Jump to content

CD player tweak-ovi


Preporučeni Komentari

 

gospodo ja mislim da zapravo imamo manje vise isti stav
 
zabava i relaksacija kakve god da nadjemo nemaju cenu. poznavao sam coveka koji je drzao klub u ZG u srecna vremena. vrhunac njegovog uzivanja bio je kada u sitne sate zatvori klub, sedne u Shiroko i krene na jutarnju kafu u Trst. putovao je sam, cak nije imao ni bilo kakav muzicki uredjaj u autu. sve vreme bi uzivao u slusanju kako rade tweakovani ventili, bregasta i sl. :oke:
@zbotic: niko ne trazi kolektivan stav nego bas upravo dokazani. u tom smislu je i bila ova pricica jer mislim da bi vise ljudi trebalo da zna vise od jednog samoukog.

 

 

Nisam imao u autu 4 godine hifi iz istog razloga, osluškivao ventile, injektore razne ventile pa turbina itd...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

licno nisam za muziku u kolima.

 

verovatno jer neidem kolima na duze relacije.

 

prevashodno jer nije udoban za tako nesto.

 

ja doduse nemam Siroka, imam Z101 specijal iz 70-ih,

 

1300, ide kao nevreme, a i trosi shodno tome.

 

najbolja muzika mi je zvuk motora.

 

evo ako neko slucajno ne zna sta je Z101 special.

 

moj jedan od dika i ponosa YU auto industrije nije ovako

 

lep, al ide ko besan.

 

:drinking-2:

 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prvo pohvala, mnogo dobra tema, čitao više puta, ima tu i korisnih linkova (cd transport), prisjećanja na projekte koje su neki radili ranije (modifikacija cd plejera) itd itd.

Naravno sučeljavanje koncepcija, priklanjanje jednoj ili drugoj, ili možda guranje svoje priče, to neću ni spominjati, to se podrazumjeva.

 

Što se tiče cd plejra kao izvora muzike, iako je dosta mišljenja da je to prevazidjeno tehnološki i da će sve ići u pravcu računara i mreže, ja nisam takvog mišljenja pa sam suprotno trendovima ove godine postao vlasnik jednog cd plejera.
Model marantz CD5001, biran baš zbog toga da bi se igrao sa njim jer je jedan od podesnijih modela za nadogradnju.

Naravno, marfi se pobrinuo da mi odapne mjesec dana nakon kupovine.
Da li je odapeo, još nisam našao vremena da nosim majstoru iako sam sve dogovorio, ali bez obzira na ishod ja neću odustati od čitača "srebrnih" ploča

 

Prosto kliktanje mišem na plejlistu meni nema draž .

Jedina mana je što moram kupovati cd-ove, ne režem previše, volim originale, koštaju ali sa tim dobijem i omot sa lijepom slikom, kuriozitetom o izvodjaču ili samom albumu, lista numera itd itd.

Ovo je off topic.

E sad što se tiče teme, iako odmah napominjem nemam iskustva,nisam nikad modifikovao ništa slično ali bih bio sposoban raditi sa starim lemovima i izmjeniti pasivne komponente (prevashodno kondenzatore, blok i eletkrolite) , dodati blok na nožice elektrolita, zamjeniti činč konektore sa pozlaćenim i teflonskom izolacijom, staviti utičnicu sa filterom, napraviti neku antirezonantu podlogu, promjeniti opampe, to sve mogu.

 

U samoj temi , kao što sam naveo linkovani su neki prilično dobri radovi članova foruma.

Bilo je tu nadogradnji koje su stale u kućište kao i onih kojima su dodavani segmenti (npr. napajanje) koje je bilo izdvojeno u zasebnu kutiju.

Obzirom da temu doživljavam djelom i kao sklonost cd-u kao mediju a ne toliko kao sklonost oživlajvanju leševa od 20EUR-a (i to je interesantno) ja sam mišljenja da bi možda najispravniji put u kome neće biti ograničenja u prostoru unutrašnjosti, biti onaj u kome će se posebno ići na cd transport i posebno na konverter.

 

Sam lično sam veoma zainteresovan za zaseban cd transport. Fabrički koštaju mnogo danas (ipak je to raritetan proizvod) tako da razmišljam o nečemu pravljenom, osim ako nešto ne iskoči povoljno.

Znam neki će reći ,može i cd plejer da služi kao transport,  može ali tu je rizik i da prestane da radi kao što se meni desilo. Dakle lutija.
Sigurnija varijatna je dvd plejer, ipak je nov laser, dobije se i daljisnki, dakle velika prednost u odnosu na cd plejer.

Ono što me odbija od njih iako bi to bila pametna kupovina, je što su tanki i lagani, liče na igračke.

 

Dakle to je neki moj stav, u načelu i moj izbor koji polako realizujem.

A što se tiče drugog pitanja oko dometa i svrhe tvikovanja ili nadogradnje kako je ja vidim, sve je ok dok se ne sumnja u rezultat.

Mislim da ne treba imati dileme, odnosno ne treba sumnjati u rezultat ako je riječ o zamjeni manje kvalitetnih komponenti sa boljim . Spominjao sam, pasivne komponente, konektore isl.

Dodao bih tu i rad na kvalitetnijem napajanju.Iz svog skromnog iskustva znam da može pomoći. Npr. ugradnja konektora sa filterom umjesto običnog kakvi se vidjaju na jeftinim cd plejerima.

 

Sve drugo je stvar igre i treba ići sa tim dokle god smo zadovoljni sa postignutim.

Da se to ne bi pretvorilo u nagadjanje ili patkometriju kako je neko nazvao, i da ne bi sami sebe dovodili u zabludu oko rezultata nadogradnje,  vrlo je lako to provjeriti pa sam ja čak razmišljao da uzmem još jedan marantz jer su relativno povoljni (80-100EUR-a) da jedan nadogradim sa znanjem i mogućnošću koje imam a drugi ostavim onakvim kako su ga japanci zamislili i onda sam izvučem zaključak, da li teflonska izolacija na rca konektoru igra ulogu ili je dovoljan običan pozlaćeni sa plastičnom itd. itd.

Mislim da bolje provjere nema.

 

Zaključak ,ako je to uopšte moguće.
Baviš se ovim koliko ti vrijeme dozvoljava, radiš onoliko koliko znaš.Što ne znaš a misliš da bi tenički bilo ispravnije a samim tim i bolje zvučalo, to daš onome ko zna.

I naravno, radiš do one granice do koje ne sumnjaš u rezultat i koliko si spreman da odvojiš novca.

 

Ne treba prevše žuči unositi u ove rasprave , ipak je jedan fin hobi i ako postoji dilema i razmimoilaženje onda je ispravniji put oranizovati slušanje i izvesti zaključak, nego riječima objašnjavati kako to zvuči.

 

Moje skromno vikend mišljenje :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sigurnija varijatna je dvd plejer, ipak je nov laser, dobije se i daljisnki, dakle velika prednost u odnosu na cd plejer. Ono što me odbija od njih iako bi to bila pametna kupovina, je što su tanki i lagani, liče na igračke.

 

 

Ja bih samo malo na ovu temu (subjektivno mišljenje a bazirano na ovlaš opažanjima): Sve se više novih CD plejera, bar što se samog transporta tiče, bazira na upotrebi istih onih koji se koriste u tim laganim i tanušnim dvd plejerima. Ne vidim ni jedan poseban razlog zašto se ne bi mogao uzeti provereno dobar dvd plejer sa dobro rešenim DAC-om i audio output sekcijom (Pioneer ih koliko vidim ima odličnih za pristojno male iznose) pa se možda pozabaviti "prekutijavanjem"...

Evo dobre ideje kako se može (primera radi) odraditi top loader kućište:

 

post-13-0-84874700-1434279954_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zato što DVD/Blue Ray plejera sa dobro rešenim adidio DACom ima jako, jako malo. Koliko se sećam, poslednji takav koji je imao neku Bože pomozi cenu je bio Denon 3910, pre nekih 7-8 godina. Ako se dobro sećam, iznad njega su bila još dva morela, ali su im i cene vće bile onako baš masne. 3910 je imao ukupno 7 audio DAC-ova, za stereo po dva u diferencijalnom režimu, preostala 3 za centralni i zadnja dva kanala. Plus naravno digitalni izlaz, ako hoćete da prebacite sve na neki risiver. Video deo je bio jedan od prvih sa Faroudja paketim čipova, tako da su sva podešavanja slike bila u digitalnom domenu. Slika je bila stvarno dobra, a zvuk je bio solidan, otprolike onakav kakav biste i očekivali od nekog audio CD čitača po ceni do recimo €500, a ceo je koštao €1.100 u 4Audiu.Veoma uredno i profesionalno napravljen iznutra, nema šta da mu se zameri. Koliko se sećam, DACovi si bili od Burr-Brown-a.

 

Što se tiče tweaking-a, mislim da nije baš bio pogodan za to, jer je bio ceo urađen u SMD tehnici, dakle dobar samo za zamenu čipova i malo šta drugo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

licno nisam za muziku u kolima.

 

verovatno jer neidem kolima na duze relacije.

 

prevashodno jer nije udoban za tako nesto.

 

ja doduse nemam Siroka, imam Z101 specijal iz 70-ih,

 

1300, ide kao nevreme, a i trosi shodno tome.

 

najbolja muzika mi je zvuk motora.

 

evo ako neko slucajno ne zna sta je Z101 special.

 

moj jedan od dika i ponosa YU auto industrije nije ovako

 

lep, al ide ko besan.

 

:drinking-2:

 

 

 

 

Za Zastavu se slažem, treba ti bar 100W po kanalu da je nadjačaš, Međutim, maltene svi ostali su imali iznutra tše automobile, oa je upotreba muzike bila laka i ugodna. I pride su neki bolji modeli u gami serijski imali ugrađenu muziku, sa 4 ili 6 zvučnika, kao recimo moj Chevrolet Cruze, koji je objektivno jeftiniji auto. Nije me začudilo što ima i radio, i CD i USB utičnicu, nego me je prijatno iznandio zvuk. Da se razumemo, nije to kao kućni sistem, ali je daleko bolje nego što sam ja očekivao da će biti na osnovu iskustava sa naknadnim ugrađivajem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa ja upravo u kontekstu teme, nadogradnja cd plejera pomenuh da je možda ispravniji put transport + dac nego samo cd plejer.
Prevashodno zbog prostornog ograničenja.

Ako se nadje dobar cd plejer (spominju se korektni pmc dac-ovi) i ako postoji mjesta za npr. izmjenu ožičenja, ugradnju kvalitetnih rca konektora, ugradnju utičnice sa filterom, dampiranje kućišta i zamjenu pasivnih komponeti , kao minimu, onda se isplati ostati na cd plejeru.

U suprotnom baš zbog tvikovanja mislim da je prva varijanta bolja.

Ako je sam cd plejer ograničen prostorno onda to usložnjava stvari i modifikacija je  moguća samo stručno potkovanim ljudima, sa alatom koji malo ko od diy-era ima.

 

Što se tiče transporta ja sam našao ovu temu 

https://forum.lowyat.net/topic/821512/all

 

i bio bi zadovoljan ako bi ovo moglo da izbaci digitalni signal 

 

16112008110.jpg

 

nema tu bog zna šta da je teško spakovati.

 

DVD plejer mi je interesantan samo ako se može dobiti ovo sa slike,konverter me ne interesuje.

PS: nerviraju me najviše zato što su tanki

 

OFF: imam jedan philips diskmen koji radi brutalno, sve živo čita i izgrebano.
Inače konverter mu nije nešto, asus xonar dx je bolja od njega.

Jel se može sa tako nečeg izvuči digitalni signal samo na činč ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jel se može sa tako nečeg izvuči digitalni signal samo na činč ?
ne znam šta je sa druge strane PCB sa LCDom ali ovako kanda ne može.
 
ali mi se dopada ideja gradnje transporta i ubacivanja DACa ili povezivanja sa eksternim DACom.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 

 

ne znam šta je sa druge strane PCB sa LCDom ali ovako kanda ne može.
 
ali mi se dopada ideja gradnje transporta i ubacivanja DACa ili povezivanja sa eksternim DACom.

 

Da vidiš nisam razmišljao o displeju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kako god, meni je palo na pamet da svoj DVD player (iako nije nešto tanak) prekutijam. On ima svoj coax i optical out, čita sve što stavim (audio CD ploče) a zadržao bih samo dugmiće koji su svrsishodni, kontrole za prebacivanje u 5.1 mod, Dolby® surround kontrole i kontrole vezane za reprodukciju video sadržaja bih izostavio sa prednje ploče novog kućišta. Doduše, to je krštenje jarića pa je do daljnjeg nezanimljivo... Inače, svakako ga koristim sa eksternim DAC-om pa tu ne bi bilo razlike...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U načelu, signal iz DAC-a prolazi kroz I/V konvertor, bafer i izlazni pojačavač. U praksi, uštede radi, proizvođači kombiniju sve tu u dva, ili čak samo jedan blok. Na primer, Philips 721 za sva tri stepena koristi jedan jedini op amp, dok recimo Yamaha CDX 993 ima I/V konvertor kao op amp, bafer kao diskretan stepen i najzad izlaz kao odvojen diskretan stepen, ali zato košta kao 7 komada Philips 721.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zato što DVD/Blue Ray plejera sa dobro rešenim adidio DACom ima jako, jako malo. Koliko se sećam, poslednji takav koji je imao neku Bože pomozi cenu je bio Denon 3910, pre nekih 7-8 godina. Ako se dobro sećam, iznad njega su bila još dva morela, ali su im i cene vće bile onako baš masne. 3910 je imao ukupno 7 audio DAC-ova, za stereo po dva u diferencijalnom režimu, preostala 3 za centralni i zadnja dva kanala. Plus naravno digitalni izlaz, ako hoćete da prebacite sve na neki risiver. Video deo je bio jedan od prvih sa Faroudja paketim čipova, tako da su sva podešavanja slike bila u digitalnom domenu. Slika je bila stvarno dobra, a zvuk je bio solidan, otprolike onakav kakav biste i očekivali od nekog audio CD čitača po ceni do recimo €500, a ceo je koštao €1.100 u 4Audiu.Veoma uredno i profesionalno napravljen iznutra, nema šta da mu se zameri. Koliko se sećam, DACovi si bili od Burr-Brown-a.

 

Što se tiče tweaking-a, mislim da nije baš bio pogodan za to, jer je bio ceo urađen u SMD tehnici, dakle dobar samo za zamenu čipova i malo šta drugo.

 

:angry27: neko nije pazio na času, ima tema za Pionir DVD kako i šta a bogami i zbotič je pisao kako je modifikovao Denona.

Pored ova dva modela postoji još OPPO 93/95 koji je verovatno najbolji plejer od ovde opisanih!

 

Po meni su ova tri kandidata 5x bolji od svih cd plejera što većina ljudi tu na forumu imaju :wink2: da ne spomenem po 100ti put da su vrhunski transporti JER čitaju diskove kao DATA (kao računarski cd-romovi, zato su tako tanki ti uređaji) čak i neke poznate firme kao Meridijan ima highend modele sa ugrađenim cd romom (u kombinaciji sa baferom) ne bez razloga!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

:angry27: neko nije pazio na času, ima tema za Pionir DVD kako i šta a bogami i zbotič je pisao kako je modifikovao Denona.

Pored ova dva modela postoji još OPPO 93/95 koji je verovatno najbolji plejer od ovde opisanih!

 

Po meni su ova tri kandidata 5x bolji od svih cd plejera što većina ljudi tu na forumu imaju :wink2: da ne spomenem po 100ti put da su vrhunski transporti JER čitaju diskove kao DATA (kao računarski cd-romovi, zato su tako tanki ti uređaji) čak i neke poznate firme kao Meridijan ima highend modele sa ugrađenim cd romom (u kombinaciji sa baferom) ne bez razloga!

koji Meridijan ? Uzgred, G8 je onomad neslavno prosao u poredjenju sa Impulsovim akai-em 79...tako da se ne treba uvek pecati sta sve ima unutra, prvo treba poslusati pa komentarisati...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Obzriom da sam neke stvari pojasnio sebi u vezi sa onim što se pominje kao bufer koji postoji kod dvd plejera a nema ga kod cd plejra, to ispada ako ja dobro shvatam da je čitač kod dvd plejra, makar bio tanak, fizički nestabilan u odnosu na čitače cd plejra koji nerjetko imaju i onaj stabilizator od komada aluminijuma, ispada da je čitanje preko dvd plejera daleko pouzdanije.

Ako ja taj bufer doživljavam kao memoriju u koju se učitava sadržaj koji čita dvd plejer, mene interesuje kako to funkcioniše kod cd plejera.

Znam da je brzina okretanja cd-a takva da ako nešto pročita pogrešno on ne može ponovo da okrene već se tu aktivira automatska regulacija greške.

U prevodu, ima li cd plejer tu memoriju ili ima direktno čitanje i to je to ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

CD plejer nema memoriju te signal obrađuje direktno kako stiže s lasera. Zbog toga su njihovi laseri prilagođeniji za ovu aktivnost. DVD plejer u slučaju čitanja CD zapisa uobičajeno čita samo jednom i sprema podatke u memoriju. Tu dolazi do gubitka dijela podataka. Kompjuterski DVD čitač ima mogućnost (softwersku) da ponavlja čitanje podataka sa CD-a. Npr EAC ili slični programi. Tako spremljeni podaci u daljnoj obradi se ponašaju identično svim drugim komjuterskim glazbenim podacima (DVD, filmovi itd....)

DVD diskovi u običnom DVD playeru se čitaju višekratno, odnosno postoji kontrola učitanog tj. statistička greška.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Čekaj prevodi, nisam baš najbolje povezao.
DVD plejer je superioran u odnosu na cd plejer ili ne kada govorimo o čitanju cd-ova ?

 

Šta znači gubio dio podataka ?

Kako se to odražava na kvalitet reprodukcije ?

 

Drugo pitanje, pošto sam se živo zainterosovao, koliko su dvd plejeri glasni ?

Marantz je bio bešuman.
Moj dvd plejer u kompu je bučan kao avion da poleće :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Čekaj prevodi, nisam baš najbolje povezao.

DVD plejer je superioran u odnosu na cd plejer ili ne kada govorimo o čitanju cd-ova ?

 

NE. ALI KOMPJUTERSKI DVD PONEKAD IMA SOFTWARE KOJI GA ČINI SUPERIORNIJIM.

 

Šta znači gubio dio podataka ?

 

NESTALI. SADA IH JE MANJE

 

Kako se to odražava na kvalitet reprodukcije ?

 

OD NIKAKO DO ČUJNO, OVISI O KOLIČINI.

 

Drugo pitanje, pošto sam se živo zainterosovao, koliko su dvd plejeri glasni ?

 

KAKO KOJI. ŠTO BOLJI TO MANJE. UGLAVNOM :)

 

Marantz je bio bešuman.

Moj dvd plejer u kompu je bučan kao avion da poleće :)

 

KOLIKO PARA TOLIKO MUZIKE :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na odgovoru, ništa mi nije jasno :)

Misio sam da je zbog tog buferovanja koji postoji kod dvd-a  on sličan čitanju kod hdd-a jer ima memoriju a cd je nema.
Ispada da to nije prednost jer i on gubi podatke

 

Guglaću još pa će biti jasnije.

Još jednom hvala

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

:angry27: neko nije pazio na času, ima tema za Pionir DVD kako i šta a bogami i zbotič je pisao kako je modifikovao Denona.

Pored ova dva modela postoji još OPPO 93/95 koji je verovatno najbolji plejer od ovde opisanih!

 

Po meni su ova tri kandidata 5x bolji od svih cd plejera što većina ljudi tu na forumu imaju :wink2: da ne spomenem po 100ti put da su vrhunski transporti JER čitaju diskove kao DATA (kao računarski cd-romovi, zato su tako tanki ti uređaji) čak i neke poznate firme kao Meridijan ima highend modele sa ugrađenim cd romom (u kombinaciji sa baferom) ne bez razloga!

 

Ta tema me ni najmanje ne zanima, pa normalno da nisam čitao o njoj. Sem toga, ja nisam rekao da je nemoguće tweak-ovati ih, nego samo da je to dosta komplikovan i pipav posao.

 

Što se Oppo čitača tiče, on nije relevantan jer se proizvodi samo za tržište SAD (NTSC video format). Opet, ko je čitao forum John Curl's Blowtorch Preamplifier, mogao je da pročita kako su ga vlasnici na forumu onako baš lepo popljuvali. Neko je čitao previše časopisa i reklama, a premalo utisaka ne baš presretnih vlasnika.

 

Pošto sam ja kod sebe razveo CD i DVD/Blue Ray na dve kutije, nisam ni pokušao da slušam kombinacije jer sam zadovoljan onim što imam i ne namravam uskoro da ih menjam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...