Jump to content

Stereo selektor sa pet ulaza


apexaudio

Preporučeni Komentari

Ovaj selektor koristi jedan jednostruki linearni potenciomer kojim se ukljucuje jedan od pet releja 12V 2x1A ili slicno i time bira jedan od pet stereo ulaznih signala. Predvidjeno je da se na prednjoj ploci pojacala montira potenciomer a na zadnjoj plocica sa relejima i cincevima. Osecaj pri okretanju potenciomera za selektor je identican kao pri pojacavanju, glatko bez zglobova. IC je LM324 ili bilo koji cetvorosstruki OP, svi otpornici su 10k potenciomer takodje, vrednosti nisu kriticne bitno je da su iste, a potenciomer da je linearni.

APEX Input Selector.JPG

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Na ovom principu moguce je napraviti vrhunsku preciznu stereo kontrolu jacine sa logaritamskom podelom i proizvoljnim brojem releja, a i dalje bi se kontrolisala najobicnijim jednostrukim linearnim potenciomerom. Signalizacija bi takodje bila LED na red sa relejem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ideja je da se za komandu preklapanje ulaza koristi iskljucivo obican potenciomer, DC kroz potenciomer od 100uA nece bitno uticati na trajnost potenciomera pogotovo sto kroz klizac skoro da ne tece struja zbog velike ulazne impedanse OP-a, vise je verovatno da potenciomer strada od mehanickog habanja ali ne pre potenciomera za jacinu. Na kraju krajeva ako se jednom u 10 godina zameni potenciomer od 1$ to nije problem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Standarni potenciomer se lako nabavlja rupa za montazu ista kao za potenciomer za jacinu, osovina takodje kapica takodje, lako i glatko okretanje. 

Kad je u pitanju preklopnik kod onih koji se najcesce koriste glatka plasticna osovina se vrlo tesko okrece, predugacka je a ako se pritisne unazad telo preklopnika se raspada. Dugme za ovakvu osovinu preklopnika koje ne proklizava je tesko naci.

Osecaj pri lakom okretanju dugmeta selektora sa potenciomerom u radijusu preko 300 stepeni  je neuporedivo lepsi nego kod preklopnika gde je okretanje kruto sa zglobovima u radijusu od samo 30 stepeni za pet polozaja. 

Cenu nisam pominjao usteda je nebitna, zamislite samo kako okrecete dugme identicno kao za jacinu a cuje se samo zvuk releja pri prebacivanju meni je ovo dovoljna prednost.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, vladd said:

Ja bih tu ubacio arduino nano, i izbacio i pot i komparatore. Mogao bi neki optokapler da se koristi sa recimo resetkom od miseceg skrola.

Mozda da se ubaci ekran sa tacskrinom :) Salim se naravno, postoji mnogo nacina da se uradi selektor, ideja je da bude jednostavan za samogradnju i komforan pri koriscenju.

APEX Pot Select Amp.JPG

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

S obzirom da je mali nano oko 2$, a crknutih miseva sa skrolom ima napretek, osnovna ideja lakog selektora ostaje ista..samo sam slozio igrackice :) 

 

Tacskrin je verovatno opcija za buducnost, recimo fleksibilni tac skrin, na stubicima oko ivice kucista...da pustim masti na volju :) 

 

BTW, taj mali arduino i nije bas"mali", mogu da se dorade skecevi za neki dodatni prikaz na OLED-u ili neku dodatnu funkciju, pa neka rmba.. :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

selektori ulaza moraju prekidati i vodove masa kanala. Ne samo vruce krajeve.

ako to nije slucaj onda se pravi n-1 ground loopova n=broj prikljucenih uredjala na ulaz bez obzira sto samo jedan uredjaj radi. mase uredjaja su spojene na sasiju a sasija na suko i preko te veze se prave ground loopovi.

Ko ne veruje ili ima neku nedoumicu - nek nacrta :)

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Princip rada selektora je jednostavan i ocigledan kada je potenciomer u donjem polozaju izlazi svih OP-a su na 12V tako da je ukljucen samo donji relej koji ukljucuje ulaz 1 na izlaz, kada se potenciomer okrece izlazi redom padaju na nizak nivo i ostaje ukljucen samo relej kome su krajevi na razlicitim potencijalima dok izlazi svih OP-a ne padnu na nizak nivo i ostaje ukljucen samo gornji relej.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

50 minutes ago, apexaudio said:

Nijedan od predvidjenih pet ulaznih uredjaja nije spojen na uzemljenje niti ima trozilni kabl za suko uticnicu tako da nije potrebno prekidati i vodove mase.

Ko ne veruje nek pogleda strujni kabl na svojim uredjajima :)

nema potrebe da se raspravljamo :)

veoma lako se testira.

1. jedan kraj ommetra na najmanjem opsegu ili za kratak spoj, na sasiju drugi na mase kanala.

2. jedan kraj na shucko drugi na mase kanala.

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zar nisu mase signala izdignute od gnd? Ako su mase signala svih uredjaja svedenena jedan potencijal, nema tu mesta za petlje uzemljenja.

Jos 70-ih su se sve komponente uzemljavale na pojacalo koje je jedino i imalo gnd u napajanju, tjuner i kasetofon, pa i kasnije dvd su imali dvozilnu mrezu, ali i sraf na kucistu za brigu o uzemljenju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Samo da dodam da ni pojacala nisu uzemljena osim profesionalnih snagasa koji imaju gnd lift prekidac da se prekine gnd loop ako je mixeta uzemljena.

Dakle masa se grana iz pojacala prema uredjajima i jedina petlja koja bi mogla da nastane je u slucaju da se spoje kucista dva uredjaja ali je to malo verovatno uz gumene ili plasticne nogice i farbu na poklopcu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...