Jump to content

MrCelavi set up!


mrcelavi

Preporučeni Komentari

Pa, obzirom da sam daleko, kao i Ninjoslav a stalno gledam kako se lepo i bahato družite dole na čemu vam dobrano zavidim, reših da ve sve skupa pozovem na rakicu ili ti votku pa ko šta voli. Soci ne ladimo a pivo s rozi može da se nađe(ili to beše onaj kralj životinja).

Kao što na slikama možete da vidite u sistemu su:

Prima Luna ProlLoque One, Luxman L-120A (za tople letnje dane), Atoll dac 100, SMSL DSD dac, Technics SL Q2, i Homus DrFrankenstin zvučnici.

 Osim zvučnika i stalaka od DIY stvarčica su i svi Lapp strujni kablovi kao i prepravljena strujna letva da bi se nabudžio Lapp.

PrimaLuna Luxman Atoll.jpg

Prima Luna prolog one.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E sada je vreme za diskusiju i kritiku jer ono što sledi je proizvod prčkanja i učenja te nemojte odmah drvlje i kamenje na mene ubogog božjeg raba, nego se savetima i ispravkama pridružite tamo gde ja priznajem da nešto muljam u mraku ko ćorava koka.

 

DSC_0132.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da počnem od početka!   

Stari dobri ma fantastični Pioneer S 510 su došli do mene jer im tako beše suđeno, u očajnom stanju. Obzirom da su to naslednici čuvene HPM serije, morao sam da se pozabavim njima ( nisu starci za smetlište istorije).

Slike stižu pošto ugasim Operu ne da dalji upload

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ono što me je poteralo na ovu zajebanciju je sjajni  Berilium ribon visokotonac pa sam oko njega počeo da gradim ostalo.

Prvo su na red došle odnosno naletele Beyme 12k200  a onda se opredelio da srednjake rade ScanSpeak 12W 8524g00

Uh što dobro praši   Anouar Brahem dok kuckam!

Ovo što na slikama vidite je probna kutija, znači  drajveri su montirani da bi se radilo na skretnici a malo su napickani da me supružnica snjima ne katapultira u samački život.

Posle puno istraživanja i mučenja po netu sklepah nekako ovu skretnicu i to mi beše prvi put u životu a po svoj prilici ne i poslednji.

Skretnica je takođe radna verzija stoga pucajte ja i dalje držim čas.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Beyme su reznane na 500hz  ScanSpeak na2000 i dalje do 50 000 guraju riboni. Neko će reći da su Beyme rezane previsoko moguće treba probati na 300 ali to otvara pitanje kako će Skanovi  da pevaju tako nisko. Mogu Beyme i do  2000, slažem se ali mi nešto nije leglo kada sam probao rezane na 2000, zvuk je bio malo prenategnut, više je vuko na PA kutije.

Zato sam odlučio da probam sa 500HZ gde one rade opuštenije. Scan Speak je rezan s namerom na 2000 da bi se što veći opseg pustio na ribone a da i oni ne ulaze u crveno. Pored toga Scanovi imaju gadan pik na 6000hz ( hvala Boki za skrenutu pažnju na taj detalj).

Par zanimljivih stvari se desilo dok sam se ebavao sa skretnicom, prva; srednji i visoki su bili preglasni u odnosu na bas pa sam dodao par otpora da ih malo utišam, da li je to ok recite, sa ovim je dobrano smiren i uravnotežen  zvuk. Takođe kada okrenem polaritet na ribonima je puno bolje. 

Bass.  E tu je bilo raznih zajebancija, skretnica sama po sebi je šljakala dobro posao ali nikako da izleti onaj opasan bass iz kutija i pored 12 inčnih monstruma. Danima sam probavao razne kombinacije i jok. Rade oni ok ali nije to to, imao sam više basa sa starim njanjavim 10 inčnim basićima.

I konačno na netu naleteh na diskusiju u kojoj tip savetuje da se potpuno izbaci ispunjenje iz kutija ako je neznam ni ja rezna tačka manja od četvrtine neznam ni ja čega. 

Ok, rasturaj ponovo i vadi svu ispunu iz kutija, ostala je samo fabrička na dnu sa strane i do pola zadnje strane(tanka nikakva).

I evo ga raskošni bass je tu, reži, ujeda, diže dlake na telu.  Plače za većom litražom kutije da bi tek pokazao šta baja može, ali nema milosti moraće malo da sačeka konforniju sobicu dok taj deo priče se neosmisli.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

7 minutes ago, grau said:

od koje su ti firme ovi podizaci kablova?

E grau nemoj me zajebavati haha, koje crne firme, ne verujem ti ja ni malo u te vudu magije. Ovo služi samo tome da se na kablove ne vata prašina sa poda jer bo je jebeno kad mi žena turne usisivač u ruke. A ova odelca za kablove skupljaju samo tako kljubiće i ostala sranja.

Nisam ti ja brate od "onih"  a nosači su delovi dečijih slagalica neka penasta mekana i vrše posao odlično.

Ako si nekada usisavao oko sistema....

Ali ako je to jedino što si primetio dobro sam prošao :rolleyes:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, mrcelavi said:

Pa, obzirom da sam daleko, kao i Ninjoslav a stalno gledam kako se lepo i bahato družite dole na čemu vam dobrano zavidim, reših da ve sve skupa pozovem na rakicu ili ti votku pa ko šta voli. Soci ne ladimo a pivo s rozi može da se nađe(ili to beše onaj kralj životinja).

ne prizivaj đavola, možda ti osvanemo jedared onako đuture - gori smo nego na slikama :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, mrcelavi said:

Da

 

Pod pretpostavkom da si hteo da ga režeš sa obe strane sa po 6db (bandpass) probaj za prvu pomoć vrednosti od 1.4mH i 26uF. Ovako si ga sekao dosta visoko. Bas deluje OK. Još jedna nepoznanica je supertweeter, on u originalnim kutijama svira tek od 13000Hz. I po SPL su dosta neusaglašeni. To ovako napamet. Treba to izmeriti u konkretnim kabinetima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dobra pretpostavka ali ponavljam novak mora da razume priču. Znači da bih dobio reznu frekvenciju koju sam planirao za SkanSpeak 500 - 2000 hz treba 1,4mH i cond 26uF. Primetio sam i sam da ide dosta visoko. Ok sada gledamo najbližu prodavnicu. 

Nikakv problem nije da se ribonima da veća uloga, rade oni perfektno u velikom opsegu naravno bez preterivanja.  Podsećam cela priča je i počela sa ribonima i potenciranjem njihove uloge u zvuku. Da li će gurati od 2khz ili od 4 je samo pitanje ko bolje svira u donjim lagama, riboni ili scanspeak.  

 Donosi je drugar Sonuse ma jok u mojoj sobi riboni su svirali  prirodnije. Kristalno jasan zvuk i bez muljavosti FIFI-a, žica na gitari je žica a ne najlon kao kod većine kutija.

Sada već i sa ovom grešnom skretnicom čuje se da je to blizu onoga što želim da postignem. 

Još jedan par ovih ribona su kući u Srbiji pa će i oni uskoro da se kutijaju pa će biti prilike da se to čuje.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Super  izgleda ovo sto si do sad pravio!

Ja bih ti savetovao da nabavis/napravis neki merni mikrofon i premeris dobijene rezultate. 

Proracunate vrednosti u skretnicama prema podacima proizvodjaca, po mom iskustvu, u vecini slucajeva zahtevaju stelovanje i doradu.

Nekada se zna desiti da se odredjeni drajveri mogu uklopiti i sa skroz neocekivanim kombinacijama u skretnici.

Da ne pominjem to sto su fabricki sheet-ovi obicno nedovoljno precizni.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala Chaki, delim tvoj entuzijazam.

Ma razmišljao sam o mikrofonu i još stoji kao opcija ali avaj i da izmerim nešto, drugi bi morali da to protumače. Merio amaterski sa Iphone i shinewave pa pokazivolo strašan pik na 125-150hz , lupao glavu vazda i podešavao basreflex otvor dok se ne setih da udaljim zvučnik od bočnog zida. 'ebi ga treba se setiti da je soba isto što i box. Otvoriš novi basreflex u obliku prozora a dole se sjati gomila crnkinja da igra :rolleyes:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...