Jump to content

Teac UD501 predlog za zamenu kondezatora


Alek05

Preporučeni Komentari

Kao sto rekoh u prethodnoj mojoj temi, pokrenucu pitanje zamene kondezatora i predloge za Teac UD501. Posto sam zamenom op-amp-ova dobio veoma veliki pomak, odlucio sam se na prikupljanje informacija o kondezatoreima.

Najvise bih voleo konkretne predloge sa linkom o seriji kondezatora koji se po vasem misljenju dobro pokazala u praksi.

Kada je u pitanju Teac UD501 on ima u izlazu 4 kondezatora, posto je dual mono konstrukcije, 2 sa jedne, 2 sa druge strane. Njegove vrednosti su 4700mf 35V, ali veoma malih dimenzija, 18x35mm sto pretstavlja mali problem oko dalje adekvatne zamene.

Postavlja se pitanje koje kondezatore tih vrednosti i tih dimenzija? U mom nekom audiofilskom iskustvu, strujni kondezatori imaju veoma veliki znacaj u zvuku. Sta sataviti?

Nakon nekih mojih istrazivanja, Nichikon 4700mf 35v je prava stvar, tj. dobio sam informaciju da Nichikon KW serije sa vrednostima 6800mf 35V, je pravo resenje, ali ne mogu naci taj kondezator iz te serije. Da li neko zna gde ga mogu poruciti?

Drugu grupu kondezatora cine izlazni kondezatori 100mf 25V, tu vec nemam pretstavu sta staviti? Velicina kodezatora je manja, ali mislim da se mogu staviti i vece dimenzije kondezatora.

Poznanik koji koristi isti kao moj DAC, umesto tih kondezatora, stavio je auricap xo 3,3 mf 200V, ne znam ko je to moguce, prema njegovim merenjima, to je izvodljivo i radi veoma dobro, inace cena tih kondezatora je veoma visoka.

Na sledecim slikama mozete videti unutrasnjos DAC-a i kondezatore koji se trebaju zameniti. Svaki predlog dobrodosao, ali kao sto sam naveo, pre svega me interesuju kondezatori Nichikon KW 6800mf 35V, gde ih mogu nabaviti? Ali moguc je i drugi predlog.DSC_3764.JPG

1.jpg

2.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Poznanik koji koristi isti kao moj DAC, umesto tih kondezatora, stavio je auricap xo 3,3 mf 200V, ne znam ko je to moguce, prema njegovim merenjima, to je izvodljivo i radi veoma dobro, inace cena tih kondezatora je veoma visoka.

sta reci a ne nasmejati se.

:)

inace, vrlo dobrih kondova ima u Silken-u, a mogu i vrhunski da se nabave

preko Vremeplov-a. iz licnog iskustva.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da nema nikakvih prestupa u temi? Fotografije diskretnog op ampa su mutne i ne postoji nikakav logotip na kutijama. Onaj ko cita i gleda  fotofrafije bez prethodnih iskustava nece znati o cemu se radi i sta su ti crveni delovi? Primedba se moze eventualno i to sa velikim znakom pitanja uputiti na Muse, ALI oni se uopste ne spominju u tekstu...

Nemojte bezpotrebno napadati coveka kao u prethodnoj temi.

Sto se tice Vrednosti i tipa kondenzatora, Za te kondenzatore u napajanju mogu se koristiti vrlo razlicite vrednosti bez znacajnijih promena u tom smislu. Tu vise igra ulogu kvalitet i dimenzija kondenzatora. Kao i strucnost zamene. Nije cilj zameniti deo boljim ALI PRI toj operaciji ostetiti trajno plocicu uredjaja. To je trajno ostecenje i jako nekulturno i idijotski po mom misljenju... Za power C sto kvalitetniji, low ESR, odgovarajuci napon (NE previse veci od nazivnog.) Tu je najbolje postaviti prvu sledecu vrednost od onog koji je zaista konkretno u kolu. Ako su kondenzatori malo veci ili manji potrebno ih je montirati na posebnu plocicu i nekako fiksirati tu odmah gde dolaze. A kracim mekim zicama povezati na plocicu - opet sa ciljem da se mogu lako zameniti i isprobati AKO je potrebno i neki drugog tipa, a da se ne odlemljuje-zalemljuje plocica bespotrebno... Isto vazi za SVE elemente koji se ugradjuju.

Na primer ako se 5-10 puta izvadi i postavi OP amp iz dip-8 podnozija to podnozije nije vise nizasta...

Podnozije NIJE konektor, i ne sluzi da se "ubada" i prikljucuje na taj nacin, vec samo da se lako zameni deo AKO eventualno dodje do nepravilnog rada dela. :)

Za te kako su nazvani Sprezni kondenzatori nije uopste sigurno da su sprezni. Trebalo bi konkretno to proveriti na shemi u srvice manualu. Tako ako neko ima service manual u PDFu neka postavi.

Posto je to sa verovatnocom od 99% "klasican" izlazni stepen za balansirani DAc naponskog tipa analognog izalaza, sto znaci da ga koriste u istom ili slicnom obliku SVI proizvodjaci. Posto zauzima najmanje prostora i zgodan je za izradu...

AKO su to poslednji C u uredjaju prema RCA konektoru ONDA je najlogicnija vrednost 10uF ili malo vise. To je vrednost koja odgovara -0.25db@20Hz standardu za sledece klasicno opterecenje za pojacavace i pretpojacavace diskretnog (Tranzistorske i chip) tipa od 10K oma. Tu je mali off-set napon, reda mV ili stotina mV, a u svakom slucaju NIJE veci od napona napajanja OP ampova 15V recimo. :)

I stvano nema potrebe za sumanuto velikim naponima blok kondenzatora od 250V ili slicno. To samo bespotrebno povecava dimenziju C koji je posle tesko fizicki smestiti. Drugo pitane je sto je teze naci te blok C sa manjim voltazama... Moze se tu paralelno spojiti i vise c od 1uF ili 2.2uF isto kvalitenijih ali manjih dimenzija na primer 50V ili 63V ili manjih... Bice manje pakovanje i manje masivno od 1x10uF/250V :)

ALI bez sheme izlaznog dela se ne moze sa sigurnoscu govoriti o konkretnim resenjima... :)

Zao mi je ali nije moglo haiku.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Na tim kondezatorima od 4700uF u napajanju prvo izmjeri napon jer postoji vjerojatnost da uopće ne treba kondezator od 35VDC već je dovoljan i kondezator od 25VDC, a onda se s obzirom na dimenzije izbor značajno proširuje. Ako je izmjereni napon 22V ili manje nema nikakve potrebe stavljati kondezator od 35V budući da je i u onom od 25V već neki faktor sigurnosti uzet u obzir pri proizvodnji. Inače deklarirana tolerancija u % odnosi se na vrijednost kapaciteta, a ne na naponske karakteristike.

 

Za blokadu DC napona na izlazu umjesto 100uF dovoljno je staviti 10uF blok kondezator, a tu postoji Wima MKS2 10uF/50VDC koja vjerojatno stane umjesto postojećeg elektrolita. Nabava Burklin ili Ebay. Inače i ovdje je dovoljan nazivni napon od svega par voltii, obzirom da veći napon od toga (realnio par stotina milivolti) nebi smio biti čak i u iekstremno lošem slučaju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa da bi se malo uhvatio zamajac, dobio čovek zastupstvo za Burson (inače, još jednom, svaka čast Aleksandre!!! najozbiljnije!).

@Alek05

Najdobronamerniji savet: Promeni taktiku, pošto ova očigledno ne pije vodu, moraš malo suptilnije. Cenim entuzijazam i imaš moju podršku, ali ovako nećeš daleko.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da su i 4 smd elektrolitska kondenzatora od 47uF koja se nalaze izmedju muses OP ampova i dac chipa isto sprezni C? Za L i R balansirani signal. Noviji dac chipovi koji imaju  "naponsk" izlaz, imaju off-set od tipicno polovine vrednosti napajanja Vanalog napona chipa. Proizvodjaci to resavaju na par nacina. Jedan je upotreba spreznih C odmah na izlazu iz dac chipa. Trebalo bi utvrditi da li je to i u ovom primerku slucaj. To se mozda moze utvrditi i bez sheme, tako sto se jednostavno pogleda na plocici na koje pinove dac chipa ti C idu. Ako su to pinovi izlaznog analognog signala onda su i to sprezni C. raspored pinova postoji u PDFu za taj dac mislim da je to prema fotografijama neki Texas Instr. dac?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ta dva Muses opampa vjerojatno obavljaju sav koristan posao odnosno LP filtraciju dok uvaj treći samo radi konverziju sa balansiranog na nebalansirano. Realno je to samo okretač faze tj. buffer. U spoju sa XLR-om na slijedeći uređaj vjerojatno da i ne sudjeluje u ničemu.

Kako on prima iz prethodnog stupnja balansirani signal onda se DC naponi prethodnog stupnja poništavaju tako da vjerojatno i ne koristi sprežne kondezatore od Musesa. Oni su korisni u "audiofilskijoj" verziji sa XLR izlazima.

Da pojednostavnim, drljalo se puno sa malo efekta kakav bi mogao biti. Tipično početnički :)

Ovaj uređaj treba koristiti spojen XLR (balansiranom) vezom, a onda se treći opamp vjerojatno može i izvaditi, da ne smeta :)

 

BTW u ovakvoj konstelaciji odnosa moja prijašnja preporuka da se umjesto Bursona koristi AD8620 ili sl, je besmislena budući da kao okretač faze savršeno može koristiti bilo koji niskošumni moderni opamp npr. od Linear Technology koji su tu daleko otišli.... Još ako je strujno potentan na izlazu sva misa završena. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, vladd said:

Ili da se Musesove plastike zamene Bursonima...?

Mada su Muses jedna od (bar)cetiri stvari koje taj Tik cine odlicnom komponentom...

Ja sam imao Muses 02.. ne bih zeleo da komentarisem.. dovoljno je to sto sam rekao da sam imao Muses 02

Tema je zamena kondezatora. Da li postoji kondezatori istih vrednosti, a koji opravdaju njihov kvalitet i cenu na trzist, samo bih zeleo zameniti kondezatore istim vredostima ako je moguce, ili ako u napajanju odgovara 6800mf 35V.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Možeš ti staviti te kondezatore ako baš hoćeš da ti bude kao kod nekog muje iz brukseleksa, ali pročitaj i ove naše postove pa sam donesi neku odluku......

 

Dobri kondezatori malog volumena u pravilu ne postoje, možda se nešto nađe nespecifičnih dimenzija ali to je rijetkost...

  • Love 1
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uske a visoke kondezatore što ja znam imaju Panasonic (FC, FM i X-pro serije) i Nichicon ima dosta serija (ja imam neke PL izrazito visoke) a sada trebaš pretražiti kataloge i vidjeti da ti odgovaraju kapacitetom i naponom i da su što bolji parametri (što manji ESR ili sl.) i to bi bio odabir za napajanje....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa 

43 minutes ago, Alek05 said:

Ja sam imao Muses 02.. ne bih zeleo da komentarisem.. dovoljno je to sto sam rekao da sam imao Muses 02

ja samo komentarisem sliku. Na slici su preostali Muses

Elem, nije nuzno staljati istu vrednost, na nekim pozicijama, tipa ispravljaca, se moze povecati, dodati neki poveci blok, mozda ne bas za ovu digitaliju koja nema neke strujne zahtee, vise je problem talasnost.

 

I kao sto Zbotic rece, nema dobrih a malih kondova, mali su spaterovan metal na foliji, dok su veliki baska metal baska folija.(jako uprosceno receno)

 

Elem Nichicon KW serija je standardna serija audio kondoova, dok je KZ premijum audio serija, pa mozda tu naci neku dilemu..mozda pogledati i FG seriju..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, zbotic said:

Možeš ti staviti te kondezatore ako baš hoćeš da ti bude kao kod nekog muje iz brukseleksa, ali pročitaj i ove naše postove pa sam donesi neku odluku......

 

Dobri kondezatori malog volumena u pravilu ne postoje, možda se nešto nađe nespecifičnih dimenzija ali to je rijetkost...

ZZZ je pisao ako su kondenzatori veci mogu se montirati na plocice i nekako fiksirati...

Time bi se uticalo na izbor kvalitetnijih serija C.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...