Jump to content

Pomoc oko odabira slusalica


Marko1102

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 5
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Jutros pisah na onom forumu pa da copypastujem i ovde:

 

Pre nabavke pojačala za slušalice moraš da razrešiš neke dileme,

Pitanja je mnogo a mogućih odgovora još više.

Pre svega za šta koristiš slušalice?

Za slušanje u pokretu, šetnji, sportu,...Ili za ozbiljnu zamenu slušanja muzike na zvučnicima(slušanje u sobi)?  Od odgovora na ovo pitanje ti zavisi izbor konstrukcije slušalica.Naravno i pitanje cenovnog razreda slušalica.

Zatim koji tip slušalica?

Postoje dve grube podele ali i mnogo varijateta izmedju. Grubo se dele na InEar i OnEar slušalice. Slušalice koje se guraju u uši mogu biti različire dubine postavljanja, od onih koje se stavljaju u školjku do onih koje prodiru u ušni kanal. Ove potonje obezbedjuju noise issolation  a bolji modeli i noise cancelling. U principu mogu da se čuju iznenadjujuće dobro. ( Pre svega zahvaljujući konstrukciji (izuzetno snažnim magnetima) i sinergiji sa izvorom muzike (prenosni playeri optimizovani za ove slušalice. Imaju D Class pojačalo u izlazu).  Neretko rade fenomenalno i bez dodatnih pojačala.

philips-she2105bk-in-ear-earphones-largebuyers-guide-in-ear-headphones-nocs-ns40

 

In-ear-headphones.jpg

philips-236-dictation-walkman-style-head

images?q=tbn:ANd9GcRZknk47JjtWN-mYoS35cP

Slušalice koje se stavljaju na uši mogu biti sa naslanjanjem na uši ili potpunim oklapanjem ušne školjke, otvorene ili zatvorene konstrukcije... Uglavnom su to mali zvučnici i  sa namenskim pojačalima za slušalice daju odlične rezultate.

Šta je izvor muzike?

Da li je izvor CD player, integrisano pojačalo sa buxnom za sluške ili neki  prenosni plejer muzile (iPod, mobilni telefon,...)? Od toga ti zavisi da li je pojačalo stacionarno ili prenosno ( dodatni problem baterijsko napajanje)

Nekada su CD plejeri imali buxnu za slušalice tek da je imaju. Hardver je bio uradjen bedno , da se prodje što jeftinije da bi se ostvario najveći profit. Uslov je bio "samo neka radi". Benefit upotrebe pojačala na takvim uredjajima je primetan ( mada bi ja kao švajser malo intervenisao i na samom izvoru, uklonio fabrički ugradjeno  jeftino smeće,malo očistio signal pre uvođenja u pojačalo za slušalice).

Kasnije su se pojavili namenski uredjaji za slušanje muzike na slušalicama i tu su izlazni stepeni uradjeni sasvim pristojno. Često su namenjeni za pojedini tip slušalica ali sa njima daju izuzetne rezultate i nisu im potrebna pojačala za slušalice.

I na kraju Koje slušalice(koje impedanse)?

Od ovoga ti zavisi konstrukcija pojačala za slušalice ( i uopšte svrsishodnost istog). Ne rade sva pojačala isto sa slušalicama svih impedansi. Doduše na nekim pojačalima se može donekle da izabere impedansa ( i / ili gain).

Teorijski slušalice male impedanse neće se složiti sa lampama . Slušalice velike impedanse će propevati sa posebnim pojačalom za slušalice u odnosu na slušanje bez njega. Klasične audiofilske slušalice se neće proslaviti na modernim izvorima (iPod i slično) ali će zato moderne slušalice briljirati.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala Sir Oliver na iscrpnom odgovoru. Zaboravih da u zurbi napisem neke stvari kako biste me lakse usmerili.

Vise bih voleo on-ear ili over-ear slusalice ali zatvorenog tipa jer bi ih koristio i u pokretu tj dok sam napolju takodje. Koristio bi ih na prenosnim uredjajima.

Najvise slusam jazz i blues ali umem da slusam sve zivo takodje :-)

Ako sam nesto zaboravio slobodno me iskritikujte :-)

Hvala.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za taj budžet ja bih probao Audio Technica ATH-30x. Nisam ih čuo al jesam dva skuplja modela (50x i 40x), meni to radi za sve pare i išao bih da čujem ove.

Solucija br. 2, ako trebaju nešto manje fizički slušalice, su AKG K450, K460 (K450 sa mikrofonom na kablu rekao bih, koji je inače zamenjiv). Čak i Q460 trenutno ima na KP za 100e. Trošim K450 već dosta godina (drugi komplet sunđera na njima i jedno 5ti kabl po redu). Zatvoreni tip i jako dobra izolacija od spoljne buke, sklopive i u fabričkom pakovanju dolaze sa tvrdom kutijom za nošenje. Malo su "bass heavy" kome bitno (taj basić ume malo da zamulja ono iznad ali meni lično ne smeta) i nisu gladne struje, može da ih potera bilo koji izvor zvuka kako dolikuje.
 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala za pomoc. Nasao sam u Austriji BOSE za 50e lepo ocuvane pa cu verovatno njih uzeti preko druga ciji otac zivi tamo. Sada sam u dilemi oko  pojacalapa cu otvoriti novi post :)

Hvala svima na pomoci

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...