Jump to content

Šta uraditi?


H. Simpson

Preporučeni Komentari

Pozdrav dobri ljudi!

U drugoj temi sam dobio dobar savet (poslušao ga), pa, rek'o, kada me već krenulo, da probam ponovo.

Došlo je vreme za nove zvučnike, pa sam u dilemi između dve opcije. Voleo bih da čujem Vaša mišljenja, posebno iskustva, ako ih ima. Naime, bio sam rešen da pravim Visatonov CT142, zbog pozitivnih iskustava na netu i toliko hvaljenog basa, ali sam u oglasima počeo da nalećem na meni zanimljive zvučnike, pa upade u dilemu...

Naprimer, Elac 135 II. Trosistemac, dva basa od 20cm, kompresija. Cenovno blizu, konceptualno totalno različiti. Moram da kažem, da sam ljubitelj kompresionih zvučnika (i sada ih imam - samogradnja), ali me zaintresovao Visaton zbog tog basa i što bi to ipak bili novi zvučnici. Ovi iz oglasa su stari više od 25 godina, mada ni moji nisu mnogo mlađi, a rade odlično.

Znači, šta uraditi? Novi dvosistemci 60W, niske osetljivosti (84dB) u transmisiji ili polovni kompresioni 135W, znatno više osetljivosti (90dB)? Da kažem još da će se slušati preko Borinog Studija, muzika je raznovrsna i, uglavnom tiha, ali kako mi klinci polako rastu...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 10
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Uz potentno pojačalo Visaton opcija nije problem. Transmisija je nešto što ja volim da čujem, ali za to treba prostorija jer ako je soba malo manja, ubrzo će svi u okolini više uživati u dubokom basu od tebe. I sam kažeš da ti paše karakter zvuka kompresionih kutija... Tough one. Da koristiš pojačalo manje snage, neki cevaš ili mali A class amp, osetljivost bi bila važan faktor, ovako, nije toliko. Ako je reč o Elac zvučnicima iz oglasa sa KP za 180€, to meni vizuelno deluje dobro, ako si u blizini, ja bih na tvom mestu otišao da vidim o čemu je reč, štaviše, probao bih da se dogovorim sa prodavcem za probu u svom sistemu. To bi malo pročistilo perspektivu...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, mislio sam na te zvučnike. Prodavac mi je u blizini, mada ima još dva para i cene su od 100 i 160 evra. Obišao bih svu trojicu jer ne znam koja bi bila realna cena za te zvučnike, a lik koji ih ceni 180 je inače, malo jači sa cenama. Doduše, i roba koju prodaje je u odličnom stanju, tako da nije za izbegavanje. Soba je kvadratnog oblika, veličine 22 kvadrata.

Što više razmišljam, sve više mi se sviđa taj Elak. Osetljivost mu je 91dB, a ne 90 kao što sam gore napisao. Naravno, ako neko zna za neki drugi model kompresionih zvučnika koje vredi uzeti u obzir, a da su tog cenovnog ranga, slobodno neka napiše. Uslov je samo da je bas papirni, gumenog vešanja.

Pozdrav.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

kad bi ja morao da odlucim - Visaton ili Elac - ne bi se puno razmisljao.

uzeo bi Visaton.

imao sam prilike da slusam razne Visaton-e u raznim iteracijama,

i kompresione i bas refleks i transmisije i horne.

sve je to sviralo odlicno.

ja konkretno imam kombinaciju Visaton W170S + Titan FFl.

probao i u kompresiji i u bas refleksu. rade odlicno.

meni se vise svidelo u bas refleksu.

ne kazem ni ne tvdim da su Elac losi zvucnici, ali Visaton su bolji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Glas za Visaton.

Ako nećeš sam da praviš kutije, kontaktiraj Nikolu (BG, Višnjička banja) http://modestenterijer.com/

Kaži Aca iz Niša me poslao da mi napraviš kutije iste kak'e si njemu.

Meni napravio ove: http://www.diyaudio.rs/topic/6994-visaton-ct142-my-way/

A ja ih još nisam izlakirao :angry: jer sam šaban.

Menjao sam tu svašta nešto, ne znam ni što sam dirao visaton drajvere, ali ok sviraju, transmisija je vrh generalno.

Jedna mana, što kaže Stein, npr u mojoj sobi stoje uza jedan zid, samo kada se max udaljim skroz do suprotnog zida čujem nestvarno dubok i lepo definisan bas. Ako ćeš tako da slušaš, zavaljen u fotelju na nekih 2,5+m od njih, onda je okej.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Šta mi bre, radite vas dvojica?! Taman sam se ponadao, evo ljudi su jednoglasno za ovo, rešiće mi dilemu, kad ono cvrc... Šalim se, naravno.

Alex, tvoje sam zvučnike video u onoj temi, još kada si je postavio. Izgledaju odlično, i oni su jedan od razloga, zbog kojih sam počeo da razmišljam o Visatonu. Hvala za majstora, ali sam mislio da ih odradim sam, jer mi stolarija nije strana. Mislio sam da ih ofarbam u mat crnu. Vidim da ih "teraš" sa samo 10W A klase pa sam siguran da im niska osetljivost i nije neka preterana mana. Ono što mene najviše tera na razmišljanje je taj opis Steina i tebe, da treba da imam sobu za njih, i da si pravi bas čuo tek kada si kod suprotnog zida. Šta ako je to upravo i karakter transmisije, a ne samo slučajnost? Kod mene su zvučnici na razmaku od 2,5 do 3m, a slušam ih na 3 do 3,5m. Sa kompresijom, nemam tih problema, mada se i kod nje najjači bas oseti na sredini sobe i to kad stojim, ali ga ima svuda.

Ne znam, kada bih čuo neku transmisiju, makar i osrednju, znao bih odmah šta mi je raditi. Ovako sam kao guska u magli. Recimo, kod bas-refleksa mi se ne dopadaju ta sekundarna istitravanja koja čujem u basu (muljav), mada sam čuo i zvučnike kod kojih je to bilo gotovo neprimetno, ali su koštali previše za moj ukus. Kod kompresija volim taj kontrolisan i kratak bas (precizan). Pojma nemam kakav je kod transmisije...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Loše proračunata transmisija, i zvuk je odmah u kanalu. Pre ovih CTa sam sam pokušao nešto konstruisati (sa SAL drajverima), naravno, niti sam inžinjer, niti me usralo, pa basa nije ni bilo... muka.

Gospoda iz Visatona su ga baš uboli sa ovim cheap trickom.

Ako slušaš na više od 3m, bićeš oduševljen! Kod transmisije nema tog "mumlanja" ni u najavi, jednostavno, protok vazduha je mnogo slobodniji nego kod BRa pa je i bas "slobodniji"... 

Šta znam, mislim da je bolje napraviti nešto u diy varijanti, nego kupovati ko zna koliko izarčene polovnjake (možda i ubodeš dobre, ali?)... drajvera barem za Visaton ima (pogledaj KP), ili Dobrin.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Polovnjake je teško kupiti u baš dobrom stanju, ali sam ja to nekako do sada uspevao. Takođe sam za verziju novih zvučnika koje onda mogu da koristim godinama i koji će imati bar skretnicu mnogo ozbiljnije urađenu, nego fabrička konfekcija. A tu je i ono zadovoljstvo da je to mojih ruku delo, a svira... Ma ne znam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...