Jump to content

DIY Friendly pojacalo D klase


apexaudio

Preporučeni Komentari

1 hour ago, vladd said:

Ne treba tako lako i preterano generalizovati. Impedansa koju vidi pojacalo moze da se modeluje,i koriguje impedansa zvucnika na prihvatljiv nacin.

 

Ono sto preporucujem je testiranje, a ne citanje podataka, posto su to cesto uvezani i limitirani podaci, daje se minimalna impedansa za koju se garantuju karakteristike pojacala. Sto ne mora da bude problem, ako se preduzmu dorade.

U svakom slucaju je lako i brzo i prilicno jeftino a poprilicno dobro resenje za subwoofer, posto su ostala resenja dramaticno kabastija i skuplja.

 

Na toj strani ionako pise da je pojacalo otporno na kapacitivno opterecenje, i da ce imati smanjen opseg frekvencije, sto je daleko iza zone sabwoofera..nebitno..

 

Nista od tih stvari nije plag end plej

Ovo je datasheet proizvođača, znači to je tako i nije ništa generalizovano. Ne mogu da tvrdim da je apexova verzija isto tako problematična, ali je napravljena na bazi IRAUDAMP1 pa pretpostavljam da ima slično ponašanje. Ako je 0,1 mikrofarad veliko kapacitivno opterećenje za to pojačalo, to je neupotrebljivo (možda je štamparska greška, ko zna), pa skoro svi zvučnički kablovi imaju veći kapacitet. A za BUS pumping predlažu da se jednom kanalu obrće faza, takođe neprihvatljivo + ne sme jako opterećenje ispod 100Hz, znači nije za SUB. Kada se uključi zaštita mora da se resetuje. Mislim da ima drugih čipova i gotovih sklopova kod kojih nema tih mana, ali su skupi (mislim na HYPEX). Planiram novi sistem sateliti+SUB pa me ta tema jako zanima, i dalje tražim optimalno digitalno pojačalo za SUB od par stotina vati, a da ne košta pravo bogatstvo

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Izlazni low pass filter ima  0,47uF, ili 470nF kondenzator, a dodatnih  100nF je vec 20-25% uvecanja. Sto je "huge", ali relativno. :) 

I samo znaci da treba raditi aktivnu skretnicu

Kapacitet kablova je u pikofaradima, po jedinici duzine, pa i za one najkapacitivnije bi trebalo nekoliko desetina metara da se dostigne 100nF..sto je za po kuci malo neobicno da se dogodi..

Problematican je rad u mostu, pa to sve treba uzeti kao odredjeno ogranicenje. Monoblok bi bio dovoljan, kao lako(jednostavno za diy) brzo i jeftino resenje

Svakako je kompleksnije raditi 500W AB klase, sa blizu KW napajanja..da odgovori i na pad impedanse i na skok par desetina oma..puno napona i puno struje

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 months later...
  • 9 months later...
On 12/21/2015 at 8:12 PM, apexaudio said:

D200 uradjeno je na jednoslojnoj plocici bez SMD elemenata (thru hole), ali je ipak hi-fi karakteristika radna frekvencija je preko 400kHz.

Postoji mnogo uspesnih gradnji.

 

 

 

 

 

post-524-0-73305600-1450725030_thumb.jpg

Smarachko pitanje: Kolika je shansa da se radna frekvencija udvostruchi, da bude 800-1000Khz ???

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 5 months later...

kupio pre 5-6 god jeftine pcb d klasa na 12v radi za sve pare,da ne poverujes.ubacio u z.kutije 12'' stare pa na aku.da ne poverujes kako to od 4-5 dolara radi.kad idem na planine stavim na krov rusomobila pa se pesma cuje na rados naroda.pesme su razne.necu da ih spominjem

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pre 2 godine kupio kineske gotove plocice sa tpa3116 D2 sa 2 cipa i napravio Sir Oliverov klon i na kompu kod zene radi dobar posao sa trosistemskim Seasom i mir u kuci.Napajanje copersko sa 24 v i 10 A i razvaljuje.Ovaj  prvi je Sir Oliverov sa Faka sa jednim cipom.Drugi moje sa napajanjem.NIXIE mi poslao plocicu za vu metre.:hi:

IMG_20171001_104131.jpg

IMG_20171210_134451.jpg

IMG_20171204_112457.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Meni pojacala koja nemaju minimum +/-35V ne spadaju u hi-fi, na ova sa ebay-a koja se napajaju sa 12-24V gledam kao na igracke. D200 je vise nego deset puta jaci i moze da koristi bilo koji trafo iz rashodovanih komercijalnih pojacala gde je napajanje najcesce +/-56V.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Naravno da sam koristio module sa TPA3118 (trenutno su mi tri komada na stolu), prednost je niska cena i gotov modul sto pojednostavljuje gradnju, ali ja njih koristim za nezahtevno ozvucenje hodnika, WC-a... a u glavnoj prostoriji nista ispod +/-50V ne dolazi u obzir. Ne zelim da spustam kriterijume samo zbog niske cene i da ubedjujem ljude kako to: kida, ubija, razvaljuje, cepa... a realno klipuje na 15W/8R.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

15 minutes ago, 2a3 said:

@apexaudio objasni mojoj zeni koliko treba napajanje.:rofl: i koliko kosta.

Napajanje 24V 10A najjeftinije Kinesko kosta oko 4000din. Napajanje +/-50V uvek moze da se reciklira iz komercijalnih rashodovanih pojacala za oko 2000din. plus se dobije kutija, hladnjak, terminali za zvucnike... Kad se uporedi snaga sa 24V u bridge-u (kako su najcesce  spojena TPA i slicna kola) dobija se isto kao sa +/-24V sto je 4 puta manje snage nego sa +/-50V.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mile nemaš fi-fi žvaku i vokabular to je problem a ne konstrukcija pojačala

ja sam napravio više apex pojačala i to 2 kom AX-11, FX-8 i AA9 i iako su od jednostavnijih za gradnju od apexovih

dobro i stabilno rade i zvučno su odlična

što se tiče D klase ovakva konstrukcija i čip ne mogu da se porede  a što se tiče isplativosti ne radi se diy pojačalo uvek baš sa namerom da bude jeftinije od fabrike čak naprotiv u slučaju jačih konstrukcija ili A klase pojačala cene nisu male

ok, sad svi su poludeli na kp i ne možeš kupiti neispravno pojačalo za siću pa da se igraš ali po buvljacima i budžacima još uvek ima

e sad to poštar ne može da donese na ruke treba da se zaprašnjave cipe

ja sam recimo kupio skoro Luxman L 200 i HK 6100 za manje pare nego što košta fabrički trafo za AA9 ali ova dva nema šta da traže pored AA9 oterao ih je odma u šašu

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije okupljanje istomisljenika D klase nego smo uglavnom to pravili iz zabave ili kao ja iz moyda dosade i resio zenin status sa muyikom na kompu a kod mene lampe ,A klasa ,AB itd,posto iz mojih pojacala uvek vise neke zice pa ona nikad ne zna koje je ukljuceno i resen problem sa sto ti kazes par iljadarki.Nema tu zlonamernih komentara nego samo eto raygovori ko je sta probao kao i ti sto se bavis tvojim pojacalima.:hi:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Niko nije trebalo da se oseti prozvanim, sustina je da ja propagiram samogradnju, a imam utisak da se na forumu propagira kupovina gotovih modula sa interneta koji cesto kostaju 50-100e. Forum kome je naziv diyaudio trebalo bi da se bavi problemima prakticne realizacije, a ne problemima postarine i uplate. Karakteristike D200, snaga, a pogotovo cena materijala svrtavaju ga ispred 90% tih modula reda 50-100e ove jeftine sto rade na 12-24V ni ne racunam. Mislim da je klasicna samogradnja sve manje interesantna i mozda bi je trebalo odvojiti u posebnu temu ovako deluje kao da se odlicni projekti ignorisu na racun trgovine gotovim modulima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...
  • 2 nedelje kasnije...

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...