Jump to content

Kako rastaviti male zvučne kutije...


stein

Preporučeni Komentari

... kada su sklopljene tako da nema očiglednog načina da ih se rasklopi u slučaju kvara ili potrebe/želje za doradom...

 

Pojma nemam. Što bi rekli, beats me. Imam dva mala para, oba smišljena da stvaraju buku uz mini-linije. Ukoliko me uši ne varaju, tu nikome nije bilo ni na kraj pameti da stavi neki damping i priguši lupanje, odjek iz kutije. E sad... jedan par je Schneider L60 (nula korisnih podataka na netu osim kratke rečenice "Schneider Rundfunkwerke AG was a German manufacturer of mass market audio equipment." Podebljana slova sve govore.)

 

Kutija je skockana od tanke iverice, ima plastičnu prednjicu koja je izgleda lepljena na drvenariju a na istu od nazad namontirani mali midbas i papirni visokotonac. Mala se platnena maska može skinuti i vratiti i to je to. Žice su sprovedene direktno kroz rupicu, nema terminala. Koliko ja vidim, ovo samo izlomiti da se otvori. Međutim, ne da mi se jer ne sviraju baš loše (ciljana kategorija kvaliteta zvuka - da bude manje loše od PC zvučnika za 1000 dinara) a pogon treba da dobije sa NAD (20w) pojačala. To bi trebalo da svira umesto zvučnika ugrađenih u ViewSonic TFT monitor. Dakle, od postojećeg je i sada bolje, ali ako uz malo dampiranja može da se smanji odjek, bilo bi savršeno.

 

Drugi par kutija je kod mene, Philips MCD708 za koje sam čak uspeo i SM da nađem (išle su uz mikroliniju sa sve DVD-om) ali se SM bavi isključivo elektronikom mikrolinije, o zvučnicima ni reč a kamoli slika ili neki trik...

Na Philipsima ima na prednjici plastična maska ispred zvučnika i četiri mala inbus vijka u reonu ribonskog visokotonca ali okomidbasa samo mali tuljci na koje se kači prsten/maska (totalno ne kapiram svrhu tog prstena jer mrežica na njemu "štiti" midbas ali ne i po meni mnogo osetljiviji visokotonac a i to je diskutabilno jer je vešanje na malom basu čvršće od mrežice pa ako nešto krene ka zvučniku, membrana i vešanje će više sile izdržati od mrežice - dokaz pretpostavci je neoštećeni basovi a mrežice iskidane)

Elem... Mali vijci su taman toliki da se drže za masku i uopšte ne dopiru do drvenarije tako da oni ne drže ništa osim samih sebe. Dakle, maska je kao i kod Schneidera samo zalepljena za drvenariju. Iskustvo mi govori da je lepilo uvek jače nego plastika i da ću, ako pokušam da je skinem, završiti sa izlomljenom prednjicom a ništa neću postići...

 

Ima li ko iskustva sa ovakvim situacijama, kako skinuti prednjicu od plastike ali tako da se ne ošteti, tj da se kasnije opet može vratiti, pa makar opet lepiti?

 

post-13-0-39217400-1450601512_thumb.jpg

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 9
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

obicno prednjica ima 4 čepa (ili 6) , rupe u prednjoj drvenoj , zalepljeno

 

široko dleto ili jak nož izmedju prednjice i drvene prednje i probaj da odlepiš

 

imaš 50% šanse da nesto ne pukne

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Robi,

moja iskustva sa ovakvim poduhvatima je da su se ovakve avanture obično zacršavale ili sa pucanjem plastike ili sa ružnim tragovima pajserisanja po materijalu koji glumi drvo.

Ako radi, nemoj čačkati.

Ako ti uši žele lepši zvuk mislim da put ne vodi prema njemu sa botoksom ovih mališana.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ili odnazad

 

ubodna , ostavis obod 10mm sa strana , nova zadnja ploca od 10mm spera

 

Da, razumem... Izbušim manju rupu i ostane mi površina da rupu prekrijem većom pločom. Kod Šnajdera je to savršeno izvodljivo pa mislim da će to biti rešenje :) Hvala i tebi i Guji na sugestiji ;)

 

Robi, moja iskustva sa ovakvim poduhvatima je da su se ovakve avanture obično zacršavale ili sa pucanjem plastike ili sa ružnim tragovima pajserisanja po materijalu koji glumi drvo. Ako radi, nemoj čačkati. Ako ti uši žele lepši zvuk mislim da put ne vodi prema njemu sa botoksom ovih mališana.

 

Što se iskustava tiče, ista su :)

 

Ideja je da se iz postojećeg uz malo prčkanja (a više pameću no snagom) izvuče malo više. Samo malo. Sinoć se ćera uspavljivala Liszt-ovim Liebestraum-om (No.3) i to sama od sebe, ničim izazvana izabrala to namesto DJ.Jazzy-Jeff-a ili kako god se ovih dana zovu popularni ©rapperi... 

 

Elem, u prizemlju ima tri izvora svirke, u svakoj sobi po jedan. U dnevnoj lampaš sa hornama, u spavaćoj sobi neki Blueberry (ex-Neo) okačen na ženin laptop i naravno ćera ima komp. Preko dana mi uši kida vrištanje sa ćerinog monitora, ma koliko ja sebe pokušavao da ubedim da nije bitan zvuk no muzika, ne ide mi najbolje a greota bi bilo da ostavim dete u uverenju da takav način uživanja u muzici nema premca. Mali Šnajderi, ma koliko bili low-fi, neuporedivo su bolji od kreštanja sa zadnje strane monitora. Razmišljao sam da nešto pristojnije kupim sa KP ali nemam baš neku posebno dobru predstavu šta se korektno može dobiti za recimo 30-40 evra... (polovni bookshelf) - uslov je da to mora biti prihvatljivo malo jer mora da stane na pisaći sto uz 24" monitor i kućište od kompa...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Znači, koljevina!

Pa filovanje.

:popcorn:

 

To važi za Šnajdera ali Filipse bogami neću tako. Za to mora da postoji bolji način a to ću otkriti nakon što od nazad odvrnem/poskidam zvučničke terminale. To će mi omogućiti da iznutra vidim kako su zvučnici montirani a možda i dovoljno prostora da uguram dovoljno vatelina da priguši onaj "boxy" zvuk koji imaju :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...