Jump to content

Preporučeni Komentari

Pozdrav svima. Potrebno mi je gitarsko pojacalo, i kao dobar izbor vidim pravljenje Borinog lead mastera http://bas.elitesecurity.org/indexV.html 
Ima par sitnica nejasno, pa bih to da pitam. Ima 1 otpornik pre 7815 koji treba da smanji ulazni napon na max 30V. Kako mogu da proracunam koliki mi tu otpornik treba, pretpostavimo da imamo na ulazu 40V. 
Da li se po vama isplati napraviti ovo pojacalo? Oko 100W sinusa je po meni odlicno, gitarska pojacala te snage su dosta skupa pa sam po toj logici ja mislio da napravim ovo pojacalo, neka gruba procena bi mi bila oko 10000 dinara sve bez zvucnika i hladnjaka. Hladnjak imam. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 6
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Nisam pravio ali... Ne verujem da taj ulaz vuče više od 50mA, ako imaš 40V na ulazu znači da ti treba pad od 15-ak V, tako da bi nešto oko 400-500R bilo ok... U krajnjem slučaju to nije ni bitno, sklopiš, staviš recimo 500R, izmeriš koliki je pad napona preko tog otpornika, i odrediš koliku struju vuče kolo , ako je prevelik onda smanjiš otpor, ako je nedovoljan povećaš, i problem rešen. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Fender u celoj Frontman seriji ne stavlja cak ni stabilizatore za obaranje napona za opampove, samo redne otpornike vrednosti od 200 do 330 ohm/ 5Watt i posle njih zenerke od 16 Volti. Skini na netu sheme za Frontman 65R i Frontman 212R pa vidi kako je to izvedeno.

Svakako je bolje resenje da prvo 5 watt-nim otpornicima skines napon, pa onda stavis 7815/7915.

Vrednost otpornika odredi eksperimentom, pocni sa vrednoscu od oko 200 oma i gledaj da ti razlika izmedju ulaznog napona na stabilizatoru i izlaznog stabilisanog napona ne bude veca od nekoliko Volti (5 na primer)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...