Jump to content

Koji Linux


H. Simpson

Preporučeni Komentari

Pozdrav svima. Prođe dosta vremena od poslednjeg kuckanja na forumu (iako redovno pratim) ali eto...

Nedavno sam nabavio mini računar na kome je instaliran Vin 10, a koji ću koristiti isključivo za multimediju, pre svega, muziku, i po neki film sa neta. Sada radi solidno, ali se pomalo muči sa HD videom iako ga grafika podržava, pa sam mislio da instaliram Linux sa kojim ne bi trebalo da bude tih problema. E, sad... pitanje je koji? Molio bih one koji ga koriste da me malo posavetuju.

Karakteristike računara su: Intel Atom 1,8GHz dual kor, 2Gb RAM DDR3, 160Gb HDD.

Unapred, hvala.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa baš zato i hoću neki Linux, bolje radi na istoj konfiguraciji. Do skoro sam se igrao sa tabletom koji ima u sebi i Vin 10 i Android. Povezan preko HDMI na LED TV. Pod Vin 10, nije mogao uopšte da pušta HD, krene, pa ono učitavanje koje traje beskonačno, onda pusti par sekundi, pa ponovo učitavanje... Kada radi na Androidu, isti video pušta besprekorno.

Zato, ipak neki Ubuntu...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

preporučujem mint

koristim ga već drugu instalaciju, na P4 2,4, a puppy kao rezerva sa diska standardno

treba samo izabrati odgovarajuče desktop okruženje, prema mogućnostima mašine, po meni najbolji su najprostiji, recimo xfce.

pretprošle godine iz dosade drugar i ja isprobavali desetak raznih distribucija i ostali na mintu nekako je najkompletniji

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo, samo da napišem, šta uradih na kraju. Instalirao sam Mint, po preporuci kolege "mamlaz"-a i vrlo sam zadovoljan. Filmove u HD formatu, pušta bez ikakvih problema, OS zauzima samo 1,6 Gb, a radi kao zmaj. Toliko sam ga zgotivio, da sam ga odmah instalirao i na sestrin laptop, ubedio kolegu da ga i on instalira, a ozbiljno razmišljam da ga instaliram i na glavnom računaru u kući.

U svakom slučaju, zahvaljujem kolegi na preporuci. Pozdrav.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...

Instalirao sam danas drugaru na sličnoj mašini (Atom dva jezgra 1,6GHz, 2Gb RAM), Ubuntu 16.04 i mogu da kažem da i on radi lepo. Nisam ga baš previše testirao, ali je takođe, puštao Youtube daleko bolje nego Vindovs. Izgleda da i nema neke greške u izboru verzije Linuksa.

Pozdrav.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 nedelje kasnije...

Pozdrav forumasi...

Juce sam nesto zabrljao. Dobio novi laptop, HP 250 G4 I3 procesor, 4gb ram, 500 gb hdd. Sa preinstaliranim Windows 8. 

I krenem ja kao i uvek da instaliram dual boot, i Ubuntu Studio. I sve ok, kad ono medjutim...zbog UEFI umesto normalnog BIOS-a, laptop ne dozvoljava instalaciju Grub2 bootloadera, i nista od instalacije :(. Ceprkao sam juce pa sam uspeo za zeznem i windows sad ni on nece da se digne. Automatic repair nesto pokusava da sredi ali ne moze. Znaci sad mi radi samo live CD linux. 

Sta sad da radim? Windows mi treba zbog offica (navikla zena na to pa nece linux) ali nesto mi se W8 nije svideo. Da probam da instaliram W7 u legacy modu (ne UEFI) ili W10, (UEFI) pa onda opet dual boot linux? Ali to opet ne resava problem UEFI ja i nemogucnosti instalacije bootloadera :(. Gledam na netu milion tutoriala, mozak mi se istopio od citanja, sad mi vec nista nije jasno. Tako da, sta preporucujete? Ili mozda neki link za jasno uputstvo?

Hvala

20160921_070031-640x360.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

instaliras prvo windows sa botloaderom u UEFI mode-u

posle toga isntaliras Ubutnum takodje u UEFI mode-u.

moras raditi isntal 64bitnog Ubutnu-a, 32 ima problem, i to je generalno zez ako imas neke atom intel procesore, postoji workaround ali nije lagan.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da ce mi biti najlakse da radim clean instal. Prvo W10, pa onda Ubuntu. Sve u UEFi modu. Samo je pitanje da li cu opet dobiti istu gresku, tj. Nemogucnost instalacije grub2 bootloadera. (Ne da UEFI) Da ne bude "dzabe ste krecili"...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Reseno, ali ne sasvim onako kako sam hteo. Instaliran je Ubuntu Studio u UEFI modu, s'tim sto je single instal, znaci morao sam da obrisem Windows (nesto mi ga bas i nije zao). Dual boot nije nikako mogao da se instalira, probao sam svakakve nacine, a problem je bio sto je EFI sistem particija (ESP) bila zakljucana (ne znam kako ni zasto) pa Linux pri instalaciji nije tu mogao da upise Bootliader (a mora bas tu da bude).

Pri cistoj istalaciji, Linux sam napravio particije koje mu trebaju, ukljucujuci i ESP i sad radi. Samo sto nemam Windows. Ako mi bas bude trebao ubuduce, mozda opet ispocetka prvo instaliram W7 ili W10, pa onda dual boot koji bi trebao da radi.

Citso sam po netu, izgleda da se ovaj problem koji sam imao javlja kod ljudi koji su kupili PC sa preinstaliranim W8, a ptoizvodjaci ga tako namestili da ne moze nista drugo da upise na ESP particiju osim njihovog Windiwsa. E pa nece moci...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...