Jump to content

Kazalište Pozorište Gledališče Teatar


Preporučeni Komentari

04.10.2018. Vrat od stakla ( predpremijera ) JDP - pozorišni komad Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića.

Prva postava srpskog pozorišnog glumišta ( sjajan Dragan Mićanović ).

Predstavu mogu sublimirati u samo jednoj reći - GORKO.

O svim našim posrtanjima, od 48-sme, pa 68-me, pa studentski protesti 96-e, pa 99-te, 2000. šetnje . . . pištaljke . . . lonci . . .

O izdajama najrođenijih, o porodici koja živi u jednom beogradskom stanu. Tri generacije na jednom mestu.

Biljanin komad je napisan upravo iz duše, sa toliko empatije prema tim pojedincima, predstavnicima upravo tih generacija koje su zapravo uvek bile nesretne. Kao iskusan hronolog, neko ko je posvećen svome poslu, neko kome je zadatak stalno da prati, istražuje, zapisuje, pri tome da ima svoj stav, Biljana je u ovu dramu utkala i sebe, svoje strahove, želje i nade za svoje likove u predstavi, uključujući i samu sebe, kao i sve nas u publici, sve nas u ovoj državi.

Jagoš Marković - uz moje iskrene komplimente za režiju ( tempo koji prosto "melje" kako glumce, kao i nas gledaoce, koji ne jenjava ) , još veći kompliment je za njegov odabir muzike.

Veliki povratak Vesne Trivalić na "pozorišne daske". Ona je bila jedna iz tandema koji bi svaki pozorišni radnik, kao i gledalac samo poželeti mogao. Anita Mančić i Vesna T. su prosto "razbile", "zakucale" svoje role i ponovo nas ubedile da srpska pozorišna scena postoji i da vredi.

Siguran sam da će ova predstava dugo živeti na repertoaru JDP-a.

Ozbiljna preporuka.

 

vos3.jpg

vos4.jpg

vos1.jpg

vos2.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ova ekipa ( pomenuta ) nema šta da vežba više ( po meni nije ni morala, bilo je potrebno samo memorisati Biljanine linije i to je TO ).

Možemo posle 10.10. i napraviti ponovo nekakav presek, analizu. Upravo zato i nisam sve iz glumačkog ansambla pominjao.

No, kako bilo da bilo, gadno je to (msm na ove ostale glumce) kada u timu imaš ovakve extrasens-e kao što su Vesna, Anita, a bogami i Dragan. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Srbljanović, Bazdulj, Praljak, Babić i Slana Plazma..

na početku, beše predstava (Vrat od Stakla), uoči nje intervju sa Srbljanovićkom.. pomalo ga udvorički napisao njen asistent sa FDU, za blago tabloidni Vice portal (https://www.vice.com/rs/article/gyewkq/biljana-srbljanovic-za-vice-o-vratu-od-stakla-pisanju-tviteru-i-psima).. u intervjuu Babić i Praljak, nema ih u komadu, tu su kao paradigma našeg stradanja, ne kao lajtmotiv.. i greška u mestu Babićevog rođenja i njegovoj nacionalnosti.. fatalna greška, ona druga naročito..

to nije ostalo neprimećeno, grešku je u Danasu (https://www.danas.rs/dijalog/reakcije/tolstojevski-biljane-srbljanovic/), žigosao Muharem Bazdulj, svaštanešto joj spočitao, uz najavu da će i gore proći kada bude pročitao ili video tu njenu novu dramu.. msm svi znaju da je Goran Babić Hrvat, a zna se i ko su Milan Babić i Goran Hadžić.. pa je stoga jasno i ko je (i šta je) Biljana Srbljanović..

zakuvalo se a predstava je tek dva puta odigrana.. obećavajuće :) 

ali, jedvaček Bazdulj je ipak pogrešio - nekako mi se javila slika iz osnovne škole u kojoj štreber na prvu grešku učenika koji odgovara, podiže dva prsta i ne čekajući da ga se prozove, izgovara tačan odgovor, dok ga streljaju prezrivim pogledima.. i tada na scenu stupa Nebeska Pravda - Goran Babić je Jevrej, evo ga u publikaciji Znameniti Jevreji Srbije :D

1817491429_Babi-1.thumb.jpg.21315574570d032797e6f056e7774b2d.jpg

u ona dva gore citirana teksta se vodi (mrtva) trka oko toga ko je veći štreber - Muharem ili Biljana, ali oboje mi nisu ni do kolena: izvadih iz dupeta ne baš slavnu Babićevu ulogu u progonu Danila Kiša, koji se desio onomad, u nekom drugom životu, kada je Dragoljub Golubović našao mesto za svoj antikišovski pamflet jedino u Zagrebačkom Oku, čiji je Babić bio urednik.. niko drugi to nije hteo da objavi.. Potom je usledio Kišov Čas Anatomije, sudski procesi koji su Golubovića osramotili, ali je ipak priredio Kremansko Proročanstvo u čak 11 izdanja :)

ali, otkud Slana Plazma u ovoj priči? paa, kao primer fenomenalno odrađenog damage control publiciteta: pokušao Bambi da plasira nov proizvod (uvek dobra prilika za reklamu), prodaja slane plazme nije išla, ali su primetili da se normalna plazma prodaje više od kada se slana reklamira.. nisu prestali sa proizvodnjom slane, marketiraju je taman toliko koliko je potrebno da izazove revolt potrošača koji će za inat kupiti običnu plazmu.. 

:to_become_senile: 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

5 minutes ago, Woland said:

Srbljanović, Bazdulj, Praljak, Babić i Slana Plazma..

na početku, beše predstava (Vrat od Stakla), uoči nje intervju sa Srbljanovićkom.. pomalo ga udvorički napisao njen asistent sa FDU, za blago tabloidni Vice portal (https://www.vice.com/rs/article/gyewkq/biljana-srbljanovic-za-vice-o-vratu-od-stakla-pisanju-tviteru-i-psima)..

. . .

zakuvalo se a predstava je tek dva puta odigrana.. obećavajuće :) 

. . .

Kakvi "pomalo". Mučno mi je bilo čitati njegov "namešteni" intervju sa Profesorkom koja mu je pretpostavljena. No, to nije izolovan slučaj kako na FDU, tako ni u ostalim branšama.

Naročito je trapavo bilo ono gde bespotrebno glorifikuje Biljaninu pomoć svojim studentima. Nešto je načuo ( u stvari zna ), ali iz neobjašnjivih razloga menja aktere ( u ovom konkretnom slučaju pomenuti režiser nema projekat u tom pozorištu ), pa čak i neke radnje ( casting za glavnu žensku ulogu ). Uglavnom po tipu, rekla-kazala.

. . .

A da se zakuvalo, zakuvalo se. E pa, i neka.

U moru gluposti kojima smo okruženi, na prvom mestu rijalitijima, koji se nesmetano, poput maligne bolesti, šire po nacionalnim frekvencijama, ovaj povratak Biljane S. & Vesne T. mi dođe k'o melem na ranu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ajd Srbljanovicka , al' Trivalicka nije imala sta da se vraca , kad nikad nije otisla

Svetska Megacarica

jedan njen blesavi pogled je tezi od pola veka Srpske Pozorisne Satire

spomenik da joj napravimo , za zivota ...... a i njega bi pogledala sa tim svojim pogledom

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, Zen Mod said:

ajd Srbljanovicka , al' Trivalicka nije imala sta da se vraca , kad nikad nije otisla

. . . . 

Da, ali samo figurativno.

Osetilo se njeno 16-ogodisnje odsustvo sa pozorisne scene.

Msm, ima u Srbiji odlicnih glumica ( narocito pozorisnih ), Bogu hvala.

Medjutim, uvek raduje kada se vrati neko kao sto je Vesna T.

Da zahvalimo tome, nikome drugome do Biljani S., kao nesumnjivo, osobi sa harizmom, ma koliko ona sama bila kontroverzna i samim tim, ima onih koji je ne vole i oni koji je vole i kapiraju je "do koske". :)

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Teku pripreme  . . .

http://www.narodnopozoristenis.rs/predstave/slikarke/

slik1.jpg

Nego . . .  da pitam "juznu ekipu" gde da se  mezi, jede, divani u Nish za ovaj vikend ?

Msm, znamo i za Staru Drinu, Secer Malu, Mileta Mraka, Mehanu(e), Zvrk-ove (thnx Mr. @grozni ). . . ali, eto, cisto da dobijemo jos koji info . . .

Thnx unapred. :thumbsup:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

10.10.2018. JDP Beograd, Biljana Srbljanović Vrat od stakla, režija Jagoš Marković

Na kraju na sceni nije više bilo bilo ničega.. zakasnela Pravda, u otelotvorenju radnika koji iznose stvari iz stana, pobeđuje, dokazuje da je ipak dostižna.. posle 70 godina stan se restitucijom vraća, jednom otet, pa sada preotet.. proklet oba puta.. predstava bi mogla i ovako da se opiše, iz imovinske, pravno - formalne perspektive.. i tada se sve čini veoma jednostavnim..

međutim, životi Bogdanke, Svetlane, Nadežde, Mirne, Ljube i Vase, nisu bili jednostavni.. bilo je u njima svega i svačega.. naročito svačega.. izdaja beše na začetku.. i krik potom

Vrat-od-stakla-foto-Nenad-Petrovi%C4%872

ova predstava je o ženama.. o ženama, kompromisima koje su bile prinuđene da čine zbog muškaraca i na štetu muškaraca.. i o Vlasti, jednako rigidnoj i tlačiteljskoj tokom svih 70 godina.. počelo je Golim Otokom, pa su se kasnije nizali protesti, oni krajem šezdesetih, devedesetih, do ovih najsvežijih u novom veku.. svaka od žena je verovala, i bivala izneverena, ili izneverila.. takva nam sorta?! a, ne - takvima su nas napravili, i to polako i strpljivo, vlast uvek ima vremena..

5tik9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b

ova je predstava i o muškarcima.. o njima na vlasti, i kada više nisu na vlasti, o muškarcima koji samo rade svoj posao, o pragmatičnim muškarcima, o muškarcima koji imaju zaslužnog brata i sina.. ali pre svega - ovo je veoma emotivna, neposredna i teška (gorka) predstava, nadasve je i vrhunska.

prva postava naših glumaca, dramska spisateljica koja ima 6 Sterijinih nagrada, proslavljen reditelj, sjajna scenografija, odličan izbor muzike, sve je to podiglo publiku na noge, a aplauz je bio veoma dug.. 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da.. tu se vidi sva beda naše pozorišne kritike - kritikuju bez da su pogledali predstavu (Bazdulj), ili kada su shvatili da takvu ne mogu da proizvedu (Paković), a siguran sam da će biti onih koji se bave likom i delom Biljane Srbljanović (Kill Billy) i obračunavaće se sa njom, preko leđa fenomenalne predstave, istih takvih glumaca, reditelja, pa čak i pomoćnog osoblja JDP koje je izvedeno na scenu u vidu statista..

ali ta beda je sveprisutna i u drugim segmentima društva..

teško mi je bilo da napišem bilo šta o ovoj predstavi, baš me je emocionalno dotakla, mogao sam da razumem svaki lik, toliko su dobro nacrtani, toliko ih često srećemo.. posle Carstva licemera (2004) u JDP se čekalo 14 g, na predstavu koja će podići celokupnu publiku na noge.. bilo je naravno dobrih predstava, ali malo vrhunskih.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

13.10.2018. Narodno pozoriste Nis. 

Slikarke, dramski tekst : Hristina Mitic, rezija i izbor muzike : Stevan Bodroza, scenografija i kostim Mina Miladonovic

Premijera.

Tri price, mali omnibus. Price o zenama, njihovim zeljama, nadama, stradanjima, njihovim ljubavima.

Milica - devojcica koja zeli postati slikarka, Dzordzija O'Kif - cuvena americka slikarka ( izuzetna faza - cvece ) i nasa Nadezda Petrovic - najznacajnija srpska likovna umetnica (XIX/XX vek ).

Prva postava pozorisnog ansambl NPN.

Gomila emocija i moj licni psiholoski problem. Naime, kada vase rodjeno dete debituje sa ovakvim umetnicima, kada shvatite da se njen dramski tekst, njeno rudarsko istrazivanje o ove dve vanserijske umetnice, pa to sve "upakovano" u ove tri price, a onda to rezira Stevan, pa Mina uprilici scenu i kostime, da bi sve kulminiralo sinoc sa izuzetno inspirisanim i dobrim glumcima, onda rec stane u grlu. 

Ovde se zaustavljam, ide par slika, a porodicno sa velikim nestrpljenjem cekamo kritike. 

Hvala direktoru NPN Spasoju Z. Milovanovicu sto je ukazao poverenje Hristini. Veoma hrabro . Naime, ovo je i njegov debi u vidu nove predstave u repertoaru  na mestu direktora NPN. 

Slikarke ce imati u oktobru mesecu jos tri izvodjenja. 

s4.jpg

s2.jpg

s0.jpg

s3.jpg

s5.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala svima na čestitkama.

Sutra, 16.10.2018. je zakazana premijera ( tačnije, I repriza, ali oni u NPN to i dalje zovu tako. Premijera. Moguće zbog malog broja mesta u parteru.  Samo 70 sedišta. Ovo će biti premijera za pozorišne radnike Srbije( dikektore pozorišta, menadžere, PR-ove, naravno, i kritičare ).

Kuriozitet je bio kako na premijeri 13.10. 2018. da je otvoren i balkon pozorišta za građane Niša koji je bio dupke pun.

20.10. i 26.10. su I i II repriza koje su rasprodate.

http://www.narodnopozoristenis.rs/predstave/slikarke/

Btw, @Woland, iskreno se nadam da ćemo ići skupa novembra, decembra i pogledati ovaj komad zajedno. :BeerMugCheers:

slikarke.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

14.10.2018. JDP Beograd, Rajner Verner Fasbinder, Mihael Fengler - Zašto je poludeo gospodin R?, režija Bobo Jelčić

Posle adaptacije filmova Mizeri i Bergmanove Jesenje Sonate, uspešno izvedenih u Ateljeu 212, i JDP je postavilo adaptaciju kultnog Fasbinderovog filma.. ovo je prva Jelčićeva režija u Srbiji, ali Zagrebačko Kazalište Mladih, je 2013 gostovalo sa njegovom postavkom Čehovljevog Galeba u JDP.. Jelčić je poznatiji po svom filmskom opusu, pa valjda je to bilo uzrok potrebe da adaptira Fasbindera..

Fasbinder na sceni posle 48 godina od premijere filma, reditelj iz Hrvatske, skorašnja Beogradska premijera HNKovog Kralja Lira sa Mikijem Manojlovićem, najava postavke Šnajderovog Hrvatskog Fausta 2 (takođe u JDP), neki novi, povoljni vetrovi su u JDP.. interesantno je i nadasve korisno, povremeno promešati karte, razmeniti iskustva..

01-2208-900x500.jpg

Predstava se igra pod upaljenim svetlima u gledalištu, efektan je to i pouzdan način da se u publici pronađu saučesnici.. da li će se pronaći, to je do publike.. povremena Brehtovski  izvedena komunikacija glavnog glumca sa publikom, koja istina delimično remeti radnju, dodatno angažuje publiku, čini je neposrednim učesnikom.. ali, to je tek mali deo očekivanja koja reditelj ima od publike, krucijalan je angažman na dovršavanju radnje, na osnovu pretpostavki datih sa scene.. to je jedan od glavnih kvaliteta ove predstave, na žalost i njena najveća slabost, uzimajući u obzir naviku da sve bude servirano..

gospodin-r.jpg

Nije lako ostvariti prikaz unutrašnje borbe u čoveku.. tekst, film i predstava su hermetični, bave se psihološkim stanjem uzrokovanim očekivanjima okoline od individue pa i samog čoveka od sebe.. lakše je to učiniti na filmu ili pisanom reči, ali Jelčić je uspeo u tome.. to mu naravno ne bi moglo bez brilijantnog Borisa Isakovića, čije je iskustvo i vanredan glumački dar učinilo lik Gospodina R životnim..

Povremene mantre aktuelnog Vođe, koje su sa TVa hipnotisale učesnike, uz repeticije, bujicu reči koje naglašeno brzo izgovara Nataša Tapušković i ostatak ansambla, stvaraju jasnu sliku duševnog stanja Gospodina R, bezuspešne odbrane od poriva koji je u nastanku i koji će eskalirati trostrukim ubistvom i naposletku samoubistvom. Branko Cvejić svoje zrele dane u Pozorištu obeležava vanrednim minijaturama, tako je bilo i ovoga puta - njegov Šef koji od Gospodina R očekuje magiju je bio magičan..

Ovo je drugačija predstava koja neće uzrokovati ovacije, ali će pružiti mnogo.. sjajan debi Boba Jelčića

 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...