Jump to content

Tandberg TR 3030


parabolis

Preporučeni Komentari

Planiram neku kupovinu ricivera, pa me interesuje da li je neko imao iskustva sa ovom brendom, koristio bih ga u mom drugom sistemu, kao izvor planiram cd plejer, a zvucnici su diy izveddba, visoki je morel mdt 44, mid/bas seas ca 18rly/ bass reflex.

Imao sam prilike da cujem nekog tandberga / pojacalo je bilo u pitanju, ne znam model, gurao je ozbiljne JBL zvucnik, i to mi se svidelo.

Iznesite svoja iskustva...pozz!!!

https://www.kupujemprodajem.com/big-photo-41400734-1.htm

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 28
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Ja sam Tandberga slusao pre 35 god. :) I to 2040, 2075, i to je za pricu. 

Ovog nisam slusao, niti bih imao zelju, sa darlingtonima u izlazu, sa 4016 kolom za preklapanje signala, sa stereo dekoderom 1310... lici mi na malo doradjeniji  HSR70, sa nesto manje snage.

Ono sto bih mogao da preporucim je da pogledas na KP Yamahu CR620, em je jeftiniji em je znacajno bolje uradjen.

http://www.kupujemprodajem.com/Yamaha-CR-620-41218414-oglas.htm

I probaj da ih preslusas, sam svoj majstor je najbolje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Moje misljenje je da su dobre godine bile 70-e za risivere, do 80-e, 76-e su imali bum i snage i kvaliteta. Van tih godina treba otvoriti malo vise ociju za dobar komad. Narocito posle 80-e, kada je krenulo osljarenje, ustede, prodavanje renomea..

Nije da nema dobrih, ali od primerka do primerka, ne vaze ni brendovi kao reper. U okviru brenda par ili dva para pristojnih, ostalo konfekcija. 

Do 70-e su bili kvalitetni i sa manjim snagama, a sa pojavom monster risivera, najveci kvalitet je bio u njima, i bliskim modelima. Posle 80-e je i neka najezda STK (i uopste integralaca) kola u izlazima..po meni je to zvuk STK kola a ne odredjenog brenda risivera..ili pojacala.

Onako zbirni utisak, mainstim, naravno da mogu da se pronadju pozitivni izuzeci.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Iako sam poštovalac firme Tandberg, i dalje tvrdim da je većina njihovih risivera dosta "tanka" na zvuku, pre svega zbog skromnih elektrolitskih kondenzatora. Praksa je to i potvrdila na par primeraka sa zamenjenim elektrolitima, sa 4.700 uF su porignuti na 10.000 uF, i to je bila jasna i očigledna promena nabolje. A to su bili njihovi top modeli, 2075 i nasledmik.

A ovaj je tek pa tanak na tom terenu, napaja oba kanala sa dva elektrolita od po 4.700 uF.  Po mome iskustvu, upotreba Darlington tranzistora na izlazu iz BD serije najčešće dovodi do malo iskrivljenog zvuka na bas registrima, u smislu tendencije da zvuk dambara bez prave dubine i kntrole basova. Dakle, ako ti se dopadne, baci se u trošak za najveće i najkvalitetnije elektrolite koji se mogu ugurati unutra, ne zbog onih par vati izlaznog napona koje ćeš dobiti već zbog čistote i bistrine zvuka.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

6 hours ago, parabolis said:

Puno hvala dvv, ovakvi saveti su mu izuzetno korisni.

Da li postoji mogucnost zamene darlington tranzistora sa nekim kvalitetnijim?

Teorijski bi moglo, ali u praksi se malo šta dobija, a muka je velika. Moj savet ti je da na to zaboraviš, ti ranzistori su originalno nemačko ludilo. Do sada sa u životu čuo jedno jednio pojačalo na tom osnovu koje je radilo onako solidno, a to je bio veći model starog Koertinga od 100W/4 Oma (mislim da je model bio 103).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kratka analiza.

Strujna zastita postavljena na oko 5 A(0,22 oma i 1:2 razdelnik). Medjutim SOA dozvoljava 5A na oko 15v c-e, i to sa manjim elkicima u filtraciji daje neku siru zonu uspesnog reagovanja zastite. Padace napon u okviru 10mS sto dozvoljava kratkotrajan izlet izvan linije SOA. Sa vecim elkom ce manje padati naponi tranzistor ce duze biti izvan bezbedne zone.

Na 30V, dozvoljena struja je 2,5A.

Pazljivo odabirati zvucnike, sto efikasnije i sa sto manje kompleksnim skretnicama.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Samo još da objasniš, Vlado, tačno kako da se izabere skretnica koja nije nezgodne naravi. Posebno ako čovek već ima šta ima od zvučnika, a ne bi da menja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dao sam samo osvrt o tesnom inzenjeringu, gde i slabost filterskih kondenzatora doprinosi nekom bezbednijem upotrebnom radu izlaznih tanzistora.

Bez da dalje komentarisem, da li je dobar taj minimalizam ili koncepcija ili deja inzenjeringa, da li su dobre i gde vode doticne zastite izlaznih tranzistora, to je vec stvar ukusa, ali je ocito da ne podnosi prevelike reaktivne komponente zakacene na izlaz. A narocito pri visim nivoima signala.

A kakva je konkretno skretnica u necijem diy zvucniku to ne znam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stigao tandberg, u pogonu je vec nekih 2 sata, i utisak je pozitivan. Srednji i visoki su korektni, dok na basu zna da zamulja, ali se to dalo i ocekivati.

Slusacu ga neko vreme, i odlucio sam da ulozim u njega, da zamenim kondezatore, kako je i predlozio dvv, pa eventualno rca  priklj,  dva komada, tape 1 i 2, i onda priklj za zvucnicke kablove.

Sprava ima kvaliteta, moze se izvuci jos malo .

Svirace u "B" sistemu.

"A" sistem je modifikovani Quad 405 / 2, modifikacija se sastoji od ubacivanja pasivnog preampa, Alps blue pot, dodato je jos 3 linijska ulaza + selektor ulaca. Zamenjeni su kond / sa novim, posrebreno izcenje VDH CS 12 i jos par sitnica.

Zvucnici su KEF Reference 103/4, izvor je modifikovani cd plejer Grundig CD 35, dac 1540. Modifkacija se sastoji od kompletne zamene kondezatora, ubaceni su Sanyo Oscon, nije radjen NOS mod, to je ostavljeno za kasnije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa oavj mali Tandberg iznutra uopšte ne izgleda loše. Sada samo da nabaviš Siemens SIKOREL elektrolite od 10.000 uF/40V, i bog da te poživi, ako ima boljih elektrolita od SIKOREL serije, ja ne znam za njih.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...