Jump to content

novi član F5 kluba


mirko

Preporučeni Komentari

Baš je potrajalo! Ne zbog komplikovanog posla koliko zbog nedostatka slobodnog vremena, a potrajalo je i pravljenje hladnjaka, imitacija koncepta termosifonskog hlađenja, valjda se tako zove...

Pločica je rađena tako da se po želji u nju lako mogu "ubosti" toshibini tranzistori koje je predložio Sipi u svojoj ferziji, naravno uz smanjivanje napona napajanja.  Konfiguracija je dual mono, sa napajanjem 2 x predimenzioniranim u odnosu na original, a jedina zajednička tačka dva kanala je kontakt njihovih masa sa šasijom uređaja a posle termistora. Posle uključenja i praćenja ZEN MOD-ovih saveta o štelovanju proradio iz prve bez ikakvog šuma iliti bruma, nečujan iako imam relativno osetljive open baffle zvučnike (smaogradnja - klon kontroverznog Fikusa). Greje se taman kol'ko treba, čak sam i leti mogao da zadržim ruku na hladnjacima znatno duže od 10-15 sekundi, a da je razlika temperature hladnjaka i tranzistora na bakarnom flahu bila između 5 i 7 stepeni. Iako sam za svaki slučaj ugradio sistem za aktivno hlađenje, dovoljno je bilo da samo ovlaš naherim poklopac i da ventilator potpuno isključim. Sada, s jeseni kada je u sobi temperatura 15-18 stepeni nije potrebno ni to. Za sada ga još slušam sa originalnim sistemom zaštite od preopterećenja, ali sam elemente te zaštite zalemio sa gornje strane ploče kako bih mogao da ih lako odlemim. 

Kako bih izbegao subjektivnost na mojim zvučnicima, odneo pojačalo kod Dragojlova i tamo ga slušali posle usviravanja. 

O zvuku su već mnogo pisali neću dodati ništa novo kada je u pitanju ono što je pozitivno i toliko puta na ovom i drugim forumima "prežvakano" . Jedina , ali jedina primedba je bila da zvuku fali malo "boje" i da bi moglo da radi malo "mekše". Tada smo se poigrali sa famoznim trećim trimerom, jer sam koristio V2 osnovne šeme. To je trimer kojim se podešava  THD odnosno količina 2. harmonika. Pass naglašava da je za to neophodno imati specijalne merne uređaje, ali za nuždu može i po sluhu. Uradili smo ovo drugo, sa centralne pozicije trimere pomerili na 9 sati i dobili mekoću, boju ne toliko, ali se za nijansu suzila slika pozornice. Za sada mi je taj  kompromis O.K.  ali ZEN MOD sugeriše da se, kada bude moguće, sve ipak našteluje po Pe Esu, tj instrumentu pa onda sledi definitivan sud. Za sada slušam ovakav F5 a kad me ponovo uhvate pundravci "upregnuću" toshibice....

 

I na kraju, kutiju sam skockao samo da bude funkcionalna, ništa reprezentativno, za mene je. Debele aluminijumske ploče čekaju u šupi pa kad mi dođe do šminkanja onda ću da se i time pozabavim. Za svaki slučaj stavio sam po 2 ulazna činča, sa i bez sprežnog konda. 

 

Izvor zvuka  modifikovan Pionirov DVD ( riknula mi oba CD plejera)  I Sabolčki DAC 1.

 

post-1291-0-72262300-1416342304_thumb.jp

post-1291-0-40800100-1416342313_thumb.jp

post-1291-0-26686500-1416342320_thumb.jp

post-1291-0-10153900-1416342327_thumb.jp

post-1291-0-52240600-1416342333_thumb.jp

post-1291-0-82995000-1416342338_thumb.jp

post-1291-0-72068000-1416342343_thumb.jp

post-1291-0-77628900-1416342348_thumb.jp

post-1291-0-45016000-1416342354_thumb.jp

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 17
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Cool su hladnjaci, još kad bi tamo (u rupama) mogao da držiš vodu u tankim bočicama/bakarnim zdelicama pa da ti em hladi amp, em nikada ne bude suv vazduh u sobi :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Cool su hladnjaci, još kad bi tamo (u rupama) mogao da držiš vodu u tankim bočicama/bakarnim zdelicama pa da ti em hladi amp, em nikada ne bude suv vazduh u sobi :)

 -  A u vodu nekoliko kapi mirisnog eteričnog ulja za meditaciju, i potpuni doživljaj :) 

 -  Lep rad, čestitam !

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

dimenzije kucista su 200 x 420 x 420   (visina, [irina, dubina)  prednja ploca 210 x 470 , za tezinu ne pitaj ko boga te molim!

 

Pa težina je najvažniji podatak kod A klase...  :sarcastic_hand:

 

Napravljeno ko kamion, kad se doda ostatak biće tenak :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala kolege na komentarima, a sad redom da poodgovaram na pitanja:

 

1. Hladnjake sam napravio zahvaljujući poznanstvu sa starim livcem iz Kule koji radi i umetnički liv - obojene metale. On mi je izlio AL blokove po želji. Ipak, kako bi olakšao kolegi strugaru da izbuši rupe, livac je stavio malko više silicijuma u AL tako da sastav nije bio idealan i mestimično porozan (što se može i primetiti na pojedinim fotografijama). Bušenje Al nije lak posao, lepi se za burgije i mora da se radi vrlo postupno što najviše poskupljuje izradu ovakvog tipa hladnjaka.

2. Kako sam bio skeptik da će matrijal od kojeg su meni izrađeni hladnjaci dovoljno odvoditi toplotu, ja za svaki slučaj metnuo ventilator - svetogrđe, ali neka bude tamo za svaki slučaj. Ispostavilo se da je dimenzionisanje hladnjaka bilo O.K. tj da je veličinom kompenzovao nedostatke u čistoći-kvalitetu materijala, a i dodao sam bakarnu šinu da kao poboljšam odvođenje toplote sa tranzistora. Ventilator ne koristim, ostao je kao sastavni deo kutije jer me mrzelo da menjam zadnju ploču posle "upržavanja" pojačala kada se pokazalo da je pasivno hlađenje O.K.

3. Sabolčki DAC je prvi DAC koji je napravio kolega s posla Andrija Sabolčki, nekada član tima koji je napravio integralac BFA Tulip i u prvo vreme bio zadužen za njegovu "digitaliju", a danas je u potpunosti preuzeo inžinjerski posao na izradi svih BFA uređaja.  Praktično DAC Sabolčki je preteča svih BFA DAC-ova i kao takav nije poslednja reč na tom polju, ali ko zna , možda će upravo DAC koji imam jednog dana imati  i "muzejsku" vrednost, pa ga BFA otkupi za debele pare, ha, ha, ha... Ja sam zadovoljan.

4. DVD Pioneer-ov  transport je ušao u igru kao zamena za 2 DC pleyera koji su crkli. Prepravka je minimalna i još predstoje neka budženja : za sada sam samo SPDF signal uzeo sa izvora - čipa i odveo ga žicom do novougrađenog činča zaobilazeći njegove putanje kroz PCB. Još se nisam poigrao sa kondenzatorima na izlazu samo sam pratio osnovno uputsvo Lampizatora. Dampiranje kućišta i intervencije u napajanju tek slede, sada mi se samo sluša muzika i malo igra sa zvučničkim skretnicama...

 

Ah da, težina pojačala oko 30 kg "žive vage",   s obzirom da sam i pecaroš, onda se koje kilo dole podrazumeva!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

SKRSTIC-u,

 

To sa zvucnicima ... tu sam najtanji sa znanjem. Kao i mnogi popalio sam se pre nekoliko godina posle tekstova o open baffle konceptu, naleteo na neke Fikusove projekte i tako je počela priča o tim zvučnicima. Međutoa: zinulo mi dupe kada sam na Ebay-u video velike Isophon ovale i kupio sam ih - napamet! Posle mi bilo zao da ih ne koristim i napravio sam klon Fikusovog projekta u kojem sam umesto Saba greencone srednjetonca stavio ovaj veliki "oval". E sad tu imam problem jer bi verovatno trebalo i skretnicu koju je Fikus preporučio za svoj rad modifikovati. Bas jedinice su Visaton  jer sam samo za to imao para i tako sam sebi sam zapržio čorbu jer bi sada trebalo to uskladiti. Isophon sam atenuirao za 3 decibela i čini mi se da još dominira zvučnom slikom. Da se razumemo, ne svira to loše, nosio sam ih i kod Mentoka u Vrbas, slušali ih na njegovom F5 klonu. Ocena domaćina je bila da fale finese u bas području pa bi bilo dobro da se stvari premere kako ne bih išao sistemom nabadanja. Elem bitno je da su i ovakvi kakvi su, vrlo slušljivi i gode mojoj "slušnoj krivoj" - čak i kada ih glasno slušam mogu da zadremam, godine čine svoje, meni je 55-ta pa i "sweet spot" sve više tražim pomerajući se u stranu...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To što si tu naj tanji nemoj da te brine. Ja nedostatke nadoknađujem u struku. 

Ako imaš de da izmeriš moj ti je savet da to uradiš. Ja sam bio lenj, svojeglav, ma nema veze itd. Otišo kod člana foruma VladaC .Čovek me opet oduševio. S toliko entuzijazma je on merio, igrao se. Napravio mi skretnicu. Dao par dana da se uverim kući. Eno u zvičnicima naparavio po njegovom uputstvu i ja zadovoljan. Hvala Vlado.

Bitno je da se tebi zvuk sviđa. Te nijanse dodaju nulu. U svakom slučaju super rad

 

(Sad vido DVD. Imam i ja takav, ako sin stariji nije utopio.)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E pa drago mi je da ste ga konačno završili, ali i treba vremena da tako lepo ispadne a ne ko onaj moj kupus od pojačala :D

Jedino, zašto niste koristili toshibine tranzistore odmah, mislio sam da ste uspeli da ih nabavite ?

 

Što se tiče davnog slušanja zvučnika, nije da sam ja nešto naslušan sprava, ali meni zvučnici jesu radili malo "čudnjikavo" zbog basa ali je zato zvuk iz Isophon ovala :inlove:  Koliko se sećam i DAC je jako lepo radio.

 

Uživajte :muzika:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...