Jump to content

Beta 24


shonne

Preporučeni Komentari

Danas primio delolve za Beta 24.

 

post-103-0-91462700-1443850608_thumb.jpg

 

Da ne postujem u novopridosle ili cime se zanimam, otvorio temu. Bice nekih pitanja u vezi izrade pa bolje tako.

 

Skupljao za ovaj amp delove tokom godina tako da jos malo fali da sve bude na stolu.

 

post-103-0-07585900-1443850720_thumb.jpg

 

ovo su hladnjaci i napajanje.  2x400VA za neregulisano napajanje, plus 2x33000uf kapsovi.

 

Toliko za pocetak, kada budem krenuo bice jos.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jao, znam za njega od ranije. Pravo da ti kažem, ja bih od njega očekivao rezutate da se smrzneš, totalno moj tip projektovanja, udri brate širokopojasno i nemo' da se stidiš. A ostali neka gledaju kako će. A neće lako.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lično sam ubeđeni korisnik upotrebe diferencijalnih pojačavačkih stepena do maksimuma. Ako se lepo odesi, nema druge kombinacije koja će tako lako dati potpuno zanemariva izobličenja već i u otvorenoj petlji, a kamo li uz makar i veoma skromnu dozu globalne reakcije. To znači zanemariv fazni pomer i u otvorenoj petlji, a to opet znači i drastično smanjenje uslova za nastajanje bilo kakvih tranzijentnih izobličenja (TIM, TID, IIMD, itd). Takvi pojačavači teže da imaju enormnu nerzavisnost od radnog opterećenja, posebno veam reaktivnih opterećenja (na primer, 3 Oma // 2 uF, sa kojim će se većina drugih odmah udaviti). Jedina opasnost od njih je tendencija ka  oscilovanju, ali to je posao projektanta da se postara da se to ne dogodi.

 

Jedino što meni ne odgovara je upotreba izlaznih MOSFET tranzistora - po mome mišljenju, ba registri na njima su uvek mekši nego što treba, većini njih nedostaje brutalna, sirova snaga, sila da pomere membrane. Pazite, VEĆINI, ne svima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uzgred, jedina stvar koja i se ne dopada u specifikacijama je što nije naveden rad ne samo u čistih 8 Oma, već i u rekativna opterećenja, Čist omski radni otpor ne postoji, to je fikcija, pa su i rezultati fikcija. Najzad, čak su i stari IHF 200 standardi navodili 8 Oma paralelno sa 1uF.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pedanterija za primer.

Evo par exclusive fotki iz faze sastavljanja.

Penzionerski znači da ti drugo pojačalo ne treba do i tokom penzije...

 

Mnogo su ti lepe ručke na prednjici :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, Petar je radio dual mono. 500VA po kanalu.

 

Ja cu sa torusom od po 400VA, stim sto se jos razmisljam da li da stavim u filtraciji konzerve 2x33000uf ili da idem sa snap-in, 2x12000us plus 2x4700uf. Deluje mi prakticnije. A i sama main plocica ima po 8x2200uf, pa da ovih 33000uf ne bude previse. Tj uzalud. Mogu da se cuvaju za neki buduci projekat :D

 

Videcu, vreme ce da pokaze sta cu da odlucim.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Shonne, da se ja pitam, stavio bih najpre verziju od 2x10.000 uF u paraleli za svaku liniju napajanja, dakle ukupno 80.000uF, u centru, i naravno lokalno po 2.200 uF. Oni od 10.000uF mogu da budu normalnog, komercijalnog kvaliteta, ali oni od 2.200 uF bi trebali da budu što boljeg kvaliteta, jer su prvi na redu potrošnje i u velikoj meri će ti definisati stvarni slew rate celog pojačavača, bez obzira što sama elektronika može nominalno i više.

 

Veći elektroliti filtriraju bolje, ali su sporiji od istih takvih ali manjih, koji su brži ali i slabije filtriraju. Koliki su naponi napajanja za te elektrolite?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Previse je to 80.000uF...ipak je ovo AB klasa. I po njegovom projektu po kanalu bi islo 2X10.000uF. Vecina toliko stavlja.

 

Lokalno je vec predvidjeno za po 8 komada na plocici od po 2200uF, na 100V...Vec nabavio Rubycon na to mesto.

Za neregulisano napajanje, imam vec Epcos snap-in od 12000uF i Panasonic od 4700uF...na 63V...Inace za neregulisano je predvidjeno da bude 30AC, znaci negde oko 40DC...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Shonne, koliko ti kapaciteta treba zavisi od toga koji kvalitet reprodukcije želiš da isteraš i kakve zahteve postavljaš prema pojačavaču u vezi sleketivnosti ili neselektivnosti izbora zvučnih kutija (da li od 8 ili od 4 Oma, koliko su reaktivne i kolko glasno hoćeš da ih pobudiš). U načelu, sve se vrti oko strujnih kapaciteta pojačavača, kako u trajnom, tako i u impulsnom režimu rada. I to se nagađa i ne lictira, to se proračunava.

 

Na primer, uzmimo da je tvoje napajanje +/- 55V. Uzmimo da želiš da budeš potpuno bezbedan da ne dođe do izgladnjivanja pojačavača strujom. Praksa je pokazala da nam treba 1...2 Džula energije za svakih disipiranih 10 W, u zavisnoti od toga koliko je teško (kompleksno) opterećenje. Treba ti samo osnovna formula:

 

1 Joule = [(V+ x V+) x C]:2, odnosno, ako uzmemo da je C=0.01 F i da je V+ = 55V, zamenom dobijamo

[(55 x 55) 0.01]/2 = [(3.025) 0.01)/2 = 15.125 Joula. Ako imaš jako čiste, mahom omske zvučnike, uzmi da je 1J = 10W, to ti je dosta za 150W snage. Ali ako su reaktivni, to može da bude i samo polovina te vrednosti.

 

I obrnuto, istom metodom u slučaju jako reaktivnih kutija od 4 Oma (AR 3A Improved, Yamaha NS-1000, neke Infinity kutije), i hoćeš idealno ponašanaje pojačavaka ko čistog naponskog izvora, treba to 200W/4 Oma, pa krajnja vrednost postaje potreba za 40 Đula energije, a za to ti treba 2x15.000uF po grani, odnosno 120.000 uF za ceo pojačavač, plus veći trafoi.

 

Dakle, verovatnoća je da su ti koji su hteli velike elektrolite imali prilično reaktivne kutije, koje su pride želeli dobro da ga poteraju. Malo je jadno kada pozoveš društvo da se pohvališ svojim novim super duper pojačavače, a kada ga malo odšrfiš, on počne da se guši i krklja.

 

Ako je tvoje napajanje negde oko +/- 42 V, imaćeš manju izlaznu snagu nego u mom primeru, ali će ti za ono što ti treba takođe trebati i veći elektroliti, pošto je enrgija proizvod napona i kapaciteta. Sedi lepo i sam izračunaj. Po mome iskustvu, ako si zadovoljan sa velikim snagama samo u impuslima, bezbedno uzmi da ti za svakih disipiranih 10W treba 1,5 džula i spavaj mirno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ne zovem drustvo da cuje super pojacavac, izasao iz te price, vec vise gledam kako da odradim kutiju da mi bude sto prakticnije i to sad za vreme izrade i sutra kada budem osvezivao amp. Snap-in mi deluje kao nesto vrlo prakticno.

Hvala na ovome, obraticu paznju sta si napisao.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...