcije, samo dodavanje jednog ST pozadi, prigušenog 10-15db ima da ulepša visoke drastično, i da zato treba probati sa CD3.0 ili nečim sličnim. CD3.0 ide preko 95db/1W/1m od 10-20kHz, a Lowther je recimo 100db/1W1m, ali je dosta usmeren na visokim pa to u prostoriji zvuči kao da ih nema dovoljno (ako nisi baš u osi na 1m). Mislim da se isplati probati.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pošto se tama malo izofila, ajd i ja kao diy-er a ne diy-bayer ili diy-neter. Na  slici od pre 10 godina  je većina ručnog rada, tek kupljeni Lauteri, pored su Audio Nirvane u BR kutiji i Fostex 167,(sa ili bez E, ne sećam se), u TQWT kabinetu po nekoj Hiraginoj kreaciji. Apropo gornje iznetih komentara o radijem kupovanju drugih zvučnika i uopšte o lošem zvučenju Lautera i FR zvučnika uopšte, moram da se složim barem na prvu loptu. Mali Fosteks je bukvalno nakon pola minuta zamenio dugo obožavani Tanoj DC čiju skretnicu su Aca i Brana totalno ispeglali i time njegov zvuk podigli na vrlo zavidan nivo, recimo, bliskom FR-u. Fostexi su slušani ne znam ni ja sa čime sve, a raznorazne Fostexe i kutije sam imao prilike da slušam i uvek su zvučali pitomo jednom rečju. Nakon dužeg preslušavanja tri para kutija dođe moranje da se oslobodi prostor i postavim oglas. Dođoše dva momka i donesoše svoj pojačivač uz predhodnu moju saglasnost. Radilo se o B klasi solidne snage, ne pamtim kad sam slušao nešto a da nije bila A.  Fosteksi umilni, Nirvana tako tako, a Lautere bi bacio kroz prozor koliko ni našta nisu ličili. Sa mojim pojačivačem je slika bila obrnuta ali i dalje je Fosteks imao nešto što bi većini više prijalo, a i meni i da drajveri nisu bili skroz novi i da nisam znao kako zvuče usvirani, možda bi tog časa drugojačija odluka bila. Ostali su Fostexi još dugo u mom posedu, vremenom, dugim, su se Lauteri primirili i na kraju su Japanci otuđeni, sad mi je žao jer bi savršeno legli kao drugi par uz TV.( ako neko ima da ponudi, nek izvoli).

Kad me neko priupita za preporuku, predložim Fostex, bilo koji, Monakor kao jeftinu varijantu primerice,  napominjuči da Lauter nije za svakoga i ne za svaki sistem, prevashodno pojačivač i potpuno razumem tuđa pogrdna iskustva. To je jednostavno tako i ima sigurno više zvučnika koji nisu toliko kočoperno kritični i ko nije spreman da se izbori sa njima, bolje da ih zaobiđe.

Odluka o prelasku na Lauter je bila zahvaljujući celokupnom uživanju na Hedlundu kod Eci Lazara. Na prezentaciji kod tvorca Teresonic-a, Gosn. Dabića sam shvatio pun kapacitet ali sa njihovim SE 300b koji nisam mogao da si priuštim. Naravno, zvuk je bio više nego zadovoljavajući ali je stalno postojala potreba za još nečim, možda tu i leži zec u ovoj, Stradijevoj potrebi. Izređalo se niz SE pojačivača klase 2A3/300b i to je po mom sudu nužan izbor, jednak  svima po svetu kao dobar pogon za FR uopšte. Nije tako za Fostekse i niz drugih drajvera tog tipa, ali za Lauter apsolutno jeste. Slušao sam 845, il neku osmicu, Y10, možda još nešto, ali nije celokupno prolazilo jer samo tonski karakter mi nije bio dovoljan. Ruska Babuška u Ajonu je tek Lauteru udahnula punu performansu, no, ne volim tu cev pa Bog, inače se lako da napraviti SE sa njom. Put je logički navodio na 211, prošlo ih je više kreacija i prepravki, tek sa RCA cevima bi mogao da kažem da je knap. I na kraju natrči GM70 i posle minuta je uređaj ostao u sistemu iznenadivši Miroslava Petrovića koji je svedok više od dvadestak godina odolevanju mog predhodnog pojačivača, nikada nije mogao da me prevesla da ga zamenim do tada šta god da je bilo poređeno, a nije on jedini.

Po mom definitivnom zaključku, Lauteri su izuzetno zahtevni bez obzira na kabinet, slušao sam ne nešto mnogo jer ih jednostavno ni nema kod nas,  ali dovoljno, Akademija, Bicor,Mau, pomenuti Hedlund i visoki Teresonic. Tako da  sve komentare negativne konotacije mogu da propratim konstatacijom ili pitanjem, sa čim slušano, bez da ih sporim, kao sa klasom B. Ne znam šta je po sredi, klasa 2A3 zaista lepo zvuči menje više jednako bez obzira čije je pojačivač, al fali doza prezensa, što Aca Ribon recimo dosta potencira, VT4C je pa presuva i teška, potrebao joj je  karakter 300b, to sam još davnih dana zaključio i na običnijim zvučnicima. GM70 se jednostavno uklopio, cevka ima sabrano 2A3 i 211 i još više odlika po oba karaktera , a karakteristični  "shoot" koji ima svaki FR, a Lauter naročito, zato se i rade drugojačiji fazni nastavci, neću da kažem da ga nema, već jednostavno ne smeta, čak, ako je vokal milozvučan i prija. Naravno, živ čovek se privikne na gotovo sve i sklon je samoidealizovanju,  tako da subjektivizam uvek postoji, ali čuju i druge uši i ono što ubrzo shvate bez obzira na lični ukus, je velika bliskost živom izvođenju, a to je meni prevashodnije od energetskog doživljaja na koji većina stavlja imperativ.

Stradi i ja se ne znamo, mislim da imamo zajedničke poznanike i prijatelje, možda smo i suprostavljeni po nečem drugom, al zato delimo istovetnost Lowther-a.

 

SISTEM.thumb.JPG.7cd60133ea01a97609962223755a329a.JPG     

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja imam jedan par ali iz prve serije. ofcourse :) alnico i drugacije je obelezen P6M. To su oni sa kvadratnom aluminijuminijumskom nosecom plocom. Noviji modeli su obelezeni PM6 recimo itd po brojevma modela... Drugacije zvuci od novijih modela, koje sam imao prilike da posluslusam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jutro,

Zvučnik što je stariji, to bolje zvuči, plus alniko, mada po nekom mom saznanju, keramika je naj, ali manji pa to mana, zato se sad ponovo veličaju elektro magneti, ko što su nekada i bili, to je sad tema za diy. I mislim da je i stara korpa bolja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

'Broj'tro Lemicu, 

Kada pogledas istoriju zvucnika, u jednom trenutku su zbog jeftinoce presli na stalne magnete...a onda je jeftinoca prestala to da bude.. :) 

Nikada nije receno, niti je, "jeftinije a bolje"..a fild coil jeste skup za proizvodnju, ali ne bas toliko koliko poneki snalaznljivi traze za svoje uradke uz silnu pricu. :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

10 hours ago, Zen Mod said:

bitno da je tebi lepo i da uzivas

tvoja soba , tvoj sistem .

Slika je proslost, sada su u igri "nekakvi" elektrostaticni sifonjeri, brdo sabvufera, aktiva na sve strane, dsp upeglan zvuk...evolucija ili revolucija :D 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

6 minutes ago, vladd said:

'Broj'tro Lemicu, 

Kada pogledas istoriju zvucnika, u jednom trenutku su zbog jeftinoce presli na stalne magnete...a onda je jeftinoca prestala to da bude.. :) 

Nikada nije receno, niti je, "jeftinije a bolje"..a fild coil jeste skup za proizvodnju, ali ne bas toliko koliko poneki snalaznljivi traze za svoje uradke uz silnu pricu. :) 

 Tako je, kad se pogledaju stare fotke, pa jasno se vidi koliko je to staro bilo bolje i izrađeno i mnogo više pažnje ugrađeno u neki proizvod. Danas se sve potura ko kukavičije jaje, novo=dobro, a bubac, pa sve je već izmišljeno pre jednog veka. Nego, svojvremeno sam hteo nešto da drndam sa megnitima na nekom hibridnom i jako retkom zvučniku, dole bas a gore elektrostat, nije bilo nešto posebno da se uradi u avali na Batajničkom putu i uopšte ne znam zašto sad toliko navijaju cene za retku zemlju i slične varijacije kad postoji ovo na slici:

1 minute ago, Vix said:

Ovo je sa Burning Ampa 2012-te. Malo nezgodno za montazu, mada me jako zanima kako zvuci...

np_ob_back.jpg

Još dvnih dana sam imao ideju za elktro magnetom, al bilo neumesno pored tek masovnije pojave neodijuma. Prelistao sam malo net, vrlo zanimljivo i nije neka muka da se napravi, dobra strugarska obrada i solidno motanje špulne. Neki komentari čak navode da ni napajanje nije nešto kritično i čini mi se sve u svemu kao lak zalogaj, barem za diy. Sam drajver uvek valja da bude podrprt sa zadnje strane nekako, sa izduženjem je to još lakše, a inače valja i sam magnet da bude kapsuliran, ima jedan Lauter sa takvim kućištem, a uostalom, i sam Tanoj DC fabrički ima poklopac preko magneta i to je dobro, čak se modifikacijom može uticati na zvuk visokotonca.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

15 minutes ago, vladd said:

Slika je proslost, sada su u igri "nekakvi" elektrostaticni sifonjeri, brdo sabvufera, aktiva na sve strane, dsp upeglan zvuk...evolucija ili revolucija :D 

Kvantitet na uštrb kvaliteta, a oba kretanja mogu da idu i u degnerativnom smeru.

Izmenjeno od Lemić
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Neka neka, lepo to svira.

Sto se tice elektromagneta, i tu je postavka pretvaraca solidno jednostavna, a ne mora da bude. Nije nuzda da se elektromagnet napaja fiksnim naponom ili stujom, a moze i da se modulise u nekoj meri, ne mora da bude ni prost kalem, vec vise slozeniji, samo se slabo ekperimentisalo u tom smeru.

Jeftinije je nalepiti magnet, ispricati sitne price i dodavati nule na cenu...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 minutes ago, vladd said:

Neka neka, lepo to svira.

Sto se tice elektromagneta, i tu je postavka pretvaraca solidno jednostavna, a ne mora da bude. Nije nuzda da se elektromagnet napaja fiksnim naponom ili stujom, a moze i da se modulise u nekoj meri, ne mora da bude ni prost kalem, vec vise slozeniji, samo se slabo ekperimentisalo u tom smeru

Nem pojma oko toga, al vidim da bi to bilo relativno lako moglo da se uradi, ima tema na diy.com, al nisam stigao da se više upoznam. A ako si voljan da sugerišeš, izrada i načini su bez limita, može sve i raspoložen sam u svaku komplikaciju da se upustim. No, mislim da bi možda mogli da otvorimo neku slobodnu temu i da ne ofujemo Stradijevu, malo smo ga preterali i to nije u redu na neki način. Problem je što ja nemam kapaciteta da otvaram novu temu, uvek je lakše biti padobranac ofer.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

IMHO...

fali tu malo gore ali mnogo vise dole. Bio sam kod gospodina Dabica u stanu, slusali smo prijatelj i ja Ingenium sa 2a3 i zakleli smo se da su ih Sonido u Ayon horni nadsvirali u svemu sem neke mikrodinamike...Ali koga briga za mikrodinamiku i detalje, pola muzike je falilo. Opet, po mom misljenju.

Sto rece Zen, nije vazno kako drugima svira...ako se Stradiju ili Lemicu svidja samo se to broji.

Moze li za nas laike neko strucniji da pojasni pitanje faza kod FR zvucnika? Jer Lowther je sve samo ne fazno linearan ako je suditi po merenjima Troelsa Gravesena. http://www.troelsgravesen.dk/Lowther.htm

Slusao sam u dva navrata fenomenalne zvucnike gde su 8'' FR svirali mid range ili malo sire ali u oba slucaja su bili oslobodjeni basova. Uh, jako to dobro svira! U jednom slucaju visoke su odradjivali jonski A Capella a u drugom Fountek ribon. Nemam toliko zamerki na visoke ali hronican nedostatak basa za mene ih diskvalifikuje kao ozbiljan hifi 2017te godine, bez obzira na kutiju (Mau, Hedlund, TQWT ili sta ti ja znam).

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

24 minutes ago, Vix said:

Fe feee Feastrex? Cek cek, napisao si Feastrex???:hyper:

Vix,

Tannoy DC 15'' sa premazom od devicanskih sekreta (applied by Zen of course) mi Feastrexe ucinio ne-interesantnim...

Sta da ti kazem, zamenili su BW 800D2 i svima dobro, i meni i novom vlasniku Diamonda...Meni bolje od Tannoya ne treba. Od Made in Japan stvari konzumiram samo Toyotu :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...