Jump to content

Hitachi HA610


Mr. Kobayashi

Preporučeni Komentari

Da li neko moze da mi pomogne oko stelovanja biasa kod pojacala hitachi ha610, u pitanju je vintage pojacalo iz 1974/75 godine. Cistio sam mu potenciometre i prekidace, izmenjao propale elektrolite. Ako moze neko da mi objani gde kacim pipalice mernog instrumenta. Tranzistori Q801 i Q802 se poprilicno greju, spojeni su na mali hladnjak ali je on posle 5 min toliko topao da se jedva drzi ruka na njemu. Da li je to ok? 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 18
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Moras da se vise skoncentrises, to je pipav posao, treba biti pazljiv...a u tekstu jasno pise,  meri se napon izmedju oba kraja emiterskog otpornika R725, da bude...koliki treba, pa ako pretpostavimo da pipaljke treba da izmere napon, povezacemo(bolje nego pipanje, treba ekstra ruka) ih sa krajevima emiterskog otpornika izlaznog tranzistora od 0,47 oma

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

41 minutes ago, trumbe said:

Gde gresim?

U pripremi :Viannen_loungelizard:. Da bi se nešto moglo uraditi, važno je dobro se pripremiti pre svega, kako bi znao šta (treba) da radiš.:character13:

Inače, ako sam te dobro razumeo, ti u stvari imaš problema sa grejanjem Q801 i Q802. Ako je tako, problem bi trebao tražiti najpre u ulaznom delu pojačavača snage, jer ti tranzistori rade kao  redni stabilizatori u napajanju(+/- 25V) tog dela. Vidi šemu i prouči je malo  pre no što počneš bilo šta da radiš.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I podesi li struju izlaznih, po uputstvu koje ti je neskor dao? 

Btw, ako možeš  da držiš prste na Q801/802 nekoliko sekundi i pri tome prođeš bez opekotina, onda je verovatno sve OK ... imaš 20-tak volti  na njima(46V na ulazu/kolektoru, a 25V na izlazu/emiteru), tako da je moguće da se oni poprilično greju ... ako je pojačalo, dok smo ovo piskarali, sve vreme bilo uključeno, već bi se nešto zadimilo da nije u redu.:character13:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Xa uspeo!! Puno vam hvala!!!!! :lol:

Pojacalo radi vec tri sata!!!!!!

Na ovom pojacalu sam radio bas dugo vremena, skidao,otvarao, cistio i podmazivao sam sve potenciometre, preklopnike, prekidace, relej....   Kupio sam i damping mast pa sada potencimetri imaju onaj prijatan otpor pri okretanju. 

Q801 i Q802 imaju napone  25/25/ i 48V umesto 46 to je valjda ok?

primetio sam da se dosta greje i dioda CR805 koja lezi na stampanoj plocici i od koje je plocica i promenila boju. Pojacalo je staro oko 40. godina. 

Takodje sam primetio  da otpornici metal oxid dosta odstupaju od nazivnih vrednosti npr. R637 treba da bude 1k a otpor pri mrenju je 0,75k. Otpor sam merio na ploci bez skidanja otpornika. Da li je neophodno da skidam otpornik pri merenju, da li je to odstupanje ok? da li da zamenim ovaj otpornik novim? stari elektroliti u okolini Q801 i Q802 su bas bili razvaljeni ali je pojacalo i pored toga radilo.

Da li treba da zalemi spojeve zica koje su obmotane oko ciodica na stampanoj plocici?

20170402_185411r.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Odlično, najbitnije je da radi ... i da ste oboje sve ovo preživeli:character13:

Šalu na stranu, drago mi je da se sve dobro završilo s obzirom na tvoje skromno poznavanje ove tematike ... ovo govorim bez ikakve loše namere i potcenjivanja, to je samo utisak koji sam stekao na osnovu pitanja koja postavljaš ... ja ti se divim na hrabrosti da se uopšte i upustiš u ovako nešto s obzirom na to.

Pa ajd'  da probam odgovoriti na neka pitanja koja si postavio :

Naponi na Q801/802 su OK

Zener(cener) dioda CR805 se nalazi u kolu rednog stabilizatora pozitivnog napona(Q801) i trebalo bi da se greja isto kao i CR806, koja vrši istu funkciju u kolu za stabilizaciju negativnog napona (Q802).

Otpornici se moraju izvaditi(dovoljno je izvaditi samo jedan kraj) iz kola, jer u suprotnom imaš gomilu koječega u paraleli sa njim i nećeš dobiti pravu vrednost otpornika pri merenju

To ''omotavanje žice oko čiode'' kako ti  kažeš, je u stvari tehnika povezivanja poznatija pod nazivom Wire wrap, i ako je spoj i dalje dovoljno čvrst, onda ne bi trebalo to dirati.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...