Jump to content

Raspberry PI, MPD Player


velicko

Preporučeni Komentari

Na molbu nekoliko članova foruma, spremio sam tekst o izgradnji vrhunskog digitalnog playera zasnovanog na Raspberry PI 3 računaru.

Cilj projekta bio je izrada playera/media centra koji bi ispunio sledeće zahteve:

-          Da ima zvuk visokog kvaliteta, dakle ili digital out (optical, spdif, i2s) ili da u istom kućištu objedini player i kvalitetan DAC.

-          Da može da reprodukuje audiofilske digitalne formate (FLAC, DSD...) uključijući i HD (24bit, 192KHz) i to bitperfect bilo

o   sa lokalnog diska koji se nalazi u playeru

o   sa diska koji se zakači na USB port

o   sa bilo kog diska iz lokalnog intranet-a (samba shares, NAS shares...)

o   streamove sa interneta, prvenstveno Internet radio stanice

-          Da ima pasivno hlađenje (bešumno - bez ventilatora)

-          Da ima kvalitetno linearno napajanje sa zasebnim transformatorima i ispravljačima za RPI i zasebnim za DAC.

-          Da se nalazi u kvalitetnoj aluminijumskoj kutiji

-          Da može da se kontroliše mobilnim telefonom ili bilo kojim računarom iz intraneta

-          Da može da radi samostalno (bez intraneta i interneta)

-          Da se u praksi ponaša kao black box, u smislu da nije potrebno poznavanje linuxa niti računara za komforno slušanje muzike..

Nakon N meseci istraživanja, proba, ispitivanja, podešavanja.. došao sam do rešenja koje ću predstaviti u narednim postovima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A na prethodnim slikama je potpuno funkcionalan uređaj, u završnoj fazi. 

A na sledećoj imate raspored komponenti u kutiji.

Levo su trafoi, veći za raspberry pi manji za DAC,

U srednjem delu, nazad je raspberry PI, napred ispravljač

U desnom delu DAC.

11lqxk9.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

RAČUNAR

 

 „Srce“ playera je mini računar - Raspberry PI 3. 

RP3 sam izabrao prvenstveno  iz sledećih razloga:

  •         I2S digitalni izlaz na (GPIO) pinovima mini računara.
  •          Pasivno hlađenje (bešumni mini PC bi koštao puuno)
  •          Niska cena (40 do 65 EUR zavisno gde ga kupujete)
  •          Veliki izbor „audiofilskih“ distribucija Linuxa.

Nedostaci RP3 sa kojima sam se susreo su:

  •           Nesrećno izabrano rešenje - konektor za napajanje je mini USB (kao za mobilne telefone). RP3, zavisno od konfiguracije i uređaja koje zakačite na njega zna da „povuče“ i preko 2A. Koliko god kvalitetan izvor napajanja napravili, veoma je teško naći dovoljno kvalitetan USB kabl koji u kombinaciji sa mini USB konektorom neće prouzrokovati pad napona.  RPI3 zahteva napajanje od 5V +-5%, te čim napon napajanja padne ispod 4.75, on prelazi u štedljivi režim, usporava procesor... Rešenje je relativno jednostavno ali zahteva precizno i pedantno lemljenje - zalemiti kvalitetan kabl direktno na pločicu, na pinove ispod mini USB porta za napajanje. Ne proporučujem eksperimente tipa dovođenja napona direktno na GPIO pinove RP3, jer na taj način zaobilazite osigurač koji je na ploči... Puno rizikujete.
  •  

  •           Wifi antena je zalemljena na samoj ploči. Ukoliko uređaj stavite u dobro kućište (što se podrazumeva), ostaćete bez WiFi konekcije. Rešenje je – razlemiti antenu, zarotirati jedan SMD otpornik i na ploču direktno zalemiti kvalitetan antenski kabl, i naravno postaviti antenski konektor za eksternu antenu na samom kućištu.
  •           Konektrori na RP3 se nalaze sa svih strana, tako da ukoliko recimo stranu na kojoj su USB i Ethernet portovi postavite na zadnju stranu kućišta, HDMI port vam ostaje unutar kućišta. Rešenje je zaseban HDMI konektor na šasiji kućišta i lemljenje (komplikovano)... ili kupovina produžnog HDMI kabla gde se ženska strana ušrafi u zadnju stranu kućišta...
  •           USB portovi ne  daju dovoljno struje za napajanje eksternih diskova, i USB i Ethernet dele istu magistralu  (rešenje u daljem tekstu).
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

IZBOR DAC-a.

Zvuk koji RP3 daje na svojim audio izlazima kao i na HDMI portu je neprihvatljivo loš. Rešenje je povezivanje na DAC, a najjednostavnije rešenje koje RP3 pruža je povezivanje I2S signala sa GPIO portova direktno na I2S DAC. 

Ovo je značajno bolje rešenje od raznih USB-DAC varijanti.

Dakle, potreban vam je što kvalitetnije urađen DAC sa I2S ulazom. 

Ja sam izabrao Mamboberry DAC (http://www.collybia.com/product/mamboberry-hifi-dac-192khz-24bit/)  jer sam hteo da čujem Sabre čip (sva dosadašnja rešenja su mi bila TI varijante), bio mi je dostupan u pravom trenutku, i sviđalo mi se što na samoj pločici ima kvalitetan niskošumni ispravljač/stabilizator.

Jedina zamerka je to što je stigao je sa veoma lošim konektorima, ali i to se dalo rešiti (razlemljeno i bačeno).

Ono što je najbitnije - zvuk je Odličan.

Na tržištu postoje i znatno jeftinije varijante, HifiBery Dac, RaspPlay... neka od njih sam čuo, neka još uvek nisam, ali mi se ovo rešenje inicijalno više sviđalo. Videćemo, biće vremena za dalje eksperimente.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dilema – interni USB SSD, Interni HDD, Externi USB HDD, Netowork Share, NAS

U naslovu su navedene (skoro) sve opcije za pristup fajlovima sa vašom muzikom.

Problem sa kojim ćete se susresti je da USB portovi imaju značajno ograničenje po pitanju napajanja eksternih uređaja preko USB portova (Ukoliko su vam potrebni precizni podaci potražite na internetu). U praktičnom smislu ovo znači da i ako uspete da povežete USB hard disk direktno na  RP3, ako i proradi neće raditi stabilno. Kad god RPI3 ostane bez dovoljno struje za svoj rad, on diskonektuje USB uređaje, pa samim tim i vaš HDD.  

Postoji opcija da se u podešavanjima RP3 (različito kod različitih Linux distribucija), promenom parametara delom ukloni ograničenje, ali ne preporučujem da to uradite jer je ograničenje i postavljeno da se ne optereti sam RP3 time što bi neki USB uređaj povukao preveliku struju.

Rešenje za ovo je:

  • -          dovesti dodatno napajanje na pinove USB portova RPI3 (ne preporučujem)

  • -          koristiti USB HUB-a sa sopstvenim napajanjem

     - RP3 zna da bude probirljiv po pitanju USB HUB-ova sa kojima besprekorno radi. (lista proverenih kompatibilnih HUB-ova može da se nađe na internetu).

     Ja sam u projektiovanju izvora izdvojio posebnu granu za napajanje usb-hub-a, ali sam na kraju odustao od ugradnje HDD u samo kućište playera. 

 

-        Opciju ugradnje internog diska ne preporučujem iz sledećih razoga:

  •           Teža je manipulacija sa fajlovima. Morate preko mreže da dosnimavate muziku na HDD. Opcije za to su:

  • o   FTP – funkcioniše korektno

  • o   SSH – samo za napredne korisnike

  • o   Podizanje Samba servera na RPI3, i sharovanje foldera da bi bio dostupan iz mreže – komplikovano.

  • Obratite pažnju i na to da kod RP3 USB portovi i Ethernet port dele istu magistralu, te ukoliko se sharuje interni disk, nije preporučljivo kopiranje velike količine podataka preko mreže.

  • -          Ne sviđa mi se ideja da imam pokretne komponente i motor na HDD-u u samom playeru.  Znam da ovo može da se reši dodatnom izolacijom, ali sam odustato od opcije.

  • -          Komplikacija sa internim napajanjem USB-HUB-a i unutrašnjeg HDD.   (Obratite pažnju da u praksi i SSD troši skoro isto struje kao i HDD).

Reprodukcija muzike iz sharovanih foldera drugih računara besprekorno funkcioniše (recimo onih koji se nalaze u drugoj sobi, te njihov šum ne smeta u sobi za slušanje muzike), ili eksternog USB diska (sa napajanjem na usb hub-u), ali ja sam se ipak odlučio za zaseban NAS  (Network Access Storage). 

NAS pruža mogućnost da u malom, obično bešumnom kućištu koje je zakačeno na lokalnu mrežu imate velike hard diskove sa puno TB muzike, nesmetano kopiranje novih fajlova bez usporenja RP3....

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

„AUDIOFILSKE“ distribucije Linuxa

Najveća prednost RP3 je to što za njega postoje namenski pravljene „audiofilske“ distribucije linuxa. Pojednostavljeno rečene, to u praksi znači da su iz neke minimalne distribucije (Debian, Arch...) uklonili sve nepotrebne procese i podesili OS tako da samo emitovanje muzike ima najveći prioritet.

Najpoznatije audiofilske distribucije su: Volumio, Moode Audio, Rune Audio...

Ja sam se odlučio za Rune Audio, ali ću naravno nastaviti sa eksperimentisanjem i sa ostalim distribucijama.

Srce playera je softver MPD, konfigurisan da reprodukuje muziku bez ikakvih modifikacija ili obrada, dakle  bitperfect.

Na samom RP3 stalno je aktivan i WEB server koji služi da vam prikaže šta se trenutno svira, i da vam omogući da sa svakog uređaja koji ima web browser (PC, telefon).. možete da upravljate playerom, da pravite playliste, podešavate parametre playera...

Pored WEB pristupa, postoje i mobilne aplikacije koje odično funkcionišu, ali i razne drugačije metode... (da ne razglabam previše)...

Postoji i drugi tip distribucija linuxa, namenjen filmofilima – tzv Kodi u nekoliko različitih distribucija (OSMC.. ), tako da player može da se koristi i za veoma kvalitetno puštanje filmova, ali to je druga tema...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ZVUK

Kako uređaj aktivno koristim nešto više od mesec dana, prvi utisci su se slegli.

Uređaj po kavlitetu zvuka lako nadmašuje CD playere ranga 500-600 EUR i više, a po komforu nema upoređenja.

Uređaj sam slušao u nekoliko veoma različitih setup-a, od modernijih sistema do starih cevnih varijanti, na Dynaudio kutijama, ali i na dobrim starim hornama..., i nije bilo slušatelja a da ne podeli komentare od veoma pohvalnih do odluka da hitnu uđu u nabavku istog.

Na prvo slušanje, player osvaja veoma preciznom i širokom stereo slikom. Dobra dinamika se u ovoj klasi već podrazumeva. Basovi su veoma jasni i prirodni (Brian Bromberg Wood može iznova da se sluša i sluša..), slika frekvencijski ravna, srednji i visoki prirodni...  

DSD 24/96, 24/192 zvuči izvanredno prirodno.  Stari albumi Modern Jazz Quarteta, jednom oživljeni kroz CD izdanja su sada dobili sasvim novu dimenziju.  

Ono što takođe možemo zaključiti, kako smo značajan broj komponenti sistema kombinovali, ovaj player nije bio izbirljiv, ali je isto tako veoma jasno ukazao na nedostatke pojedinih komponenti (nekih kutija, mog trenutnog pretpojačala... :) te nas naterao da shvatimo da nam sada sledi upgrade i ostatka sistema J  

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

DALJA RAZMATRANJA/POBOLJŠANJA

Kontrolni interfejs i Displej na kućištu.

I dalje se dvoumim da li pored mobilnog telefona ili tableta koji odlično funkcionišu uz player (prikaz, playliste, kontrola...) da stavim neki displej i koji... tastere...

RP3 može da kontroliše različite displeje (2x16, 4x20, grafičke, touch.. HDMI/touch)...

Uslov da ovo uradite je dobro poznavanje linuxa i naravno kombinovano programiranje (web php, python...).   

Testa radi sam bez problema napravio da mi LCD displej prikazuje naziv pesme, preostalo vreme i slično.. da tasterima zasutavljam i premotavam pesme u okviru liste... ali sve to na kraju ne upotpunjava funkcionalnost koju imate upotrebom telefona ili još bolje tableta.

Opcija sa ugradnjom touch hdmi dispeja na sam player, od makar 5“... preporučljivo 7“ je jednostavnija za implementaciju, uglavnom inicijalno podržana od strane OS... ali i toliko skupa za implementaciju, da se postavlja pitanje zašto za iste pare na kupiti i dedicated tablet J

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

CENA/Troškovi

Kad saberete sve troškove za RP, DAC, komponente za ispravljač, dobre konektore i dobru kutiju, puno izađe...

Još kad na to dodate značajno vreme potrebno da se sve instalira i (kako treba) podesi na linuxu,

Ovo je skup uređaj, ali vredi svakog evra i svakog uloženog vremena i truda.

 

 

I na kraju da se zahvalim mojim prijateljima koji su mi pomogli da napravim ovaj uređaj, prvenstveno Laletu, na savetima, pedantnom SMD lemljenju, izradi linearnog napajanja, na strpljenju..., Barniju na veoma korisnim savetima i kompaniji AVM Mechanic na izuzetno dobrom kućištu... J

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Svaka cast, cestitke za projekat, resenja i finalne rezultate.

Interesuje me, da li je Raspberry Pi usko grlo sto se tice USB Dac-a pa je zbog toga eliminisan taj tip Dac-a kao izbor? Postoji li mogucnost za kvalitetno resenje stabilnog napajanja na USB portovima?

Pozdrav.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam odustao od pokušaja da USB koristim kao izlaz za DAC jer sam na internetu našao značajan broj postova gde su se ljudi žalili da USB "unosi smetnje"... ne sećam se detalja. 

Moja pretpostavka je da to ima veze i sa tim da USB deli magistralu sa Ethernet portom.

 

Još jedan komentar, Ethernet veza sa ruterom zna da unese smetnje (verovatno zbog zajedničke mase) koje doduše nisam čuo, ali smo ih detektovali merenjem. 

 

Pozdrav,

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Vrlo zanimiljva tema i lepo prikazan projekat, i sam imam RPI1 B+ kao alternativni izvor pa imam par pitanja.

- Da li se nesto promenilo za verzijom 3 u vezi master clock-a? Tj da li se sada na GPIO portu postoji MCK pin, ja sam zbog tog ogranicenja presao na USB>I2S vezu.

- Koliko znam MPD i dalje ne podrzava native DSD? Meni je proradio tek posle patcha odavde https://github.com/lintweaker

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, velicko said:

CENA/Troškovi

 

Kad saberete sve troškove za RP, DAC, komponente za ispravljač, dobre konektore i dobru kutiju, puno izađe...

 

Još kad na to dodate značajno vreme potrebno da se sve instalira i (kako treba) podesi na linuxu,

 

Ovo je skup uređaj, ali vredi svakog evra i svakog uloženog vremena i truda.

 

 

 

 

 

I na kraju da se zahvalim mojim prijateljima koji su mi pomogli da napravim ovaj uređaj, prvenstveno Laletu, na savetima, pedantnom SMD lemljenju, izradi linearnog napajanja, na strpljenju..., Barniju na veoma korisnim savetima i kompaniji AVM Mechanic na izuzetno dobrom kućištu... J

 

 

Mozete li ipak navesti krajnju cenu?
Hvala.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Just now, Zverogušter said:

Mozete li ipak navesti krajnju cenu?
Hvala.

Cene su relativno lako dokučive...  

Raspberry PI - 55 do 65 EUR, zavisi gde se kupuje

DAC - 80-90 EUR + troškovi poštarine...      (postoje i jeftinije varijante, ali ih ne preporučujem..)

Trafoi - 2x20 do 2x30 EUR, zavisi gde se kupuju...

Ispravljač - pretpostavljam da može da se napravi za dvadesetak EUR

Dobro aluminijumsko kućište 120 do 200 EUR

Kabl za HDMI - 12-15 EUR

Konektori, prekidači - od 20 do 100 EUR...  (po volji i želji...)

RAD  (lemljenje/prepravke, sklapanje, instalacija i podešavanje linuxa) - ??   - puuno...   :)

 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

34 minutes ago, velicko said:

Još jedan komentar, Ethernet veza sa ruterom zna da unese smetnje (verovatno zbog zajedničke mase) koje doduše nisam čuo, ali smo ih detektovali merenjem. 

 

Pozdrav,

Ovo jeste problem RPi-a i resava se jednostavno, koriscenjem plasticnog konektora za ethernet kabel koji ide u RPi

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

30 minutes ago, silentbob said:

- Da li se nesto promenilo za verzijom 3 u vezi master clock-a? Tj da li se sada na GPIO portu postoji MCK pin, ja sam zbog tog ogranicenja presao na USB>I2S vezu.

 

Koliko sam ispratio nije se nista promenilo, RPi i dalje ima jedan oscilator i to nesretno izabran sto se Audio-a tice od 19.2Mhz

nema MCK

a da  bi se dobio clock za audio uzorke od 44.1khz koristi se frakcioni delioc, koji je poprilicno los.

frakcioni delioc da bi dao 3.25 na primer ,daje 3334 (ako se gledaju sirine) sto je za audio jako lose.

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dodatni problem RPi-a je sto nema podrsku za DSD-a preko I2s-a

koju sabre 9018 recimo ima podrzano na ulazu.

Tako da ako se cuje DSD, on to ili radi DOP pa u DAC-u sto mislim da pomenuti DAC nema(mozda gresim ali ne vidim na spec-u)

ili radi on-the-fly softwareski sto je opet daleko od kvaliteta koji moze da se dobije direktni DSD stream-om

to prakticno i nije DSD nego konverzija "losim" software-om u PCM i ako takvim poslatim ka DAC-u

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...