Jump to content

Sure TPA3116 - prvi koraci, lamentacije i zapažanja (split iz "Novopridošlih skalamerija")


zerowaf

Preporučeni Komentari

Napajanje za laptop kojeg više nemam. 19-cijelo nešt' volti i 4,74A.
Mislim da se pojavio nekakav bas. Nije to to, ali je bolje nego jučer. Zvuk je čist. Krsitalno čist. I ovo basa koliko ima je čisto i nije "one note bass". Šuma uopće nemam ni kad priđem uhom do zvučnika. Pop kod paljenja nisam čuo, a kod gašenja ga ima, ali nije toliko jak da bih se brinuo.
Zvuk sada u srednjem i gornjem registru stvarno podsjeća na neku lampu. Možda ne baš na VT4c, ali ima nešto sada u visokima što me podsjeća na 807-micu kakva je bila kod mene na posudbi.

Mislim da će ovo biti više nego solidno kada dobije kršteno napajanje, a kada me uhvati žuta minuta ću se možda i poigrati se izlaznim zavojnicama. Koliko sam upratio norma je 10uH i što više A i što manje R. Mjesta nema za to, ali neće ići na izložbu.

Hint za nekoga tko misli uzeti nešto slično - uzmi bilo koju pločicu sa trough hole elementima. Ionako je sve ili skoro sve podložno zamjeni. Ovo je zgodna spravica za igranje i tvikanje, a SMD komponente nisu baš najbolje za to.
Čak sam i ove Oscone jedva progurao kroz rupice na pločici. Toliko je sve sitno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Eve basaaaaaaaa!
Deblja žica do zvučnjaka i eto ga! For the record - telefonac i TPA se ne mješaju dobro! ;)

Tonalno je to sada sasvim pristojno, a 3d efekt ćemo ostaviti pravim pojačalima....ili ovom kad dobije linearno napajanje. Za sad ima širinu i naznaku dubine i visine. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prođoše par dana. Ako si koristo amp do sad je sve leglo na svoje. I? Koji su ti sad utisci?

 

 

Utisci su odlični! 

Odnos uloženo dobiveno bi bio odličan čak i kad bi pločica samo radila bez ispada, ali sad kad je sve (valjda je to sve) sjelo na mjesto nemam bitne zamjerke zvuku.

Početni zvuk koji bih opisao kao precizan, ali tanak je dobio tkivo. Bas i midbas su što sviranjem, a što zamjenom kabela do zvučnika isplivali na površinu. Toliko da sam zvučnike jučer dodatno odmakao od zida.

Odmicanjem zvučnika se osim tonalnog balansa (valjda se to tako kaže) postigla i nekakva dubina pozornice.

Što se tiče transparentnosti mogu reći da se svaki snimak drugačije čuje. Ne samo to nego se čuju razlike i između dva ripa. Primjerice napravim rip nekog svog CD-a i skinem isti taj CD na netu kao lossless. Protjeram oba kroz lossless checker software i oba su potvrđeno lossless. Naizmjeničnom reprodukcijom jednog ili drugog ripa mogu čuti razlike između njih. Jasno, moguće da su razlike samo u glasnoći npr +/-1dB jer nemam opremu da mjerenjem potvrdim istu razinu glasnoće, ali razlike se mogu osim u tonalnom smislu uočiti i u rasporedu na pozornici.

Za mene je ovo dobro pojačalo bez obzira na cijenu, osim ako ne govorimo o nekim megabuck ekskluzivama.

Nisam ga još skutijao, ali bit će kroz tjedan-dva.

Sve u svemu ta mala pločica je keeper. Doći će na red i ozbiljnije pojačalo, ali ovo je dovoljno dobro za većinu nas.

EDIT: Zaboravio sam napomenuti da je ovo opis koji vrijedi samo za veće glasnoće od usputnog slušanja. Dakle, morate odvrnuti pojačalo da prodiše. To je možda jedini ozbiljniji drawback.

Izmenjeno od zerowaf
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lepo, Zero!

Par pitanja:

Kolika je slusaonica?

Sta koristis za predpojacanje, ako koristis?

U vezi mog iskustva sa tpa3118... Bas je od pocetka bio dobar (mislim, stvarno kvalitetan, ne u smislu da ga samo "ima"), mozda je to zbog ulaznih kondenzatora od 3.3uF?

Soba je kod mene nepunih 15m2, mislim da to treba uzeti u obzir kod odabira ovih tpa pojacala, kao i osetljivost zvucnika, vezano za kvalitet zvuka na manjim pojacanjima. Ono sto me od starta i privuklo ovoj zanimaciji he upravo to sto dobro zvuci i na manjim pojacanjima, pa mi pada na pamet da u vecim prostorijama, logicno, treba odvrnuti malo vise?

Druga stvar, a ovo je takodje subjektivna procena, mislim da sa ovim valja upariti zvucnike vece bas membrane (uz pomenutu vecu osetljivost kutije), kod mene znacajno kvalitetnije radi sa 10-inchnim basom nego sto je radilo sa 6.5-inchnim basom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Par pitanja:

 

 

Soba je 16 kvadrata. Totalno nezahvalnog oblika - 4 x 4 metra. Zvučnici su već spominjani Tan Devon sa HPD315 12" driverima.

Za predpojačanje trenutno ne koristim ništa, odnosno služim se ESI mikserom. . Ovo mi je napokon poticaj da povežem onaj 13dr7 preamp koji stoji nezavršen već jako dugo. Nisam imao motiva za dovršetak nakon što sam ostao bez monoblokova. Trebam mu samo napokon srediti grijanje lampi.

Razlog zašto bolje radi kad se odvrne osim u činjenici da nemam pretpojačanje bi moglo biti i to što mi je soba u akustičnom smislu dosta svijetla i u kakvu takvu ravnotežu uđe tek na nekoj glasnoći. 

Uvjerio sam se kod drugih u važnost akustike prostora, ali sam se uvjerio i kod sebe kad nisam bez dampiranja sobe sa jastucima i jorganima mogao završiti onaj Philips test.

Dodao bih u review i nešto što mi se inače sviđa u audio setapima - scena je položena iza linije zvučnika, a na snimcima koji su tako snimljeni se prostire šire od samih zvučnika. Ponekad i prividno iza bočnih zidova. Oblik ipak nije ravan nego je konkavan, odnosno rubovi scene su bliže slušatelju. Ne znam je li to dobro ili nije, ali mi se sviđa.

Edit: Možda riječ-dvije o izvoru. Koristim PC kojeg je Božo iz robertoshopa koristio u svojim slušanicama. Ne znam po čemu je drugačiji od neke druge konfiguracije osim što je jako tih. Normalno napajanje i vodeno hlađenje sa samo jednim aktivnim ventilatorom koji radi na malim okretajima.

Plejer je JRMC 20, koristim ESI ASIO drivere i koristim Fidelizer. Sa Fidelizerom se čuje razlika koju ne znam opisati osim da je sve tečnije. Razlika nije nebo i zemlja i vjerojatno u nekom blind testu ne bih imao 100 postotnu točnost u pogađanju.

Ako nekoga zanimaju žice tu su Straight wire Soundstage cijena je bila oko 12€ metar i uradi sam srebrni interkonekti. Žica je bila spašena nakon što se radila nova telefonska centrala ili mi je bar tako rečeno.

Sa nekakvim WBT konektorima. Vjerojatno su konektori skuplji od žice. ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zanimljivo i, nadasve, korisno :)

Volim da citam detaljne opise, svaka cast.

Kod mua, laptop, foobar wasapi usb kabl neki Planet Wave, onda Musical Fidelity V90Dac sa Teddy Pardo superteddyreg napajanjem koje mi je uradio Impuls, onda FTA neki sivi IC od pola metra, onda SMSL-SA36A pro, pa 1.5 metra po kanalu Atlas Hyper 3.0, na kraju Sony SS-G1 MK2, soba 3.8x3.8, dampirana dimom od cigara. Naravoucenije: ovo svira dobro samo u sobama osnove kvadrata :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Naravoucenije: ovo svira dobro samo u sobama osnove kvadrata :)
 

:oke: 


.......

Želio bih probati AP-Linux i Cantata player, a želim isprobati nekakav DSD dac (Zbotic je napravio JLsounds kit i vjerujem da je odličan, a pažnju mi je privukao i Sygnalist DSC1 odnosno DAC bez DAC-a - samo filter), pa sve pretvoriti u DSD i provjeriti tvrdnje da takav pristup vrijedi truda. Ako i ne vrijedi truda vrijedit će iskustva. ;)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Iskustvo mi govori da je najlepse bez truda :)

S tim u vezi, razmisljao sam i ja o tom dsd, ali kad pomislim da treba u kupovinu ponovo po prodavnicama za sve ono sto volim slusati, prevagnula je urodjena lenjost i to tako sto je tas sa razlozima protiv u milisekundi bupnuo na podlogu ispid vage a dsd tas odleteo gore i prosuo sadrzaj po stolu...

Mislim da se isto desilo i sa linux vs windows, u korist w, znaci, iz dvojke u dvojku, jer sam lenj sta da se kaze drugo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma imam sad već solidnu fonoteku u DSD i DFF formatu. Vodim se načelom da su zbog marketinških razloga mnogi SACD naslovi vjerojatno pažljivije producirani nego Red book čak i ako su samo konvertirani iz postojećih red book snimaka. To razmišljanje nema temelj u tehnologiji nego u marketingu i procjenjivanju namjera. :)

E da, jedan od kandidata za novi DAC je i iFi Micro iDSD. Izgleda da DSD zapis također samo filtrira i zaobilazi DAC chip. Nisam ga nigdje čuo nego je samo riječ o "gut hunch"-u

Zanimljiv pristup, iako je debelo preskup za mene je i Lampizatorov DSD dac bez DAC-a. Ludog Ćeha baš i ne vole ovi što znaju odrediti radne točke lampe, ali lik zaslužuje desetku za njuškanje i isprobavanje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Napajanje otprilike kao u linku: http://www.ti.com/lit/an/snaa057b/snaa057b.pdf 
Link je preporuka Zbotica. Hvala još jednom!




Određivanje koja žica je što i provjera pinova na ispravljaču. Nisam imao nikakve fensi diode, a nisam htio ni kupovati. Nemam pojma da li ovakav grec utječe na zvuk i kako, ali to je jedini kojeg imam kod kuće.

post-436-0-10766000-1442254132_thumb.jpg


 

 

Štrikanje u zraku. Zobel, drain otpornik, bajpas. Opet koristio sam ono što imam. Ne baš u dlaku kako je navedeno u linku, ali se nadam da je dovoljno blizu. Vrijednosti su iste ili jako slične. Kondenzator od 1uF je na pločici.


 

post-436-0-31211200-1442254394_thumb.jpg

 

 

 

Jeftini kondenzator. Moj kineski uređaj potvrđuje kapacitet i kaže da ima ESR od 1,3Ohm. Puno, ha?

 

 

post-436-0-16431200-1442254468_thumb.jpg

 

 

 

0,1uF bajpas na grecu. Zašto? Ne znam. Zato što je na linku tako. :)


post-436-0-05901400-1442254532_thumb.jpg



Povezano sa "trtkama"**** i spremno za kontrolu napona prije konačnog šarafanja. Vide se haj end zvučničke buksne iz Kine koje su me izule za cijela tri dolara set.

 

 

 

post-436-0-09347800-1442254601_thumb.jpg


Trafo je 2 x 15V/200VA. Blindirao sam jedan par sekundara i koristio samo jedan. Napon prije ispravljanja je točno 15VAC, a nakon PSU 20,9VDC.
Napon iza greca prije bajpasiranja je bio 14VDC, a nakon bajpasa ponovo 15VDC. Je li to okej?

Upaljeno, nema dima, ne grije se. Dobro!
Spojeni zvučnici sa linije - ne puca, ne bruji, ne gori. Dobro!

Spojeni Tannoyi, ne puca, ne bruji, ne gori. Stisčem zube i puštam muziku. Ima zvuk. Dobro!

Ali zvuk je....ma za k.... Malo zbunjen, izmješan, "nečist" i uglavnom dolazi baš iz zvučnika. Ništa stage!

Ostajem još malo i više gledam hoće li negdje dimiti nego što slušam. Ne dimi. Dobro.
Idem pojesti nekoliko filanih paprika. Na dijeti sam u kojoj ne jedem kivi navečer.

Osluškujem iz kuhinje ima li kakvih praskanja i njuškam ne bih li osjetio dim i spaljenu izolaciju. Ništa. Samo miris filane paprike i drniškog crnjaka. Merlot kupiran sa Bog-zna-kojom-sortom.


Vraćam se u sobu, sjedam....vidi vidi! Popunila se sredina stagea. Zvuk i dalje malo zbrljan, ali kao da cse sredina malo popravila. Basa mrvicu više nego prije....ili je to neki midbas? Tko bi ga znao. Morat ću još izvući zvučnike prema sredini sobe ako se ovako nastavi.
Još uvijek nije bolje nego sa napajanjem za laptop, ali ako se nastavi popravljati bit ću zadovoljan. 
Do tad ću se ja popravljati sa onim crnjakom. Sutra ću znati je li čaša crnjaka poboljšala zvuk ili je ipak to ono famozno usviravanje elektronike u pitanju.
U svakom slučaju netko se treba usvirati. Ili ja sa crnjakom ili pojačalo.
Navijam za Merlot kupiran sa....nikako se sjetiti s čim je rekao da je kupiran, đava ga lipi odnija! :D
 

 

 

 

 

**** Trtka - ona traka za vezanje što napravi "trrrrrt" kad ju stegneš

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To usviravanje je čudo. Garant su ti zvučnički kablovi bili direkno zašrafljeni na pločici. Vrati ih i videćeš razliku. Meni se činilo kao da sam nečim prekrio zvučnike kad sam prvi put stvarno skutijao. Dođe to posle na svoje. Sutra menjaj samo napajanje pa napiši mišljenje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To usviravanje je čudo. Garant su ti zvučnički kablovi bili direkno zašrafljeni na pločici. Vrati ih i videćeš razliku. Meni se činilo kao da sam nečim prekrio zvučnike kad sam prvi put stvarno skutijao. Dođe to posle na svoje. Sutra menjaj samo napajanje pa napiši mišljenje.

 

 

Tako je. Zvučnički su bili direktno na pločici.

Kao da se do sad sve to malo smirilo. Ne mogu više reći je li isto, lošije ili bolje nego što je bilo. Stvarno je zanimljivo kako se jako čuju razlike kod tog famoznog burn in-a sa ovim pojačalcetom.

Ne vjerujem da ću se baš sutra igrati sa napajanjem i promjenom lokacije zvučničkih kabela, ali kad budem javim utiske. Neka radi malo ovako bez raskopavanja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...