Jump to content

ВП-25 "Умка" (Vladino pojačalo, CMA CFA amplifier)


Aleks

Preporučeni Komentari

7 hours ago, Shoba said:

MK4 moze da izbaci cetvrtku na 1Mgz pri punoj snazi.

 

Na 70KHz umire otpornik standardnog zobela, ne ovaj  cudni sa 2 oma, prakticno kondenzator na izlazu ampa, on umire drugacije, cim otpornicic pocne da vidi pola ampera do amper.. a na 400-500KHz mogu da umru bedejci ako im je strujica stotinak mA...probato...

Bitnije je kako to radi sa zvucnicima...kada mu basina zaleprsa na izlazu..

 Recimo,TDA7293 radi do 800KHz, sinus, bez smanjenja amplitude, pa se opet nekima ne svidja zvukic cim saznaju da je u kutiji "bubezdija"..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...

Ne znam.

Na momente mislim da je isuviše nervozno pojačalo, pre-precizno i suvo.

Na momente mislim da nije uopšte nervozno i suvo nego da je zapravo suvi high end, potpuni vrh vrhova. :wacko:

Valjda se još usvirava, 'bem li ga. :wacko:

E da, ono što si negde jednom napisao, da potvrdim: Ne trpi nikako loš audio zapis, ono loš snimak na youtube ili loš mp3, popiša se po njemu. Istakne sve mane.

Sa kvalitetnim flacom udari u high end plafon, bas visoki srednji, sve, živo, realno, ma ko A klasa!

Takav bar utisak imam sada dok slušam sa Bonikama - čas je prekrasno, bas je top vrh, ma sve, čas je beda bedna da gore ne može.

Treba još vremena valjda... nema ni 30ak sati slušanja, jbg.

 

A inače, pošto sam uspeo da za godinu ipo prodam sva pojačala koja sam napravio za dve ipo godine, sada je ostao samo CMA :D

Naravno, za još ponešto delovi se gomilaju, hrčak u glavi ne spava...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pošto se u temi pominje 4P1L, evo zanimlivog štiva od velikog poznavalaca lampi(tj. lampadina, kako bio on rekao) sstrsat-a, koji nažalost nije više sa nama :

Quote

A ako se netko ne boji direktno grijanih cijevi, evo i jedne sheme sa 4P1L i gainom do maksimalno 4 puta. To je malo modificirani jedan stupanj iz moje sheme u temi o DHT ampu na audiofil.net 

All DHT amp

Full DHT amp, klasika ili nešto treće? (od 8. strane počinju da se bave sa 4P1L)

 

Izvinjavam se Alexu na ovom off-u, nadam se da mi neće zameriti. Mislio sam da bi ovo bilo interesantno nekom ko se zanima za ovu cevku, a nije video pomenute teme i savete  šjor sstrsat-a.

4P1L simple.JPG

sstrsat_napajenje tube preamp.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zaboravio sam da dodam uz šemu i sstrsat-ov komentar oko izbora  potenciometra

Quote

Je, stvari stoje uglavnom tako. A tu i lezi glavna razlika u najcescim rezultatima izmedju standardnog (visokoomskog) pota i TVCa. Pot nije frekventno kompenzirano dijelilo i generalno losije prenosi tranzijente pri nizim polozajima klizaca. Ili drugim ricima, zna pocet vec dosta nisko rusit frekventnu karakteristiku u tim polozajima klizaca. Zavisno naravno od njegovog otpora i opteretnih kapaciteta.
A kako gotovo nitko ne drzi pot na maksimumu ili blizu njega (di ne bi bilo tih problema ali bi jacina zvuka bila prevelika) onda nije ni cudo ca neki mrze potove.

TVC za razliku od njega poboljsava ili va najmanju ruku odrzava frekventnu karakteristiku kad je u polozajima manje glasnoce. Recimo nekakvim uobicajenim radnim polozajima. Tako da u osnovi relativno losa frekventna karakteristika trafa moze finalno ispast bolja nego sa potom. To se kod visokoomskih potova i mozda malo veceg ulaznog kapaciteta redovno i desava pa nije cudo da neki jako hvale TVC ka daleko bolje rjesenje od pota.

Nacin da se izbignu ti nedostaci pota je u koristenju najmanjeg moguceg otpora pota i minimiziranjem ulaznog kapaciteta stupnja iza njega. Zato sam u sve ove postane sheme stavil pot od 20K koji predstavlja dobar kompromis. Sa smanjivanjem ulaznog kapaciteta se nazalost kod ovakvih jednostupanjskih preampa ne moze puno storit. On je ovisan o parazitnim kapacitetima cijevi i iznosu pojacanja (jeba ga Miller).
Radikalna metoda minimiziranja ulaznog kapaciteta (neutralizacija) bi ovdi pitala dva stupnja 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...